Улцерозен колит – клиничен случай

Улцерозен колит
Улцерозен колит

Ц.Р. , жена на 38 г. През 2008 година, след първата бременност се отключва улцерозен колит.

Имала по 20-30 изхождания с кръв и слуз на ден. Започнала лечение със Салофалк, който имал временен ефект. Добавен е Преднизолон в малки дози, като поддържаща терапия.

След второто раждане се влошава много. Лекувана е с големи дози кортикостероиди с временен ефект. Добавен и имуносупресорният препарат Имуран. От него  също нямала ефект, като на втория месец от приема му направила белодробна тромбоемболия, като странична реакция, поради което спира приема му. В болницата й казали, че вече не могат да направят нищо повече за нея.

В момента е на диета без плодове, ядки, млечни храни, глутен, боб, леща. Приема само Салофалк и често има кризи със слуз и кръв. Няма фамилна обремененост за заболяването.

Предписана е хомеопатична схема за 3 месеца:

  • Аконит
  • Бриония
  • Калиум карбоникум
  • Паратифоидинум
  • Шуслерова сол №2
  • Шуслерова сол №3

Препоръчан костен бульон към диетата.

Контролен преглед след 4 месеца.

В момента на прегледа се чувства на 90% здрава. Има по 2 изхождания на ден без слуз и кръв. Вече може да яде плодове и ядки без да се влошава. Не взема кортикостероиди и Салофалк. Повишила и теглото си. Казва, че след месец от терапията се появил ефекта.

Направена нова хомеопатична схема за още 3 месеца.

Изводи за клиничната практика:

Този тежък случай показва, че за хомеопатичната терапия няма нелечими случаи, стига да са подбрани правилно хомеопатичните препарати. Така се избягват тежките странични ефекти на химичните лекарства, които увреждат още повече организма.

 

Малко повече за заболяването улцерозен колит можете да прочетете ТУК.

1 Kоментар

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.