Лечение

ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ на хомеопатичната терапия се състоят в следното:

Организмът и неговите функциониращи системи се явяват източници на слаби електромагнитни колебания в широк честотен спектър. Честотният спектър на електромагнитните колебания на живия организъм обхваща широк диапазон от много къси до свръхдълги вълни. Тези колебания се наричат физиологични или хармонични осцилации и са присъщи на организма. При внедряване на патогенни фактори или поява на заболяване в организма се образуват нови източници на електромагнитни колебания – т. нар. патологични или дисхармонични, които нарушават физиологичното равновесие, разкъсвайки кибернетичната система за регулация. Организмът заболява в този случай, при който не може да съмуее да поддържа динамичното равновесие между физиологичните и патологичните колебания и не е способен да елиминира патологичните колебания до минимално необходимото за тях ниво.

Тежките физически, нервни и психически, екологични и други  натоварвания на човека утежняват тази ситуация и способстват за развитието на патологичните процеси и нарушение на динамичното равновесие. За радост този процес се поддава на биоенергетични корекции чрез ХОМЕОПАТИЯТА като възстановява електромагнитното поле на клетките.

ХОМЕОПАТИЧНОТО ЛЕКАРСТВО действа като сигнал, който стимулира жизнената сила и мобилизира защитните механизми на умствено, емоционално и физическо ниво.

В хомеопатията е възприет принципът на минималната доза. Дава се едно или повече лекарства, количеството на активната субстанция е изключително малко, но достатъчно да подаде сигнал и да подтикне собствените енергийни източници да лекуват симптомите. Това, което се влияе, е по-скоро енергията на организма отколкото неговото химично равновесие.

Лекарствата НЕ причиняват странични ефекти, тъй като не съдържат химични вещества, които да се натрупват в тъканите. По същата причина е невъзможно да се получи предозиране, каквото е възможно с ортодоксалната медицина (тя работи на химично ниво). Ето защо хомеопатичните лекарства сами по себе си НЕ СА ОПАСНИ. Независимо от това те стимулират мощно реактивните сили на организма.

Човешкият организъм притежава способността да се САМОИЗЛЕКУВА. При острите заболявания като настинки, шарки и пр., той естествено се съпротивлява и с течение на времето се подобрява чрез мобилизиране на собсвената си защита, подпомаган  от почивка, чист въздух и подходящо хранене. При хронични заболявания, повтаряща се мигрена или депресия, човешката жизненост е твърде изчерпана, за да може да се справи без външна помощ. В такива случаи правилно назначеното лекарство стимулира жизнената сила да започне процеса на самоизлекуване.

Най-общо ЛЕЧЕНИЕТО  протича при следните ПЕТ ПРИЗНАКА:

1. Подобряване на психическото състояние (дори без задължителна      първоначална промяна на физическите оплаквания).

2. Подобряване на оплакванията от жизнено важните органи (дори без особена промяна на другите).

3. Подобряване отвътре навън (например по-добра перисталтика на червата без други промени).

4. Подобряване от главата надолу (например главоболието се облекчава първо преди всички останали оплаквания или обривът по главата изчезва първи, преди да изчезне от всички останали части на тялото).

5. Поява на най-скорошните симптоми отново за кратко време и изчезването им, и след това появата на по-стари симптоми и отново преминаването им. Този процес може да протече за седмица-две, до няколко месеца.

20 Коментари

 1. Предлага ли хомеопатията решение при холестерол и глицериди над нормата?

 2. Здравейте Мая,
  Има хомеопатични препарати, като Lycopodium, Sulfur, Phosphorus. Arsenicum album и други, които влияят на чернодробният метаболизъм. А както е известно – холестеролът се синтезира в черния дроб. При леко завишени стойности на триглицеридите може да се приложат тези медикаменти, но при много високи нива на тези параметри – трябва да се спазва хранителна диета (да се намалят мазните храни, да се замени олиото със зехтин и т.н.) и ако не се възвърнат нормални стойности се прилагат класически лекарствени средства (но пък те имат токсичен ефект върху черния дроб).

 3. Здравейте JULI,
  миомни възли до 2 см се лекуват с много добри резултати, а при по-големите може да се намали обема. Но дали ще изчезнат зависи от индивидуалната реакция на пациента.

 4. А защо класическата школа позволява да практикуват хомеопатия и лица, без медицинско образование?

 5. Здравейте Лили, никога не съм говорил против колега или колежка, дори и да не съм бил съгласен с нещо. Но съм категорично против тенденцията да бъдат лекувани хората от лица, без лекарски ценз. Класическата хомеопатична школа организира курсове (платени) и допуска да произвежда хомеопати, които не са лекари. Това е недопустимо, а и не виждам как хората се доверяват на тях. Но това си е личен избор на всеки. Отделен е въпросът, че според този метод пациентите се лекуват с едно-единствено лекарство, на принципа „проба-грешка“ и се губи ценно време, в което болестния процес би могъл да бъде овладян.
  …………
  Според Закона за народното здраве хомеопатията се отнася към нетрадиционните методи на лечение. В него е формулирано, че хомеопатия могат да практикуват единствено ЛЕКАРИ, ФАРМАЦЕВТИ и СТОМАТОЛОЗИ, след успешно преминат 2-годишен курс с издадено удостоверение от медицински университет. Всички останали практикуващи хомеопати, които не са лекари са в нарушение на този закон и подлежат на санкции от РЦЗ.

 6. Здравейте д-р Христов, пиша ви по препоръка на племенника ни Живко Душиновски. Съпругът ми страда от хемороиди. Във връзка с тях получава психологически запек. Ясно ви е какво се получава- запек, напъни, при дефекация – кървене и болки. Прилагал е различни мазила-прокто-гливенол и
  вита-мерфен- без ефект. Против запек-чай от сена и майчин лист, казва, че му влияе добре. Тъй като състоянието му не се подобрява можете ли да ни посъветвате какво да предприемем, живеем в с. Ружинци, Видинска област.

 7. Здравейте Лозинка,
  Малко е трудно да изкажа компетентно мнение веднага. Първо е добре да знаем точната дигноза, която във вашия случай е добре да бъде поставена от хирург и той да уточни стадия на заболяването. Ако формата е лека, хомеопатията би могла да помогне, но при всички случаи ще трябва да прегледам човека. В случай, че хемороидите са в по-тежък стадий (както по описанието Ви допускам) има хирургични методи, които в зависимост от разположението на хемороидите могат да бъдат успешни.

 8. Здравейте! На 47 години съм и от две години имам 2 миомни възела30/32 и 39/32 мм. От две години не променят размера си. Откриха ми и мастопътия и киста 10 мм. Може ли да се започне хомеопатично лечение?

 9. Лекува ли се с хомеопатия целулит? Аз съм на 42 години и от 20 години водя упорита борба с него, но уви все безуспешна.

 10. Много благодаря на д-р Христов , благодарение на лечението което ми предписа се чувствам отлично ! Със сигурност ще се обръщам към него при каквито и да било здравословни проблеми !

 11. Здравейте! На 29 год. съм и от 7-8 год. страдам от паническо разстройство, искам да попитам може ли да се лекува това състояние с хомеопатия ?

 12. Здравейте!на 26 год. съм.Искам да попитам за съвет:Имам хронична кандидоза.Ходих на хомеопат преди 6 месеца.Изписа ми Thuja LM 1.След 1 месец отидох пак.Не ми предписа нищо,понеже имаше леко подобрение.След 2 месеца пак бях на преглед и пак нищо не ми изписаха.Но проблема продължава.В по-малка степен,но още го има.Нормално ли е да става толкова бавно?

 13. Здравейте ,интересуваме дали лекувате с хомеопатия ОСТЕОХОНДРОЗА на шийните прешлени .
  ЛАЗЕРНА ФИЗИОТЕРАПИЯ дали правите .

 14. Докторе,привет от Валенсия,Испания! Да попитам първо за дъщеря ми,която е почти на 14 и е с ниски тромбоцити- 85.На всеки 6 мес. й правим изследвания,всичко друго й е наред засега, чувства се добре,но това не ме успокоява.Слава Богу не е на лекарства.Какво ще ни препоръчате и кой номер от Шуслеровите соли би бил подходящ за нея? И сега да попитам и за мен:Аз съм на 48 и от 5 години съм без яйчници и матка( за съжаление) и си залепвам 2 пъти седмично „Evopad 50“ за хормони.Имам проблеми и със щитовидната жлеза, също и петна по лицето уж от слънцето, които петна с никакъв крем не успях да премахна!Не искам да се чувствам преждевремено остаряла! Какво ще ми препоръчате и за хормоните ,и за щитовидната жлеза и за петната? Как можем да се свържем с Вас? Поздрави

 15. Здравейте.Аз съм фармацевт и съм присъствала на ващи лекции.Искам да потърся съвет от Вас за близък.Той е със стенд и година и половина пи плакюекс и аспирин протект.Личният лекар не е следил редовно кръвните показатели и преди 10 дни постъпи в хематологията с много ниски тромбоцити-4.След лечение с кортикостероиди венозно и вливане на тромбоцитна маса стойностите се покачиха на 79.Изписаха го с преднизолон по схема,но от него вдига много високо кръвно и има стягане в гръдната област.Комбинацията от ШС за кръвообразуване 2,3и 8 ще има ли ефект при него или има по-подходяща?

 16. Здравейте,Сашка Тодорова!
  Можете да давате тези соли по 5 таб. от всяка за 3 месеца.
  Може да се въздейства и с апарата сенситив имаго върху костния мозък.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.