Ангина

Ангина
Ангина

Ангината е остро възпаление на сливиците в гърлото. Предизвиква се от бактерии или вируси. Повечето инфекции в горните дихателни пътища се причиняват от вируси и затова не се поддават на лечение с антибиотици. Сливиците представляват струпване на лимфна тъкан. Третата сливица е разположена зад мекото небце, в горната част на фаринкса и се нарича „фарингиална” или „носна” сливица. При рутинен преглед тя не се вижда. Функцията на сливиците е да посрещат навлизащите през устата и носа различни бактерии и вируси, като спират разпространението им в организма. Те са много важна част от имунната система.

В детска възраст, имунната система се изгражда, срещайки се много нови микроорганизми и това е причината за високата честота на ангина при децата. Най-голяма е заболяевамостта от ангина във възрастта от три до седем години. След седем годишна възраст сливиците постепенно атрофират.

Същестуват няколко вида остра ангина:

 • Катарална ангина (причинява се от вируси);
 • Фоликуларна ангина (причинява се от стрептококи);
 • Лакунарна ангина (причинява се от стрептококи);
 • Язвено-некротична ангина (проявява се при силен срив в имунната система).

Клинични симптоми на ангина:

 • Зачервяване и болка в гърлото;
 • Увеличени шийни лимфни възли;
 • Висока температура (38-39°С);
 • Увеличени сливици, с налепи по тях (понякога водещо до затруднено дишане);
 • Лош дъх;
 • Болки в ушите (когато възпалението премине по евстахиевата тръба към ушите);
 • Други.

Изследвания и диагностика:

 • Оглед – При фоликуларната и лакунарната ангина се виждат гнойни налепи;
 • Вземане и изследване на гърлен секрет за изолиране на бактериален приччинител;
 • Изследване на антистрептолизинов титър (AST) – Резултатът показва хронично или остро носителство на стрептококи.

Конвенционално лечение:

Катаралната форма не изисква антибиотично лечение, защото най-честите й причинители са вируси, а те не се лекуват с антибиотик. При гнойните ангини се прилага антибиотично лечение. При избора на антибиотик може да се използва направена антибиограма според чувствителността на съответния медикамент към бактериалния причинител.

Друг, по-краен метод на лечение е оперативното им отстраняване, по преценка на ушния специалист, ако пациентът е имал над четири гнойни ангини за една година. При избор на това решение се изхожда от това, че образуваните антитела срещу стрептококите се отлагат и по клапите на сърцето, като ги увреждат.

Хомеопатично лечение:

Често, правилно предписаното хомеопатично лечение позволява да се избегнат рецидивите, а в други случаи – да се избегне оперативното отстраняване на сливиците. Друго предимство е намаляването хипертрофията на третата сливица и последващите хирургични интервенции. Практиката дава примери, че дори и след оперативно лечение, пациентите търпят рецидиви от същия проблем. Добри резултати постигат хомеопатите, ако внимателно проследят историята на своя пациент и задълбочено обхванат конкретните симптоми, в резултат на заболяването, съчетано с личните особености на индивида.

Лично аз, като лекар-хомеопат, съм доволен, че хомеопатичното лечение предлага ефикасна, безболезнена и трайна възможност да се намали (или изключи) приема на антибиотик, който от своя страна срива имунната система и дава дисбактериоза в червата (увеличава се честотата на алергичните заболявания).

Хомеопатичната схема никога не е напълно еднаква за различните пациенти. При едни е достатъчно да се покрие кръга от симптоми, но при други – да се съчетае с подсилване на имунната система или храненето, а още по добри резултати се постигат при съчетана схема от хомеопатични препарати и локални лазерни процедури, както и лезерна акупунктура. Пациентът трябва откровено да сподели с лекуващият лекар-хомеопат своите проблеми, за да се намери най-точния и достатъчен метод на лечение.

Клиничен случай от моята практика може да прочетете тук.

8 Коментари

 1. здравейте!дъщеря ми е на 11г постоянно боледува от ангина.пие често антибиотици но вече не и помагат.появиха се и алергии.Какво да и давам за да избегна антибиотика следващия път.предварително ви благодаря и да попитам за преглед при вас може ли с направление от джипито

 2. Здравейте, имам повишено AST 450 и бих искала да ви попитам дали е възможно чрез хомеопатично лечение да се намали нивото му и да се върне в приемливата граница.

 3. Здравейте, синът ми е на 9 г. Постоянно боледува от ангина. Пие често антибиотици поне четири пъти в зимния сезон. Какво мога да давам за да избегнем антибиотика при последваща ангина?
  Благодаря предварително, и да попитам за ваши координати и дали работите със здравната каса.

 4. Аз съм на 41г. Имам гнойна ангина.в началото имах сиптоми на висока температура,отпадналост,задушаване,суха кашлица със остри болки в гърлото от,които не можах да ям.Намерих Ангизол и на едно със приемането му се наложи и да гладувам,като минах изцяло на течности,вода и чай с мед.Това даде обрат при лечението,като изчезна температурата,задушаването и острите болки в гърлото.Все още гърлото ми е зачервено,изхвърля гнойни бели налепи и все още ме боли гърлото.Д-р М.Христов разбрах,че този процес на лечение е дълъг и изтощителен за мен.Въпросът ми е няма ли по ефективно и приложимо лечение за тази болест?

 5. Дъщеря ми е на 18 г. Миналата есен преболедува инфекциозна мононуклеоза , от тогава направи 3 гнойни ангини .АСТ е в норма ,но налепите по сливиците от средата на август не изчезват въпреки антибиотичното лечение .Тя няма температура и се чувства добре , но гнойта стой и сливиците са уголемени. КАКВО БИХТЕ МЕ ПОСЪВЕТВАЛИ ? БЛАГОДАРЯ!

 6. Здравейте.Моята лична лекарка също е хомеопат и ми е предписала осцилококцинум и два вида таблетки за смучене,хексоларатен и другите ги свърших,в момента не се спомням как се казваха.Аз съм на 70 години,алергична съм към антибиотици,страдам от хипотироидизъм след операция на щитовидната жлеза преди 17 години.Имам атрофирали сливици и при най-малката простуда или вирусна инфекция получавам гноен налеп.Правя гаргара с отвара от мащерка,със сода бикарбонат,но се притеснявам,че мога да получа усложнения.Обикновено минава без температура.Моля да ми кажете да продължавам ли с осцилококцинума и дали помага при налепите.Благодаря предварително.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.