Д-р Милен Христов

Хомеопатия, лазерна терапия, лазерпунктура,
електропунктура и ароматерапия

Вагинални гъбички (Candida Albicans) – клиничен случай

Д-р Милен Христов - 15 май 2010, 22:42
Клинични случаи

Етикети: , , , , , , , , , ,

Ю. – жена на 28 години, идва с оплакване от бяло вагинално течение на парцали, зачервяване на гениталиите, парене и сърбеж.

При разпита се установи, че заболяването е от две години. Лекувана е многократно от няколко гинеколога без успех с вагинални глобули Гинопеварил, Клотримазол и Урунгал капсули. Резултатите от лечението са слаби и временни. При лабораторно изследване на вагиналния секрет е изолирана Candida Albicans. Изследванията за хламидия са отрицателни. Зачервяването, паренето и сърбежа се обострят особено преди менструален цикъл, включително с оток на външните полови органи. Вътре във влагалището имала сърбеж.

Предпочита сладки и тестени изделия. Оплаквала се и от често уриниране, но при посявка урината се оказала стерилна.

В момента ползва контрацептиви, заради кисти на яйчниците.

Обща чувствителност: зиморничава, със студени крайници.

Сън: нормален.

Характер: нетърпелива; ако се ядоса – трепери; безпокои се за бъдещето; лесно се депресира и разплаква.

Лечение:

Borax 9CH – 2х5 гранули дневно ;

Pyrogenium 30CH – 2х5 гранули дневно;

Mercurius Corrosivus 9CH – 4х5 гранули дневно;

Apis 15 CH – 4х5 гранули дневно – за отока;

Pulsatilla 30CH – по 10 гранули, два пъти седмично – за чувствителния тип;

Monilia Albicans 15CH – по 5 гранули дневно;

Silicea 30CH – по 10 гранули, два пъти седмично.

Контролен преглед след 1 месец:

Отокът на външните лабии е изчезнал, останало съвсем леко зачервяване, бялото течение почти спряло (появявало се от време на време в оскъдно количество).

Направена е нова поддържаща схема за още един месец.

Включена е хранителна диета, която минимизира приема на сладки и тестени храни, които променят влагалищното PH и създават условия за гъбични инфекции.


споделяне на връзка

443 коментара по темата: Вагинални гъбички (Candida Albicans) – клиничен случай

 1. Даниела Славова

  Здравейте,
  реших да пусна запитване относно нашия проблем и тук след като обиколихме сумати лекари и не намерихме никъде решение.
  Дъщеря ми беше на 2,5 когато през април миналата година за пръв път се появи зачервяване между вътрешните и външните срамни устни, нещо като лек обрив, което се появява един ден незнайно от какво и и ако не я измием макар и 1 ден става много по-червено, но нито я боли, нито я пари. След това 3-4 дни може да й няма нищо и после пак да се зачерви изведнъж.Отидохме на лекар и се започнаха изследвания. Накратко през последващите месеци сме направили изследвания на: стерилна урина, изпражнения, кръвна захар,влагалищен секрет и я гледах на ехограф за проблеми с бъбреците – и всички изследвания до едно са много добри и не показват никакъв проблем.Освен това спряхме всякакви мокри кърпички, сменихме праха за пране сапуна, започнахме да гладим бельото(което е изцяло памучно), правихме промивки с калиев перманганат и тетра и изобщо всичко което може да й повлияе.Първо личната лекарка реши, че са гъбички и ни изписа Клотримазол и нещо за подмиване. След време след поредните изследвания каза, че нищо й няма и я заведохме на гинеколог.Гинеколожката каза, че има само леко нарушение на бактериалната флора и ни изписа друго за подмиване,и Низорал(който да използваме максимум 1 седмица) каза да намалим сладкото(от което дъщеря ми и без това не ядеше повече от всяко нормално дете) и това е,но зачервяването продължава.Отидохме при детски специалист – и тя ни каза че нищо й няма и това зачервяване се дължи на престараване от наша страна относно хигиената на детето. След това започнахме да я мием(по препоръка на лекарката) само с вода без никакви препарати и то максимум един път на ден. Беше ни казала ако случайно пак се зачерви да я киснем във вода и хлебна сода. След това по съвет на друг лекар я заведохме и на дерматолог и той каза, че й няма нищо и че щом не я боли или пари няма проблем и да спрем да всяваме паника на детето.И ние спряхме и така продължаваме до ден днешен, и тъй като единственото обяснение което всеки лекар ни дава е концентрирана урина само я наливаме с вода(когато не е на градина) и я киснем в хлебна сода когато се зачерви(което продължава да се случва доста често) Проблема е, че аз наистина не знам на какво се дължи или от какво се повлиява това зачервяване и може ли да го предотвратим. Всъщност цялата история започна точно когато започна да й никне първия кътник- може ли да има връзка между двете неща. Но пък от тогава измина година и четири месеца и положението изобщо не се е променило. Аз съм почитателка на хомеопатията и вярвам че правилните лекарства могат да ни помогнат, затова МОЛЯ ВИ от цялата си душа, ако можете помогнете ни.
  Предварително благодаря.

 2. д-р Милен Христов

  Здравейте Даниела!
  На Вас отговорих на пощата Ви.

 3. Здравейте!
  Моята дъщеря има подобен проблем, с малки разлики, тя има зачервяване, проблеми при пишкане – болки ( преполагам щипане ), имаше и период с често пишкане ( 2-3 пишкания едно след друго през5-10 минути)
  Посетихме нефролог , във връзка с микролбумин > 150, който каза,ч е бъбреците са ок, да повториме урината… Досега бактерии не са изолирани никога.
  Зачервява се, забелязвам понякогалеко разраняване, като цепване, ползвам отвари лайка, невен, подобрява се от прополисов вазелин.

  Смятам, че нещата се влошиха след 2 поредни месеца прием на антибиотик. При положение ,че не е изследвана за кандида удачна ли е схемата : монила и туя през ден, 9 или 15 ch?

 4. д-р Милен Христов

  Здравейте!
  Трябва да направите посявка за candida albicans,щом е вземала антибиотик.
  Тази схема не е достатъчна за да се излекува.
  Трябва да се добави теренен медикамент и препарати за повишаване на имунитета,като Silicea 30ch Pyrogenium 30 ch и др.

 5. Здравейте, докторе! Боледувам от Chlamydia trachomatis вече 9 месеца. Лекувах се 7 месеца – 3 дни Azithromycin, 2 месеца Doxycyclin и 6м Macropen. Първоначално беше предвиден само 1 месец Доксициклин, но направих белодрочна инфекция и ми предписаха отново широкоспектърен антибиотик. На 21 съм, мъж, 185 см, 90 кг, спортувам. Предишни венерически заболявания – няма, сексуален живот – нормален до преди заразяването.
  Проблемите хронологично започнаха така: силна болезнена ерекция=> парене при уриниране => болки в органите от коремната кухина и малкия таз => намалено семеотделяне => парене след еякулация=> възпаление на белите дробове => проблеми с ерекцията(неперманентна еректилната дисфункция) => болка в тестисите и последвалото им свиване=> преждевременно семеизпразване. Сега симптомите ми са парене(щипане) след уриниране и при семеизпразване, и сексуалните проблеми. Има ли лечение на хламидията и последвията от нея в/у организма чрез хомеопатия? Интересува ме какво,кога, каква потенция на лекарствата и колко време да ги приемам, благодаря предварително.

 6. Светлана

  Здравейте.
  И аз искам да попитам за подобен проблем. Дъщеря ми е на 19 години. Има упорито бяло течение. Пила е какви ли не лекарства, но без ефект. При цитонамазка – гъбички кандида. Към това трябва да прибавя и нередовен цикъл. Преди 5 месеца откриха при ехографски преглед киста на единия яйчник, който се повлия от хормонални препарати. Лесно избухлива, вечно студени крака. Ако можете да ми препоръчате хомеопатични препарати, че Ви бъда много благодарна.

 7. Да, мога. Но както и на много други обясних – не лекувам, без да съм прегледал пациента. Моля заповядайте в кабинета ми или намерете най-близкия до Вас лекар-хомеопат, за да Ви разпита за оплакванията.

  Прочетете тук: http://tophomeo.com/faq#10

 8. Сърдечно благодаря за отговорите!

 9. Д-р Христов,моля за помощ!
  Онко болен,метастази в костите,неподвижен.Помогнете за декубиталните рани.Не може да лежи настрани от болките.Нещо вътрешно,тъй като на места има и некротична тъкан,обработена хирургично.Други са на етап кървене.Моля Ви!
  Георгиева

 10. Моля пишете в съответните теми!

  Камелия, бих Ви препоръчал медикамента Staphysagria 5CH (3-4 пъти дневно Х 5 гранули), който стимулира зарастването на раните. Но ако има инфекция е по-добре Mercurius Solubilis 15CH (3х5 гранули дневно) и Pyrogenium 9CH (2х10 гранули дневно). За кървящи рани – Arnica 5CH (4х5 гранули дневно). Съблюдавайте начините за прием на хомеопатични препарати, описани в сайта. Успешно ускорява регенерацията на тъкани лечението с нискоенергийни лазери, но във Вашия случай (неподвижен пациент) трябва да търсите лекар да идва на място при болния.
  Пожелавам Ви успех!

 11. Здравейте
  Имам гъбички кандида албиканс от доста време. Никакво лечение не ми помага. Сега вземам хомеопатично лекарсво – хелиниас диоика вече втора седмица, но все още имам бяло течение. Трябва ли да комбинирам с друг преперат и колко време да ги вземам.

 12. Здравейте Илияна,
  Да, трябва да се комбинира и с други препарати. За това заболяване има успешно хомеопатично лечение, но се прави схема, включваща и теренно лечение (с въздействие върху целия организъм, като за това се прави интервю с пациента и се снема анамнеза по всички системи). Препаратът, който Вие приемате най-вероятно е Helonias dioica и е симптоматичен. Аз лично не го включвам в схамата на своите пациентки.

 13. Здравейте,от месеци наред се мъча да с еизлекувам от коварно течение с неприятна миризма.При направена МБ се оказа че диагнозата ми е гарднерела вагиналис и нямам необходимото количество лактобацили.Лекувах се с различни видове антибиотици орално и вагинално без никакъв ефект.Ще ви бъда благодарна ако ме насочите към подходящия медикамент.Благодаря Ви!

 14. Здравейте lusy,
  оплаквания като Вашето зависят от специфичната индивидуалност и могат да бъдат причинени от редица фактори. Съветвам Ви да се обърнете за час при лекар-хомеопат. Той ще Ви снеме подробна анамнеза и ще попита за неща, които не са Ви питали другите лекари. Ако е добър, вероятно ще намери особеността във Вашето тяло и психика, за да изпише правилните медикаменти. Пожелавам Ви успех!

 15. Здравейте,искам да попитам за дъщеря ми ,която е на три годинки.От два три дена казва,че я щипе когато ходи по малка нужда и дори плаче.Мием дупето и след всяко пишкане го подсушаваме,но тя пак казва ,че я щипе когато пишка.На какво може да се дължи?

 16. здравеите, аз сам на 22г. преди няколко дни ми се появи бяло течение на парцали, сарбеж и отичане на срамните устни.Но ми казаха да си направя промивка с дамския душ и смарадлика.В продалжение на 2 дена тези симптоми изчезнаха, НО на моя приятел започна да се бели кожата покриваща главата на пениса. Тези симптоми ни се появяват горе доло през 45 дни, за 4-5 продалжава.Незнам какво да правя

 17. Здравейте Виолета,
  Добре е да направите бактериологично изследване на урината, за да се установи дали детето има цистит или уретрит (или пък друго заболяване).

 18. Здравейте Виолета,
  Вероятно се касае за гъбично заболяване във влагалището (кандида албиканс). Но се доказва с посявка и по този начин се изолира точния причинител. Приятелят Ви може би има също гъбично заболяване и е препоръчително да се лекувате едновременно.

 19. Паулина Спасова

  Миналата седмица правихме изследвания на дъщеря ми за детската градина. Резултатите от микробиологията показват, че се изолира в малко количество Candida Albicans. Искам да ви попитам може ли при това положение детето да посещава детска градина и заразно ли е?

 20. Здравейте Паулина,
  Не се притеснявайте за наличието на малко количество Candida Albicans във влагалището. Не е ненормално явление. Стига да не надхвърля нормалните стойности – няма причина за тревога. Детето може да ходи на градина. Не е заразно.

 21. Добър ден,аз съм момиче на 21,от 2 години имам бяло течение,и миризма на полови органи.Гинеколог ми преписа клотримазол табл.и крем,правих и промивки със смрадлика но помага само на определено време,и почва пак да тече.Какво бяхте ме посъветвали.Благодаря предварително

 22. Здравейте!
  Бих искала да Ви опиша своя проблем и да получа ценния ви съвет. Когато бях на гинеколог преди месец, той каза, че нищо ми няма освен, че е наблюдава някакво странно гъсто бяло течение, което би могло да е признак за гъбична инфекция. Разбрахме се да се наблюдавам в следващите седмици.Не му придадох значение, защото аз по принцип често имам течения сл и преди менсруция. Въпреки това, миналаа седмица изневиделица се появи този проблем. Сутринта като станах да се изпишкам ме заболя. Болката беше странна, докато пишкам всичко е ок, но към края усещах странна гъделичкаща болка в пикучното каналче. През следващите дни болката се засили и реших да отида на гиеколог още веднъж. Установихме, че сигурно са гъби и той ми изписа таблетки, които да пия на 3 дни, вагинални капсули, които да слагам на три дни и и кремче, което да мажа отвън всеки ден сутрин и вечер. Изпих хапчето и посавих първата капсула преди 1 ден, остават ми още едно хапче и една капсула. Мажа се по предписание. За съжаление болката в края на ориниране все още не е започнала даже да изчезва. Интересно ми е, дали ова наистина са гъбички или може да е нещо друго, тъй като основното оплакване е свързано с това гъделичкащо болезнено чувство в края на уринирането. Благодаря :)

 23. Лекувам се повече от 5 години използвала съм гиназол гинопеварил клотримазол дактарин флуконазол микомакс нистатин ломексин вече немога да запомня всичките изопринозин също спазвам интимния режим много стрикно абе вече се отчайва ништо не помага вземам 1 табл.микомакс 2пъти месечно но не ми помагат чак толкова 26г. нераждала семейна.Ако смятате че може нешто повече да се направи пишете ми на е.male petia_peicheva@abv.bg

 24. zdraveite ot 7 godni stradam ot obilno bqlo te4enie .iskam da znam ima li izob6to nqkakvo le4enie za6toto seki mi dava garanciq a nakraq ni6to ne postiga .probvala sam absolutno vsi4ko oeto mojete da si predstavite,ama vs4koooooo.imali nqkakvo re6enie na varosa ili e xroni4no.molqvi otgovorete mi.koito me izlekuva 6te mu dam mnogo dobro vaznagrajdenie

 25. Здравейте, докторе! Вчера вечерта забелязах ,че имам понякога гъсто бяло течение и сякаш е на парцали. Снощи почуствах лек сърбеж, но отмина. Много съм притеснена,предваритилно ви благодаря.

 26. Здравейте cveti,
  Преди всичко друго направете изследване на вагинален секрет за установяване на причинителя за течението. Винаги трябва да се търси причината, а не да се лекува на сляпо.

 27. aneliq mixaelova,
  Това е много време, принципно е възможно да е хронично. Но не това е главния проблем. Не разбрах правили ли сте изследване на вагиналния секрет и изолиран ли е бактериален или гъбичен причинител. Излекувал съм много жени с вагинално течение, при които причинителите са различни и съответната терапия е различна. Нямам представа какъв е Вашия случай. Направете изследването и заповядайте при мен или при друг колега. Хомеопатията е добра алтернатива при тези заболявания.

 28. Здравейте Людмила,
  Малко късно виждам коментара Ви и дано да успете навреме да прочетете отговора ми. Както описвате оплакването си, допускам, че може да имате уретрит, който с посочените медикаменти Вие в момента не лекувате. Добре е да се излекува вагиналното течение, тъй като то може би е причинител на уретрита. Съветвам Ви две неща: 1. Направете изследване на вагиналното течение за причинителя; 2. Направете посявка на урина за установяване на наличие или не на уретрит. При положителни изследвания се свържете или с гинеколога си, или с мен за да се коригира лечението. Успех!

 29. Жанна,
  Ще се повторя в коментарите си, но последователността при лечение е следната:
  1. Изследване на вагинален секрет за установяване на причинителя;
  2. Избор на конвенционално или хомеопатично лечение;
  3. Предписване на терапия.
  Съветът ми е да спазите тази последователност и няма да сбъркате. Който и да Ви лекува – ще знае какво лекува. Възмутен съм как гинеколозите не назначават нужните изследвания.

 30. даниела христова

  Здравейте Д-р Христов. От септември 2009 лекувам Хламидия Трахоматис. Провела съм до момента 7 курса на лечение с антибиотици- Сумамед, Рулид, Ципрофлоксацин, Клацид и т.н. Последен курс на лечение приключил на 05.08.2010. Оттогава спрях приема на антибиотици, защото смятам, че просто не действат. Последния ми резултат отново е положителен. Имам болки в стави, мускули. От 1 месец насам пия Collactiv на Аквасорс. Моля ВИ да ми препоръчате адекватно хомеопатично лечение, защото мисля, че нещата се влошават.
  Благодаря Ви предварително.

 31. Аз вече си мисля, че тази ужасно употира кандида няма никакво лечение, преди 2г., Доц.Томов във Варна ми направи посявка и ми излязоха положителни резултатите за Кандида и до ден днешен през няколко месеца съм във ада :( Изписвали са ми и Клотримазол и Гинопеварил, също така Арилин, Полиджинакс, всякакви витамини… и нищо, има ефект за малко и после пак същото.. писна ми, четох във мн.форуми че Георги Христов във Варна е мн.добър и любезен мисля да отида при него, дано има ефект, но определено съвети Ви Д-р Христов ме обнадеждиха, защото наистина съм се отчаяла…

 32. Здравейте,

  бременна съм 25-та седмица, анемична и имам candida albicans със стойност 10^8. Предписват ми силни антибиотици, които ме е страх да взимам заради бебето. Моля Ви, препоръчайте ми лечение, което да е безопасно за детето ми !
  Благодаря предварително !

 33. Мария Николова

  Здравейте, Д-р Христов!
  От октомври 2010г имам гинекологи4ен проблем, който се изразява в бяло течение което се зсилва преди цикъл, дразнене и сърбеж. Незнам дали има връзка но в същия период започнаха да ми излизат и подкожни болезнени пъпки.Не съм посещавала гинеколог. Препорачаха ми monilia albicans 15ch и сребарна вода, но незнам как точно да ги прилагам за по-добър ефект. Това не ми се случва за първи път, бих казала че това е слабото ми място. Моля даите ми съвет!

 34. ПЕТЯ ТОДОВОВА

  Здравейте ,имам голям проблем с дъщеря ми която е на 13 години и има гъбички ,които са много упорити и вэпреки лечението с нистатин и клотримазол също и макмирор не водят до подобрение .Надявам се да ми помогнете ,тя е 160 см и само 40 килограма има много лош апетит яде еднообразни храни и налита на солено и кисело ,ужасно е притеснителна и приема много тежко дори и малък неуспех в училище ,много често боредува от белодробни заболявания които започват с тежка хрема ,много упорита.Гъбичките лекуваме с минимални успехи вече няколко години ,но всичко е само временно .Моля ви да ми помогнете с хомеопатия.Благодаря предварително

 35. Здравейте! Имах оплаквания от сърбеж, обрив по гениталиите(червени пъпки без връх), бяло течение със специфична миризма и ми направиха микробиологично изследване. Оказа се, че е Масово Candida albicans. Изписаха ми Микомакс – 3табл. по 1 всяка седмица, крем Гиназол и вагинални глобули Макмирор. След 3месеца пак излезе обрив, но по- малко (само по задните части към гънките). Пъпчиците са червени. В момента се мажа само с Клотримазол и нямам бяло течение или парене при уриниране. Какво да правя?
  Благодаря Ви предварително!

 36. Здравейте! Заповядайте при мен на преглед за да ви предпиша подходящо хомеопатично лечение.
  Може да се направи и лазертерапия.

 37. Здравейте!
  Заповядайте на преглед в кабинета ми.

 38. Здравейте!
  Не се самолекувайте!!!
  Прави се индивидуално подбрана схема на лечение според симптомите и чувствителния тип на пациента.

 39. Здравейте!
  Хомеопатичното лечение е напълно безопасно за бременни и малки деца.
  Елате на преглед, за да се избере подходяща схема на лечение.

 40. илияна белева

  Здравейте, доктор Христов! Имах и продължавам да имам геникологичен проблем, които ми започна при боледуването ми със бъбреците, бях на силни антибиотични лекарства, след това получих едно възпаление да го нарека, или по скоро парене , сърбеж и нещо бяло при полов акт ми излизаше от влагалището Отидох на гинеколог назначи ми лечение с FLAGIL 10дни, но нищо не стана, по скоро повече се запалих,
  Сега си правя промивки с лайка, калиев перманганат, сода хлебна, но нищо не става, естественно по отделно, мия се редовно с лакалут, но никъкав ефект, от горе на това вече разбрах че имам и кръвна захар, която последния път ми бе 11,7!!! Ако мислите че мога да се оправя ми пишете
  БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

 41. Гинка Петрова

  Здравейте д-р Христов.
  Пиша Ви по въпрос едно изследване – открита кандида. , но смятам че няма ефект от лечението. Това го получих след раждане иоттогава няма оправяне. Отначало имаше миризма във влагалището. Това моята гинеколожка го премахна с флажил. По -късно след прекарана настинка започнаха проблемите-гинекологични възпаления или цистит. Бях лекувана с Акцеф 500. Има ефект, но не можем да правим нормален секс с мъжа ми.Винаги трябва да ползваме презерватив.При едно скъсване и до 5 дни съм със стръшни възпаления-вътрешни и външни, зачервяване на кожатаи поддуване на гениталиите и болки в корема. Лекуваха ме с гиназол и крем гинапеварил, но само мен. до сега съпругът ми не е лекуван и ми казват,че щом няма опллаквания ще лекуват само мен. но от 2-3 месеца млед това лечение аз съм с оплаквания-възпаления-ватрешно бяло течение , което се появява 5 дни след цикъл. използвам някои глобули-трихомонацид, гиназол-крем.има ефект до следващия цикъл. първите дни от цикъла съм с голямо главоболие и болки в корема. По време на цикъла нямам оплаквания. Сега отново очаквам следващия нов етап с проблеми. Моля за съвет или някакво лечение.Ако смятате че е необходима среща моля за адрес и телефон за връзка.
  А забравих да спомена, че от 3 месеца както съм забелязала този проблем виждам , че косата ми много пада и започна да не расте. смятам, че това има връзка и с тази кандида. Моля да ми помогнете и да ме избавите от този проблем.
  14.03.2011г. С уважение Гинка Петрова

 42. Здравейте, аз също имам проблем с гъбичките, ходих на генеколог и тя ми предписа Арилин 500мг, Геналгин, Кандизол 150мг, Полижинакс, все още се лекувам, но това което ме интересува е дали е възможно да се появят отново. Забравих да спомена, че с моя приятел се лекуваме заедно, защото лекарката ми обясни, че трябва лечението да бъде от двамата партньори. Трябва ли да предприемам и други мерки за тяхното премахване, благодаря предварително! :)

 43. Здравейте, д-р Христов!
  Искам да попитам след откриване масово гъбички кандида чрез посявка на влагалищен секрет и след това приемане на Микомакс и Гиназол трябва ли да се прави пак посявка? Ходих на лекар, но без посявка и каза, че всичко е наред, но не знам с какви апарати ме гледа освен ехографа. Възможно ли е да показва флората на влагалището някакъв апарат или наличие на кандида? Само чрез посявка ли се установяват? Изписаха ми Гинофлор.
  Благодаря!

 44. Цветелина Николова

  Искам да се свържа със вас ако е възможно да ми дадете някакъв адрес на практиката Ви или кординати.Имам и аз сериозен проблем свързан точно със тези вагинални гъбички и какви ли не и аз медикаменти използвах и никакъв ефект.При кой ли не съм ходила във Враца защото съм от Враца и никой неможа да ми помогне.Явно сигорно имам някакво възпаление но във Враца няма добри специалисти гинеколози за съжаление че го казвам но е така.
  Цвети
  Враца

 45. Имам бяло вагинално течение на парцали, зачервяване на гениталиите, парене и сърбеж, както и често уринирам.Това е от 3 месеца.Все още кърмя и наистина наблягам на много сладки неща и тестени.Какво трябва да напраня за се се оттърва от това положение.

 46. Здравейте! от около 2 год имам сгъстено бяло течение, бяло, не променя цвета си. Ходила съм при доста лекари най-често диагнозата е кандида, лекували са ме с какви ли не медикаменти които дават резултат само временно(или изобщо не дават)…(писнало ми е направо), същото е и със смрадликата, помага ми само докато си правя промивки, оплаквания от типа на болки, сърбежи, парения, зачервявания и такива неща нямам, случвало ми се е да спре и да се нормализира от само себе си(уви за малко), но после пак се появява, а притеснителното е гъстотата му, което ме плаши. Имам ли повод за притеснения и има ли смисъл да продължавам да обикалям лекарите(и ако да какви изследвания ми трябват) или просто да продължавам с извънредно силната и ежедневна лична хигиена, която си прилагам(промивки с преварена или мин. вода и от време на време си правя по една едно/дву седмична сесия със смрадлика) Благодаря!… ще съм ви мн благодарна ако отговорите на пощата ми :)

 47. Здравейте!
  Не е желателно да се правят чести вагинални промивки.

 48. Здравейте, бих искала да се посъветвам относно Pulsatilla 30ch- установи се , че е хомеопатичния медикамент точно за мен.Изписаха ми го 2 дни в седмицата по 5 гранули(вторник и петък). Интресува ме може ли да се комбинира с Пумон Хистамин 15ch, заради алергията, която ми откриха? Или трябва да спра Pulsatilla 30ch ?
  Вземам и Ентеросан и Цитросепт за засилване на имунитета.Имам хроничен бронхит, който се обостря при всяка настинка.
  Благодаря ! Ще очаквам на пощата си вашия отговор!

 49. veronika nikolova

  здравеите доктор христов.бременна сам в 15гестационна седмица и ми откриха при вагинален секрет кандида албиканс.аз от парвия месец на бременноста използвах хормонални препарати:утрогестан дуфастон и естрофем.вече ги спрях но ме е страх да започна лечение с гинопеварил 0.5 глобули така ми каза моита лекарка но ме е страх сташно много да не навредят на бебето ми или да предизвикат спонтанен аборт.мога ли да проведа това лечение кам края на бременноста ми или е наложително сега да се лекувам?благодаря ви предварително

 50. Калина Митева

  Здравейте,

  От година имам много упорит сърбеж по външшните полови органи, който се засилва преди и след цикъл. Започна се със сърбежа и с времето започнаха да ми се появяват нещо като гнойни болезнени пъпки – по 4-5 на месец. Погледнах сериозно на здравето си – посетих лекар, лекувах се със Полижинакс, Клотримазол, Залатан, Гентамицин но файда нямаше. Пускала съм 2 проби на вагинален секрет – чисти. Посетих още 2-ма лекари, които пак си ми изписваха антибиотици и промивки, но резултат няма!. Пих на своя глава 1 хапче Микомакс и се наложи за ушна инфекция да пия Азакс и този месец положението е малко по-добре т.е. сърбеж пак има, но поне няма гнойни пъпки. МОля за някакви насоки за лечение! Няма причина, а това вече е отчайващо – 7 дни цикъл и после 10 дни сърбеж!.

 51. благодаря жи д-р ХРИСТОВ 4Е МИ отговорихте,олекна ми.пражя си ван6ни промивки,с лаъка и сода,като след тожа се магех с канестен крем.но те не се махат.с какжо да ги по4иствам.благодаря ви преджарително.

 52. здравейте д-р Христов!
  от 3 дена имам подуване в областта на срамните устни,което расте и при движение изпитвам болка.Изчетох няколко енциклопедии отн.какви точно органи са разположени около тях и мисля,4е успях да си поставя диагнозата = бартолинит.Не третирам засега с нищо на място,но ми препоръчаха компреси с лайка и за пиене – пчелно млечице.Не знам какво е причинило запушването на тази жлеза,но съм омъжена от 10 години/постоянен партньор/ и имам 2 деца.Никога досега не съм получавала такова образувание и мисля,че само хомеопатията може да ми помогне,а не хирургическа интервенция…Моля за съвет и лечение!

 53. Марияна Желева

  Здравейте д-р Христов !
  Скоро ходих на гинеколог заради нередовен цикъл и откри че имам образуване на поликистоза на яйчниците, изписа ми да пия Хлое.Като ги изпих ходих пак на преглед и ми каза,че действието на тези кистози било подтиснато,нещо такова ми обясни, но било добре да продалжа да ги пия хапчетата.Пих ги 6 месеца и като ги спрях цикълът ми почна да става нередовен преди да почна да ги пия също се е случвало да е така нередовен.Отидох пак на преглед и гинеколога ми каза пак да почна хапчетата Хлое като ми дойде мензиса, но 2 месеца така и не ми дойде и пак отидох,прегледа ме и каза че е от кистозните яйчници,изписа ми Дуфастон да ги пия 3 дни по 3 хапчета на ден и на 5 ден някаде ми дойде.При този последен преглед му казах и че имам някакво течение няма сърбеж,нито парене и ме гледа каза ,че имам гъбички и отделно за тях ми изписа Клотримазол вагинални свещички.Дали това ще помогне понеже сега съм в цикъл и немога да разбера дали имам пак такова течение.Но е много гадно и приятеля ми много го притеснява това,каза ми да отида на кожно гинерически лекар,но сега ще видим като ми свърши тези дни цикъла как ще е и ще реша.Чела сам,че много жени страдат от такива течения и от промивки с дамски душ уж спирали.Ако може да ми препоръчате нещо за течението и за кистозните яйчници.
  Благодаря предварително.

 54. здравейте д-р Христов
  от 3 дена имам сърбеж между срамните усни зачервяване и засилено бяло течение незнам какво да правя . и това не ми е за парви път . но все още не съм ходила при генеколог … водя полов живот … в момента използвам лайка…. но май не ми помага особенно …. моля ви се дай те ми съвет !!!!!

 55. Мариана Панева

  Здравейте д-р Христов!
  От два дни момиченцето ми(1г.9м.)има силно зачервяване около слабините.
  Появиха се и малки ситни пъпчици.Мажа я с кремче Бочко обилно,но ефекта е нулев.Преди една седмица смених марката на памперсите и се чудя дали не е това причината,защото и друг път се е случвало да се зачерви.
  Този път е страшно.Моля Ви за мнение и предварително Ви благодаря.

 56. Здравейте д-р Христов.
  Въпроса ми е следния .
  Нямаше ми нищо ,но след месечния ми цикъл се появи бяло течение което е много обилно не е воднисто гъсто е и мисля,че от него започнаха да ме сърбят срамните устни, леко зачервени са сърбежа е много силен , през живота ми съм нямала бяло течение – постоянен партньор 6 години
  Използвам тампони възможно ли е и нещо да е повлияло и от тях?
  Благодаря предварително!

 57. Зорница Георгиева

  Здравейте д-р Христов!
  От ноември месец се боря с често уриниране без парене ,болка и кръв в урината!Ходила съм на гинеколог , уролог и нефролог изпих куп лекарства и имам поставени няколко диагнози цистит ,инконтиненция , атония на пикочния мехур и сега след направаните уродинамични изследвания стеснение на шийката на пикочния мехур.Между временно през януари месец ми правиха конизация всички доктори които съм посещавала ми казваха ,че след тази операция ще се оправя ,но уви аз все още имам тези чести позиви!
  http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?f=41&t=22091
  http://forum.urology.bg/index.php?topic=458.0
  Във тези форуми съм описала всичко!
  А сега съм със цистит!
  Преди конизацията имах течение ,което е лекувано с най – различни лекарства ,но не се повлиаваше от нищо сега го имам само от време на време най-вече преди и след МЦ!
  Извинявам се за объркания пост дано ме разберете!
  Въпросът ми е да се подлагам ли на операция за разширяване на пикочния канал ?Има ли лечение?И дали има някъкво хомиопатично лечение?

 58. Валентина

  Здравейте др.Христов,
  имам гъбички по ноктите на единия крак. Възможно е ли е лечение с хомеопатгия?

 59. Здравейте!
  Съчетават се хомеопатичните препарати с антигъбични лекарства.

 60. Здравейте!
  Явно има анатомичен проблем-стеснение шийката на пикочния мехур.
  Трябва да се оперирате.

 61. Здравейте!
  Може да е от тампоните, ако не се сменят начесто.

 62. Здравейте!
  Това зачервявяне става от урината, която остава в памперса.
  Сменяйте по-често памперсите.

 63. Здравейте !
  Трябва да се пусне посявка на вагинален секрет, за да се установи причинителя.

 64. Здравейте!
  Трябва да се оперирате, за да се премахне капсулата на кистата.

 65. Галина Георгиева Вътова

  Здравейте!!!!
  Въпроса ми е следният към Вас д-р Христов
  Преди няколко дни при миене напипах някаква малка топчица на вътрешните срамни устни много се притеснявам какво може да бъде какви изследвания трябва да се направят

 66. Здравейте,
  преди време получих остър цистит, който отмина за няколко дни от самосебе си. Но от тогава всеки път когато настина и ме болят бъбрецете. Получих и бяло течение, както и по-силна болка по време на цикъл в десния яйчник. Започнах да се съмнявам, че имам възпаление. Личната ми пусна преди 2 дни изследване на урината, като се оказа, че просто е по-гъста и имам увеличени левкоцити. Казаха ми просто да пия повече течности и ако пак се появят симптоми на цистит да взема уринал. Но аз все пак си мисля, че имам проблем, та незнам дали не е удачно да започна да го пия, та да съм сигурна, че всичко ще е наред.. Това което всъщност ме притеснява е бялото течение и дали нямам проблем с яйчниците… Моля за съвет.

 67. Здравейте д-р Христов.
  От доста време имам проблем с киста на десния яйчник,използвах няколко пъти по 3 месеца противозачатъчни,при прегледи установяват че се пука но след определено време пак се появява.Днес бях на генеколог и ми откриха отново киста на десния яйчник с големина 4 см,освен това имам и др.оплаквания болки към ануса, сърбеж,по някога и обилно бяло течение,изписаха ми протовозачатъчни и един антибиотик,но просто знам че докато ги използвам ще изчезне и после пак ще се появи.Искам да попитам дали има някъкво хомиопатично лечение? ИЛИ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПОЛОЖА НА ОПЕРАЦИЯ ВИПРЕКИ,ЧЕ ЛЕКАРА МИ КАЗА ПРИ ТОЗИ РАЗМЕР МОЖЕ И БЕЗ ОПЕРАЦИЯ.Благодаря предварително.

 68. Здравейте,д-р Христов!Имам бяло течение,което се появи по време на бременността-откриха кандида-алб..Предписаха ми ред конвеционални лекарства,които излекуваха симптомите като сърбеж,зачервяване,но остана бяло воднисто течение без особен или характерен мирис.В последната 1 година/на толкова е сега синът ми/неколкоратно ходих на гинеколог/при двама на разлчни лекари,за да чуя второ мнение/,пускаха ми посявки и не се откриват бактериален причинител или някакви микроорганизми,т.е.всичко би трябвало да е наред.Настоях да ме прегледат обстойно и с ехограф.Ходих и на ендокринолог-установи се,4е имам много ниски нива на естрогена и особено на прогестерона!Не ми се иска да пия хормонални лекарства и отидох при ваш колега хомеопат-предписа ми Тhuya occidentalis в схема 3дена прием три дена почивка и така 3 пъти!Въпросът ми е има ли надежда да се отърва от това досадно течение,хормонална ли е причината и колко дълго трябва да е хомеопатичното лечение,за да очаквам някакъв резултат???Извинете ме за пространното изложение,но все пак исках да имате по-цялостна представа!Забравих да спомена,4е до този момент никога не сам имала гинекологични проблеми от какъвто и да било храктер,но тази втора бременност ми се отрази доста на имунитета!Благодаря ви предварително,ако ми отговорите-това ще е лъч надежда за мен!!!Бъдете здрав вие и близките ви!

 69. Добър ден д-р Христов.
  Ако е възможно да ми кажете вашето мнение по моя проблем.Имам бяло течение от много години може би откакто водя полов живот,под различни форми.Наскоро обаче ми се
  появи много странно бяло течение много течно със странни бели топчета,
  миришеше много гадно,сърбеше,болеше и имах оток.Веднага отидох на гинеколог.Взе ми секрет за изследване изписа ми
  вагинални свещички-Betadine и филмирани таблетки -Ofloxin 200 ,които да пия през 12 часа.Това гадно рядко течение спря,но си остана старото.За резултатите от взетата проба казаха,че всико е наред няма за какво да се
  притеснявам и че мога да отида на преглед чак след 6 месеца.Незнам всъщност какво точно се случва,защото като прочетох листовките на
  двете лекарства нямаше много общо с гъбича инфекция или заболяване,
  резутатите от пробата – супер.Какво мислите вие по този проблем,какво
  трябва да направя?

 70. Здравейте д-р Христов,
  На 23г. имам Стрептококи от гр.Б всякакви мехлеми и глоболи съм мазала вкл. съм пила и АБ.Лечението е за кратко, и следващия месец съм пак така.Незнам вече какво да приемам.много ви моля кажете ми има ли лечение за моя проблем.Мъжът ми трябва ли да приема нещо и той.
  Благодаря ВИ!

 71. Здравейте д-р Христов,
  С риск да се повторя с всички жени и техните проблеми /но всеки случай е индивидуален/, моля за съвет какви хомеопатични лекарства ще са подходящи за моя случай.
  Преди седмица ходих на гинеколог във връзка с течение. Имам от доста време течение /като пресечено мляко/, което в определени моменти се засилва. Нямам болки, сърбежи… Вземи ми материал и установи Кандида. Предписа ми Клотримазол таблетки /12 бр./ и крем за мазане. След като приключа с таблетките трябва да пия Флуконазол 150 мг в продължение на 4 месеца.
  Молбата ми Вие да ми предпишете хомеотапични лекарства по смеха за моя случай. /ако е възможно/

  Благодаря Ви сърдечно!!!

 72. Здравейте д-р Христов,

  Забравих да кажа, че от 2 -3 години имам косопад, който се опитвам да овладея по всякакъв начин… Най-вероятно е свързан с Кандидата?!?!
  Има моменти в които е доста косопада, а в други – нормален.

  Отново благодаря!

 73. Здравейте !
  Трябва да се направят лазерни процедури срещу косопада.

 74. Здравейте!
  Трябва да се укрепи имунната система с хомеопатични.

 75. Здравейте!
  Явно гинеколога е преценил, че няма гъбична инфекция.

 76. Здравейте!
  Гъбичките са упорито заболяване, което трябва да се лекува поне 3 месеца.
  Трябва да се направи профилактична схема, за да се избегнат рецидиви.
  Прилага се и противогъбична диета.

 77. Здревейте!
  Има хомеопатични препарати за кисти на яйчниците.
  Опитайте лечение без операция и ако няма успех тогава се оперирйте.

 78. Здравейте !
  Трябва да отидете на гинеколог и той да прецени състоянието Ви.

 79. Здравейте, д-р Христов,
  наскоро си правих профилактично ехография. Резултата е кисти на щитовидната жлеза по 2-3 мм в двата лоба. От година поне имам болки в гърлото при преглъщане, които сами се появяват и изчезват. Напоследък имам проблеми с паметта, бързо се уморявам, често бъркам самото произношение на думите, безсъние, силна радразнителност, косопад и чупливи нокти имам откакто се помня, като всичко това досега го отдавах на стреса. Моля, за Вашето мнение и евентуално какви мерки да предприема? Благодаря Ви предварително!

 80. Здравеѝте.От 2 години се лекувам от вагинални гъбички.дори и до преди един ден пак се лекъвах.имам бяло течени на парцали.пия и противозачатачни от близо 1 и 6 месеца.до сега са ми изписвали какви ли не вагинални глобули и хапчета през устата но никакав ефект.преди 10 дена ходих на гинеколог и ми изписаха микомакс и клион-д и след ле4ението от 10 дена неска пак имам леко бчло те4ение.лекарката ми казва 4е мойе да е противозачатачните но вече невярвам.никакви иследванич не ми е правила освен цитонамазка.моля ви ако мойете да ми кажете какво да направя за6тото и аз вече съм объркана и незнам какво да правя.Благодарч предварително.

 81. zdr imam ot malka vaginalno bqlo te4enie,sigurno ot pone 10 godini e.no mnogo iskam da go spra poslednite godini stava vse po zle.parene surbej i vse pove4e stava.imah period po lekari godini na red hodeh no bez rezultat.mislq 4e imam i malki kisti4ki na leviq qi4nik pone taka mi kaza doktora.koito mi pomogne 6te sum mu blagodarna

 82. Здравейте!
  Притеснена съм от това,което ми се случва помогнете ми…
  Имам сърбеж,болки и парене на гениталиите,имам чуството,че във влагалището ми има някаква белезникава гъста течност… Раздразнение ли е,защото с приятеля ми го направихме за ден по 5 6 пъти,той не се оплаква от нищо но при мен е болката ;( страх ма е от гинеколог ;( кажете ми какво да направя за да ми мине ..
  Благодаря ви !

 83. Здравейте!
  Имах КАНДИДА,лекувах се с МИКОМАКС и ЛОМЕКСИН,приятеля ми се лекува с МИКОМАКС и КЛАТРИМАЗОЛ,с който се маза 7 дни.Повторих изследванията и бях излекувана.Ппавихме секс,сега имам силно течение,попринцип съм в овулация,възможно ли е приятеля ми да не се е излекувал?Моля за съвет!

 84. Здравейте, д-р Христов!

  Бременна съм в 3-тата седмица и имам странни оплаквания. Преди седмица ми се появи бяло течение с малки бели топченца(като малки парцали), придружено със сърбеж и парене около влагалището, след ден това течение изчезна остана само сърбежа и лекото парене. А сега 4,5 дни по-късно имам леко бяло течение, нямам парене и сърбене, но ми се появиха подкожни топчета( болезнени), които изчезват сами( без да се пукат, или да се показват на повърхността). Имам час при моята лекарка чак след 10 дни, а в момента я няма в страната. Не знам дали да се притеснявам, моля Ви отговорете ми!

 85. Здравейте!
  Без преглед не мога да кажа какви са тези топчета.
  Може да са увеличени лимфни възли или възпалени космени фоликули.

 86. Ако има някакви оплаквания е възможно да не се е излекувал.

 87. Здравейте!
  Просто сте прекалили със секса.

 88. Заповядайте на преглед да уточним терапията.

 89. Здравейте!
  Трябва да спрете противазачатъчните.
  Те променят киселинността на влагалището.
  Спазва се и противогъбична диета.

 90. Здравейте!
  Всички тези симптоми може да са от щитовидната жлеза.
  Елате на преглед да ви изпиша хомеопатични.

 91. Здравейте!Имам проблем с дъщеря ми която е на 10години.От 7годишна и се получават жълти петна по гащичките който миришат много неприятно като напикано.Смятах че не се избърсва правилно,но тя ми казва че се бърши редовно,а понякога и течало нещо.Измива се с различни интимни гелове сега в момента само със сапун но въпреки това тези петна постоянно и се появяват дори вече горните и панталонки понякога миришат. Възможно ли е да се изтърва или има гъбички.Моля Ви посъветвайте ме какво трябва да направя,ако трябва да я заведа на доктор и какъв трябва да е той.

 92. Някой ще ме светне ли по въпроса цитонамазката и изследването за гъбички едно и също ли е и ако не е кога трябва да се вземе цитонамазка след излекуването на гъбичната инфекция ли?Благодаря ви.

 93. Здравейте,моят въпрос е за майка ми която
  при ориниране има болка и кръв в орината,до момента е имала на 2 пъти този проблем,но и е отшумявал малко по бързо,този път продължава вече трети ден
  моля за съвет,тя твърди,че е възпаление на пикочните пътища

 94. Здравейте!
  Моят проблем започна така ,когато решихме де си направим дете , но не стана и отидохме на гинеколог той ме прегледа и не откри никакви проблеми,на мъжа ми пусна едно изследване и се откри че има Candida и ни даде и на двама едновременно да се лекуваме, мина 1 месец от лекуването сега пък при мен се появиха зачервяване, сърбеж и парене около влагалището и в устата ми излезнаха малки топченца като пъпки…… Моля да ми попогнете!!!

 95. Здравейте, моя проблем е от месец вече имам страшен сърбеж, поради което се появиха рани който стигат вече малко под корема .Моля ви за нпкъкъв съвет!

 96. Здравейте !
  Без преглед не мога кажа с какво да се лекувате.

 97. Здравейте!
  Заповядайте на преглед за да уточним терапията.

 98. Здравейте!
  Най-вероятно майка Ви има възпаление на пикочния мехур.
  Трябва да се изследва урината.

 99. Здравейте!
  Това са различни изследвания.

 100. Здравейте!
  Заведете я на гинеколог, за да пусне изследване на вагинален секрет.

 101. Здравейте, Д-р Христов!
  Обръщам се към Вас за съвет.
  Моят случай е следния: на 23 години съм, до преди 4-5 месеца пиех контрацептиви(в продължение на 2 години). Сладкото не присъства често в менюто ми, за разлика от тестените изделия. За първи път ми откриха кандида 2007година. Предписвани са ми различни лекарствени продукти, които уж ме излекуват, но след време симптомите отново се появяваха. Правиха ми и кръвни изследвания- кр. захар е на горната граница. Партньора ми също се лекуваше, паралелно с мен. Докато не открих зависимост м/у появяването на кандидата и посещенията ми при козметик за кола маска.
  От тогава спрях посещенията и проблема изчезна, докато не ми предписаха антибиотик миналата седмица. Обясних на лекарката за кандидата. Тя ми предписа пробиотик, който да пия заедно с антибиотика, но ефект нямаше. Не ми се иска да отида отново на гинеколог и да ми предпише отново същите лекарства… Какво хомеопатично лечение бих могла да проведа???
  Благодаря предварително!

 102. Валентина Георгиева

  Здравейте!

  След изследвание на вагинален секрет се устанаови че имам Кандида -Албиканс ,Започвам лечение с гиназол и лакто 4. Незнам дали ще има ефект, но след провеждане на лечението мисля да продължа с хомеопатия и хранителен режим.Трябва да отбележа ,че от 3 години правим опити за забременаване и не ми се мисли ако това е причината за нашите мъки. Незная от кога си отглеждам тези гъбички , докато сама не реших да се изследвам. Молбата ми е да ме посъветвате какви хомеопатични продукти мога да приемам , ако не се избавя от гъбичките или просто да ги приемам профилактично .
  Благодаря предварително

 103. Славка Василева

  Здрабейте, Д-р Христов, имам много проблеми с вагиналните гъбички.
  Имам ги от няколко години . Лекувала съм ги с какво ли не но те не минават.А сега влизам в критическата и пия климонорм.На диета съм от шест седмици и още няма ефект.
  Моля те помогни ми .

 104. Здравейте, повече от десет години не мога да се оттърва от гъбичките. Пробвала съм какво ли не, но избавлението е само временно. Това може ли да се отрази на желанието ми да имам дете? Преди пет години забременях, но получих кръвотечение и след преглед ми казаха, че плодът е умрял в десетата седмица- така и не ми казаха каква е причината. Може ли тя да се крие в гъбичната инфекция?

 105. Здравейте.Моля за помощ – на 28 год. съм и страдам от вагинални гъбички от 4,5 год. Кандида албиканс 10^5. Получих ги за първи път след пиене на силен антибиотик. От неправилно лечение тогава станаха хронични и сега няма спасение. Пила съм какво ли не както и всякакви глоболи. Подобрението е само временно. Моля да ме посъветвате за хомеопатично лечение. Благодаря Ви предварително.

 106. Здравейте, моята история е абсолютно същата като кличния случай, който сте описал. Искам да попитам, в момента не страдам от гъбична инфекция, но мога ли въпреки това, да проведа лечението, което сте написали като превантивна мярка, за да не ми се появи отново? И също така, да разбирам ли, че лечението, което сте написал е за 1 месец? А какво се прави след този 1 месец и колко време трае лечението?

 107. Здравейте!
  Лечението е абсолютно индивидуално за всеки пациент.
  3 месеца трае лечението.

 108. Здравейте!
  Трябва да се спазва определена противогъбична диета и да се приемат препарати, повишаващи противогъбичния имунитет.
  Заповядайте на преглед да уточним лечението.

 109. zdraveite.Ot 1g imam ginekologi4en problem.Pri polov kontakt s prezervativ imam silno parene,smadene i bolka vlagali6tno.Obikolila sam dosta lekari no nikoi ne moje da kaje e pri4inata za tova neznam ve4e kade da otida ve4e.

 110. юлия георгиева

  Здравейте,д-р Христов!
  Оказа се,че няма и месец след лечение от гъби и пак се появява пак същия проблем.Мъжът ми получава червени петънца,които до 3,4 дни минават след като се обели кожата.Лекували сме се със клотримазол,полижинакс,фунголон,гиналгин,арилин,нистатин,низорал,както и други лекарства,но уви!!!няма лечение!какъв е вашият съвет,моля отговорете ми по пощата!
  Благодаря предварително!

 111. За първи път посетих АГ-кабинет преди два месеца.Имах възпаление на десния.Той ми изписа антибиотик и свещи’ки.След антибиотиците ми мина възпалението, но ми каза, ‘е все още ми е ‘ервено.Отидох при друг той каза, ‘е имам гъби’ки и изписа Розалгин и Дифлукан (за двата нола).Но сега съм по зле.Имам бяло те’ение на парцали, болки, парене…

 112. Здарвейте, моите оплаквания са свързани с това, че във вагиналната област се появиха малки бели топчета,бяло течение и сърбеж. Ходих на лекар взе
  ми цитона маска и лабораторни изследвания, установи, че имам гъбички и ми предписа Гино-Певарил, Клотримазол,Низорал и Розалгин за вагинални промивки.След провеждане на лечението нямаше резултат, освен че спря сърбежа.След известно отидох при друг лекар, той също ми направи лобораторни изследвания след, което каза, че нямам гъбички и ми изписа Циприхол 500, Фарматекс и Полижинакс, но след провеждане и на това лечение нямам подобрение. Все още имам бяло течение и белите топчета са станали повече. Моля Ви за някакъв съвет! Благодаря Ви преварително!

 113. ЗДРАВЕЙТЕ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЗА ЕДИН МОЙ ПРОБЛЕМ ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ИМАМ СЪРБЕЖ НА СРАМНИТЕ УСТНИ И ПАЛЕНЕ ОСВЕН ТОВА ЦЯЛАТА Е ЧЕРВЕНА ДОРИ Е ОБХВАНАЛО И ОКОЛО 3 ПРЪСТА ОТ ВЪТРЕШНАТА СТРАНА НА БЕДРАТА НО ТАМ НЕ СЪРБИ А СЕ ЛЮЩИ КОГАТО СЕ МИЯ ПОДПУХВА И СЕ БЕЛИ СТАВА НА РАНИ ТОВА Е ЗА ВЪТРЕШНАТА СТРАНА НА БЕДРАТА

 114. Здравейте Д-ре !

  Имам непоносим сърбеж водещ до болка.Някакво течение леко жълто с миризма.От 3 дни съм така ,течението май започна да намаля.Това се случи след деня в който правих секс.Първия ден имах подуване на големите устни.Не мога да обясня точно къде ,но се намира към входа на влагалището.Нещо ,което оприличавам като малки афти в устата.При допир боли,а сърбежа ,който се появява на моменти е ужасен.Като цяло не се чувствам комфортно,мисля си че може да е претриване ,но не съм сигурна.
  Благодаря Ви!

 115. Здравейте,Д-р Христов.Аз съм на 27 год ,имам много голям проблем след като родих ,ми се появиха бели парцали придружени със сърбеж и зачервяване .Посетих няколко гнеколози и няма никакъв резултат изписваха ми свещички(флажил,и промивки)но без никакъв резултат,изчезва за извесно време и пак се появява.МОЛЯ ДАЙТЕ МИ НЯКАКЪВ СЪВЕТ КАКВО ДА ПРАВЯ . Направих и вагинални иследвания ,отрицателни са няма никакви признаци на някакво заболяване.

 116. Заповядайте на преглед , за да уточним терапията.

 117. Здравейте!
  Не мога да дам консултация без подробен преглед, който е задължителен, за да се уточни терапията.

 118. Здравейте!
  Не мога да дам консултация без подробен преглед.

 119. Здравейте!
  Не мога да дам консултация без подробен преглед и анамнеза.
  Това, което пишете не е достатъчна информация.

 120. Здравейте!
  Направете нови изследвания.

 121. Здравейте!
  Може да има непоносимост към латекса на презерватива.

 122. Здравейте! Аз съм на 19 години и преди 20 дена се разболях от пневмония. Все още не мога да оздравея напълно и пия антибиотици. Докато ми биеха лекарствата венозно, получих прокървяване, но да под4ертая прокървяваше в момента, в който ми вкарваха лекарствата ( терцеф, дексаметазон, бронхиксин) незнам, кое от всичките го причини.. Сега пия други антибиотици, но те са на хапчета и от няколко дена имам едно бяло течение, изразено на малки бели топченца. Искам да попитам на лекарствата ли се дължи?

 123. Здравейте,доктор Христов!
  Искам да Ви попитам при киста на опашната кост ,ако има възпаление ,как да се предизвика по-бързото изтичане на гнойта без да се ходи на хирург да се цепи?
  И при положение ,че има хора с над 6 операции ,дали има смисъл да се изчиства кистата с операция,защото тя може рецидивира отново?
  Бихте ли ми предписали някакви хомеопатични лекарства или билки?Вярвам в народната медицина.
  Много неприятни болки има когато се възпали кистата,но дано се намери някакъв лек в бъдеще,защото всички хора страдаме,а не си избираме болестите…
  Хубав ден ви желая!

 124. Катерина Миткова

  Здравейте, докторе! :) От 2-3 дена забелязах нещо като афти по едната ми малка срамна устна и по вътрешната част на голямата (от лявата страна), щипят при уриниране и са болезнени при пипане. Също и лимфния възел от лявата страна между бедрото и интимните части е леко подут. Наложи ми се да отида до тоалетна спешно, защото пътувах и нямах време да си измия предварително ръцете. При подсушаването след уриниране докоснах срамните устни с мръсни ръце. Възможно ли е да са гъбички или е някаква инфекция? Можете ли да ми препоръчате някакви медикаменти или задължително ще трябва да посетя гинеколог.

 125. здравейте!от известно време лекувам гъбички.оплаквах се от бяло течение.вземах трихомонацид по схема и вагинално.след това лечение течението малко намаля но все още не е изчезнало.след лабораторно изследване установиха че се далжи на някаква гъба(забравих и името)изписаха ми макмирор вагинално дали ще има ефект.благодаря ви.ако може пишете ми на пощата

 126. Zdraveite.Imam problem ot 1g.Po vreme na polov kontakt 4uvstvam parene,silno smadene i netarima bolka pri polov kontak i sled tova prodaljava smadeneto i imam bolka dolu nisko.Pravq go s prezervativ samnqvah se da ne bi da imam nqkakva alergiq no ne probvala sam i bez s priqtelq mi no imam pak sa6tite simptomi.Obikalqla sam po lekari vseki izmislq ne6to mi izpisvat lekarstva ei taka bez da mi kajat to4nata diagnoza i nikoi ne moje da kaje kakva e pri4inata da 4uvstvam tova.6te vi bada mnogo blagodarna ako vie pone mi kajete kakav e problema.Blagodarq vi predvaritelno.

 127. Zdr.Puskali sa mi vaginalen sekret za izsledvane za tazi 1g otkakto imam tozi problem.Posledniq pat kogato mi vzeha sekret be6e izlqzlo 4e imam streptokoki bakterii ot anusa sa popadnali v vlagali6teto.Izpisvaha mi lekarstva pieh gi.Kogato otidoh na pregled sled izvestno vreme da mi vzemat pak sekret da vidqt dali sa se mahnali tezi bakterii se okaza 4e gi nqama ve4e.Lekarkata mi tvarde6e 4e ot tezi bakterii sam 4uvstvala tova parene i smadene vlagali6tno.Probvahme s priqtelq mi da vidim dali sam se opravila,no ne problema si go imah s silno parene i smadene.Otidoh pri lekarkata da i obqsnq 4e nqmam nikakvo podobrenie a tq mi kaza 4e ne vijdala ot kakvo drugo bil problema.I na ehograf sa me gledali nevijdat nikakav problem.A ina4e sam operirana ot hemoroidi,no imam dolu nisko bolki v debeloto 4ervo dali e vazmojno ot 4ervoto da mi idva problema za6toto mai imam kolit.Neznam ve4e kade da hodq nikoi lekar ne moje da kaje kakav mi e problema vlagali6tno.6te vi bada blagodarna ako mi dadete nqkoi savet.

 128. Здравейте д – р Христов в момента имам абцес на Бартолинова жлеза и го лекувам с антибиотик Азакс и противовъзпалителни препарати назначени от гинеколог , нямам болки ,освен като натисна леко и искам да Ви питам при това лечение трябва ли да изчезне подуването ?

 129. Здравейте докторе! На 17 години съм, и отскоро имам постоянен сексуален партньор. Последните 2 месеца с малка почивка изкарах 2 вируса, и бях на 2 антибиотика, и наскоро след втория се появи по силно течение, и много силен сърбеж. Въпросът ми е от какво може да бъде? Защото е имало случай след полов контакт да се появят същите симптоми и се чудех дали има вариант да е алергия към лубрикант?

 130. Здравейте! Преди месец откриха на дъщеря ми Candida… и киста 4-5 см в единия яйчник. Лечението на кистата още не е започнало. Гъбичките не се повлияха от лекарствата за пиене и мазане. Дъщеря ми е на 18г., тежи 45кг., не е имала още полов контакт. Бихте ли ме посъветвали за хомеопатично лечение на проблема. Предварително благодаря!

 131. Албена Иванова

  Здравейте, скоро бях на гинеколог и ми откри кандида , като ми изписа рецепта с Микомакс и на мен и на съпруга ми по две капсули за три дни.Въпросът ми е дали е опасно да се приема този медикамент, ако човек приема хапчета за регулиране на кръвното??? Става въпрос за съпруга ми и той е притеснен , защото в упътването на микомакс пише , че не е добре да се приема с дуаретици, а това лекарство valtenzin +и hidrochlorothiazide за кръвно са от тази група??

 132. Kato ne znaete kakva e pri4inata da 4uvstvam tova i ne znaete kakvo mi ima kakto taka mi pi6ete za6to mi izpisvate homeopati4ni kapsuli kato mercurius corrosivus i apis mellifica prosto taka da si gi piq li bez rezultat nasre6ta.Az iskah da se izlekuvam s ne6to koeto 6te mi pomogne no qvno nqma da namerq to4niq lekar.Vie lekarite samo si izpisvate lekarstvata horata da si gi kupuvat da si davat parite na vqtara no nakraq rezultat nikakav.

 133. Станимира Василева

  ppolu4ih bolka predi nqkolko dena v zonata na vaginalniqt otvor . sled tova i za4ervqvane ipoduvane. Popitah za savet i mi kazaha da si napravq obiknovena promivka s tetra, sled koeto go napravih i me ospokoi. No na drugiq den sled dush se osamnih 4e ne mi e minalo,makar 4e se 4uvstvah po-dobre. Okaza se 4e vaginalniqt otvor e zapushen i bqloto te4enie, koeto imam obiknovenno, ne moje da izlezne. Sled koeto iz4etoh mnogo saitove v internet i tam nqkade pisheshe da si napravq promivki samo s topla voda. Taka i napravih kato sled promivkite kanala se otvarqshe i bqloto te4enie izlizashe pod formata na jele na par4enca.Nqmam bolki vav vaginata nito sarbej i nito parene prosto taka se poqvi.Sega si kupih POLYGYNAX zashtoto predi sam go polzvala i sam dovolna, no ne znam saveta ne profesionalist….

 134. Станимира Василева

  moje li da mi dadete nqkakv savet?!

 135. Станимира Василева

  a dali shte navredq ako si slagam tezi vaginalni kapsuli dokato ne si napravq izsledvaniqta

 136. Здравейте д-р Христов, случаят ми е идентичен с описания най-горе клиничен случай,като изключим кистите и противозачатачните.Правила съм многократни микробиологии резултат Candida Albikans. Последно приемах Itraspor . Бихте ли че посъветвали нещо? Благодаря Ви предварително!

 137. Здравейте, Greti,
  Да Ви кажа честно, обиждате ме, тъй като Вие не сте идвала при мен на преглед, не съм и предписвал лечение, съответно въобще нямате право да ме определяте какъв лекар съм. На всички (като Вас) казвам, че хомеопатичното лечение е индивидуално и макар на двама пациента оплакванията да са приблизително еднакви, лечението може да бъде коренно различно. След като Вие сама сте избрала метод на „виртуално самолечение“ си понасяйте резултатите. Имам достатъчно успешни случаи, които обаче ПРЕДВАРИТЕЛНО СЪМ ПРЕГЛЕДАЛ и НАЗНАЧИЛ ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ.
  Желая Ви успех в самолекуването!

 138. Здравейте, Нася,
  Заповядайте на хомеопатичен преглед. Бих Ви изписал терапевтична схема, която включва хомеопатични медикаменти, хранителна диета и спиране на хормоналните лекарства (каквито са противозачатъчните).

 139. Здравейте, Станимира,
  За да съм честен с Вас, искам да Ви кажа, че проблемът Ви е гинекологичен. Избягвайте да се самолекувате и потърсете консулт със специалист-гинеколог. Ако не сте доволна от настоящия, потърсете друг, но в нинакъв случай не прибягвайте до лекарства, които не са предписани от лекар и конкретно за Вашия случай.
  Вярвайте повече на лекарите и се съветвайте с тях за проблемите си. Желая Ви успех!

 140. Здравейте, Албена,
  Ако съпруга Ви няма оплаквания,няма нужда да приема Микомакс.
  Диуретика засилва ефекта на Микомакса.Двете лекарства трябва да се приемат в различни часове , а не едновременно.

 141. Здравейте, Иванова,
  Гъбичките са нормална вагинална флора и не изискват лечение, ако няма симптоматика.
  Вие не пишете дали има някакви симптоми,като бяло течение, сърбеж, парене и др.

 142. Здравейте, Deyana,
  Според мен това са симптоми на вагинални гъбички, след прием на антибиотици.
  Препоръчвам Ви да си пуснете за изследване вагинален секрет.

 143. Здравейте, Светла,
  Най-доброто лечение е оперативното.Трябва да се премахне капсулата на абцеса за да изчезне подуването.

 144. Здравейте,Катерина,
  Най-добре е да посетите гинеколог.Явно има някаква инфекция ,щом има увеличен лимфен възел.

 145. Здравейте,Елена,
  При това заболяване най-добрия начин за лечение е оперативния.

 146. Здравейте,Николинка,
  Възможно е да сте получили вагинални гъбички от антибиотичното лечение.

 147. Dobyr den, Dr. Hristov, ot kraq na lqtoto imam problem,.. hodih pri ginekolog 2 pati ot togava, kazaha mi 4e imam gabichki, izpisaha mi le4enie s Polijinaks vaginali kapsuli, i krem4e Klorimazol, 2riqt pat vaginalni kapsuli Klotrimzaol i krem nistatin,.. kazaha mi da obogatq meniuto si s vitamini, problema e, che ne vijdam da ima nqkakvo podobrenie,.. ako ida pak pri ginekolog, dali shte mi izpishe neshto koeto otnovo nqma da podeistva ?

 148. Здравейте Д-р Христов,
  Искам да Ви спомена и моя проблем. От 4-5 месеца имам зачервяване от вътрешната страна на срамните устни и някакви дребни пъпчици. Ходих на гинеколог направих си МБ но се оказа, че ми няма нищо. Гинеколожката ми каза че не е нищо сериозно изписа ми Дактакорт за мазане и някакви хапчета и ми каза че ще ми мине. Да но до ден днешен зачервяването си седи, пъпчиците също. Не ме пари, рядко ме сърби, но все пак се притеснявам. Моля Ви дайте някакъв съвет.
  Благодаря предварително!

 149. Zdraveite! Imam vodnisto bqlo techenie,na momenti preminava v po-gasto i rqdko sluchai na parcali.Obiknovenno se zasilva na periodi sled sex,rqdko pati saprovodeno sas sarbej.Lekuvana sam s vitamini i antibiotik pri sterilna urina otchita nalichie na pqsachinki v babrecite i mikrobi.Sled priemaneto na antibiotik vsi4ko othumqva,no sled vreme bqloto techenie se poqvqva otnovo.S kakvo moje da se izlekuvam i vazmojno li e da spre napalno,tai kato e neudobstvo za men,kato namokrqne na belioto i nepriqten miris.Ako mi predpihete tuk lekarstvo,shte sam Vi blagodarna,tai kato sam ot provinciqta inache bih v posetila.Blagodarq!

 150. Здравейте!и аз бих искала да помоля за помощ нападнали са ме вагинални гъбчки, а съм извън страната и немога да посетя лекар>бих искала да ми кажете какви лекарства бих могла да пия, вагинални, мазила или…аз и моя партньор.Както по горе споменах не е вазможно да отида на преглед на този етап.Лекарствата ще ми ги изпратят.
  Симптоми:течение гъсто като каша с по различен мириз.Нищо друго, но ако се забавя с лечението може и други симптоми да се появят.
  Благодаря предварително!

 151. Zdr,az ne sam iskala da vi obidq s ni6to,no vie mi kazahte za pareneto da piq tezi dve homeopati4ni kapsuli 1 mesec,no nqmam nikakvo podobrenie,a sega mi kazvate da sam gi piela 2 meseca.Za kakvo da gi piq dalgo vreme kato nqmam nikakvo podobrenie.Pisnalo mi e vseki lekar da gadae i dori i na pregleda i da mi izpisvat kakvo li ne piq gi i nakraq da nqmam pezultat nasre6ta zatova vi e prozvu4alo 4e vi obijdam.Pone ne moje li da mi kajete kakav e problema za da imam tezi simptomi parene,smadene i bolka vlagali6tno po vreme na polov kontakt.Vazmojno li poneje imam kolit ot debeloto mi 4ervo da idva problema.Blagodarq predvaritelno.

 152. zdraveijte imam problem malka pupziza na bedroto otvytre blizo do klitora predi vreme vidjah edna po maslka no tja izsuhna i ne i obyrnah vnimanie a sega ima edna po golemi4ka s vryx no ne bjal rozov lilav zvjat kakvo moje da e i opasno li e

 153. Здравейте, искам да ви попитам от три дни имам пъпчици по срамните устни нямам сърбеж. Водя полов контакт по принцип страх ме да не съм се заразила с нещо. Какво може да е според вас това и да ли е възможно да са от лекарства защото преди четири дни пих ОРГАМЕРИЛ за предизвикване на менструация .Досега не съм имала никого такива пъпчици.

 154. doktor Xristov az sa6to imam absolutno sa6tite simtomi kato tezi po gore deto ste izlojili i le4enie.sarbeji parene mnogo silna mirizma koqto me ubiva za4ervjvane i poduvane.iskam da popitam i az li trjbva a priemam sa6tite ne6ta Borax 9CH – 2х5 гранули дневно ;

  Pyrogenium 30CH – 2х5 гранули дневно;

  Mercurius Corrosivus 9CH – 4х5 гранули дневно;

  Apis 15 CH – 4х5 гранули дневно – за отока;

  Pulsatilla 30CH – по 10 гранули, два пъти седмично – за чувствителния тип;

  Monilia Albicans 15CH – по 5 гранули дневно;

  Silicea 30CH – по 10 гранули, два пъти седмично. za a mi mine.na 25 goini sam,te4enieto mi ne e na parcali a kato voda.ispolzvax ROZALGIN 7 dni i se 4ustvam obre otslabna malko da prodalja li s ROZALGINA ili s tezi ne6ta.slu4aino vljzox v tozi sait neznam dali 6te moga da vlqza pak za da vidj otgovora zatova mnogo 6te sam vi blagodarna ako mi otgovorite na imeila.v momenta sam v 4ujbina i tuk nemoga da si pozvolj le4enie mnogo e skapo prekaleno bix kazala.BLAGODARJ PREDVARITELNO

 155. Здравейте пак,май тези пъпчици са Генитални кондиломи (брадавици). Водя полов живот само с един мъж,той няма никакви симптоми.Ще можели да ми обясните имат ли лечение,мога ли да се излекувам и по какъв начин и има ли начин да се излекувам за винаги.След като той няма симптоми как можем да резберем да ли носи и той това.Посъветвай те ме на гинеколог ли да отида. Чакам отговора Ви с нетърпение за да знам какво да правя.Благодаря ви предварително!

 156. Здравейте, д-р Христов, имам вагинални гъбички вече от около 5-6 години, постоянно ги лекувам, обиколила съм много гинеколози и всичко е за кратък период и после пак излизат- при стрес обикновено или като боледувам. Преди време бях приемала monilia albicans и сякаш имаше ефект за няколко месеца, бих искала пак но не съм сигурна за дозата, мисля че беше 15 CH, по 10 гранули веднъж седмично. Това нормална доза ли е, да започна да го приемам?

 157. Здравейте, докторе! Направих си изследвания и се оказа че имам Candida аlbicans. В момента ги лекувам, но моят приятел има ли повод за притеснение?

 158. Zdraveite !Az sam na 17 .. Piq veche 4 antibiotik i mi izlqzoxa vaginalni gabi4ki ….za parvi pat mi se sluchva i se 4udq kak da gi otstranq bihte li mi pomognali

 159. Zdraveite! Sled izsedvane na vaginalen sekret mi otkriha Kandiden kolit.simptomite,koito imam-smadene,sarbej,parene i nalepi napodobavashti sireni ili izvara i vodnisto bqlo te4enie.Predpisaha mi Nizoral 6 i 4esti promivki samo s topla voda.Tova li e nai-uspehnoto le4enie s tova zabolqvane?Molq Vi da izkajete i vie svoeto mnenie,i ako ima neshto po-efikasno da me posavetvate.Lek i uspehen den.

 160. Здравейте. Моят проблем е от няколко години, започна след дълго боледуване и продължително лечение с антибитиотици през 2008 г. В следствие на това получих вагинални гъбички-кандида, които успешно излекувах. От 2009 г. имам генитален сърбеж и зачервяване, които се появяват преди и след менструален цикъл с обилно бяло течение. Нямам болки и/или отоци.Последните ми изследвания за гъбички са от м. 12. 2011 г. и са отрицателни. Към момента не приемам лекарства, освен респивакс, никога не съм пила противозачатъчни медикаменти. Моля за мнението Ви. Благодаря Ви предварително.

 161. Здравейте,lana,
  Най-вероятно симптомите са от генитални гъбички,които се появяват от хормоналните промени преди менструалния цикъл.
  Пуснете си изследвания на женските полови хормони.

 162. Здравейте,Yolanda,
  Низорала е противогъбичен препарат,който при дълга употреба уврежда черния дроб.
  Промивките не са за препоръчване.По добре използвайте противогъбични вагинални глобули,напр. клотримазол.
  Трябва да спазвате и противогъбична диета,без сладко и картофи за 2 месеца поне.

 163. Здравейте,beli,
  Най-добре е да посетите лекар гинеколог, който да Ви пусне изследване на вагинален секрет.

 164. Здравейте,Елена,
  Вашия приятел няма нужда от лечение, ако няма оплавания.

 165. Здравейте,Десита,
  Монилиа албиканс 15 сн може да се приема по 5 гранули всеки ден.
  Трябва да се подбере и подходящ теренен медикамент, за да няма рецидиви.
  Изисква да се спазва и противогъбична диета за 2 месеца.

 166. Здравейте,ивана,
  Задължително трябва да отидете на кожен лекар.
  Изгарят се с подофилин.

 167. Здравейте,mimi,
  За всеки пациент лечението е индивидуално.Не се самолекувайте. Посетете гинеколог на всяка цена.

 168. Здравейте,Мануелка,
  Не съм Ви преглеждал, но можете да си вземете крем с арника и да се мажете 2 пъти дневно.

 169. Здравейте,Kiki,
  Успоредно с лечението Ви е добре да спазвате противогъбична диета за 2-3 месеца.
  Избягват се картофите, сладкото ,белия хляб, нишестето, алкохола и млечните продукти.

 170. Здравейте.Имам проблем от няколко месеца.Появява ми се бяло течение по време на полов акт.След няколко дена става на парцали.Не е така постоянно.Ходих на гинеколог .Изписаха ми ПОЛИЖИНАКС две котийки.След лечението нямаше ништо.Нямах бяло течение.Но от два 3 дни пак ми се появи.Взимаха ми цитономазка,казаха ми че са добри изследванията.Какво да правя? На какво може да се дължи това.

 171. Здравейте Д-р Милен Христов .
  Проблема тръгна от там, че приятелят ми хвана гъбички не знайно от къде , но може би от мен, защото имах бяло течение повече от обичайното и нещо като сърбеж, но не постоянно, мислех че е нормално преди цикъл.Правихме секс първоначално без презерватив и след първия секс още почна да се оплаква,че го сърби и наистина главичката му беше червена . Личната му лекарка му е изписала да пие някакви таблетки през 2 дни , те са 3 на брой в едно блистерче и крем КЛОТРИМАЗОЛ и на мен също КЛОТРИМАЗОЛ ,само че вагинални таблетки , но не му е казала дали и аз да пия от тези хапчета който се пият през 3дни , аз мисля че едва ли ще ми мине само с вагинални таблетки.Днес ми свършва цикъла и мисля да почна да ги поставям всяка вечер по 1 от тези вагинални таблетки , но успоредно с тях да пия ли и от тези хапчета?
  Благодаря предварително.

 172. Здравейте доктор Христов, имам следния проблем- преди седмица правих секс с приятеля ми . От тогава насам имам остра болка отвътре и парене при пишкане, чак ми пулсира от болка, на външен вид няма нищо. От два дена започнах промивки с тетра и Розалгин, и се мажа с Гентамицин, но засега нямам подобрение. Едва ли е някаква срамна болест, защото съм сигурна че няма от къде да дойде. Явно съм се протрила и имам раничка или вече незнам, за пръв път ми се случва. Моля помогнете !

 173. Zdraveite,
  minalata sedmica, pri rutinen ginekologi4en pregled ,mi otkriha kista na leviq qi4nik,okolo 3cm. Predi pove4e ot 5-6 godini imah polikistoza na su6tiq tozi qi4nik,kato bqh lekuvana s Deane,qvno e podeistvalo,tui kato se radvam na dve jivi i zdravi momi4enca-na 3 i 1 godini. Medikamentozno le4enie bi bilo po dobre v moq slu4ai ili bezkruvna operaciq? Blagodarq
  Krisi

 174. моята дъщеря е на 1,8месеца излизат и кучешки зъби,с температура 39,5 беше 2 дена,а сега е 37,8 или 37,5,направихме всички изследвания понеже личната лекарка каза че е вирус,всичко е нормално само утайката е леко завишена!изписаха зинат ,но се появиха гъбички в устата мазахме с дектарин ,но сега избиха и по срамните устни!по миналия месец имаше гной в ушите и след антибиотик пак бяха избили мазах я с имазол,сега отново я мажа !мисля че вдига температура от антибиотика днес е 6 ден…незнам какво да правя има и ужасна кашлица давах drosera 15ch!както и стодал ,но кашлицата не минава!

 175. Здравейте, Д-р Христов!
  Бих желала да се посъветвам с Вас относно мой проблем, проявил се наскоро. Аз съм момиче на 19 години и имам постоянен партньор повече от година. Преди това не съм имала полови контакти.
  Преди малко повече от седмица се появиха непривични за мен сърбежи във влагалището и силно течение, което продължава и до този момент. Освен това паралелно ми излезе средно голяма зачервена пъпчица на едното бедро, която ме сърбеше, но не обърнах внимание. След ден-два обаче още такива пъпки излязоха по бедрата ми ( около 7-8 на брой ) – изглеждат като червени точки, около които мястото е зачервено и надуто. Притесних се още повече, когато днес сутринта видях малка, зачервена раничка на влагалището си, която не е болезнена, освен при допир.. около нея кожата ми сякаш бе започнала да се забелва. Сърбежите спряха, но течението ми все още е силно.
  Завършила съм с профил биология Националната гимнания, затова веднага предположих дали не става дума за генитален херпес. Въпросът е там, че приятелят ми не е имал полови контакти без презерватив, освен с мен, а доколкото знам херпесът се предава единствено по полов път ( с редки изключения на заболели от публични тоалетни и прочее ).
  Симптомите ми отговарят приблизително точно на тези, описани за заболяването. Много съм притеснена и възнамерявам да посетя специалист, надявам се да получа професионалното Ви мнение и напътствия.
  Благодаря Ви предварително!

 176. Забравих да поясня, че приятелят ми също има подобни оплаквания, макар и изразени по-слабо – малка раничка на ствола на пениса ( която зарастна и се появи на друго място в рамките на няколко дни ), болезнена единствено при ерекция. Дали е възможно да става въпрос не за херпес, а за гъбички? Те причиняват ли подобни рани и обриви ( като в случаят с подутите пъпчици на бедрата ми ) ?

 177. Здравейте, Д-р Христов!
  Изключително много съм притеснена и се обръщам към вас с молба за помощ.
  Имам дъщеря на 8 г.От пролетта на миналата година започнаха всички проблеми .Ще се опитам да съм кратка , доколкото е възможно.Тогава детето започна да се оплаква от остатъна капра урина , след уриниране.Естествено направихме всички необходими изследвания,всичко беше наред.Тези оплаквания постепенно отшумяха.След това се появи често уриниране , парене , болка , зачервяване,щипкане ,Всички възможни изследвания направихме,а именно кръв , урина , стерилни урини , кръвна захар , изследване за глисти , ходихме на ехографски прегледи при нефролози , всичко на детето му е наред.Искам да подчертая , че изследванията правихме цялото лято през интервали на 2 седмици, няма открити бактерии или нещо друго . Трябвало да приема повече течности.Честите позиви за уриниране са предимно през деня.Например до обяд ходи 2-3 пъти и след обяд започва по-често.Например в рамките на 3 часа може да отиде 10 пъти .През нощта спи спокойно , не става да уринира.
  Преди 1 месец реших да и дам Имонобор Уро , без никой да го изписва , защото виждам ,че до този момент няма никакво решение и никой нищо не му изписва.Щяло да отшуми с визрастта .Често се зачервява от долу.Единствено на гинеколог не я бях водила и преди 2 седмици я заведох.Лекарката изписа Флажил и мазане с клотримазол.Не мога да си простя , че дадох антибиотик на детето , без изследване на влагалищен секрет.Не виждам някакво подобрение.Лекарката каза да го пие 10 дена.Единствено зачервяването отшумя,но аз все още я мажа 2 пъти на ден и я мия със смрадлика по препоръка на лекарката.
  Преди седмица забелязах и влагалищно течение за 1 ден , което след това изчезна.
  Много ще съм благодарна ако ми отговорите и евентуално ни насочите какво да направим от тук нататък.
  Благодаря ви!Бъдете здрав!

 178. Здравейте, д-р Милен Христов,
  След гинекологичен преглед ми беше изписано Макмирор глобули и таблетки паралелно да ги пия и двете. От 3 дена се лекувам, но днеска имам притеснително зацапване на бельто с кръв,мнгоо е слабо, но незнам какво да правя, да не би да е някаква реакция от Макмирора? Тъй като гинеколожката ми е до 13ч. следобяд не мога да отида и на преглед да види за какво става на върпос :( ( Моля ви, ако имате някаква представа защо е станало така да споделите! Ще съм ви много благодарна!

 179. Забравих да спомена,че ми свърши миналата седмица и не може да е от това,че ще ми идва :(

 180. Здравейте, Boryana,
  Това зацапване едва ли е от макмирора, щом няма парене и болка.
  Трябва да се консултирате отново с гинеколог.

 181. Здравейте, betina,
  От изследванията си вижда, че няма анатомичен и бактериален проблем.Честото уриниране може да се дължи на неврогенен пикочен мехур.
  Свържете се с мен, за да уточним терапията на детето.

 182. Здравейте,вики,
  От честия прием на антибиотици е сринат тотално имунитета на Вашето дете.Антибиотиците не действат на вируси и гъбички, а само на бактерии.Те унищожават и нормалната флора във влагалището и стомашночревния тракт.Затова гъбичките вземат връх и се появява гъбично заболяване, което трудно се лекува.Потърсете лекар хомеопат, който да преглежда и следи детето Ви, докато имунната му система укрепне и спре да боледува често.

 183. Здравейте,Krisi,
  Опитайте медикаментозно лечение и ако няма успех, тогава направете операция.

 184. Здравейте, Дария,
  Най-вероятно се касае за цистит, след полов контакт.Трябва да си пуснете урина за изследване.

 185. Здравейте,деница,
  Трябва да се пусне за изследване вагинален секрет, за да се уточни преченителя на възпалението.

 186. Здравейте,Емили,
  Не пишете как се казват хапчетата,затова не мога да отговоря на Вашия въпрос.

 187. здравейте ,д-р Милен Христов,искрено се надявам да ми помогнете по няколко въпроса,ще се опитам да бъда кратка.Имам бебе на 8 мес и основно само го кърмя,по време на бременността,след секциото и раждането ми се наложи да пия много антибиотици и сега имам обилно те4ение и кандида 10*5,но гинеколожката ми каза 4е освен пробиоти4ни глобули друго не може да ми изпише докато кърмя.Имам си нормален цикъл ве4е,но преди да ми дойде сърбежът и те4ението се засилват и е неприятно.С какво мога да облек4а състоянието си и може ли да навредя на бебето с това?Другият ми въпрос е,4е преди цикъл по 4елото ми се появяват пъпки,само там и е доста неприятно и са доста упорити,най-вероятно са хормонални ,защото докато бях бременна бяха из4езнали.Искам да си видя лицето поне веднъж 4исто,при посявка не се изолира нищо,основно е преди цикъл,използвам само медицинска козметика,имам мнг хубава кожа.Искам да кърмя максимално дълго и за това не мога да пия противоза4атъ4ни,с които да пробвам да се из4истя.Благодаря ви и дано имате възможност да ми отговорите

 188. здравейте доктор Христов искам да попитам понеже не ми остава време да ида на гинеколог -закъснява ми с 4 месеца взимах си два теста за бременност но и двата бяха отрицателни сега си взех вагинални свещички и вечерта си сложих първата а на сутринта имах бледо -розово течение а на датата на която трябваше да ми дойде само едно малко петънце кръв и после нищо е възможно ли е да съм бременна или има някакъв друг проблем и може ли и двата теста да не са отчели правилно и какво да правя

 189. забравих да спомена,4е пробвах с една опаковка Шуслерова сол 9,но нямаше особен ефект върху кожата ми,пъп4иците ми са малки с връх4ета,преди цикъла,после леко завяхват и преди следващия цикъл пак се активират.

 190. Добър вечер д-р Христов.Аз мисля че имам габички,имам само подуто и сърбеж и бяло течение и ходя често по малка нужда.Нямам оплаквания от парене.Ще можете ли да ми кажете.Преди сам имала кисти и съм ги лекувала с противозачатъчни хапчета и свещички.МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!!

 191. на мен ми бяха изписали едни хапчета където бяха посочени.но съм ги спряла от 6 месеца мога ли пак да започна да ги пия.

 192. Здравейте, д-р Милен Христов,преди 7 дни ми се наложи да вземе „спешното хапче“ в случай на нежелана бременност, след 2 дни ми се поеви силно бяло течение съпровождано със сърбеж,ходих на гинеколог и ми изписа един крем за отдолу и промивки с сода за хляб и каза че до 3-4 ще е изчезне. както и стана бялото течение спря нямах и сърбеж.Но снощи с приятеля ми правихме секс ( като и двамата преди това минахме през банята ) и по време на половия акт на входа изключително много ме болеше а по принцип до сега никога не ми се е появявала подобна болка. и днес получих отново същия сърбеж м/д 2те срамни устни и клитора
  Благодаря Ви предварително!

 193. Здравейте,Д-р Христов,аз получих сърбеж,зачервяване и силно пулсиране на интимните части,и на моя отговорност си купих Гино-Певарил.Но аз от 2 месеца съм със спирала дали ще повлияе на спиралата!Благодаря!!!

 194. Zdraveite,imam problem s liceto polu4ila sum akne.Hodih v 4astna klinika Avismedika i tam dermatolojkata mi predpisa.Sutrin da si izmivam liceto s AKNICARE (SYNCHROLINE),sled tova da si podsu6a liceto i da se namaja s DALACIN T 10mg/ml .Sled koeto mi e predpisala da piq 15 dena CINK 15 mg dvaputi dnevno po edna tabletka kombinirano s DOXYCYCLIN 100mg su6to 2-puti po edna tabletka.Tova e sutrin i ve4er.I nakraq ve4erta otnovo si izmivam liceto s AKNICARE po4istvam otnovo s DALACIN iz4akvam da izsuhne ot dalacina i si maja liceto s SEBIUM (BIODERMA). Tova mi e predpisanoto le4enie.Pritesnqva me tozi antibiotik DOXYCYCLIN,4etoh komentari v drugi saitove i se pritesnih poneje lekarkata mi kaza da go piq 15 dena da po4ina 15 dena i sled tova pak da go produljavam za 15 dena tova 6te e v produljenie na 3-ri meseca ima li vuzmojnost ot polu4avane na gubi4ki ili nqkakvi infekcii.Opasqvam se 4e qvno ne e pravilnoto predpisano le4enie,bihte li me osvedomili dali ima nqkakva opastnost za zdravoslovnoto mi sustoqnie pri produljitelna upotreba na tozi antibiotik.Priznavam 4e ima efekt le4enieto zapo4naha leko po leko pupkite da se uspokoqvat i ne izlizat ve4e ne pove4e ot 1 i izgarq na drugiqt den.Bih iskala da mi izpratite suvetite vi i informaciqta na emeila mi.Blagodarq vi!

 195. Здравейте! Въпросът ми е малко обширен, но просто не се сещам за по-кратка версия. Ходих на гинеколог преди около 2 седмици, пуснахме микробиология – нищо не се изолира. За нормализиране на вагиналната флора гинеколожката ми изписа лакто 4 по една таблетка на ден за един месец, лактобор гел по една туба през 3 дни за 3 месеца и ми каза да се мия с лактацид( по принцип ползвам себа мед, но тя ми обясни, че било по-подходящо да го сменя с лактацид). Тези неща ми ги изписа във връзка с това, че изпитвах лек дискомфорт във влагалището и като причина ми посочи нарушено пх. Добре, но започнах да пия и противозачатъчни линдинет 20. След полов контакт, не веднага, а на следващия ден откривам някакви бели..“неща“, но вътре във влагалището, нямам никакво течение навън или зацапване на бельото. Възможно ли е тези бели…подобни на парцали неща да са от остатъците, които не мога да измия добре след половия контакт, тъй като не се пазим с презерватив и партньорът ми еякулира вътре в мен? Също предпокагам, че гелът, който си слагам през 3 дни(лактобор) може да има някаква връзка. Някакви предположения?

 196. Здравейте докторе,
  имам няколко въпроса на който се надявам да можете да дадете своя компетентен отговор.На 24г съм.След 1 год.лечение на Ходжкин и последвала ремисия,получих рецидив и минах високодозова химиотерапия и трансплантация на стволови клетки-тя беше 10,2011г. Цикълът ми дойде последно края на октомври по време на транспл.До момента нямам цикъл, ходих на гинеколог пуснаха ми хормони( estradiol-61.44; Progesteron-0.84;lh-46.63;fsh-116.30) не са в норма.Трябва ли да мина хормонална стимулация за възстановяване на цикъла и късно ли ще е за такава в по-късен етап,защото не съм раждала.Другото което ми направиха е изследване за HPV,което излезе положително и цитонамазка-3 А група,възможно ли е да е от срив на имунната с-ма и как да се лекувам?Изписаха ми глобули Polygynax и Pharmatex за момента.Какво да предприема,тъй като гинеколога предприе това лечение за момента.При постъпване за трансплантация групата ми беше 1.Дали лечението е адекватно и ще пребори HPV вируса. Възможно ли е след това изследването да е отрицателно? Благодаря!

 197. Здравейте, д-р Христов.
  Преди година и половина лекувах брадавици по интимните органи. Наскоро усетих силно парене при уриниране. Погледнах и забелязах лека рана между ануса и срамните устни. Раната представлява все едно съм опъвала кожата си там. Паренето понякога е нетърпимо. Бихте ли ми казали какво може да е това… и да посетя лекар.
  Надявам се да ми помогнете. Благодаря ви предварително :)

 198. здравейте д-р Христов .. аз съм почти на 18 години и от 2 седмици не съм наред . първоначално имах сърбеж след това почна да пари много леко когато уринирах след 4-5 дена сърбежа почна да се засилва след това минаха 2-3 дни и сърбежа спря и по време на полов акт усещам болка и парене в едно .. отидох на гинеколог и ми предписа ПОЛИЖИНАКС 2 кутии , някакъв крем за сърбежа който подейства и други хапчета които се приемат през уста не им знам точно името само знам че са 4 хапчета който предписа на мен и на приятелят ми .. подобренията за 2 седмици са сърбежа мина когато уринирам спря да щипе но остана само 1 по време на полов акт ме щипе и боли още даже и при възбуда е така .. може ли някакъв съвет и дали знаете какво може да ми има търсех в много сайтове за да узная но съм объркана ако може да помогнете ще съм ви много благодарна :)

 199. Здравейте, д-р Христов
  От известно време имам сърмеж в интимната област, включително влагалището и поява на цепнатини. Менструалния цикъл ми е редовен, но този месец ми дойде два пъти. Тази година се разболявах от ангина три поредни пъти и употребих доста антибиотици. На 21 години съм и имам постоянен партньор, който също се оплаква от сърбеж. Понякога имам бяло течение. Имам намерение да отида на гинеколог, но не знам на какъв ще попадна в София. Моля да ми помогнете, ако има нещо, което мога да използвам без лекарско предписание.

 200. Докторе от месеци се лекувам. Първо имах гъбички след това бактерията стрептокок после пак гъбички кандида . Измазала съм много различни кремове и съм слагала вагинални глобули , но не съм си решила проблема. От самото начало оплакванията ми са : Парене и сърбеж на външните полови органи.Когато се опира бельото ми до мен ме дразни. Голям кошмар е Моля ако можета да ми помогнете

 201. Здравейте имам проблем със половите органи и по точно зачервяване много силен сърбеж и ужасени болки.Болките започнаха в началото на таи година и всеки месец 2 3 дни преди менструация и продължават от7 до 10 дни.Помогнете ми моля ви болките и сърбежа са непоносими немога да спя нощно време от болките и сърбежа.Благодаря предварително.

 202. Здравейте, д-р Христов. :)
  От вчера имаме проблем с моят приятел.
  „Сдобих“ се с гъсто течение и лек сърбеж, а пък той с малки пъпчици и сърбеж. Така или иначе ми е време да посетя гинеколог, но все пак съм заинтересована как се случи това след като сме постоянни партньори.
  И двамата поддържаме много добра хигиена, от скоро смених интимния гел и се колебая да не се е получило от него, защото е ароматизиран.
  Днес закупих от аптеката смрадлика и ще пробвам няколко дни да се хигиенизираме с нея.
  Обикновенно на какво се дължи да получим и двамата тези проблеми?
  Също така бих дошла с М. при Вас за преглед, ако сте в София.

  На Вас ви желая много здраве и все така да сте лесно достъпен за хората! :) Успех.
  Б

 203. Александра

  Здравейте, д-р Милен Христов,
  Не знам как да ви обясня през какво сам преминала. Вече до гуша ми е дошло от неграмотни лекари. На 19 години съм и от както се помня не мога да се отърва от бяло течение и през няколко месеца гъбични инфекции. Правили са ми цитонамазка и всичко беше наред. Последния път бях 3 седмици на какви ли не лекарства 2 вида свещички, хапчета за пиене от които пиеше и приятеля ми, мазила, кремове и бях добре за известно време. Сега пак имам проблеми дори и някакви сцепвания между вагината и ануса. Имам лек сърбеж но не постоянен нямам зачервяване но ми е не комфортно. Моля ви кажете на какво се дължи това. Хигиената ми е идеална на приятеля ми също нямаме други сексуални партньори правим си изследвалия на 6 месеца и сме здрави, но има няма и този проблем се появява. Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете.

 204. d-r Hristov
  ot edna sedmica sam s leko kafenikavo-4erveno te4enie,no moga i da ne go nari4am te4enie za6toto samo kato pi6km i se iztria e kafiavo -4erveno.Kupih test za bremenost.no e otricatelen.Moje li da mi kajete povarhnosno kakvo e a6toto ne sam hodila na doktor ,nalaga se po kasno da otida.Blagodaria Vi .

 205. Здравейте, значи моят проблем е следния … имам гъбички от много време, които съм лекувала доста пъти, оправям се за известно време и след това пак се появяват… Така… последният път, когато ги имах … взех лекарства, които ми помогнаха… и не бях правила секс с гаджето ми от около 15-16 дена… в последната 1 седмица правихме секс 2 пъти … и от 2 дена почнаха да ми излизат гъбички като парцали. Дали аз съм проблема, с мойте постоянни течения.. или просто гаджето ми не е излекуван и той е виновникът, който ми го причинява това, защото аз до момента, в който не бях правила секс с него… – НЯМАХ и нищо ми нямаше… и сега от 2 дена пак… ! Другия проблем е, че понякога, докато ходя по малка нужда … малко ме боли като пишкам и трябва да се напъна, за да го изкарам и леко усещам неприятна болка, това дали е от гъбичките също ? Мн ще съм ви благодарна за отговора… ако може и по пощата. Благодаря ;)

 206. Здравейте, от два месеца имам оплаквания,свързани със парене,сарбеж,щипене и дори болки около влагалището(по устните).ходих поне 4-5 пъти на преглед при гинеколог.в началото ми казаха,че имам гъбички и ми изписаха Дифлукан-3 бр,после последваха: гинопеварил,цитпофлоксацин,клотримазол-крем и глобули,гиназол и биоцитрин.направиха ми изследване на вагиналния секрет и нямам нищо,освен-редуцирани лацтобацили(не мисля че се далват симптомите ми на това) и ми изписаха флоражин.ефект за съжаление пак няма.какво да правя.моля, помогнете ми!

 207. Здравейте, докторе. Нормална ли е появата на гъбички 1 месец след нормално раждане с няколко вътрешни конци и как биха могли да се излекуват?

 208. Здравейте, д-р Христов,
  Имам сериозен приятел от една година и имам полови контакти само с него. Преди около две седмици върху главичката на пениса му се появиха малки червени пъпчици. Тъй като той не иска да ходи на лекар, му купих калиев перманганат и му правих отвара от листа от смрадлика. Пъпчиците изчезнаха. Когато правихме секс обаче те пак се появиха, което ме навежда на мисълта, че има проблем и при мен. От много време имам бяло течение, което не съм третирала по никакъв начин, дали поради липса на информация или страх да отида на гинеколог. Наблюдава се сърбеж и неприятна миризма.По големите срамни устни имам някакви овални образувания с различна големина. Имам записан час при гинеколог, но ще съм Ви благодарна, ако можете да ми кажете какво да очаквам и трябва ли да се притеснявам ,защото изчетох един куп неща в интернет. Благодаря Ви предварително.

 209. Здавейте, преди време гинеколога ми откри гъбички, които в последствие се установи, че са се предали и на приятеля ми. Предписаха ми Дифлукан и Клотримазол глобули а за приятеля ми Клотримазол крем. Аз се излекувах, но при него гъбичките намаляха като размери, но не изчезнаха. Изпи 2 капсули Дифлукан, по едно на седмица и вече 3та седмица се маже с крема. Въпроса ми е колко време трябва да се маже и необходима ли е консултация с дерматолог?

 210. Здравейте доктор Христов аз сам по същият начин както описахте момичето от скоро започнах да ям по доста сладко,зиморничева съм и получих сърбеж и леко зачервяване,уринирам често и съм със студени крайници но и ми се появиха едни кафяви като брадавици малки.Не ме болят на моменти ме засърбят и спрат,забелязах,че баба ми има същото на лицето.Те лекуват ли се и как?водя полов живот но моя приятел няма.те се намират от външната страна на срамните устни.Може ли да ми отговорите на пощата и да ми кажете дали може да се излекува това?Благодаря много

 211. Гергана Иванова

  Здравейте Д-р Христов.
  Преди известно време имах цистит,възможно ли е след като е излекуван да се появат гъбички(жълтеникаво течение на парцали).Има ли опасност за съпруга ми?Моля ви кажете ми какво да правя.Благодаря ви предварително.

 212. Здравейте! От декември месец миналата година се лекувам от гъбички кандида. Лекарката ми всеки път ми изписваше различни лекарства, като единственото подобрение беше,че спря сърбежа и паренето,но бяло течение продължих да имам. Използвах- гинодактарин(глобули),макмирор(глобули), гинатол, медофлукон, лактофлор, канестен крем, клотримазол(глобули). Това е за период от 4 месеца. Мъжат ми също се лекува. Нямаме други сексуални партниори. Лекарката ми каза,че не вижда причина,поради която да не се махат гъбичките, освен заради храната. Ям често месо и рядко зеленчуци и плодове. Може ли това да е основната причина за заболяването ми? Ако да- какви храни трябва да ям за да регулирам организма си? Или просто трябва да сменя генеколога си? Много ще ви бъда благодарна,ако успеете да ми отговорите!

 213. Здравейте, имам проблем в областта на половите си органи. Бих искала да попитам на какво се дължи и какво трябва да предприема за отстряването му. Та така, проблемът ми е следният: от няколко дни получавам хорнични сърбежи от страна на срамните си устни, при почесване, докосване получавам парене и щипене… с това идва и едно голямо и неприятно подуване. Чувствам се дискомфортно и е адски неприятно. За около 2 дни отмина и нямаше и следа от неприятното усещане и след това абсолютно ненадейно се появиха сърбежите и паренето. Винаги изполвам добра хигиенна поддръжка, имам постоянен, сериозен, интимен партньор от 2 години…интимен гел, мокри кърпички (без алкохол) и всичко необходимо за дамския тоалет. Подуването ми е само от едната страна (на едната срамна устна) и е може би е около 5-6 пъти по-оголемена от другата. Какво да направя по този въпрос и с какво съм предизвикала това неприятно усещане.
  Предварително Благодаря

 214. zdraveite,doktor Xristov iskam da spodelq s
  isledvane na yrinata na prolaktina i Exografska diagnostika na koremnite i retroperitonealni organi si4ko s tqx e v normite
  prolaktina mi e963,5 referentni stoinosti 102-496 no togava piex serokvel i depakin na isledvaniata na yrinata mi otkriha cistit s koli molq pomognete mi s mnenie blagodarq predvaritelno!!!!

 215. Zdraveite D-R Hristov ot nqkolko godini polu4avam gabi4ki koito sa svarzani s gasto bqlo te4enie i sarbej i fevriari mesec rodih vtoroto si dete prez perioda kogato bqh bremena nesam polu4avala piela sam kakvo line pravila sam isledvaniq i vsi4ko e normalno no pak se poqvqvat prez 3-4 meseca kogato prqvq seks sas sapruga mi polu4am za4ervqvane i otok na sramnite usni kakvo da piq ve4e neznam .Blagodarq vi prevaritelno

 216. Здравейте,petq
  Вашият лекуващ лекар, трябва да Ви назначи подходящо лечение според антибиограмата.

 217. Здравейте,Simona
  Заповядайте на преглед, за да уточним причината за бялото течение.

 218. Петрана Дамянова

  Здравейте, Д-р Христов
  Аз съм момиче на 18 години. Преди година и половина бях болна и пиех антибиотици. След това се появиха симптомите ми- сърбеж, нацепване на срамните устни, бяло течение с лоша миризма и парене при уриниране. Имам постоянен партньор от 4 години и при него се появи нацепване по главичката на пениса и сърбене. Отидох на гинеколог, потвърди се,че имам candida albicans и ми предписаха Augmentini, Macmiror вагинални глобули и Diflucani за мен и съответно за приятеля ми Canesteni creme. Проблемите изчезнаха, но след 5-6 месеца отново се появиха и се лекувах сама със същите лекарства,защото си пазя рецептата и си взех абсолютно същото. Преди 1 месец на приятеля ми пак започна да му се цепи кожата на пениса, а на мен ми нямаше нищо. Той профилактично използва Canesteni creme,не си обяснявам защо пак се случва. Преди 4 дни проблемите дойдоха и при мен. Омръзна ми всеки път когато съм малко хремава да се получава инфекцията. Сега мисля да пробвам да се лекувам с аромапревръзки с масло от чаено дърво и кокосово масло, да си гладя бельото и да не ям сладки храни. Дали това ще помогне незнам. Моля за одобрението на новото ми лечение или за по-добър съвет. Благодаря предварително!

 219. Здравейте, бременна съм в 21 г.с. и откак имах леко прокървяване в началото на бременността си, съм с бяло течение, поставях си таблетки полижинакс 6 дни, от които нямаше ефект, течението се възобнови на следващия ден след като спрях приема им, иска ми се да попитам на какво се дължи течението по време на бременност, защото четейки в интернет оставам с впечатлението че е нещо обичайно при бременни, както и не следва ли освен мен да се лекува и мъжа ми?

 220. ami imam ot tri dena oplakvaniq kato pikaq mnogo mi 6tipe,imam kamani v desniq babrek hodih na izsledvaniq za orina,rezyltata mi be6e beltak 20-25 i malko krav v orinata,kazahami da piq neorinal 5 dne ve4e 4 dena go piq krav nqmam no pak mi 6tipe na momenti po malko piq i biseptol sytrin i ve4er po edno,neznam kakvo drygo da piq
  moje bi izkarvam pesa4inki na lekar v momenta nemoga da ida v 4ujbina sam i naistina ako moje nqkakvo lekarstvo da piq da mi go kajete

 221. az sam na 22godin i vse o6te na sem hodila na ginekolog mnogo me e strah,no imam oplakvane ot 2 godini leviq qi4nik mnogo me boli predi cikal i mnogo redko se slu4valo da me zaboli prez drygo vreme.imam i bqlo te4eniq no sa6to predi da mi doide cikala ili kogato mnogo sam iztinala,kakvo moje da e tova bihte li mi kazali?

 222. Здравейте Д-р Христов, искам да споделя и моят проблем.Ходих на преглед при гинеколог и ми каза, че имам раничка.Излекува ме със Солкожин и след това ми изписа Полижинакс с Фарматекс, и сега се чудя как да ги използвам заедно- преди или след секс.
  Знам, че Фарматекса се използва преди секс, а за Полижинакса нямам отговор.

 223. Zdraveite!
  Bremenna sam v treti mesec i mi otkriha pri vaginalen sekret gabichki Kandida Albikans.Moqt ginekolog kaza,che za momenta ne moje da se predprieme nikakvo lechenie,trqbva da izchakame zaradi fazata v koito se namira zarodiha.Dali e taka? Imam zasileno bqlo techenie na momenti na parcali i mnogo nepriqten sarbej i smadene.Moje li tova da navredi na bebeto?Predvaritelno Vi blagodarq za otgovora.

 224. Радиана Иванова

  Здравейте и от мен Д-р Христов,
  ще съм ви безкрайно благодална ако успеете да ми помогнете! Моят проблем е подобен на всички по-горе, само че аз съм вече на 50 години. Проблемите с гъбичките ми започнаха преди 23, когато родих втората си дъщеря. Оттогава еедно ходене по мъките. В началото по-рядко, но последните 10 години много често получавам сърбеж и парене около влагалището. Изследванията на вагиналния секрет показват -ту има гъбички, ту няма, и все така. Ту вагинална бактериоза, ту кандида. Нямате представа колко хапчета съм изпила за гъбички, какви ли не кремове е иглобули съм ползвала. Резултата е много временен. Започнах да се наблюдавам много -мислех че след запек ми се появяват, т.е. когато ануса ми се възпали и хоп след 1 ден пак сърбеж и парене. Оперирана съм от анална фисура и хемороиди, но пак имам проблеми с ануса. Мислех, че е от стрес. Сега съм в критическа възраст вече, кожата ми е много суха около срамните устни. Усещам я много често като нацепена. Секс от 10 години правя само с овлажняващи гелове, иначе не става. Но проблема с гъбичките е все по-чест. През всичките тези години аз течение не съм имала, само постоянен дискомфорт. Много съм чувствителна, действително съм под постоянен стрес, но невярвам да няма лек за тези проблеми. Благодаря Ви!

 225. Здравейте,значи моя проблем е следния…аз съм на 20 и от 6 години (14)се лекувам от бяло течение,намалява ми или изчезва за месец два и после пак.Сумати лекари съм обиколила и на частно и пак едно и също…Постоянно трябва да съм с ежедневни превръзки,а те лятото спарват и се получава сърбеж.Лекувана съм с какви ли не лекарства..гинопреварил,гинодактарин,флажил,фунголон,микомакс,клотримазол,низорал 100..рецепти имам.По едно време от бялото течение ми се появиха гъбички и от там раничка,излекувах всичко и сега пак.Чуствам постоянно дискомфорт.Появи ми се на гърдата нещо като топче ама не точно,бях на лекар (3-ма за всеки случай)и ми казаха че от яйчниците предават на гърдите,също ми казаха че има случай докато не родиш може да си имаш това течение (матрака се променяла)…някой път чуствам парене с много леки болки при уриниране ама много рядко,но това бяло течение не спира.Ще съм Ви благодарна,ако ми отговорите!

 226. Zdr d-r Hristov ot 2 godini stradam ot obilno bqlo techenie.Predi nqkolko dena poluchih sarbej a tazi sutrin i sitni papchici koito sig sa gabi4ki kogato otidoh sutrinta do malka nujda po4ustvah mn silno parene i 6tipene kajete mi kakvo da pravq molq vi

 227. zdr otnovo d-r Hristov da popitam mojeli da piq doksiciklin stada 100mg za 6tipeneto kogato pikaq,bqh vi kazala za tova no nqmam takav antibiotik ciprofloksacin ot 500mg i 6te prestigne sled sedmica a prodaljava da mi 6tipe,no sega po malko i yrinata mi se poiz4isti.qvno sega izkarvam po malko pesa4inki i az neznam kajete dali moga da go zamenq i da piq ot doksiciklih stada za 6tipeneto pri orinirane

 228. Здравейте, Д-р Христов! Имам следния проблем… имам бяло течение от доста време, но от няколко месеца имам много дразнещ сърбеж, а ако се чеше стават и ранички. Когато съм в менструация бялото течение го няма нито пък този сърбеж, но след като ми свърши всичко започва отново. Казвали са ми, че трябва да се мия със смрадлика и да се мажа с Клотримазол, но не продължавам „лечението“ дълго. Да поясня: детствена съм!. Моля помогнете!

 229. Петя Нинова

  Здравейте, Д-р Христов
  Преди около година диагнозата ми беше бактериална вагиноза в следствие на неприятна миризма и най – вече по време на полов контакт. Симптомите са налице, но микробиологията показва – нормална флора. От предписаните ми лечения резултат имаше, но за много кратко и всичко се повтаря.
  Моля за Вашия съвет
  Предварително благодаря

 230. zdraveite kazvam se sonq az i priqtelq mi imame problem ako mojete pomognete:( predi 2 dena se poqviha sitni pap4eci po sramnite usni a na priqtelq mi po glavi4kata na 4lena i ni sarbqt… i dvamata imame otli4na higiena i bqhme s prezervativ moje li da se alergi4ni kam nqkoiq sastavna na Sporteks…. :( :(:(

 231. здравей те искам да попотам при употребата на гиналгин може ли да правя секс благодаря предварително за отговора

 232. Здравейте, Д-р Христов. Докато се миех днес напипах по вътрешната си срамна устна малко топченце, помолих приятеля си да погледне какво е, след като го погледнаи го стисна лекичко видя, че до топчето има дупчица от която излиза нещо бяло но не течно а твърдо и когато се разтърка с пръсти се разпада и мирише лошо, може да е гной, не съм сигурна. Дупчицата не изглежда като рана а като дупка от пирсинг, а аз не съм имала там а и не е зачервена. Бихте ли ми казали от какво може да е, защото много се притесних. Четох в интернет за други подобни топчета, но всички споменават полка при допир, а при мен няма никаква болка. Имам и леко зачервяване с болка на горните срамни устни, но то се е появявало и преди и бързо изчезва, обикновено е преди цикъл. Ще съм много благодарна ако ми дадете съвет.

 233. Здравейте,Д-р Христов.Преди 7 дни ходих на гинеколог понеже имах бяло течение,силен сърбеж(от който се появиха ранички) и подуване на срамните устни.Гинеколожката ми направи преглед и ми предписа ЦипрофлоксацинСофарма(500мг),Ломексин и Клион-Д(вагинални таблетки).Каза ми,че ако по време на приема на лекарствата ми доиде месечният цикъл да прекратя приема на Клион-Д и да продължа мазането с крема и Ципрофлоксацина. Антибиотика го свърших до край и продължавам да се мажа с Ломексин чувствам облекчение няма го този гаден сърбеж,но забелязвам,че все още имам ранички(като цепнатини).Колко време е нужно да се мажа с крема,за да ми мине и сега след като ми свърши месечния цикъл да продължа ли с вагиналните таблетки?

 234. zdraveyte az ot skoro imam sirbej i parene viv vlagalisteto ili se vodi gibicki,bihte li mi preporicali s kakvo da SE IZLEKUVAM

 235. МАРИАНА

  Здравейте Д-р Христов! Аз и мъжа ми доста често страдаме от гъбички, през 2-3 месеца. Сега си правихме всякакви изследвания за трихомони, за хламиди…всички са отрицателни-установиха само гъбички. Въпроса ми е защо толкова често се получават, дали са станали хронични и ако са хронични какво се прави? Правим много неща, пием много витамини за имунната система, но те отново и отново се появяват, ходили сме при много лекари… И ДРУГОТО КОЕТО ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ Е ЗАЩО ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ПЪТИ ПРИ ПОЛОВ АКТ имам подуване на влагалището отвън? Това ме тревожи! Надявам се да ми отговорите скоро

 236. Zdr,az sam na 25 godini i ot edna godina imam Candina Albicans 4 piti sam lekuvala sas razlicni lekarstva(mukomaks.ginalgin,Arilin kombipak,Fluomizin)sashto i na partyora mi izpisaha lekarstva.SASHTO MI IZPISAHA I ZA PROMIVKA MULTI GIN.Gibickite mi minavat no sled 2 ili 3 meseza pak gi polucavam v momenta pak mi stanaha gbicki,imam leko sarbej ,bqlo tecenie sas mirizma,molqvi kajete mi neshto kakvo da piq ve4e neznam.Blagodarq vi predvaritelno.

 237. здравейте, бременна сам вече в 7 месец но от близо година имам постоянно рецидивиращи стафилококови бактерии ,които не са едни и същи ,а всеки път различни овен тях имам и гъбички , а отскоро и ешерихия коли в урината.Възможно ли е да предавам инфекциите на партньора си и мога ли да се лекувам по време на бременността си успешно с хомеопатия.

 238. Здравейте,
  Родих преди 10 месеца, нормално. По време на бременността в 8мия месец получих гъбична инфекция, която гинеколога успокои или излекува с гиназол, оплакванията ми бяха силен сърбеж и бяло течение. 2-3 месеца след раждането, отново същото + утоци на срамните устни и зачервявания, и отново гиназол- затихна. След още 2-3 отново сърбеж, микробиологията не показа нищо, сърбежа затихна сам след около седмица. След още 2-3 пак микробиологията показа кандида и бактериална вагиноза- лечение с флажил, гинопеварил и гинодактарин- общо 2 седмици, но на първата отново беше изчезнал сърбежа и останалите симптоми. Тъй като никога гинеколога не е изписвал лечение на съпруга ми аз се посъветвах с аптекарката и той взе клотримазол таблетка и 10 дни мазане с гинопеварила. Но уви след поредните 2-3 месеца сега отново съм в същото положение. Опитвам да наблюдавам всичко, търсейки причината – съвпадението е, че преди всеки от случайте се обезкосмявам и слагам впито бельо, а ежедневно нося свободно, памучно бельо. Въпроса ми е подуването и зачервяването може ли да са в следствие на протриване от тясното бельо и излизащите косъмчета или да приема, че е рецидивираща тази кандида при мен и съответно какво ще ме посъветвате да претприема?
  Благодаря предварително за помощта.

 239. Здравейте,
  Аз също имам проблем с Candida , от 5 години, обиколих много лекари, изпих много и най-различни видове лекарста, които имат моментален ефект, но за съжаление краткотраен. Всеки месец едно и също, както се оплакват пациентите всички тези симптоми са налице и при мен-сърбеж, болка, подуване, течение. За съжаление съм доста далеч в Симитли живея и няма как да ви посетя лично,но моля ви пишете ми на e-mail, ако трябва да ви отговоря на някакви специфични въпроси, защото не издържам вече всеки месец пия хапче.Благодаря предварително .

 240. Михаела

  Здравейте имам следния проблем и се надявам, ако може да ми отговорите. Проблемът ми е : преди 3 месеца бях на противозачатачни Ясмин понеже лекарката ми откри киста на яйчниците , лекувах се ,при вторичния преглед вече нямах киста , но имах гъбички и айде пак на ново. Когато свърших с лечението вече нямах нищо. Този месец ми закасня цикъла с цяла седмица и от тогава след като ми свърши цикъла чувствам дискомфорт (бяло течение, парене при уриниране и болки долу ). Ще съм ви благодарна, ако ми отговорите какво може да ми има и да ми дадете съвет .

 241. Здравейте,
  от няколко седмици при мен се появи придърпване около пъпа, постепенно чести позиви за уриниране, придърпване по пътя между пъпа и влагалището, някак ми се струва, че е по пикочните пътища.
  Бях на преглед при АГ – откриха Кандида в микробиологично влагалищно изследване, лекувам се с Микомакс и Канестен.
  Пуснах стерилна урина – чиста е.
  Не зная какво да правя. Имам всички симптоми, които открих в интернет за кандидоза – от известно време ми се подува корема (нетипично за мен), повдига ми се понякога, имам влагалищно течение. Общо взето симптомите ми поотшумяват, но вече съм изпила 2 талбетки Микомакс и съм сложила 2 глобули, а придърпването около пъпа и усещането, че някой ми дърпа пъпа с връвчица и ми се пишка не минава. Междувременно кашлям доста, не знам дали това има общо с всичко останало.
  Моля за съвет – да потърся ли помощ и каква да е тя или мислите, че наистина е от Кандидозата и тези симптоми ще отшумят ?
  Благодаря!

 242. Zdraveite, ot poveche ot 8 god. ne moga da se spravq s Candida Albicans. Smenih lekari,predpisvashi razlichni antibiotici, globoli i t.n, s edna duma izpih vsichko koeto e za tazi bolest. Candina si ostavq kato na momenti simtomite sa mn slabi, a drug pat silni. Kato cqlo vijdam che edinstveniqt mi izhod e da zapochna da cheta poveche za kandida i nachinite na neinoto otstranqvane, zashto ne vijdam koi bi mogal da mi pomogne. Qvno ginekolozite v Bg ne chetat i ne se razvivat i predpisvat ostareli lechenie bez nikakv smisal. Mn sam razocharovana, nadqvam se che vie bihte mi dali polezen savet, koito da nqma rezultatite do momenta.

 243. Здравейте,
  Проблемът при мен е, че почти след всеки полов акт започва едно парене и сърбеж. Какво ли не опитах, но нищо може ли да ми препоръчате нещо?
  Другият проблем е, че на приятелят ми на главичката на пениса има много леко зачервяване и сърбеж, казва че като ходи до тоалетна много го боли, когато уринира, какво да направи?

 244. Zdraveite Doktore, Az sam na 20 godini. Stradala sam ot gubichki vednuj, tui kato ne sam v Bulgaria, neiskam da se doverqvam na lekari tuk. Vuprosat mi e ot kolko sedmica imam surbej mejdu anusa i vhoda na vlagalishteto, a predi okolo dva meseca imah bqlo techenie, no bez surbej. Sega ima surbej, no techenieto ne e tolkova silno. Stanalo e kato s malki cherveni petunca. Kogato imah gubi4ki predi, ne behse s petunca ili prosto ne sam oburnala vnimanie, no sushto imah te4enie i surbej. Mislih si, che e ot brusneneto i sam se zamursila, i si vzeh Vagisil ot aptekata tuk. Pomaga samo dokato popie krema i kogato vurvq pak zapo4va da bocka leko i da me surbi. Vzimam protivozachatuchni sushto.Molq otgovorete mi, zashtoto mnogo me e strah da otida tuk na lekar. Moga da pokaja i snimka. Blagodarq.

 245. Vyzmojno li e da se zabremenee ako imash gybichki?

 246. iliana vasileva

  ot godini imam silni bolki zad gradnata kost-use6tane kato zasednal zalak hlqb v hranoprovoda i bolka kato zabit hoj v sarceto poqvqva se na gladno i sito pove4e ve4er izsledvania s laparoskop – bez problem ponqkoga imam i refluks bra6tane na hrana i sokove pri koeto mi olekva taka sam ot 10 godini no sega mi stava mnogo 4esto molq pomognete mi s homeopatia da se izlekuvam o4akvam otgovor na imeila za kombinacia soli blagodarq

 247. Здравеите Бремена съм в 4тия месец,откриха ми гъбички опасни ли са за плода.Благодаря предварително

 248. Здравейте, Cecka,
  Гъбичките не са опасни за плода.Не могат да преминат през плодния сак.

 249. Здравейте, viktoriq,
  Ако инфекцията е обострена е по трудно да се забременее.

 250. Здравейте, Ej,
  Вземането на противозачатъчни предразполага към развитието на гъбички.
  Трябва да спрете противозачатъчните.

 251. Здравейте, Mimi ,
  Трябва да се пусне вагинален секрет за изследване.

 252. Здравейте, Karolina,
  Ако не сте от Русе мога да Ви консултирам по скайп.

 253. Здравеите,забравих да попитам при бременост в 4тия месец нормално ли е да има болки ,в срамната кост при седене и лежане по гръб.Благодаря ви

 254. Мога ли да използвам тампон докато се лекувам от гъбички?

 255. Здравейте
  Дъщеря ми e на 13 и й тече обилно бяло течение придружено и от ужасен сърбеж!ПОМОЩ!!!

 256. Здравейте, Докторе! От всичко прочетено в интернет съвсем ми се обърка главата и реших да пиша тук! От близо седмица имам лек сърбеж, поносим, парене при уриниране, секрет подобен на бяло течение, но по-гъст. Преди дни секретът беше с неприятна миризма, но вече не е. Забелязах, че урината съдържа бели парцали. Усещам си корема подут. Често ми се ходи до тоалетна, но количеството на урината при повечето пъти е значително малко. Полово активна съм. Моля Ви, помогнете ми! Гъбички ли са това? Благодаря Ви предварително!

 257. Здравейте,

  Имам много упорит сърбеж по външните полови органи, който се засилва преди и след цикъл,преди менопауза съм, и смятам,че е на хормонална основа. Започна се със сърбежа и с времето започнаха да ми се появяват нещо като гнойни болезнени пъпки,всеки път по време на цикъл, което е много неприятно и адски болезнено . МОля за някакви насоки за лечение!

 258. Здравейте, можете ли да ми кажете дали мога да използвам клотримазол крем (за мазане външно) едновременно с полижинакс (вагинални капсули) при лечение на гъбички? Въпросът ми е породен заради прочетеното в листовката на клотримазол крема – пише, че използването на клотримазол може да подтисне действието на други антибиотици, които съдържат нистатин, а в полижинакса нистатина е основна съставка. Мога ли да ги ползвам едновременно?

 259. Здравейте, наскоро ми откриха гъбичките кандида, и с клотримазол паренето изчезна, но все още има леко зачервяване, как да продължа лечението?
  И имам още 1 въпрос- споменаха ми че кандидата е заразна и може да се отрази и на партньора… това така ли е и къде може той да се изследва?

 260. Здравейте!На 21г. съм.Имала съм гъбички,лекувала съм се с клотримазол капсули и крем,но всичко това е временно,след време пак бяха се появили,но изчезнаха пак със същите лекарства.НяИскам да попитам какво причинява появата на обилни бели частици от вагината,които при пипане не променят формата си-нямат нито мирис,бели са,няма парене или сърбеж,просто постоянно ги има и дори при полов контакт?Интересуваме дали е нещо опасно или има връзка с хормоните ?

 261. Здравейте!На 21г. съм.Имала съм гъбички,лекувала съм се с клотримазол капсули и крем,но всичко това е временно,после пак бяха се появили,но изчезнаха пак със същите лекарства.Тогава нямах такива странни бели топчета,които постоянно излизат буквално от влагалището,каквито имам сега,с разликата, че нямам нито парене,нито сърбеж,но проверявайки с пръст вътре във влагалището,видях че има доста от тях…Горе-долу така стоят нещата и се притеснявам дали е нещо сериозно,някакво заболяване или пак са се появили гъбички и съответно какво да направя? Благодаря Ви изключително много!

 262. здравейте д-р Христов искам да ми дадете телефон за връзка с вас ако е възможно. Благодаря

 263. Здравейте! Наблюдавам от известно време някакво топче което започна да се образува на срамните устни… Стигна големината на грахово зърно. Ходих на гинеколог и той ми каза че е някакво доброкачествено туморно образование (срастване на тъкани) което трябва да премахне до 1 месец. Също така каза че имам някаква раничка отвътре която трябва да лекувам с антибиотик. Та ходих да ми махнат това нещо и ми изписа Розалгин. На следващия ден след операцията започнаха едни сърбежи с гъст секрет няма парене при уриниране или някаква болка само ужасен сърбеж. Въпроса ми е дали не са гъбички или нещо друго или може да е от Розалгин с които се мия? В листовката не пише какво точно са симптомите…

 264. Преди около 5 месеца ми се появиха вагинални гъбички (кандида) лекувах ги .След това, след около 1 месец пак се появиха, пак ходих на гинеколог и се излекувах . От няколко дни усещам болка при уриниране придружена с парене .. появи се и сърбеж . Забелязах подутина на срамните устни (някакви големи гноини пъпки които са подути и зачервени). Много съм притеснена искам да знам опасно ли е и какво е .. Ще чакам отговор! Благодаря предварително !

 265. Здравейте Д-р Христов.Имам проблем с гъбичките от около 1-2 години.Преписвали са ми различни глобули-Гинопеварил,Полижинакс и Арилин.Но нито едно от трите не ме изчисти напълно от тях.От месец и нещо ги усещам,но само след секс.Паренето е ужасно.Слагам Гинопеварил през 2дни по преписание,остава ми още една глобула,но едва ли ще ми помогне и този път.Ще съм много благодарна на коментар от ваша страна.

 266. Здравейте, докторе.
  Преди няколко дни почувствах леко парене след секс и отидох на гинеколог, защото „работим“ за бебе и се притесних. Не бяхме правили секс няколко дни, защото си мислех, че имам инфекция. Лекарката каза, че всичко е наред, нямам бяло течение, но за всеки случай ми пусна микробиология. Резултатите показаха, че няма наличие на бактерия, но при следващия полов акт отново усетих силно парене. Имах чувството, че отвътре съм раздрана и много червена. Бихте ли ми дали някакво предположение. Какво може да е това. Нали микробиологията ми е ок. Лекарката при която ходих е в друг град, а скоро няма да имам възможност да я посетя пак. В нашия град пък няма добри специалисти, а аз се притеснявам да не би да е нещо сериозно и да ми остане хронично.
  Предварително во благодаря за отговора!

 267. Здравейте!От няколко дни имам сърбеж и леко парене на срамните устни и входа на влагалището, преди това имах по-засилено бяло течение, бихте ли ми казали на какво може да се дължи този сърбеж и как да го третирам, личната лекарка ме посъветва да се мажа с клотримазол ???

 268. Здравейте, Даниела.
  Най-вероятно се касае за вагинални гъбички.Пуснете си вагинален секрет за изследване.

 269. Здравейте, Кремена!
  Паренето може да се дължи на намалено овлажняване на влагалищната лигавица.
  Използвайте сана гел за мазане.

 270. Здравейте,Йорданка!
  Моят телефон го има и на сайтът ми- 0896-619-468

 271. Здравейте,Ина!
  Тези топчета се образуват от по-гъст вагинален секрет.Щом няма други оплаквания, значи сте здрава.

 272. Здравейте Д-р Христов
  Искам да попитам при кандида какво лечение бихте предложили за приателя ми ?
  Предварително Ви благодаря!

 273. Zdraveite,az sam na 18 godini.zabelazah 4e imam nqkolko kafqvi petna po sramnite ustni.imam i bqlo te4enie.dali e ne6to seriozno.bih se radvala na va6iq komentar.

 274. Здравейте, д-ре. Имам следният проблем. Вчера през деня почна леко да ме наболява срамната устна, късно снощи погледнах и видях червенина, пипнах я и напипах нещо като топче, което болеше. Днес боли повече, но все едно набира и изглежда все едно ще хване връхче. Ще отида още тази седмица на преглед, но поне моментно ако може да ме успокойте- възможно ли е да е гнойна пъпка там или е може да е нещо по-сериозно.Благодаря за бързият Ви отговор

 275. Здравейте!
  Преди 3 дни ми се появи зачервяване и сърбеж в областта на гениталиите.Зачервяването е доста обширно и доста червено.В момента съм неразположена 6-ти ден,кървенето намаля,но кръвта е нетипична-т.е. светло червена.приемам Форцид,който съдържа Амоксицилин,защото заболях от гнойна ангина,незнам дали това би могло да е причина…Не мога да разбера каква е причината за появата на това зачервяване…Чесно да си кажа доста се притесних,аз съм бъдещ доктор и ако трябва да съм честна ми се въртят какви ли не диагнози:( Моля да ме ориентирате за какво става въпрос,а аз след приключване на месечния цикъл ще посетя гинеколог.

 276. Здравейте докторе
  На 25г. съм, вече 2-ра седмица имам проблеми с гъбички след употреба на антибиотик. До вчера си слагах клотримазол -8 на брой …Оплакванията ми бяха сърбеж, зачервяване и може би лек оток на външните пол. органи – за първи път имам подобни симптоми!
  в момента като чели остана само зачервяването, но забелязвам бяло течение … Свърших с клотримазола и се чудя какво да правя сега …След колко време би трябвало да се махнат и ще стане ли от само себе си или пак трябва да се допитвам до гинеколога? Последно като бях при него той ми каза ,че може да имам полови контакти – как стоят нещата по този въпрос ?

 277. Диди Анестиева

  Имам въпрос – имам течение, понякога на парцали, понякога по-малки като топченца. Не усещам сърбеж или парене. Понякога по време на полов акт ме боли, и съм много суха. Нямам други оплаквания. Течението е от време на време – често идва точно след цикъла. Не е през целия месец, а от 9 до 13 дни. Понякога има и месец, в който нямам такова течение. Въпроса ми е – какво може да е? Знам че е задължително да ходя на лекар, но все пак искам да знам нещо предварително.

 278. Здравейте!Извинявам се,че пиша в тази тема,но не открих тема свързана с лечението на хламидия
  Наскоро ми откриха хламидия и в момента търся алтернативно хомеопатично лечение. Силно се надявам,че има такова
  Благодаря Ви предварително

 279. Здравейте! Проблемът ми е, че имах оплакване от остри болки ниско в кореме (от дясно). Ходих на генеколог (за да се види дали е от яйчниците) и на хирург (да не би да е апендицит) , оказа се че е хроничен апендицит. Обаче се оплаках на генеколожката, че имам бяло течение и тя ми предписа едни таблетки, които се поставят във влагалището 6 дни поред. От тогава цикълът ми стана нередовен, а след него и до следващата менструация, при полов контакт по члена на приятеля ми остават малки “бели топченца“. Моля Ви дайте ми някакъв съвет. БЛАГОДАРЯ!

 280. Здравейте!От няколко дни имам сърбеж и леко парене на срамните устни и входа на влагалището при уриниране,имам и бяло течение, бихте ли ми казали на какво може да се дължи този сърбеж и как да го третирам, в момента съм в чужбина и незнам към кого да се обърна,ако има поне някаква билка която може да ми помогне???

 281. Здравейте, докторе!
  Преди около 2 години за първи път ми се появиха гъбички. Предписаха ми глобули, микомакс и кремче за мазане. Излекуваха се, но след около година се появиха пак. Лекувах ги отново, минаха, но започнаха да се появяват все по-често и по-често… Вече се появяват през 2, 3 месеца. В началото го свързвах с антибиотици, или с настинка, но вече просто не знам… Последния път единия генеколог ми каза, че не било страшно, но нормално ли е…..Прекалено често е…И има ли някакво лекарсто, което да се взима, когато вече си излекуван, за да не се появят? И имам още един въпрос – за вагиналния душ, хубаво ли е да се прави или не, защото чувам доста противоречиви мнения. Казаха ми да си правя промивки с калиев перманганат, но не знам…
  Благодаря много! :)

 282. Здравейте!От няколко дни имам сърбеж и леко парене на срамните устни и входа на влагалището при уриниране, имам и бяло течение, бихте ли ми казали на какво може да се дължи този сърбеж и как да го третирам,сега съм в чужбина и незнам как да постъпя чувствам се ужасно некомфортно,ако има някаква билка която би могла да успокой сърбежа ???

 283. zdraveite,
  bih iskala da popitam ot kakvo se poluchava sarbeja na sramnite ustni koito stiga i do vlagalishteto na momenti,a nqmam bqlo techenie samo sarbej?

 284. Здравеейте д-р Христов. Моят проблем е , че преди десет дни след полов контакт имах малко кървене и от тогава не е спряло. Лекувах се преди няколко месеца от раничка във влагалището, лечението го правеше и съпругът ми паралелно с мен. От една година правим опити за второ дете и не се получава, не знам какво трябва да направя, вече се отчаях за второ, след лечението на раничката ми докторката каза да правя промивки със смрадлика и със калиевперманганат една седмица, трябва ли да се притеснявам за това кървене, и дали е възможно да съм разранила раничката на ново?? Моля Ви дайте ми съвет.

 285. елена минкова

  Здравейте д-р Христов!
  От 1 год съм с постоянни оплаквания от парене и щипене при уриниране ,правиха ми всички видове посявки ,стерилни урини ,всякакви гинекологични изследвания и нищо всичко уж е ок,но паренето неизчезва казват че имам вродена аномалия на пикучния мехур (по-голям е)която не може да се лекува или оперира и така ще си карам.Но не се издържа всяко ходене или не ходене до тоалетната е ад,паренето ми е постоянно без значение дали уринирам или не.Вечно имам неприятна пареща болка в уретъра по цял ден за да избягам от болката изпивам по 2 литра вода за 20 минути и болката ми минава,до следващия час или два.Винаги когато ходя до тоалетната се напъвам по 50-100пъти за да излезе цялата урина и болките започват от ново щом изкарам водата и мехура ми остане празен.Ще съм благодарна на всякакъв отговор или съвет.

 286. Здравейте,докторе,аз имам гъбички и ми изписаха Микомакс и Клотримазол-свещички и доктора ми каза да си правя вагинални промивки най-много веднъж в месеца,защото при по чести промивки измивам предпазните бактерии и за това образувам гъбички.Вие какво ще ми кажете за промивките?Купих си прахчета Розалгин за промивки,според вас подходящи ли са тези прахчета или те са предназначени за някакво лечение,защото в листовката не виждам да пише,че са подходящи за лична хигиена,а в аптеката ми ги препоръчаха.

 287. здравейте положението ми е сериозно имам бяло течение бяло жълто гъсто оток на половите органи някакво като брадавичка и болка при секс моля помогнете

 288. Здравейте,д-р Христов!Аз съм по същия начин,който сте описали.Въпросът ми е мога ли да приложа тази схема,която сте описали,защото тук ми дават само кремчета като гентамицин за външните зачервявания.Благодаря

 289. Здравейте,

  преди 2 седмици ходих на гинеколог – влагалището ми беше силно зачервено, имах лек сърбеж от известно време и усещах дисконфорт. Гинеколожката ми каза, че имам гъбична инфекция и ми предписа крем клотримазол, хапче + 4 глобулки канестен. След проведеното лечение трябваше отново да се срещна с нея. На повторния преглед тя установи, че не се подобрявам и ми изписа ломексин капсула + ломексин крем и едно хапче флукорик. Забрани ми всякакви сладки, каза ми да се мия със сода бикарбонат разтворена във водичка и никакви полови контакти (както и при първия преглед).
  Но тъй като повторния преглед беше преди 4 дни, а на мен предстой да ми дойде, гинеколожката ми каза да започна да се мажа по 4-5 пъти на ден, но хапчето и глобулката да ги взема след менструалния цикъл. (за хапчето не съм сигурна, но четох че се взима след цикъл-вярно ли е?) Дотук всичко изпълнявах съвестно, до момента в който си позволих да спя с приятеля си (без презерватив) – беше леко болезнено, веднага след това се измих (кожата около срамните устни леко ми пареше при допира от водата) и се намазах, но съм притеснена за последствията. Може ли някой да ми каже какви точно могат да бъдат последствията от кандида гъбичките? Могат ли да се пренасят при орална любов? И как смятате – дали лечението е добро и средно колко време продължава едно лечение?

 290. zna4i i predi sum imala pupki do vlagali6eto no sa bili samo 1-2 a sega sa kum 4 i zapo4va da ima lek ottok i me boli a kato pikaq me pari.. molq vi kajete mi imali ne6o seriozno i dali she mine.???

 291. здравейте д-р Христов аэ имах самнение че сам бремена вземах хапчта след което ми доиде цикала ислед това эапочна сарбежа паренето и неэнам какво да правя.моля эа савет благодаря

 292. Здравейте, eva,
  Трябва да си пуснете вагинален секрет за изследване на гъбички.

 293. Zdraweite!
  Mnogo sym pritesnena, no wse oshte ne sym hodila na ginekolog. Periogichno chuwstwam parene, obilno bqlo techenie(pri sex kolichestwoto e ogromno), imam ranichki, koito ot meseci ne zarastwat, malki beli topcheta. Towa prodyljawa ot godina, no me e strah da otida na dinekolog. Pritesnqwam se, che nowinite nqma da sa dobri.

 294. Здравейте и аз съм със вагинални гъбички от 3 години лекувала съм ги, но неуспешно с глобули кремчета и какво ли не. Имам отделяне на бял секрет сърбеж и зачервяване, дразнене. Имах инфекция и на пикочните пътища уролога каза, че може би точно тези гъби предизвикват дразнене и инфекцията. Обиколила съм сумати гинеколози и следя редовно форуми от потърпевши като мен има отзиви за гиназол и за цитросепт не съм ги пробвала и сега се чудя какви мерки да взема, че отново се появиха гадните гъби..

 295. Здравейте д-р Христов,от няколко дена имам проблем.Имам парене,щипане при ориниране и от време на време сърбеж.Изчетох много по този въпрос но не стигнах до някакъв резултат.И друг път ми се е случвало само че проблема беше вагинален,имах гъбички,това остановиха след цитонамазка,след еднодневно лечение отшумя.Можете ли да ме посъветвате сега какво да пия.Благодаря Ви предварително.

 296. Здравейте, докторе! От 2 дни имам парене и сърбеж между малките и големи срамни устни, както и парене при допир в клитора (остра болка). Днес забелязах и гъст (подобен на извара) секрет от вагината. Можете ли да ми препоръчате нещо без рецепта? Благодаря

 297. Здравейте имам следния въпрос преди време имах същие симптоми като при цистита,гинеколога ме накара да си пусна изследване на урината и се оказа, че имам Ешерихия коли в урината 10/4-10/5.Изписа ми антибиотик, глобули гино паварил и неоренал.Започнах да ги пия но усещам ужасен сърбеж в влагалището.Незнам дали е нормално и дали да поставям гино певарила по дълго време.Благодаря

 298. Здравейте! Прочетох статията ви и много ми хареса. Аз също отдавна имам такъв проблем с гъбичките, но съм се лекувала само с традиционни методи за съжаление. При мен нещата са доста отдавна и май са хронични, тъй като 3пъти годишно се лекувам. Правила съм посявки почти всяка година от 5-6 година поне и едно и също Кандида албиканс. Моят въпрос е следният с какви хомеопатични лекарства мога да е излекувам и дали съпругат ми трябва да се лекува също. Благодаря предварително!

 299. Здравейте! От година и половина две имам проблем и ходя на гинеколог (първо при двама различни сега при друг). Имам раничка на шийката на матката IIгрупа, винаги съм имала и силно бяло течение (за което и посетих лекар), лекуваха ме с Полижинакс и антибиотик Клацид. След това искаха да горят раничката, но реших да се посъветвам и с друг доктор, (другият ме изпращаше на изследвания (по 60лв)за хламидия,уреаплазма и микоплазма и то 2 пъти и искаше още, а първото изследване показа наличие на микоплазма.
  Пак ме лекуваха с Клацид. Потърсих помощ при друг доктор за раничката, но ми каза че не трябва да има инфекция при намазване (туширане с лекарство), за това направихме микробиплогия вече два или три пъти има гъбички Candida albicans, след лечение с Флажил и Полижинакс спря течението и се чувствах добре около няколко месеца.Микробиологията показа че всичко е наред и щяхме да тушираме раничката най-накрая, но за по-сигурно ми предписаха Бетадин, и за капак след лечение с Бетадин се появи ужасно бяло течение съпроводено с бели люспи като кожа или парцали (незнам това гъбички ли са или от лекарството), от месеци не съм имала полов контакт, не пия антибиотици вече за да не се появяват гъбички. Вече незнам какво да правя през два месеца ми изписват някакви глобули и вече не ми понасят имам болки в гъдите от тях и парене. Моля за съвет какво да правя не ми се ходи по доктори вече :(

 300. Zdraveite, ot 2-3 dni imam silno parene i surbej leko za4ervqvane i podytina.. yriniraneto e nerealno bolezneno kakvo da pravq molq pomognete

 301. Здравейте,надявам се да ми отговорите.Аз съм на 23 години,от 14 годишна имам бяло течение,от една година започнах да се лекувам сериозно.Изписвани ми бяха доста лекарства за пиене и поставяне,като първият път ми казаха,че имам хламидий,после нишки на гъбички.След прием на лекарства,ми бяха направени изследвания за гъбички,бактерии и посявка и на трите ми показва,че нямам нищо,но имам бяло течение!:( Можете ли да помогнете?
  Благодаря!

 302. Александър

  Здравейте. Аз съм Александър на 20г и съм от Враца.
  Моят проблем е почти като в клиничния случай който сте описал.
  Като искам да кажа че сънят ми е неспокоен защото съм много напрегнат от случващото се, също така лесно се ядосвам и понякога разплаквам от това че нещата не са под контрол.. и нищо не мога да направя.
  Появиха ми се гъбички на пениса (изразени с оток на кожата, зачервяване и сърбеж на главата) преди 3 месеца и от тогава докторката ме лекува през устата първо с Кандизол 150мл и мазане с Клотримазол,Нистатин,Лориденс Ц след това през устата с Мико Макс 150мл и също мазане и после отново с Кандизол през устата и то 5 хапчета през ден като сички тези работи са придружени от антихистамини(Зиртек,Ксизал защото помагази за отока ан кожата), докато попринцип се пият през няколко дни като не ми изписа и нищи за черният дроб а аз знам че при по честа употреба трябва да се изпише нещо защото антимикотичните лекарства вредят.
  Та да си дойдем на думата след като се спрат лекарствата сичко започва наново като стартира със отделяне на смегма но доста по усилено което мисля че е от гъбичките а САМОТО ПОДУВАНЕ НА КОЖИЧКАТА НЕ ИЗЧЕЗВА дори когато докторката ми казва че мястото е патологични чисто аз все още усещам подутата кожичка като се забели а члена е в ерекция дори леко ме стяга това подуване.. МОЛЯ ВИ.. МОЛЯ ВИ КАЖЕТИ МИ КАКВО ДА ПРАВЯ защото 3 месеца с губички нее нормално вече не мога да спя, постоянно се депресирам и много страдам..

 303. Zdraveite iskam samo da me posuvetvate kakvo da napravq za da izlekuvam vaginalnata si mirizma. Nqmam bqlo techenie, no ot predi edna sedmica useshtam nqkakuv stranen miris

 304. Здравейте,на 23 години съм!От едно известно време насам имам проблем с силно и гъсто бяло течение и неприятна миризма.При посещението ми на първия гинеколог ми предписа някакви витамини и свещички за влагалището ,също така и хапчета.Проблемът се оправи докато ги приемах тези хапчета и свещички.Така свършиха медикаментите и проблемът ми се появи пак.Отново отидох и този път ми предписа някакво кремче което се слага във влагалището.И това кремче свърши и проблемът отново се появи.Реших , че трябва явно да сменя генекологът и новият генеколог ми предписа прахчета за вагинална промивка,хапчета за влагалището и 2 хапчета които трябваше да пия по едно на седмица.Така проблема изчезна но се появява нещо друго странно и за това ви пиша да ви питам дали е нормално тези хапчета и тази промивка с тези прахчета да ми попречат на цикъла.В смисал нормално ли е от тези медикаменти да ми закъснее цикъла?Благодаря ви предварително ,ако може само да ми отговорите на пощата.

 305. Здравейте д – р Христов изписаха ми Макмирор да пия , но в листовката пище , 4е може веднага след храна , а лекаря ми каза 2 4аса след хранене . Какво да правя ?

 306. imam problem.ot izvestno vreme mi teche krav i gnoi ot vaginata.ne sam imala polov kontakt ot dosta vreme.nqmam bolki.daite savet kakvo li moje da e i dali bi bilo opasno.ako e vazmokno na email.shte sam mnogo blagodarna :) )) gzk666@abv.bg

 307. Здравейте,Светла,
  Може веднага след храна да се взема.

 308. Здравейте,suzi,
  Не пишете как се казват медикаментите?

 309. снощи по време на секс имаше лека болка след секса цялата ми вагина беше ужасно подута(чуствах я изтрьпнала имаше болка при допир).В момента е спаднала .Само едната вьтрешна срамна устна е подута.Седмица по рано имах гьбички пих микомакс и мажех с екзодерил крем.Цикала ми свьрши вчера беше 6 дни.

 310. Здравейте,имам проблем. На 02.02 2013 правих необезопасен секс . Два дена след него започнаха да ме болят яйчниците ,да имам полепи във вагината като извара ,сърбеж във вагината,подуване на вулвата и ниско на корема, гадене ,някаква болка в кръста не мога да я определя и мисля ,че отдясно на вагината ми се е подул лимфният възел,.Като се пипна усещам топче което ме боли. Моля Ви,кажете ми каква венерическа болест сам пипнала.Много сам притеснена. Дано отговорите бързо.Мн. ви благодаря!

 311. Искам да попитам от какво се появяват гъбичките по-точно и как се лекуват? Не съм сигурна,че са гъбички една ми срамна устна се беше надула,но сега поспадна имам несщо като малки пъпки не ми пари или да имам проблеми с изхождането по малка нужда, но поне на такива ми приличат.

 312. zdraveite imam oplakvane ,imam tupa bolka sqkash ot lqvata strana na sramnite ustni ,ne e pridrujena ot nikakvi drugi simptomi ..na kakvo moje da se dulji?

 313. Здравей,poli,
  Най-добре е да посетите гинеколог, който да Ви прегледа.

 314. Здравей,Weselina,
  Най-честата причина за появата на гъбичките е приемането на антибиотици.Те убиват нормалната влагалищна флора,която подтиска размножаването на гъбичките.Антибиотиците не действат на гъбичките.Затова те безпрепятствено се размножават и причиняват оплаквания.Отделят мравчена киселина, която предизвиква възпаление и непоносим сърбеж.Гъбичките се лекуват с противогъбични препарати.

 315. Здравейте! От 2-3 дена имам сърбеж в областта на малките срамни устни, не е непоносим, че да се чеше до разраняване, но като се потърка в бельото ме засърбяват , а бялото течение като че ли стана малко по-гъсто от обикновено. На 3 март трябва да ми дойде цикъла. Купих си един интимен дезодорант(вече 2-ри флакон) и в неделя се пръснах с него за последно, но малко по-обилно от обикновено. Възможно ли е да е от него или от мокрите кърпички, които използвам, когато ходя до тоалетна (уж са бебешки)? Поддържам добра лична хигиена. Четох доста материали в интернет и всички ме водят към гъбички зарди този сърбеж, но пък нямам отток, нито нещо като „сирене“, нито парене при уриниране. Преди също ми се е случвало да се сгъсти секрета, но после си става нормален, а мисля, че заради него ме сърбят. Може ли да се каже със сигурност, че не са гъбички и възможно ли е след като ми дойде цикъла да се оправи?

 316. Здравейте,Mariana,без да се пусне вагинален секрет за изследване не може да се каже, че имате гъбички.

 317. здравеите имам ужасно течение по някога е по слабо друг пат силно от 4 години сам сас спирала и не сам имала някакав проблем но това течение не минава изписаха ми клион д но почнах да карвя моля помогнете какво да взимам

 318. Здравейте , цикълът ми закъснява с два месеца не съм водила полов живот , на какво може да се дължи закъсняването ?, също така имам бяло течение придружено с миризма и лек сърбеж ,също така понякога и като на парцали , дайте ми съвет

 319. Здравейте, д-р Христов,
  Наскоро ми направиха разширена микробиология и се установи, че имам Candida, лекувам се с канестен за мазане и таблетки микомакс, пия и противозачатъчни заради поликистоза на яйчниците, единственото ми оплакване е, че след пишкане още имам неприятно чувство, че ми се ходи, но след време чувството отминава, но след следващото ходене до тоалетна пак се появява, нямам парене или болка при уриниране. Дали е от гъбичната инфекция и дали ще отшуми с нейното излекуване, или трябва да се приема друг медикамент за това? Благодаря предварително за отделеното време.

 320. Здравейте :) Искам да помоля за помощ – става въпрос за гъбички според мен, тъй като имам сърбеж придружен с адска болка. Реших да видя какво точно може да е и се виждат като афти в началото на влагалището (бели като обгорели отстрани). Взех да правя промивки с тетра,но се отказах и си взех полижинакс. Направо съм в „шах“.Чуд Досега не ми се е случвало чак такова нещо освен че като бях бременна имах кандиди мисля че се казват гъбичките. Това си състояние докарах с една от парфюмираните тоалетни хартий! Момичета внимавайте.
  Благодаря!
  Поздрави

 321. Диана Рафаилова

  Здравейте д-р Христов. Нашият проблем с дъщеря ми която е на 4 години е като на Даниела Славова (първият пост). Когато ме изписаха от родилно отделение и с Яна се прибрахме у дома, тя започна да се зачервява в областта на малките и големи срамни устни. След много изписани кремове и шампоани и различни лекари, дъщеря ми се оправи с THUYA 30ch (един прием от 3 гранули ако не се лъжа). С течение на времето използвахме подсичащи кремчета на Бочко или Здраве, защото тя винаги е с някакво леко зачервяване. От известно време ходим по лекари, билкари, пускаме стерилни урини и нищо… зачервяването си остава и вече е и към областта на дупето. Направихме вагинален секрет – чист, стерилна урина – чиста. Ходихме на детски генеколог и лекувахме с клотримазол и банеоцин. След това се разболяхме и пихме Зинат и се мазахме с макмирор комплекс. Седящи бани правихме от смрадлика, от розалгин прахчета, сега варя някакви билки с невен, чер оман,бяло подъбиче, рани лист и пием чай за изчистване на кръвта… и полза никаква. Не минава ден в който да не е измита и ве4ер когато се изкъпем ми призлява. Пробвах да давам и thuya 30 i се изчиства, но действието трае 1 ден. Започнах наново да гладя бельо, спрях мокрите кърпи… Добрата новина е че тя не се оплаква от сърбеж, но от време на време има “ гаден пиш“. Моля ви дайте ни съвет и ни отървете от този омагьосан кръг, ще съм ви безкрайно благодарна… благодаря ви предварително.

 322. Здравейте моля за съвет от година имам нещо като гъбички и чуствам дискомфорт в влагалището .сменила съм доста лекари и съм пила какво ли не последно като ми правиха биологично изследване уш всичко беше на ред а дискомфорта си остана ,приятеля ми също имаше оплаквания но на него му мина от низорал започнах го и аз но незнам дали ще има ефект но все още имам някаква надежда да ми мине ако трябва ще го пия целогодишно понеже пишеше в листовката че може да продьлжи лечението от 5 дни до 1 година.Какво ли не бих опитала само за да ми мине.Доста хора са доволни от този саит дано има кои да ми помогне и на мен

 323. Здравейте,д-р Христов.Преди месец ми се появи сърбеж,който трая 5-6 дни,след което настъпи менструацията и сърбежът спря.После имах полов контакт и отново се появи сърбежът,който е непостоянен,с леко разкъсване (раздразнение) на срамните устни,без болка или дразнене при уриниране.Приемам таблетки Джаз,заради хормонален дисбаланс, акне и поликистозни яйчници,а също така и антибиотик Вибрамицин,отново заради акне.Ще посетя гинеколог скоро,но тези симптоми на гъбична инфекция ли отговарят или трябва да се притеснявам за нещо по-сериозно.

 324. Здравейте,Teodora,
  приемането на низорал таблетки целогодишно води до увреждане на черния дроб.
  Ако не сте от Русе може да Ви консултирам, чрез скайп връзка.

 325. Здравейте! Може ли да се прави секс, докато трае лечението на гъбички. Моето е 4 месеца, по 1 хапче на месец, глобулите ги свърших преди седмица. Не попитах гинеколога си, а в интернет има много противоречиви мнения. Благодаря предварително.

 326. Здравейте. Имам проблем с вагинални гъбички от няколко години , от няколко месеца се появяват постоянно . Ходих на доктор околко 3 пъти в рамките на месец тъкмо се отървах от едните гъбички и отново нови.. изписа ми гиназол и микосист и ми минаха за около 2 седмици . Сега пак наново. Какво бихте ме посъветвали?

 327. Здравейте, д-р Христов. Преди около месец имах сърбеж и леко течение, вземах противогъбични лекарства, сърбежа отшумяваше временно и после пак се появява. Накрая отидох на гинеколог и ми пуснаха микробиология. Резултата показа, че всичко е ОК, но сърбежа остана, не е така силен и е от време на време, но все пак го има. Докторката каза, че ми няма нищо. Съвет какво да предприема. Благодаря.

 328. Здравейте,
  след като ми спря цикъла и на срамните устни ми се появи сърбеж е зачервяване също така имах обилно бяло течение с миризма, но започнах да се ми със сода във водата и течението ми спря има малък ефект и при сърбежа, но продължава да ми тече безцветно течение и има лека миризма имам чуството, че съм се подмокрила много е не приятно и не знам какво да правя ако някой може да ми помогне моля пишете.
  Благодаря предварително !!!

 329. Здравейте,Д-р Христов. Моля за съвет. От известно време имам обилно бяло течение и болка,парене по-време на уриниране и остър сърбеж… Външната страна на влагалището от време на време побелява и се лющи… Какво действие да предприема???

 330. Здравейте,
  Бих искала да се консултирам с Вас д-р Христов.
  На 05.04 за почнах лечение на цистит , със симптоми на често уриниране и парене. След седмица посетих гинеколог и се установи че имам гъбички и трихомони. Проведох лечение с Флажил и Итраконазол Фингизол. Изчаках да мине менструалния цикъл , като през това време не сме правили секс с мъжа ми. Но от време на време имам лек дискомфорт в областта на вулвата и леко бяло течение. Днес дадох посявка, ще излезне в четвъртък.
  Не знам на какво може да се дължи.
  Имам и леки болки в кръста напоследък, не знам дали има връзка с това.Болките не са ниско а по високо.
  Възможно ли е да е недоизлекувано нещо- гъбички или трихомони . Или към какво друго да се насоча? Моля за Вашия съвет.
  При микробиология ще покаже ли какъв е проблема?
  Благодаря!

 331. Здравейте! Искам да се посъветвам с вас за моя проблем с вагиналните гъбички. Имам този проблем сигурно от година вече. Пила съм какви ли не хапчета ,но ефекта е краткотраен.Много ми е неприятно непрекеснато да се боря с вагиналните гъбички и искам този проблем да се махне най-накрая с подходящо лечение. Надявам се да ми дадете правилен съвет. Благодаря ви предварително.

 332. Ивелина Чимбулева

  Здравейте и от мен.Вече не помня от кога живея с кандида албиканс. Лекарства много,пари също ,но ефект няма ,или ако има то е за кратко.На 34 години съм от млък град където специалистите по АГ не могат да ми помогнат особено,защото проблемът бил хроничен.А сега на къде…Вие дали не бихте опитали.
  Има нещо което си мисля от скоро и може да ви се струва глупаво-работя като мед.сестра ,и разтварям ежедневно по няколко флакона антибиотици с които се изцапват и ръцете по някога …дали има връзка.

 333. Здравейте ,Ивелина Чимбулева!
  Лекарствата могат да проникват и през кожата.Препоръчвам Ви да използвате медицински ръкавици, когато разтваряте антибиотиците.

 334. Здравейте ,Greta!
  Заповядайте на консултация.Лечението е твърде индивидуално за всеки човек.

 335. Здравейте ,Еми!
  Мкробиология ще покаже какъв е проблема.

 336. Здравейте,Гергана.
  Трябва да се пусне урина и вагинален секрет за микробиологично изследване.

 337. Здравейте,Лилия!
  Освен противогъбичното лечение е трябвало да спазвате и противогъбична диета.Поставят се и вагинални таблетки лактажин, които възстановяват нормалната вагинална флора с лактобацили.Гинеколозите не обесняват какво да се прави за да няма рецидиви, за да имат постоянни клиенти и да печелят от тях.

 338. Izdraveie sajalqvam che pisha na latinica no nqmam kirilica na klaviaturata moqt problem e che as sam bremena v 2riq mesec I predi 10 dni mi se poqvi netarpim sarbesh, parene , otok, I bqlo techenie ginekolojkata mi ispisa edno kremche za mazane ot 3 dni se maja I pravaq toalet s soda u voxa no ne pomaga

 339. Добър ден, Д-р Христов!
  Ходих на гинеколог и ми откри гъбична инфекция, киста на яйчниците и някаква раничка. Kaто ходя по малка нужда изпитвам болка. Засега ми изписа Клотримазол и ми каза след цикъла ми да отида на изследвания. Кажете ми какво да правя много ли е сериозно това.

 340. Добър ден, Д-р Христов! Ходих на гинеколог и ми откриха гъбички Candida Albicans и ми изписаха залаин песари 3×1 и Кандизол 150 мг 3×1 изпих ги и после гъбички нямах 3 седмици трябва ли пак да започна да ги пия. Благодаря ви.

 341. Здравейте, Д-р Христов !
  Хигиената ми е отлична, но от около 2 месеца по време на секс чувствам болка наподобяваща все едно съм протъркана, а след секс парене и оток на срамните устни който след час-час и половина отминава. Появи се и сърбеж. На 19 съм и приятелка ми каза да пробвам промивки с Розалгин, обаче ме е страх да не си навредя повече, а съм много срамежлива и ме е срам да отида на гинеколог. Какво да правя? Ако може ми отговорите на пощата. Благодаря предварително!

 342. Здравейте, Д-р Христов
  От три дни имам зачервени ходила, сърбеж и дискомфорт по краката. Появи се и лек обрив като много малки мехурчета. По едната ми ръката се появи сърбеж и обрив. Майка съм на 5 месечно бебе и кърмя. Дали има лекарства, които мога да приемам и да продължа да кърмя. Ще посетя и специалисти, но исках да попитам са съвета ви.
  Благодаря Ви предварително.

 343. добър ден Д-р Христов ,искам да попитам имах гъбички преди 8 месеца и сега пак се появиха същите симптоми както преди ,могали да изпозвам същата рецепта която са ми дали тогава и кога преди или след цикъла да почна лечението

 344. Здравейте,mariq!
  Можете да ползвате същата рецепта след цикъла, но трябва да се спазва и противогъбична диета за 3 месеца.

 345. Здравейте,Milena!
  Можете да приемате шуслерова сол №8 и №11 3 по 3 таб. за 2 седмици.

 346. здравейте,Д-р Христов благодаря ви че ми отговорихте но аз за всеки случай посетих и гинеколог,и след прегледа ми казаха че има гъбички но има примес и на друга течност която неможе да каже каква е.даде ми следните лекарства;флукорик 150 през ден да ги гълтам;флуомизин 10мг всяка вечер;и низорал крем ,каква диета трябва да спазвам и какво да ям или да не ям .благодаря

 347. Здравейте!! Искам да ви помоля за съвет. Имам бяло течение, количество му е много малко, но зацапва бельото, нямам сърбеж, парене и неприятна миризма. До сега не съм спала с момче. От какво може да се е получило и мога ли да спя с момче без да имам някви притеснения относно това. Бих искала да ми отговорите на пощата. Благодаря

 348. Здравейте!
  Имам силно бяло течение – по-водно,с лек бял цвят, без сърбеж, парене и неприятна миризма. До сега не съм правила секс. Ще Ви бъда благодарна ако ми кажете на какво се дължи и какви лекарства да взема. Правих си промивки с Розалгин, но без ефект. Моля Ви да ми отговорите на пощата.
  Благодаря Ви много!

 349. здравейте , Д-р Христов.искам да ви попитам какво да права,имам бяло течение на парцали , без миризма , без сърбеж ,появява се по време на секс по половите органи на приятелят ми и по моите,но не е всеки път.трябва ли да се плаша.страх ме е да посетя лекар за да не ми каже че е нещо нелечимо.какво бихте ме посаветвали.благодаря

 350. искам да попитам следното лекувам се от вагинални габички вече месец обаче има още остатъци не сам правила секс през това време ако правя сега това ще ми навреди ли

 351. Здравейте!

  Имам нацепване на лигавицата между големите и малки срамни устни,но само от едната страна. Все едно е леко порязано и е около 1см. От какво може да е? Не правя секс често, а когато правя винаги е с презерватив.Нямам течение или някаква друга индикация.

  Благодаря!

 352. Здравейте ! На скоро установихме че приятелката ми има някаква бактерия в влагалището при което ни беше изписано трахомонацид ! Пихме хапчета и двамата .. но получих обрив на главичката и постоянен сърбеж ..! Мажех се с Клотримазол и Нистатин но без никакъв резултат .. какво бихте препоръчали! Благодаря предварително !

 353. Здравейте , Д-р Христов ! Скоро забелязах , че са ми излязли лилави петна при вагиналните устни ? какво ми е

 354. Благодаря ви.

 355. Здравейте, незнам какво ми има , не съм ходила на лекар , но от няколко дена имам сърбеж , парене, зачервяване и открих бели като парцалчета п

  Здравейте, незнам какво ми има , не съм ходила на лекар , но от няколко дена имам сърбеж , парене, зачервяване и открих бели като парцалчета по влагалището си. Усещам и специфична миризма дори и след душ. Ако може да ме посъветвате нещо от описанието ми ще съм ви много благодарна .

 356. Мария Ангелова

  Здравейте, и аз имам въпрос :) От снощи усещам сърбеж и леко парене на влагалището както и почервеняване.Мисля че съм нарушила ПХ баланса и съм се възпалила.Какво да правя, чух за промивки със сода и тетра или лайка.А ако не помогне някакви глобули.

 357. Здравейте!
  В ранна бременност съм 4 г.с. или 4 дни закъснение. Моля ви да ми кажете мога ли да ползвам хомеопатия. Имам силни болки ниско в корема, почнаха още преди закъснението, често уринирам без болки и парене, къркорят ми червата и при изхождане също имам въздух и болки ниско в корема. На ехограф ми откриха възпаление на пикочния мехур и 3 дена бях на Амоксиклав по 1 на 12ч , но болките не са преминали на 100% и искам само да подчертая, че не са постоянни, а по-скоро на спазми. Преди да забременея съм си правила изследване за хламидия – отрирателен, микоплазма и уретоплазма – няма нищо освен Кандида Албиканс, ако не греша дали правилно я произнесох, но пишеше оскъдно и не се препоръчва лечение. Стерилна ми е урината и кръвта и урината са в норма. Хормоните също. Моля за съвет! Много съм притеснена, първа бременност ми е и не искам да я губя, още повече, че гинеколожката ми каза, че ако силните спазми не преминат може да се окаже извънматочна бременност. Но аз все си мисля, че не е и симптомите би трябвало да се появят на по-късен етап а не преди закъснението!

 358. Забравих да кажа, че съм на 29 години!

 359. Здравейте,Венета!
  За болките ниско в корема се взема шуслерова сол №7 -10 таблетки се разтварят в топла вода и се пие бавно на глътки до преминаването им.

 360. Здравейте, Мария Ангелова!
  Промивките са противопоказани при гъбични инфекции.Трябва да се пусне вагинален секрет за микробиологично изследване.

 361. Zdraveite. Bqh bolna ot pnevmoniq i ot antibiocite mi se poqviha gybichki. Ginekolojkata mi izpisa ginazol i edna promivka s rozalgin. Da obache sedmica po kysno problema ne beshe izcheznal i sega mi vze paak sekret…..i malko se pritesnqvam kakav shte e rezultata….shtom ot ginazola ne izcheznaha….

 362. На 30 години съм,периодично имам проблеми с бактериални и гъбични инфекции.Преди около 4 месеца лекувах Ешерихия коли в урината и след това и във вагинален секрет.Сега се оказа,че имам Кандида Албиканс,което е чувствително само към нистатин.Причината,поради която си пуснах микробиологично изследване беше едно зачервяване и парене отвън около влагалището,за което ми бяха предписали само един ломексин,който изобщо не ми помогна.Миналото лято отново имах гъбички,които бяхме излекували тогава.Дано да не е станало хронично.Мога ли да комбинирам хомеопатични средства със нистатин през устата и макмирор вагинално?
  Благодаря Ви.

 363. Здравейте! Искам да Ви попитам каква може да е причината за закъснението на месечния ми цикъл. Теста за бременност е отрицателен, а симптомите, които показват, че трябва да ми дойде са на лице – болки в гърдите, ниско долу в корема, както когато трябва да ми дойде. Сега вече ми закъснява с една седмица. Да не причината да е, че на самата дата(на 25 когато трябваше да ми дойде) правих секс ? Преди всеки месец ми е идвало, закъснявало ми е с 3-4 дни максимум. Ще Ви бъда благодарна ако ми отговорите на пощата. Благодаря!

 364. Валентина Христова

  Здравейте,д-р Христов!Имам течение с бял цвят,което изтича някой път като слуз,някой път на парцали,с неприятна миризма и лек сърбеж,но не постоянно.Кажете ми какво да правят?Благодаря Ви предварително!

 365. Здравейте докторе. И аз се боря с тези гъбички вече трети месец. Ходих на преглед и ми изписаха микомакс- пих вече три хапчета, максмирор глобули, а сега съм на монилиа албиканс по схема 10 хапченца под езика в седмицата един път. В началото имах бяло течение, сърбежи, но сега ми изчезнаха симптомите, но гъбичките си стоят. Не ме дразнят нищо, но вагиналните гъбички се виждат и това ме притеснява.Лекарят ми каза, че имунната ми система е слаба и трябва да се подсили, спазвам и хранителен режим.. Вече дори се притеснявам да ида на преглед, защото ставам нахална а и нямам симптоми просто като ги виждам се дразня!!! Имам ли повод за притеснение или да продължавам да се лекувам с тази монилиа, която не ми вдъхва много доверие, че изобщо ще се махнат от тях :( (((((

 366. Докторе, мисля да си взема и клотримизол глобули едновременно с монилиата, за да има по-голям ефект, че ми писна от тях :(

 367. Здравейте д-р Христов!Имам спешна нужда от вашата помощ! От година и половина немога да се излекувам от Кандида :( Лекувала съм се с какво ли не,като започнем от всички противогабични лекарства,хомеопати,билки и сега пробвам с етерични масла..Незнам какво да правя моля помогнете ми,дайте ми някакав съвет..

 368. Здравейте доктор Христов,
  Преди един ден приклучих 14 дневно лечение с Бетадин. Днес във влагалището забелоязах гъста слуз (но не точно слуз, а материал с гъста консистенция). Също така имаше тук-там като коричка леко оцветена от йода. Има ли за какво да се притеснявам или това е нормално изчистване на влагалището от свещичките.
  Благодаря предварително и Ви желая лек ден

 369. Здравейте ,Ина!
  Няма за какво да се притеснявате.Това е нормално изчистване след терапията.Можете да си вземете вагинални таблетки лактажин, за възстановяване на нормалната флора.

 370. Здравейте ,Теодора!
  Заповядайте на преглед.Може да направим 10 терапии с апарата сенситив имаго.

 371. Здравейте ,Силвия!
  Можете да комбинирате клотримазола с монилията.

 372. Здравейте ,Силвия!
  Няма как да се излекувате само с монилията.Явно се самолекувате.
  Прави се профилактична хомеопатична схема ,която е индивидуална, заедно с подходяща диета.

 373. Здравейте. Имам един малък въпрос и ще се радвам, ако можете да ми помогнете. Използвам “Клион-д“ 100mg, въпросът ми е понеже ми дойде цикълът, а ми оставам само още 2 таблетки, има ли проблем по-време на цикъл да се продължи лечението

 374. Здравейте,
  от няколко месеца се оплаквам от парене при уриниране и вагинално течение.Няколко пъти ходих на генеколог,който ми каза, че имам остатъци от гъбички.Предписа ми клотримазол. Дори и след лечението, проблемите ми продължиха. Усъмних се, че е цистит, при повторен преглед ми бяха направени кръвни изследвания, урина, цитонамаска, микробиология. Изследванията се оказаха отлични,цитона маска 2/умерено Leuc,лактобацили/ при микробиологията излезе Candida albicans по- малко от 10 на 3.Генеколога ми каза, че не е необходимо лечение, но аз все още изпитвам същите проблеми.Моля за съвет!

 375. Здравейте д-р Христов
  Моят проблем е малко необичаен. Преди четери месеца мъжът ми ми изневери. Понеже нямаме тайни,дойде и ми каза ходихме на лекар,оказа се кандида. Проблемът е че при орален секс зарази и мен,сега се боря с тази кандида албиканс. При направените ми изследвания с гърлен секрет имам тази гъбична инфекция,изпих всички вседъзможни антибиотика и също толкова пребиотика. Моля ви помогнете ми,това е страшно и ужасно некомфортно,кашлицата,недостика на въздух ме унищожават всеки ден. Може би щях да простя на съпруга си,но тези мъки който изживявам всеки ден ,не бих му простила. Моля помогнете ми.

 376. Здравейте д-р Христов
  Моят проблем е малко необичаен. Преди четери месеца мъжът ми ми изневери. Понеже нямаме тайни,дойде и ми каза ходихме на лекар,оказа се кандида. Проблемът е че при орален секс зарази и мен,сега се боря с тази кандида албиканс. При направените ми изследвания с гърлен секрет имам тази гъбична инфекция,изпих всички вседъзможни антибиотика и също толкова пребиотика. Моля ви помогнете ми,това е страшно и ужасно некомфортно,кашлицата,недостика на въздух ме унищожават всеки ден. Може би щях да простя на съпруга си,но тези мъки който изживявам всеки ден ,не бих му простила. Моля помогнете ми.

 377. Сиана Димова

  Здравейте доктор Христов.
  Имам следния проблем. От няколко години насам имам обилно бяло течение което от време на време става и по-тъмно жълтеникаво придружено със сърбеж. Лекувах се при 3 гинеколога като всеки път ми преписваха вагинални таблетки и антибиотик,но ефект нямаше. Правех промивки със смрадлика облекчаваха ме ,но след време пак се появяваха проблемите. От 3 дни имам пак проблеми като започнах с цистит и сега с обилно жътло и гъсто течение,сърбеж и потдуване със зачервяване като ми се появи и от ляво на бикините някакво топче което ме боли. Благодаря предварително!

 378. Здравейте, аз съм Ана на 23 години искам да попитам преди 3 седмици ми се появи сърбеж отдолу отидох на гинеколог каза, че нищо ми няма, нямам гъбички и ми предписа макмирор таблетки и глобули слагах ги точно 5 дена и ми дойде и ги спрях, сърбежа също спря, но след като ми свърши мина 1 седмица и пак почна сърбежа, и незнам дали да продължа да слагам само глобулите който са ми останали и да се мажа с пастата клотримазол.

 379. Здравейте Д-ре! Аз съм на 20г. Имам сериозен проблем! Началото на тази година имах усилен сърбеш,оказа се, че имам гъбички,лекуваха ме с Flagyl i Leflox, мисля че нямаше други медикаменти,отшумя… след 2 месеца по-късно ми откриха спукана киста на единия яйчник и образуване на друга на другия,следователно ме оперираха. Минаха повече от 6 месеца,до сега всичко беше ок, но от 2 дена ме тормози упорит сърбеж,придружен с течение като крем,пресечено мляко,което се появи след секс обилно, първия ден се бях намазала с крем здраве,нямаше ефект… на другия ден си направих промивка със смрадлика,ефекта беше добър,но до известно време,докато не си легнах,тормозеше ме безсъние и сърбеш, имам и съмнения за бременност, а от 2 седмици лекувам остър бронхит.. Какво да предприема? Много ще се радвам,ако можете да ме посъветвате нещо,защото не мога да посетя лекар в момента… Благодаря предварително.

 380. imam sarbeji ot dolu i sam v cujbina .i bqlo tecenie se pokaza vece dva dena kakvnapravq za da go premahna tova sirbene i tova tecenie imam dve deca.da o da si kupa i kakvo

 381. Боряна Николова

  Здравейте докторе , искам да попитам какви са рисковете ако не лекуваш вагинални гъбички месеци наред .

 382. Здравейте Д-р Христов.
  От няколко дни забелязвам гъст бял секрет (има и нещо като бели малки топченца) ,който излиза от влагалището ми. Усещам и сърбеж от време на време и се притеснявам. Какво може да е ?
  Благодаря ви предварително

 383. Zdraveite imam problem kato si raztvorq sramnite ysni I malko po nadoly imam neshto kato malki beli papchici ot vreme na vvreme me sarbi imam I lek sarbej predi anysa kypih si globylki polijinaks no ot tqh kato cheli stava po zle slojih gi prez noshta I na sytrinta imah parene dnes ne gi slagah I sam okay no sytrinta imah lek sarbej molq kajete mi kakvi lekarstva da si kypq :) )

 384. Здравейте, моят проблем е че не мога да се излекувам от кандидата. 2013 година два пъти е лекувах. Сега микробиологията показва candida albicans 10^4 . Различното сега обаче е че се появява парене и зачервяване на външните полови органи по време на цикъл и след това продължава с бяло течение. Моля Ви да ми помогнете, защото явно с антимикотици не става вече. Благодаря предварително !

 385. Здравейте д-р Христов,
  От 10 години имам сърбеж по гениталиите и от няколко месеца и сърбеж около ануса. Ходя редовно на гинеколог. Взимали са ми секрети и вагинални изследвания и не е имало нищо. Много неща за мазане са ми изписвани и много глобули. Има период в който сърбежа е поносим. Но има и такъв когато сърбежа се усилва и това много ме изнервя. От 3 месеца сърбежа е много силен. В менопауза съм от 8 години и имам суха кожа. Нямам никакъв секрет. Моля за помощ.

 386. zdraveite dr. Hristov obrushtam se kum vas s molba da mi pomognete ot 1 godina ne mi se jivee problemat e che imam vaginalni gubichki bolime dolu nisko korema techenieto napravo me obiva i si mislq che e gnoi hodih na lekar lejah i v bolnica bqx na gentamicin injekcii i mq bqha ispisali vaginalni tableti Clion D 1000 no te ne uspqha da mi pomognat sushto taka probvah i sus Cortizoll no to sushto ne uspq da mi pomogne Mnogo vi molq da mi dadete suvet kak moga da se izlekuvam.Predvaritelno vi Blagodarq kato se nadqvam da mi otgovorite !!

 387. Здравейте! От два дни имам същите симптоми – парене, сърбеж , бял секрет на дрожди. Не желая да ползвам каквито и да е медицински продукти. Какво мислите за бани /с дамски душ/ с вода, сол и оцет/тетра ; мазане с мед и поставяне на обелена скилитка чесън във влагалището за цяла нощ? Също така страдам и от папиломи /вече близо година/, мислите ли че може да имат нещо общо, освен отслабенатамимунна система ?

 388. Predi 3 dni byax na ginekolog s oplakvaniya za bolka ot dvete strani nisko dolu.kaza che e vyzpalenie na yaichnicite no desniyat yaichnik e po zle ot leviyat.predpisa mi Амоксиклав и Макмирор. Vecherta slojish vaginalnata globula I ot drugiya den zabelyazax che kogato xodya do toaletnata po malka nujda mi teche kryv I spryax I xapchetata I globulite.na kakvo se dylji tazi kryv ne razbiram

 389. К. Цветанова

  Здравейте,
  от два дни имам дискомфорт и бели налепи по химена и по отвора на уретрата.

 390. Здравейте д-р Христов, аз съм като клиничния случай, който сте описал, само че проблемите ми са от 4 години, пила съм какво ли не, ходила съм при много гинеколози, но ефекта е краткотраен, в момента съм на Урунгал, но сърбежът и паренето не спират, течението е на парцали, по време на цикъл оплакванията се засилват. В изследванията ми винаги излиза Candida Albicans, хламидия – отрицателни. Глобулите и мехлемите не помагат, моля Ви помогнете ми, мога ли да използвам тази схема, която сте дал, много искам да дойда при Вас на преглед, но съм в чужбина, не мога да спя от този сърбеж, не мога да върша работата си нормално, моля Ви изпишете ми по имейла някаква схема, от това, което прочетох тук Вие сте последната ми надежда, моля Ви всичко е както в случая, който сте дал само без оттока на срамните устни, студени крайници, притеснителна съм , треперя от нерви . Моля Ви ще чакам да ми пишете по имейла, отчаяна съм вече, излекувайте ме докторе, умолявам Ви. Изпишете ми схема, с която ще се излекувам, и след това поддържаща и диета,ако се налага, ще направя всичко, само искам да живея като нормален човек!

 391. zdraveite doktor Hristov neznam kam kogo dase ubarna i na kogo da spodelq uplasen sam i se nujdaq ot pomosta vii molq vi da mi pomognete ot 7 ,8 meseca imam na poloviqt si organ malki beli parcali i merishe , pomislih chee ot beloto zapochnah sekiden da smenqm beloto i dasmenqm materiqta , no nese mahat posle si pomislih dane ot karpata,halatat ,smenih go i nego ,no problemat se uvelici ,ne adikvaten pri polov kontakt barzo svarshvam ,i kogato svarshvam ima mn malko i gasta technost , parvite 5 minuti e dobre sled tova spada i ne stava ,omekva i nese zdarvqva , pochnah da go miq sekiden po 2 pati izchezva t tezi malki beli parcali za malko no merizmata e starnna neznam kak daq opredelq nese maha . pravih si isledvaniq zehami karv i orina kazahmi chesam zdarv , predpolojih che sepolochava ot cigarite ,kafeto,alkoholat ,sprqh gi veche 1 mesec no problemat mi nese maha ,pochnah da sportuvam i da bagam , no problemat nese maha pak , stahuvam se da spodelq ili da kaja na nqkoi molqvii daitemi savet i mi pomogneteeeeeee molqviii uchaensam neznam kak vo da pravq ….

 392. Здравейте,
  от 1 месец имам бяло течение и не съм предприела мерки защото си мислех че е нещо нормално покрай цикъла( тогава ми дойде за първи път) Нямам болки,но усещам дискомфорт.Винаги щом ходч до тоалетна по тоалетната хартия има такива парцали.Моля помогнете ми

 393. zdraveite doktore v momenta lekuvam hlamidiq s sumamed i mukomax ot kakto zapo4nah le4enieto bolkata okolo taza se uvseli4i sled 2 dni spiram hap4etata a bolkata e netarpima daite mi savet kakvo da pravq vmesto da mine bolkata prodaljava

 394. Здравейте Д-р Христов!
  Майка съм на 6 месечно бебе. След като родих(нормално), ми се появи бяло течение, с парене, и на парцали. Пих Кандизол и Макмирор – глобули, но нямаше никакъв ефект. Сега отново ми изписаха Кандизол…но не вярвам че ще оправя! Може ли да ми препоръчате нещо!? Все още кърмя и искам да го правя максимално дълго!
  Благодаря Ви предварително!

 395. Zdraveite, ot nova godina nasam mi otkriha E. koli vuv vlagalishteto i vuv pikochniq mehur. Hodih na vsevuzmojni lekari ginekolozi, nefrolozi i t.n.. Imah silno parene vutre vuv vlagalishteto, koeto granicheshe sus bolka. Pih mnogo lekarstva, ot koito vutreshnata bolka poizchezna. Predi nqkolko dni pak otnovo na ginekolog i mi kaza, che bakteriqta e izcheznala vupreki tova izpitvam parene na malkite sramnu ustni i na vhoda na vlagalishteto i se zasilva sled kato uriniram. Mazah se sus mnogo vidove kremcheta: abrikort, daktakort, klotrimazol sega se maja s kanesten. Miq se sus smradlika vseki put sled kato otida do toaletna, no ne moga postoqnno da go pravq kato ne sm vkushti e ujas :( . Mislq si che veche imam neshto kato alergiq na kojata ot tolkova preparati kakvo da pravq?

 396. Mehriban Hasanova

  Страдам от същата болест от три години ,ходила съм няколко пъти на гинеколог пила съм сумати лекарства антибиотик свещички и кремове ,но няма ефект пак се явяват имам много течение което е жълтеникаво и леко зелено вече с неприятен мирис, болки в корема и нетърпимо парене със сърбежи това най вече се увеличава преди менструация как мога да се излекувам ,не искам временно лечение това вече ме плаши защото става все по сложно,не мога да имам никакъв полов контакт зсщото имам болки и кървене

 397. Здравейте Petq!
  Коли бактерията е много устойчива на антибиотици.Трябва да си вземете хомеопатични за укрепване на имунитета, като колибацилинум 15 сн
  и шуслерова сол №3 и №11.

 398. Илиана Захариева

  Здравейте, на 27 г. съм. Преди 2-3 месеца в дясната част на сраманта устна напипах някакво топченце, в края към влагалището. Беше малко , не ме болеше пробвах да го стисна и успях. След това за 3-4 дни спадна , успокоих се , че е било нещо моментно и няма да се появи повече, но на следващия месец пак се понаду и така вече 3 месец може би спада и пак се подува малко. Не мога да си обесня какво е това нещо , подкожен косъм ли какво може да е? Не мога и да го видя , явно се възпалява от нещо , много ще съм ви благодарна ако ми дадете някаква информация какво може да е , защото малко се притесних вече.

 399. Здравейте! Откриха ми Кандида-гинеколожката ми назначи лечение с Гино-Певарил по 1 вечер преди лягане и Нистатин по 1-три пъти на ден.Това за 7 дневен курс на лечение.На приятеля ми изписа Флукорик-по 1 през ден-само два пъти да го вземе.Бременна съм в 3 месец.
  Искам да попитам по принцип това лечение ще помогне ли да се излекуват гъбичките и от доста места и коментари виждам, че са упорити и не се лекуват бързо и завинаги, а тъкмо обратното стават хронично заболяване.Въобще може ли да се отървеш от тях, ако веднъж вече ги имаш и създават проблем?Ще се отрази ли на бебето по някакъв начин?

 400. Zdraveite D-r Hristov . Obrysh4am se kum vas tui kato sum za 3 meseca v Germaniq I nqmam vyzmojnost za genekolog . S bqlo techenie se borq ot 1 godina pih kakvi li ne lekarstva preedpisaniot genekolog no ne pomogat bqloto techenie sprq predi 3 meseca I segae poqvi s surbej I postoqnno parene . Sega dori ne e bqlo mi kafenikavo echerveno I dosta gysto kato cheli na malki topchence. Cikylyt mie redoven Neznam kakvo da kupq I da predpriema molq pomognete blagodarq za vnimanieto. Monika 20 god.v

 401. Здравейте,аз се казвам Марина Петрова.Имам бяло течение от време на време,ходила съм на гинеколог много пъти.Първо ми казаха замърсяване минах на таблетки не си спомням какви бяха.След това те ми помогнаха за кратък период.Ходих пак,казаха ми че имам хронично течение с възпаление на пикочният мехур.Тоест гъбички.Казаха ми да използвам смрадлика,свещички,и това неми помогна.След това една приятелка ме посъветва да ползвам ежедневни превръзки с билка мента и лавандула предназначени за това.Те издърпват течението.,30 са на брой.Ползвах половината.Спрях за 4 5 дена.и нямах течение.След това пак имам.и Свекърва ми ми препоръча калиев перманганат.Аз никога не съм ползвала такова нещо и ме е страх.Знам че трябва да се разтваря малко в вода да стане бледорозов за да ,се правят промивки но дали наистина помага.какво бихте ме посъветвали.

 402. здравейте Др Христов имам кандидоза.Течението понякога е гъсто пресечено, но понякога е воднисто или зеленикаво.Имам сърбеш и зачервявяне Повече от 8 години не мога да се излекувам. Моля помогнете

 403. Здравейте , Др.Христов . Вчера бях на гинеколог и ми каза , че имам гъбички и цистит . На мен изписаха Cytostos chrono и Macmiror , а за приятеля ми само Clotrimazol крем . Въпросът ми е дали партньор ми може да се излекува само с крема или трябва да купим и за него Macmiror . Също така , дали може да имаме полов контракт по време на лечението .
  Благодаря Ви предварително !

 404. imam problem poluchavam sarbeji sled sex s postoqnniqt mi partnior imam gasto parcelivo techenie I acki nepriqten sarbesh vinagi sled polov akt ot edin do tri dnise poqvqva vsichkats tazi gadost.Tova e ot dalgo vreme lekuvala sam se sas vsichko vazmojno podarjam dobra higiena ne se barsha s mokri karpi vinagi se izmivam sled polov akt.pravila sam si hilqdi pati isledvanq vinagi candida albinos daite mi savet molq kakvo da napravq priqtelqt mi e chist ostanovihme sled isledvane.ima li spasenie ot tova neshto povtarq se mnogokratno vsekI pat edno I dazhto silen sarbej s parcelivo techenie.piq protivozachatachni moje bi ot 3 godini veche poradi nedostik na progesteron I zaradi polikistoznite mi qichnici imam dve laparoskopii

 405. здравей от както се помня имам проблеми с половата си система като цяло болезнена,оскъдна,липсваща менструация .лекувала сам поли-кистоза и на двата яйчника,бяло течение и други инфекции,както и възпаления на яйчниците .приемала съм 8 години противозачатъчни.новият ми проблем е силно,бяло течение с миризма,съпроводено с сърбеж,болка и парене при уриниране във входа на влагалището се образуват пъпки с големината на бобено зърно има и по-малки,усещам болка при сядане,вървене .преди около 2 месеца имах същите и си минаха от само се беси сега ме лекуват за херпес и инфекция не знам каква не ми казаха.в началото на лечението изчезнаха но в средата на лечението се появиха пак по мутирали лечението е 2 седмици

 406. Много са неприятни гъбичките и често упорити. По време на бременността ми се бяха появили и освен медикаментите бях прочела, че е добре да се ползва интимен душ гел с пх 3,8. И мимсля, че това ми помогна да не ги развия пакдо края на бременността. Въпроса ми е по принцип добре ли е да се ползва такъв душ гел превантивно или не е желателно?

 407. здр на 22 сам от няколко дена забелязах че на входа на влагалището имам малка папка видях е с огледало леко зачервена с връх при уриниране имам и сърбеж и друг път съм я имала с сърбеж но е минавал не съм обраштала внимание имам и бяло течение водя си полов живот На какво може да се далжи тази папка и как да премахна сърбежа ? до сега не сега не съм ходила на геникологичен преглед не ми се е и налагало помогне те моля

 408. Здравейте,искам да Ви попитам при поставяне на Гиназол-крем във влагалището/вечерта/ на следващия ден почти целия излезе,дали това означава,че няма да има действие и трябва ли да сложа още един апликатор?

  Благодаря предварително

 409. Zdraveite doktore iskam suvet kakvo da pravq ne sam hodila na ginekolok do sega na 21 godini sum imam problem s polovata sistema bqlo techenie surbesh otvun i otvutre parene shtipene pri yrinirane i chesto hodene i nqkakvi stranni pupki mojebi gubichki ne sam zapoznata s takova neshto vodq polov jivot omujena blagodarq predvaritelno

 410. здравейте д-р Христов!Моят въпрос е следният:От няколко години ми откриха кандидоза лекувала съм я при доста лекари но безуспешно.Има ли наистина ефективно лечение?Хомеопатията по добра ли е или всичко винаги е ден до пладне?

 411. Здравейте лекувам се за ингвинално интертриго за втори път в рамките на 2 месеца и искам да попитам за хомеопатично лечение, което да предотврати повторната им поява?

 412. Здравейте днес открих че имам рана в вагитата в едната от срамните устни! Птиятешка юи каза че от там тече цикъла но ме боли логато се движа! Помогнете моля!

 413. Здравейте д-р Христов и аз имам сериозни проблеми със гъбичките имам ги от две години и се появяват постоянно това ми се отразява много сериозно на психиката, брачните отношения и тнт. Като забременях след много усилия, имаше период когато нямах гъбички най-дълго 3 месеца и после пак се появаиха.Детето ми е на 5 месеца и спрях да я кърмя, защото получих цистит бак. Е.Coli 10^5 микробно ниво сега пия антибиотик Зинат 0.500 ,гунгостатин , микомакс и пробиотик, Но пак ми се появиха гъбички.Спазвам всички указания за бельо, гелове и тнт и пак имам постоянно с подуване и сърбеж.Моля ви помощ за овладяването на тези болести.

 414. Здравейте , на 19 години съм . Преди две седмици получих интимен сърбеж. Надявах се да отмине , но не стана така . Сърбежа смятам , че е от вътрешния секрет ,който имам . Реших да отида на лекар , но ми дойде . Смятате ли , че всичко ще отмине след цикъла и дали това са гъбички , както предполагам

 415. Здравейте доктор Христов …… ходих на преглед скоро за много продължително течение с неприятна миризма,оказа се намалено количество млечна киселина или нещо подобно,беше ми изписан Лактажин глобули и антибиотик Арилин 500 лечението имаше ефект ,но малко преди края ми се появи сърбеж и зачервяване както и гъсто бяло течение след лечението. Въпросът ми е възможно ли е да са гъбички предизвикани от антибиотика. Много рядко пия антибиотици и се стремя да е само в крайни случаи

 416. Д-р Христов, след направена микробиология се оказа че имам кандида, която направо ме съсипва. Тъй като кърмя, гинеколога ми отказва лечение докато не спра с кърменето. Бихте ли ми препоръчали нещо съвместимо с кърменето. Благодаря ви предварително.

 417. Д-р Христов, след направена микробиология се оказа, че имам кандида. Гинеколожката отказва лечение, тъй като кърмя.Бихте ли ми препоръчали лечение, което да е съвместимо с кърмрнето. Предварително благодаря.

 418. Здравейте,
  Аз съм на 14 години.На 14 април 2015 ми приключи менструацията.След това започнах да усещам сърбеж при малките срамни устни,на който не обърнах внимание.Днес на 19 април забелязах,че освен сърбежа малките ми срамни устни са леко подути,зачервени и усещам пареща болка при уриниране.Девствена съм,защото това не е така при по голяма част от хората на моя възраст.Моля Ви да отговорите възможно най-бързо,защото се притеснявам да кажа на майка ми,а може да се налага лечение.
  Благодаря предварително.

 419. Здравейте,
  Аз съм на 17 години. Преди цикъл винги ме боли преди менструациа. Имам мн силен сърбеж на малките срамни усни и от вътре. Бялото ми течение е на буци. Имам много силни болки. Моля ако може да ми кажете на какво се дължи това защото много ме е срам да кажа на майка ми. Ще чакам отговор Благодаря :)

 420. Добър ден, д-р Христов.
  Проблемът ми е, че имам често уриниране в рамките на 1 час, а понякога и по-често. Преди да започна да провеждам лечение, предписано от доктор, можех да издържам в някои дни и до 3 часа, но когато станеше хладно, ходих през 1 час и дори на по-малък интервал от време. Също така се оплаквам от сърбеж около и вътре във вагината, също така около и вътре в ануса. Имах приятел до преди повече от една година, но се разделихме през юни месец 2014 г.
  През февруари месец 2014 година, имах грип и личният лекар ми изписа силен антибиотик Klacid 500 mg. И оттогава започна честото уриниране по време на неговия прием. Ходих на нефролог, пусна изследвания за урина и кръв през март 2014 г. В кръвта и в урината имаше левкоцити. Предписа ми някакъв продукт с червена боровинка. Диагнозата му беше настиване. Състоянието на често уриниране остана.
  Тази година, 2015 г., ходих на гинеколог, февруари-март месец. Пусна ми микробиологично изследване, имах увеличен брой на clue-cells, и ми постави диагноза „Бактериална вагиноза“. Предписа ми Flagyl 250 mg, чийто медикамент не можах да го изпия докрай поради появяване на гадене с позиви за повръщане и липса на апетит. Също така вагинални глобули Clotrimazol 100 mg. След края на лечението, пусна ми отново посявка на вагинален секрет за микробиологично изследване. Резултатите бяха, че нямах Бактериална вагиноза вече. Да, но сърбежът както във вагината, така и в ануса, остана. Също така и честото уриниране остана. Обясних му, че продължаваше да имаш сърбеж на тези две места. Предписа ми Canesten 1% cream. Но състоянието ми не се подобри. Казах му, че честото уриниране остана. Диагнозата му беше „Цистит“. Даде ми един антибиотик за лечение на цистит, който се състоеше от една таблетка. Не помня името му и не мога да го намеря във вкъщи.
  Преди около два месеца посетих уролог. Постави ми диагноза „Неврологичен пикочен мехур или Свръхактивен пикочен мехур“. Назначи ми изследване на урината и по мои наблюдения, имаше единични левкоцити в урината. Той ми каза, че резултатите са добри. Предписа ми като лечение Zevesin 5 % за три месеца по една таблетка на ден. Но не започнах приема му. Имах вторичен преглед и му казах, че не ми действаше, тъй като не можех да кажа, че не съм започнала да го пия и бих желала да получа второ мнение. Предписа ми по две таблетки на ден. Исках да се консултирам с друг специалист. Отидох на нефролог отново, пак при същия лекар от март месец на 2014 г. Показах му изследвания, дневник за количеството и честота на уринирането, което беше ми поискано от уролога. Предписа ми Феминела урофорте. Основанието му да ми предпише подобно лечение е наличието на единични левкоцити в урината. И каза да започна да пия Zevesin 5 % паралелно с Феминела. Започнах да ги пия, като Zevesin го приемам по 1 таблетка сутрин и до този момент, но състоянието ми като че ли се влоши. Феминела го пих почти около месец, като ми останаха 5 таблетки, но бях принудена да го спря, тъй като съм сигурна, че то предизвикваше влошаване на състоянието ми в уринирането. Zevesin има за цел да намали честотата на уринирането, а Феминела ми действаше обратно и не мога да разбера все още резултата дали действа Zevesin. Ходих на нефролог като вторичен преглед. Направи ми изследване на урината и бях чиста, но видях в изследването си, че имаше пак единичен брой левкоцити. Доста неща четох по интернета и затова започнах сама да разчитам изследванията и да изисквам необходимите ми изследвания, тъй като докторите станаха некадърни. Каза ми да довърша с приемането на Феминела. Но аз след 3-4 дни го спрях, тъй като се чувствах вече доста зле с увеличаването на честотите за уриниране. При уролога съм след два месеца на преглед.
  Молбата ми е да помогнете по някакъв начин. Да ми дадете съвети какво да правя и при кой доктор вече да отида. Мислих да отида пак на гинеколог, но при друг, защото този гинеколог, при който ходих, явно не беше компетентен. Но GP няма да даде вече каквито и да са направления. Така че оставам с вързани ръце. Ако има някакво хомеопатично лечение, ми го кажете. Можем да контактуваме по пощата и аз да Ви разкажа повече за себе си.
  Благодаря предварително за отделеното време и се надявам да ми помогнете да изляза от този „ад“.

 421. Имах бяло течение в продължение на 20 г. и за пръв път тази година имам периоди, в които бельото ми е чисто. Сега да ви кажа и кое според мен ми помага. Започнах да пия сода бикарбонат по два пъти на ден (по лъжичка разтворена в чаша гореща вода) и поне по веднъж на ден чай от бял равнец или зелен чай. Избягвате маята (тесто, бира, сирене) , захарта и гъбите. Преди много години една жена ми беше разкала как се излекувала от този бич с помощта на чай от бял равнец, като го е пила и си е правила промивки, но понеже е доста горчив досега не бях се престрашавала даго пия. Обаче сега като виждам как помага ще го пия. Пожелавам успех на всички, но това е в случай, че проблемът са само и единствено гъбички, ако има бактерии най-вероятно няма да е ефективно.

 422. Здравейте д-р Христов, от три месеца имам сърбеж по малките срамни устни и вулвата, нямам бяло течение, след посещение при гинеколог ми бяха изписани 3 таблетки микомакс и клотримазол, но без резултат. Направих си микробилогия- не се изолират аеробни патогенни микроорганизми, не се изолира candida, изписа ми и тридерм и пяна за миене гинексид, но не ми минава, моята лекарка казва, че нищо ми няма и ще ми мине, но не ми минава!! Моля, помогнете ми!
  Предварително Благодаря!

 423. Здравейте ,
  Аз съм на 32 год. Януари месец ми се роди второ детенце и проблема с гъбичките се яви отново. След първото ми дете беше първия ми проблем с тази болест .Тогава прочетох в интернет за комбинация на едни хапчета с крем .Много ми помогнаха ,но забравих тяхното име. Микозол или нещо подобно.След второто дете сега януари (2 години по-късно) отново се яви този проблем .Подутина в интимните устни,бяло течение ,сърбеж ,парене отвън както и отвътре при полов акт. Опитах какви ли не мазила ,но не ми помагат .Облекчават само леко симптомите .Можете ли да ме посъветвате за терапия

 424. Добър ден, момиче съм на 21 години и проблема ми е следният: нямам нито бяло течение, нито болка, но няколко дни преди да ми дойде започва сърбеж на срамните устни. След края на цикъла кожата на големите ми срамни устни започва да се бели. Използвам интимен гел и интимни кърпички. И Клотримазол, след няколко дни мазане всичко отминава. Моля за съвет и евентуално лечение. Благодаря предварително.

 425. Здравейте, интересува ме може ли полижинакс да се използва с лактажин ? Бяха ми предписани, но не съм много сигурна кога да си ги слагам? Заедно или първо едните глобули после другите? Ще съм благодарна ако ми кажете :)

 426. Здравейте. Преди 3 месеца се лекувах от вагинални гъбички с глобула ломексин. Бях си поставила 2 (втората 3 дена след първата, при положение че първата не беше напълно ефективна). излекувах ги.. уж…но ми остана един сърбеж и дискомфорт. Пуснах изследвания на вагинален секрет, бяха стерилни (преди 5 дена) сега имам бяло течение което не е пресечено както при гъбичките но от време на време е придружено със сърбеж. Пия Monilia Albicans 15CH 3 гранули 1 път дневно след консултация с хомеопатичен лекар вече 20 дена, точно заради този сърбеж…но резултати няма все още го има този сърбеж а сега започна и течение… Гинеколожката предположи че е някаква алергия, но аз не се мия със сапун а със дамски душ с млечна киселина, бельото го пера на ръка със бебешки сапун
  на 22 съм, имала съм проблеми с гъбичките преди 7 години, тогава се излекувах с глобула ломексин локално и със хомеаопатия Pulsatilla + Natrum Muriaticum … до този момент 7 години не съм имала проблеми, а съм пила под стрес и съм била подложена на потенциални фактори…

 427. Здравейте!Приемах антибиотик Аугментин в продължение на 7 дни,заради синузит и бактерия С.ауреус(която се установи в носен и гърлен секрет).От три дни не приемам нищо(само пия билкови чайчета за нервите)На петия ден от приема на антибиотика ми се появи парене и бяло течение във влагалището .Много се притеснявам,сигурно имам гъбички.Нямам финансова възможност да отида на лекар в момента.Какво бихте ме посъветвали да приемам.Благодаря ви предварително!

 428. Здравейте. Преди 5 месеца се лекувах от възпаление причинено от гъбички с Клотримазол 1% крем. Имаше видими резултати, като течението ми намаля значително. След месец с приятеля ми имахме интимни отношения (без кондом), обаче седмица или две след това пикаех кръв и се лекувах с Уринал Акут (отново имаше резултат).Наскоро с приятеля ми отново имахме контакт без да се пазим (първия ми интимен приятел). Преди 2 дни забелязах бяло течение на парцали и леко жълтеникаво, зачервена лигавица на влагалището, леко подут химен също така на горната устна ми изникна нещо като гнойна пъпка. Възможно ли да е някоя полова предавана болест и как да се лекува?

 429. Здравейте! Преди две седмици почувствах силен сърбеж в интимната зона, областта на вътрешната част на краката. Почесах се леко. По-късно вечерта сърбежът стаа непоносим и ми се появих бели мехурчета като пришки от изгорено, които парят много и едвам вървя. Изписаха ми Тридерм с кортикостероиди, но мисля, че влоши нещата. Правих компреси със смрадлика, но ме боли все още. Лятото миналата година пак се бях протрила така и изтърпях цели 17 дни. Какво да направя сега?

 430. Кети Димитрова

  Здравейте.Дъщеря ми е на 4г. от известно време се оплаква,че я сърбят слабините и постоянно се чеше,но няма зачервяване правих и промивка с тетра,но чесането продължава.Ако може да ми кажете на какво се дължи това, и какво трябва да направя.Благодаря предварително

 431. zdraveite interesuva me dali moga da se maja s klotrimazol krem mislq che imam vaginalni gubichki. imam nepomosim surbesh i parene . shte sum blagodarna ako mi otgovorite

 432. Елена Николова

  Здравей те!
  За втори път ми закаснява и то не с 2-3 дни а с 9-10 дни.Правих тест за бременност но за жалост е отрицателен.В урината си виждам бели парцалчета.Имам леки болки ниско долу в корема,но от време на време,леки болки в кръста и по някога гадене за през целия ден.

 433. Пламена

  Здравейте! Имах бяло течение преди известно време и ходих на гинуколог. След микробиология се оказа,че нямам нищо а течението беше ужасно – болки,сърбеж,парене,зачервяване и т.н. При първия преглед след лечение с макмирор/глобули и таблетки/ и трихомонацид + бани със смрадлика и йод всичко беше отлично. Гинеколожката ми изписа флукорик 3месеца по 1 за да не рецидивира инфекцията. Пиех ги на точна дата е всичко беше нормално. Но когато вече лечението свърши, веднага щом не пих флукорик се започна с едно ужасн течение на парцали,парене,зачервяване,болки. Сложих си пак макмирор и се оправи. И от тогава всеки месец по едно и също време започва това течение,доста обилно и не спира докато не си сложа глобул. Писна ми вече,някакви съвети?

 434. Здравейте!Борбата с Кандида Албиканс започнах преди повече от 2години.Лекувана съм с какво ли не -Макмирол,Клатромазол,Микомакс и има и още ,но в момента не мога да се сетя.В даден момент намирах облекчение,но след месец два всичко се повтаряше.Направих си тест дори за нивата на захар,но всичко е в норми.В момента, в който забременях с второто си дете картината стана ужасяваща,цялата бременност искарах с гъбички,нищо не помагаше.Сега вече са минали 3месеца от раждането и тъкмо си мислех ,че съм се преборила с тази „гад“и ето тя пак се пияви.Странното е ,че нямам течение само лек сърбеж и зачервяване.Много ще съм ви благодарна ,ако ме насочите към терапия с хомеопатия.

 435. Любомира

  Здравейте!бремена съм в 6 месец но получих бяло течение което продължи около 3-4 дни и на 5тия вече бях зачервена подета с невероятен сърбеж.отидох но гинеколога си и ми предписания 12 Глобул и полижинакс и да се мажа с макмирор крем.мъжа ми няма сърбеж но точно преди да започне много да ме сърби правехме секс което ме навежда на мисълта че и той трябва да има.лекаря каза че той не трябва нищо да пие.притеснява ме че ще се излекувам и ще правим любов и ще се запазя. Моля ви кажете ми трябва ли да купим нещо за него.благодаря

 436. Здравейте! Преди два месеца цялата ми уста беше в афти , горе долу малко след това започнаха сърбежи в интимната област . От 2 седмици сърбежите се засилват. Трябва да ви кажа че 2012 година ме оперираха – тотална хистероктомиа
  Отидох на доктор който ми каза , че нищо ми няма и най вероятно като нямам матка и яйчници останалото атрофира . Все пак взе посявка за микробиология пък ще видим. Въпросът ми е афтите в устата свързани ли са със сърбежите . Мажа се Клотримазол но не помага.

 437. zdraveite iskam da popitam sled napravena citonamazka s rezultat PAP2 i otdolu pishe NESPECIFI4NO VAZPALENIE kakvo ozna4ava tova izpisaxa mi FLUCORIC ZA 5 sedmici po 1 tabletka tova ste mi pomogne li za vazpalenieto ili trqbvadruga terapiq. Blagodarq predvaritelno

 438. Здравейте,от повече от 3години се боря с вагинални гъбички“кандида“.. Лекувана съм с какво ли не,има резултати ,но за кратко.Нямам сърбеж,зачервяване а само течение с налепи. Последно ме лекуваха с ломексин и кандизол (хапчета) на схема,но резултата беше до края на цикъла…Умолявам,ако може да помогнете,вече се изчерпах.благодаря

 439. Здравейте, можете ли да ми препоръчате нещо допълнително за пиене понеже съм на лечение за цистит с Левокса , за да избегна евентуални вагинални гъбички
  Благодаря предварително

 440. Станислава Петрова

  Пия противозочатъчни Жанин вече втори месец, изписаха ми Флажил таблетки заради Candida и Полижинакс глобули, Флажила отслабва ли действието на противозачатъчните?

 441. Здравейте докторе имам проблем със кандида във стомаха нормално ли е да ме боли над опашната кост изхождане на тънки изпражнения кашешти изпражнения и рядко ми се случва бистра кръв да ходя .правиправих иследване със испражнение казаха ми че имам гъбички кандида .нищо друго дайте ми съвет какво да направя .

 442. Здравейте,преди 4 месеца получих остър цистит.Изписаха ми Монорал еднократно след като го изпих получих парене и дискомфорт във областа на влагалището всеедно имам рана и нещо ме упъва и постоянно чувство за уриниране.Ходила съм на урулози на гинеколози,лежах в болници всичко ми изследваха,посявки,цитомна маска,стерилна и обикновена урина,за фламидии и всичко е отрицателно.Вече 4 месеца не спира да ме боли,пари и чувството за уриниране,но си уринирам нормално без да ме боли.Изпила съм какви ли не антибиотици и др. хапчета никакъв ефект все същото.Също така слагах вагинални глобули МАГ МИ МОР и на хапчета,незнам какво да правя,но съмнявам се за гъбички.Бихте ли ми помогнали?Мерси

 443. Здравейте,
  Имам парене и сърбеж по – време и след менструация, това е всеки път. Ходих на гинеколог имах рана на шийката на матката която лекувах и сега доктора патология и няма патология и всичко е наред..
  Обаче аз имам парене и сърбеж в областта на клитора, срамни устни всеки месец направо е ужас.
  МОЛЯ ЗА ПОМОЩ,МОЛЯ

Моля, пишете коментарите си на кирилица.