Ангина – клиничен случай

А. Н., дете на 5 г. идва по повод чести ангини – над 7-8 пъти в годината. От две годишна започва да боледува от чести гнойни ангини. Почти всеки месец пие антибиотик. Хърка нощем. Преглеждана е от специалист УНГ, но не е установена увеличена трета сливица. Бащата също като малък е имал често ангина. Когато е била на 4 години, е консултирана в Правителствена болница в София от доценти и професори. Предложено е отстраняване на сливиците, но бащата отказва и търси алтернативно решение на проблемите.

Обикновено сливиците се зачервяват, подуват и с гнойни налепи, но без да вдига висока температура (поради намалена реактивност, в резултат на честото лечение с антибиотици). Трудно преглъща и по думите на бащата „не мигва по цели нощи” от болка и затруднено дишане. В момента на прегледа сливиците на детето са без налепи, но увеличени и без висока температура. Родителите искат да се направи профилактична схема за лечение и избягване на рецидивите. Освен това детето пие и антиалергични медикаменти, надявайки се да подпомогнат лечението, но безуспешно.

Разпит по системи:

 • Алергии – няма;
 • Кърмена е до 7 месеца;
 • Апетит – увеличен (детето е с леко наднормено тегло – 23 кг.); не обича сладко;
 • Отделителна система – поти се много, най-вече по гърба и главата, като спи;
 • Не понася топлина; когато е на топло – зачервява бузи;
 • Нервна система – кротко, срамежливо, но своенравно дете, спи добре, инати се (по думи на родителите).

Назначено е хомеопатично лечение по схема и 10 процедури с лазер – локално в устата.

Хомеопатична схема:

 • Calcarea carbonica 30CH – 2х10 гранули седмично – за чувствителния тип;
 • Silfur Iodatum 15CH – 1×10  гранули седмично;
 • Mercurius Cyanatus 9CH – 1х5 гранули през ден;
 • Pyrogenium 15CH – 1х10 гранули седмично;
 • Silicea 30CH – 1х10 гранули седмично;
 • Streptococcinum 15CH – 1х10 гранули седмично (етиологично).

Лазерната терапия е два пъти седмично по 10 минути, комбинирано RED и IR лазер.

По време на лечението, след шестата процедура, сливиците се смалиха, а видимо зачервените кръвоносни съдове се свиха и изчезнаха. Върна се нормалият им обем и обичайният розов цвят.

След два месеца детето е все още добре и няма рецидив. Лечението протече изцяло без антибиотици и дава за сега трайни резултати.

Препоръка:

За затвърждаване на постигнатите резултати е предписано профилактично лечение с лазер – по една процедура месечно.

Изводи за клиничната практика:

Лазерната терапия има противовъзпалителен, регенеративен и обезболяващ ефект. Тя позволява да се намали отока на сливиците, и постепенно замества възпалително променената тъкан със здрава. Увеличава се локалният имунитет на лигавиците, чрез увеличаване на имуноглобулин А, лизозим, интерферон, активността на макрофагите и т.н. Съчетано с хомеопатията се съкращава значително срока на лечението. Лазерното лечение действа и върху цялостната устойчивост на организма срещу бъдещи бактериални и вирусни атаки. Конкретно в случая с това дете се избегна оперативното отстраняване на сливиците и към момента няма рецидив.

За информация относно ангината, прочетете тук.

3 Коментари

 1. Детето ми е с трета сливица,хирерплазия на синуси, диша с отворена уста и хърка.От м март опитвам с хомеопатия да се стопят,но резултата не е добър.Имаше и гъсти жълто бели секрети,изчистиха се ,а сега са като яйчен белтък.Но микробиология имаше стрептокок-пнеумокика и мораксела.За лечение дадох Бактробан,а ТХ-хомеотатиа е;Teucrium marum 5,Sanguinaria nirica 5,Poumon histamin 30,Apis mellefica 30,baryta carbonika 30,Agrafis nutans 5,Staphyllococcinum 15,Streptococcinum 15.От затрудненото дишане често е с серозен отит.Мола Ви кажете мнение тези лекарства не са ли много.За всек исимптом се покрива.Някъде дават ,че се вземат 1-2,не повече.Не спирам с кослултациите,но се отчайвам ,когато не е добър резултата.Мисля си че все още не се задушава и това не може да не е плюс за обратното развитие на процеса.Следя,чета,опитвам се да съм на задоволително ниво.Детето ми е на 4години,аз съм медицинско лице.Оставам с надежда за разбиране и точно становище. С уважение С.Милева

 2. Здравейте Доктор Христов! Дъщеря ми е с пробелмно гърло от малка. На 17 години и извадиха сливиците, беше псстоянно на антибиотик и дигаше много висока температура над 40 градуса. След като и извадиха сливиците продължи да боледува с единствената разлика, че не вдига вече такава висока температура. Въпреки всичко често е на антибиотик, често е с болки в гърлото особено при обостера инфекция, освен това и често прави цистити, тоест инфекцията се мести по кръвен път към други органи. Сега е на 22 години и аз се претеснявам много за здравето и защото имунната и сестема е срината. Какви подходящи хомеопатични лекарства може да пие в нейният случай. Тя сега е студентка във Варна и няма как да дойде до Русе. Ако може да и кажете някоя подходяща схема, че сега, както се задава грип съм много притеснена, освен това по време на сесия не издържа на стреса и претоварването при учене и се разболява повече. Предварително благодяря.

 3. Честита Коледа д-р Христов!Надявам се да ми обърнете внимание.На 51 г съм и от няколко дена съм с двустранна плевмония чуствам се зле с болка в гърба и сърцето.Бихте ли ми предложили нещо от хомеопатията.Бъдете жив и здрав,весело посрещане на новата година!

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.