Предимства и показания на високоенергийните лазери

laser

През последните години започнаха да се използват високоенергийни лазери за редица кожни, неврологични и ставни заболявания. Мощността при тях може да се увеличава от 1 до 15W. Това позволява дълбочината на проникване на лазерния лъч да достигне до 10 см. Така може ефективно да се третират дискови хернии и големи стави, като колянната и тазобедрената. При нискоенергийните лазери дълбочината на проникване е до 4 см. Друго тяхно предимство пред старите лазерни системи е мултичестотното излъчване на няколко дължини на вълните едновременно. Тъй като всеки вид тъкан има различна абсорбция при дадена дължина на вълната това води до значително по-добра дълбочина на проникване и равномерна абсорбция във всички тъкани, увеличавайки ефекта от лазера, като в същото време много се намалява риска от прегряване на третираното място (много често срещан ефект при лазерите, излъчващи само една дължина на вълната).

Отделните дължини на вълните имат и специфични терапевтични свойства:

  • 980 nm се абсорбира най-добре от оксихемоглобина. Това води до отделяне на кислорода от молекулата и насищане на третираната тъкан с кислород. Той стимулира клетъчния метаболизъм.
  • 810 nm се абсорбира от ензима цитохром С в митохондриите, като заедно с освободения кислород стимулира реакцията на синтез на аденозин трифосфат – енергията, необходима на клетката за нейното възстановяване. Така се стимулира регенерацията на тъканите и се избягват хирургични операции, като смяна на стави при остеоартрозно заболяване. За да има добър терапевтичен ефект са необходими около 15 процедури.
  • Активира се микроциркулацията, което спомага за по-добра оксидация и доставка на полезни вещества към увредените тъкани, както и по-бързо освобождаване на отпадни продукти.
  • Активация се получава и на лимфатичната циркулация: подобрява се абсорбцията на интерстициалните течности и намалява отока при травми и счупвания на кости.
  • Хиперполяризация на мембраната на нервните тъкани. Този ефект е свързан с намаляване потока на калиевите йони, поради промяна на структурите на повърхностните липопротеини. Това води до намаляване на болката в увредените тъкани. Лазерната светлина води до регенерация и възстановяване на нервите при парези и парализи.
  • Производство на хрущял – увеличава се производството на хондроцити и колаген в ставите.
  • Костно формиране – увеличава се пролиферацията на костни остеоцити, което води до ускорено кастно възстановяване след фрактури.
  • Мускулна регенерация – от активиране на миогенните клетки мускулната тъкан се възстановява напълно.
  • Производство на колаген – стимулира се пролиферацията на фибробластите, като се подобрява еластичността на тъканите и намалява образуването на белези след тъканно увреждане от изгаряния, открити рани и декубитуси.
  • Стимулиране на имунитета – стимулира се образуването на имуноглобулини и Т-лимфоцити.

Схема на физиологичните ефекти на високоенергийните лазери:

Показания за лазерна терапия:

Плантарен фасциит, пареза и парализи на периферни нерви, тригеминална и херпесна навралгия, артрити, гонартроза, коксартроза, дискова херния, радикулити, карпал тунел синдром, онихомикоза (гъбички на ноктите), тендинити, мускулни травми, открити рани, декубитуси, травми на сухожилията и връзките, болки в гърба и ставите, отоци след навяхване и фрактури на кости, херпес зоостер, псориазис, епикондилит, бурсит, миозит, невропатии, простатит, постхирургично възстановяване – след артроскопии, отстраняване на скъсан менискус и др.

При работа с високоенергийния лазер се използват обезболяваща и биостимулираща (регенеративна) програма на работа. При нужда може да се приложи и противовъзпалителна програма (синузити).

Клиничен случай на дискова херния в шийната област, представен на конгрес в Италия:

Пациент П.К.Т на 48 г. с доказана шийна дискова херния на ниво С3  от магнитен резонанс има болки в шията и изтръпване на двете ръце, след 15 процедури с високоенергиен лазер фиброзният пръстен на междупрешленния диск регенерира и дисковата херния се прибира напълно.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.