Клиничен случай на фибринозен перикардит след пневмония от COVID-19

Д.Х., мъж на 52 год. на 3.12.2021 г. заболява от COVID-19 инфекция със средно тежко протичане. Развива суха кашлица и висока темпертура до 39 градуса, която се повлиява временно единствено от нимезил прахчета. На петия ден пациентът е направил рентгенография, на която се установява базална десностранна пневмония. Започва се лечение с цефтриаксон – 2 грама дневно интравенозно. Поддържа добра сатурация над 94% през цялото време. Пневмонията отзвучава за 10 дни. Постепенно се развива  силна отпадналост след физическо натоварване и бодежи в сърдечната област в легнало положение. В изправено положение болката изчезва. Налага се да спи полуседнал, за да няма бодежи в сърдечната област. Посещава кардиолог, който установява с ехокардиография сух фибринозен перикардит – данни от ехокардиографията: перикард – усилено светене на двата листа, фибринови отлагания до 3-4 мм. дифузно, без излив, лека диастолна дисфункция на лява камера, запазена фракция на изтласкване 63%. Назначено е лечение с колхицин за 20 дни – 3 по 1 таб.  След 20 дни оплакванията от умората, бодежите в гърдите и отпадналостта пак персистират.

Хомеопатично лечение с шуслерова сол №4 /калиум хлоратум/ 2 по 5 таб. за 3 месеца. Сол №4 е избрана поради способността и да лизира фибриновите отлагания. Заради диастолната дисфункция е добавен и дигиталис Д6 – 2 по 10 гранули дневно. След 10 дена бодежите изчезват, а след 3 месеца  е направена контролна ехокардиография. От нея се вижда, че фибириновите отлагания са се резорбирали напълно и липсва диастолна дисфункция. Счита се, че отлагането на фибрин по перикарда е необратимо и остава за цял живот. Има риск от развитие на констриктивен перикардит с по-тежка диастолна дисфункция. При този пациент фибриновите отлагания са се резорбирали напълно благодарение на сол №4. Това дава нови хоризонти в лечението на такива постковид усложнения.

Повече за препарата: Тази сол е средство на избор при прогресиращо остро възпаление, характеризиращо се със серозни, муцинозни или фибринозни ексудати по типа възпалителен оток, защото участва във формирането на лигавичните секрети. Участва в белтъчния синтез на колаген, еластин и фибрин. Активно участва в детоксикацията на организма като елиминира токсините от възпалителния процес и разгражда екзогенните токсини. Затова сол №4 може да прилага при най-разнообразна дихателна патология като ринити, бронхити, плеврити. При пневмонии може да профилактира образуването на пневмофиброза. Стимулира и синтезата на антитела в организма за борба с вирусните инфекции. Също така има много добър ефект за намаляне на антителата /ТАТ, МАТ/ при тиреодит на Хашимото.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.