Методи за прилагане на ароматерапията

1. Масажи

Това е един от най-старите и добри методи за да се насладите на ароматерапията. Освен това е най-ефикасния начин, тъй като кожата покрива цялото тяло и лесно абсорбира съставките на етеричните масла, като по този начин постъпват в кръвта.

Вие може да изберете само един вид или до четири вида масла, според Вашите индивидуално потребности и да добавите 5 капки към 10 мл от маслото-преносител. В случай, че имате чувствителна кожа, използвайте само 3 капки.

Чрез масажа се активира кръвообращението, с което се подобряват биологичните функции на кожата, стимулира се обмяната на веществата.

2. Аромавани

За едно страхотно преживяване и релаксация в края на един напрегнат работен ден, добавете 4 до 6 капки етерично масло (лайка, лавандула, риган, сандалово дърво) към топлата вана и престойте 15 минути. Разбъркайте енергично водата с ръка преди да се потопите, за да размесите добре. Ако използвате повече от едно масло, внимавайте да не превишавате повече от 8 капки общо във ваната. Когато използвате цитрусово масло – не повече от 3 капки, тъй като може да се получат зачервявания на чувствителни участъци от кожата.

Видове вани:

  • Прохладни – температурата на водата е 25-33°С, а препоръчителното време е 5 минути;
  • Неутрални – температурата на водата е близка но телесната (34-36°С), а времето – 30 минути;
  • Топли – температурата на водата е 37-39°С, а времето – 10-15 минути.

Неутралните и топли вани са подходящи вечер, час преди сън, а хладните – през деня. Потапя се цялото тяло, без главата, шията и горната част на гърдите. Не се препоръчва да се вземат вани веднага след хранене, за да не се натоварват сърдечно-съдовата и храносмилателната система!

Ако планирате да вземете и вана, и масаж, първо се потопете във ваната, след което се подложете на масаж.

3. Компрес

Това е силно ефективен метод за облекчаване на болката и при първа помощ. Горещ компрес помага за редуциране на хронична болка, циклични спазми, а студен компрес – при подувания, отоци, навяхвания, главоболие. Добавете 4 до 6 капки етерично масло към много гореща или ледена вода. Вземете сгъната кърпа или друга попиваща материя, изцедете (не докрай) и поставете на засегнатата зона. Накрая покрийте мястото с хавлия или завийте с найлон.

4. Парни инхалации

Подходящ метод за въвеждане на етерични масла в тялото за респираторни цели. Напълнете голяма купа с кипнала вода и добавете 3-4 капки масло или комбинация от няколко вида; и разбъркайте. Наведете се над парата и вдишвайте бавно и дълбоко в продължение на няколко минути (около 10 мин.), докато почувствате облекчение. Може да поставите и хавлия на главата си, с цел да концентрирате изпаренията. Добре е да се правят 2 пъти на ден – при нужда.

5. Аромалампа

Отличен метод за освежаване на помещения, за създаване на успокояваща атмосфера за отмора или медитация. По време на болест изпаренията на етеричните масла убиват бактериите и спират разпространението на инфекцията.

По-старомодния начин са керамичните аромалампи, при които има кухина, в която се поставя свещ (най-често чаена), а горната им част представлява паничка, в която се налива вода и се добавят няколко капки етерично масло.

Други разновидности са дифузерите на ток и на батерии.

Съвременните дизайнери добавят, като опция, аромадифузери към други уреди (климатици, вани за крака, йонизатори с арома филтри и т.н.).

6. Други методи

За непосредствено облекчаване при асматична криза, настинка или висока температура – капнете 3-4 капки етерично масло върху салфетка или носна кърпа и леко инхалирайте. Това е удобен метод, когато сте извън дома. Препоръчително е за астматици да прилагат този метод, тъй като не бива да се излагат на пара.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.