Вагинални гъбички (Candida Albicans) – клиничен случай

Ю. – жена на 28 години, идва с оплакване от бяло вагинално течение на парцали, зачервяване на гениталиите, парене и сърбеж.

При разпита се установи, че заболяването е от две години. Лекувана е многократно от няколко гинеколога без успех с вагинални глобули Гинопеварил, Клотримазол и Урунгал капсули. Резултатите от лечението са слаби и временни. При лабораторно изследване на вагиналния секрет е изолирана Candida Albicans. Изследванията за хламидия са отрицателни. Зачервяването, паренето и сърбежа се обострят особено преди менструален цикъл, включително с оток на външните полови органи. Вътре във влагалището имала сърбеж.

Предпочита сладки и тестени изделия. Оплаквала се и от често уриниране, но при посявка урината се оказала стерилна.

В момента ползва контрацептиви, заради кисти на яйчниците.

Обща чувствителност: зиморничава, със студени крайници.

Сън: нормален.

Характер: нетърпелива; ако се ядоса – трепери; безпокои се за бъдещето; лесно се депресира и разплаква.

Лечение:

Borax 9CH – 2х5 гранули дневно ;

Pyrogenium 30CH – 2х5 гранули дневно;

Mercurius Corrosivus 9CH – 4х5 гранули дневно;

Apis 15 CH – 4х5 гранули дневно – за отока;

Pulsatilla 30CH – по 10 гранули, два пъти седмично – за чувствителния тип;

Monilia Albicans 15CH – по 5 гранули дневно;

Silicea 30CH – по 10 гранули, два пъти седмично.

Контролен преглед след 1 месец:

Отокът на външните лабии е изчезнал, останало съвсем леко зачервяване, бялото течение почти спряло (появявало се от време на време в оскъдно количество).

Направена е нова поддържаща схема за още един месец.

Включена е хранителна диета, която минимизира приема на сладки и тестени храни, които променят влагалищното PH и създават условия за гъбични инфекции.

8 Коментари

 1. Здравейте докторе имам проблем със кандида във стомаха нормално ли е да ме боли над опашната кост изхождане на тънки изпражнения кашешти изпражнения и рядко ми се случва бистра кръв да ходя .правиправих иследване със испражнение казаха ми че имам гъбички кандида .нищо друго дайте ми съвет какво да направя .

 2. Здравейте,преди 4 месеца получих остър цистит.Изписаха ми Монорал еднократно след като го изпих получих парене и дискомфорт във областа на влагалището всеедно имам рана и нещо ме упъва и постоянно чувство за уриниране.Ходила съм на урулози на гинеколози,лежах в болници всичко ми изследваха,посявки,цитомна маска,стерилна и обикновена урина,за фламидии и всичко е отрицателно.Вече 4 месеца не спира да ме боли,пари и чувството за уриниране,но си уринирам нормално без да ме боли.Изпила съм какви ли не антибиотици и др. хапчета никакъв ефект все същото.Също така слагах вагинални глобули МАГ МИ МОР и на хапчета,незнам какво да правя,но съмнявам се за гъбички.Бихте ли ми помогнали?Мерси

 3. Здравейте,
  Имам парене и сърбеж по – време и след менструация, това е всеки път. Ходих на гинеколог имах рана на шийката на матката която лекувах и сега доктора патология и няма патология и всичко е наред..
  Обаче аз имам парене и сърбеж в областта на клитора, срамни устни всеки месец направо е ужас.
  МОЛЯ ЗА ПОМОЩ,МОЛЯ

 4. Здравейте,
  В края на месец март започнах лечение с Арилин Комбипак 250 мг филмирани таблетки + 100 мг песар метронидазол, за 10 дни с цел лечение на дисбактериоза. На 3-я ден от лечението ми при поставяне на вагиналната таблетка по пръста ми оставаше секрет с парцалест вид. Останах с впечатление,че най-вероятно е остатък от самия медикамент,но останах разочарована като на 3-ден след спиране на лечението се появи силен сърбеж и парене. В момента се лекувам с Микомакс 150 мг по схема 3 таблетки,вечерно време си слагам Gynophilus,а сутрин си слагам Intimo help.
  Имам интимен партньор от година и половина без смяна на партньора!
  Въпроса ми е възможно ли е тези гъбички да се появят в следствие употребата на тези медикаменти или причината е друга?

 5. Здравейте .. От 1 месец на сам при уренирането ми започва нормално но накрая ме запарва и леко заболява … 1 2 мин След това имам дисконфорт след 3 4 урениране отшумява … и след 1 седмица се появява отново … личната ми лекарка ме прати да дам кръв и урина защото се усъмни за цистит но всичко беше в норма … каза да пия повече вода и да пазя краста и краката от настинка …. но това продалжава пия чай от маточина и ме облекчава … но се претеснявам затова бих искала да чуя ващо мнение и ако може да ме посаветвате какво да правя .. Благодаря предварително

 6. Здравейте,
  След прием на антибиотик по повод на парадонтоза се появи мръсно бяло течение от влагалището придружено със силен сърбеж. Имам и хроничен цистит, който се обостри.Опитах самолечение с хомеопатия. Пила съм хелония 15 СН два пъти по 3 гр на ден в продължение на една седмица. Медоринум през ден, силицея през ден по 3 гр. туя и монила през ден, креозотом през ден. Имаше едно обостряне на нещата след което започна затишие. Започнах постепенно да намалявам лекарствата. Като спрях туята, монилата и хелонията. Два три дни преди цикъла обаче нещата пак започнаха да се обострят. Дали не трябваше да продължа с лекарствата по същата схема?

 7. Здравейте !
  Дъщеря ми е на 26. г
  Има вагинална кандида.
  Как да процедира с терапията.
  Какво лечение бихте изписали ?
  Бяло течение на парцали, сърбеж и подуване на срамните устни.
  Предварително благодаря !

 8. Ще започвам лечение с логест заради киста имам възпаление на тръбата и яйчника от 5 години имам течение сега е силно и мирише лошо

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.