Риноликворорея – клиничен случай

Ц. Б., жена на 42 г. с ДЦП (детска церебрална парализа) потърсила хомеопатична терапия поради изтичане на голямо количество бистър секрет от носа в легнало положение, навеждане напред, закашляне, кихане и зависещо от положението на главата. Обяснението на пациентката при предварителния разпит беше: „Сутрин като се събудя възглавницата и чаршафите ми плуват във вода”. Консултирана е УНГ специалист и е отхвърлена категорично диагноза Алергичен ринит. Въпреки това е било назначено лечение с антихистамини и кортикостероиди, но без ефект. След това е консултирана с невролог по повод силно главоболие непосредствено след изтичане на секрета.

По моя препоръка секрета беше изследван със съмнението, че е ликвор от мозъка. Лабораторният анализ потвърди, че действително е ликвор. Последва ядрено-магнитен резонанс, но той не даде отговор на въпроса откъде точно изтича тази течност, тъй като не се видя никакъв анатомичен дефект. Неврохирурзите в града препоръчаха да отиде за изследване и операция в Университетска болница, тъй като има реална опасност от инфекция и други фактори, застрашаващи дори живота на пациентката. Но пациентката и семейството й нямаха възможност да пътуват и да предприемат всички тези изследвания и интервенции, поради което се отказаха от тази алтернатива.

Аз съм лекувал други проблеми на жената и познавах състоянието й. Това беше моя мотив да предпиша и хомеопатично лечение, защото традиционната медицина не предлагаше друго решение.

Лечение:

Схема за един месец:

Apis Mellifica 30CH – 3х10 гранули всеки ден;

Bryonia 30CH – 3х10 гранули всеки ден.

За 10 дни секрета намаля на половина.

За около месец постепенно намаляваше секретирането, но не напълно.

Двата препарата са избрани поради тропизма им към серозите и мозъчните стомахчета.

Нова схема за още един месец:

Apis Mellifica и Bryonia се редуват във възходящи потенции, както следва:

Apis Mellifica 200 CH – сутрин 10 гранули

Apis Mellifica 1M – обед 10 гранули

Apis Mellifica 10M – вечер 10 гранули

Bryonia 200 CH – сутрин 10 гранули

Bryonia 1M – обед 10 гранули

Bryonia 10M – вечер 10 гранули

В рамките на 2 месеца секрета спря напълно. До две години не е имала рецидив, докато това лято отново започва да секретира и е приложено следното лечение:

Apis Mellifica 30CH – вечер по 10 гранули

За период от 2 седмици секрета спря напълно.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.