Интервю на Д-р Милен Христов в Радио Фокус за хомеопатията

Интервю
Интервю

Д-р Милен Христов, лекар хомеопат: Ако хомеопатията не беше ефективна, развитите страни не биха влагали милиарди в производството на тези препарати

 

За особеностите на хомеопатията и за възможностите, които тя има за лечение на различни болести, Радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар д-р Милен Христов, който е хуманитарен лекар, но използва в практиката си хомеопатията от 2004 година.

 Фокус: Д-р Христов, защо според Вас наричат хомеопатията „нежната медицина” и какви са ползите от нея?

Д-р Милен Христов: Хомеопатията  произлиза от гръцки език, което означава хомео – подобен и патос – страдание. Тя е медицински метод за профилактика и лечение на здравето, чрез прилагане на доказани потенцирани хомеопатични лекарства, които се подбират според закона на подобието. Тези лекарства са изпитвани върху здрави доброволци и получените резултати се записват в учебника, който се казва „Материя медика”. В продължение на 200 години са събирани тези знания, след откриване на метода от Ханеман. А потенцирането означава, че лекарствата са динамизирани и подложени на такова обработване на първоначалната субстанция, чрез последователни удари или разтръсквания. След това се разреждат в определено съотношение като например потенциите биват десетични, където разреждането е 1:10, стотични – там разреждането е 1:100, а също и 1:50 000, това са LM-потенции, които са с най-високо разреждане. Законът на подобието гласи, че вещество, което предизвиква определени симптоми при здрави изпитатели, действа лечебно при болни, които имат подобни симптоми.

Това е открито пак от Ханеман преди 200 години, той е немски лекар, който по това време е работил и експериментирал. Хомеопатията я наричат също и „нежна медицина”, защото не вреди и не натоварва организма. При нея не съществуват проблеми като токсични ефекти от натрупване на вредни химикали, лекарствена зависимост или пък резистентност към болестотворни микроби, както става при антибиотиците, за това има предимство пред тях. Не уврежда имунната система, няма възрастови ограничения, противопоказания за изписването. Може да се прилага при бременни жени, бебета, при животни също. Хомеопатичното лечение е в съответствие със законите на природата и за това може да се каже, че е нежна медицина. То може да премахне и някои по-дълбоки причини за болестта и укрепва жизнеността на организма, също е и по-изгодно икономически за пациентите. А при хронично болните, които трябва да приемат цял живот лекарства то може да намали или пък да премахне нуждата от постоянно приемане на вредни и скъпи лекарства.

Фокус: Какви са препаратите, които използва? От какви вещества са направени?

Д-р Милен Христов: Хомеопатичните лекарства са главно от минерален, растителен и животински произход плюс така наречените спектронозоди, при които се използват патологични секрети свързани с болести специфични само за човека. Примерно при производството на хомеопатичния препарат туберкулинум се използва  храчка от туберкулозно болен, това са  самите секрети на болния. Те са напълно безвредни. Като производството им щади природните ресурси, консумира се по-малко енергия, екологично чисто е. Когато се приемат в безкрайно малки дози внасят в организма специфична информация като енергия, стимулират защитните сили. По този начин може да се премахват някои наследени от родителите болестни модели. Съхраняват се плътно затворени съдове, на тъмно, далеч от електромагнитни полета, пазят се от силни миризми. Гранулите и таблетките се слагат директно под езика, хубаво е да не се пипат с ръце. Течните лекарства могат да се приемат и с капкомер. Прилагат се през устата и по схема. Не е задължително да се изчаква половин час след храна, достатъчно е устата да се изплакне, за да може да се приеме следващата доза.

Фокус: При какви случаи е най-добре да се обърнем към лекар-хомеопат и да „прескочим” традиционните лекарства?

Д-р Милен Христов: Често класическото алопатично лечение подтиска на химично ниво и пречи на самата жизнена сила в организма да се справи с проблемите. Това се отнася най-много за кортизоновите и другите хормонални препарати и някои противовъзпалителни и антиалергични средства, химиотерапевтични антибиотици. Ваксините също могат да отключат някои болести, а също и да дадат тласък на съществуващи такива. Даже в неврологията има раздел за постваксинални енцефалопатии причинени от ваксини. За това щом се приема хомеопатия в повечето случаи е хубаво да се прекъснат химическите лекарства, но ако те са животоспасяващи могат и те да останат. Хубаво е да се спрат постепенно преди да се започне с хомеопатия, за да се изявят вече истинските симптоми на болестта и, за да може да се изчисти организма. При хомеопатията няма противопоказания, така че може да  се използва и като допълнителна терапия. Благоприятно се повлияват почти всички остри, хронични, психически заболявания. При тежки състояния и травми, вече според вида им може да се приложат класическите методи на лечение – говорим за инфаркт или инсулт. Тук хомеопатичното лечение може да е само допълващо, след като премине острия период. Най-честите показания за хомеопатично лечение са при грип, бронхит, пневмония, астма, артрит, екземи, гастрити, мигрена, невралгии, неврози. Може да се прилага по време на пубертета, в климактериума, по време на бременност, след раждането, на бебето, на майката.

Фокус: Кои страни са лидери в хомеопатията и кои са най-големите школи?

Д-р Милен Христов: В цял свят хомеопатията е много добре развита. Най-големи производители се водят Германия, Франция, Англия, Индия, също в Австрия има производство на хомеопатични лекарства, в Швейцария, а също и в Русия, в Гърция. Почти няма страна, в която да нямат приложение хомеопатичните лекарства. В Германия и Франция производството е напълно автоматизирано. Там даже лекарствата се реимбурсират от Здравната каса. В Индия хомеопатията е директно подпомагана от държавата. Има около 80 колежа, които се занимават в следдипломната си квалификация само с хомеопатия. Там дори има и болници, които лекуват само хомеопатично.

Фокус: Хомеопатичното лечение и лекарства се приемат доста скептично от така наречената традиционна медицина, някои от лекарите дори я отричат. С какво те могат да бъдат опровергани?

Д-р Милен Христов: Отричат я старите лекари, които нищо се са учили или не са чели за нея. От 15-20 години хомеопатията вече се преподава в университетите и е застъпена като свободно избираема подготовка, така че младите лекари вече са запознати с хомеопатията и, които имат желание даже изкарват и курсове допълнително и я прилагат като лечебен метод, но все пак има скептици. Най-голямото доказателство е, че е оцеляла 200 години и основно заради клиничните случаи от хората, които са излекувани. Повечето спорят, че това се дължи на самовнушение, но когато се приложи на малко дете, бебе или на някое животно, там няма как да се сугестира. Даже има експерименти с растения, които също се повлияват така, че не може да се говори, че има някаква сугестия. През 2015 година са пуснати две специални издания на „Хомеопатичен журнал” на Факултета по хомеопатия със заглавие „Хомеопатията – хормезис, наночастици и наноструктури”, където д-р Питър Фишер, той е ревматолог, който е личен хомеопат на кралицата на Англия, обединява всички нашумели концепции в медицинската, токсикологичната наука, които имат значение за хомеопатията. Там се доказва, че в големите разреждания също има остатъци от наночастици от изходната субстанция и, че чрез наноструктури се въздейства върху организма като се предизвиква хормезис – лечебна реакция. Това го доказва също в Америка друг учен Арис Бейл.Друг документ, който е също за ултрависоките разреждания от Юрген Шулте и Кристиян Ендлър прави обяснение за принципите на действие на хомеопатията и как действат  свръхвисоките разреждания. Който се интересува може да прочете повече за механизма на действие на хомеопатията. Ако тя не беше ефективна развитите страни не биха влагали милиарди в производството на тези препарати. В Германия например има цели плантации, където се сеят растенията, отглеждат ги изсушават ги, после ги подлагат на обработка и ги превръщат в много добри хомеопатични препарати. Субстанции, които не могат да си ги осигурят ги внасят от чужбина.

Фокус: Все повече родители предпочитат да лекуват децата си с хомеопатични препарати, достатъчни ли са те и при какви заболявания са по-полезни от обикновените лекарства?

Д-р Милен Христов: Децата имат много добра реактивност на организма и много добре се повлияват от хомеопатията. Тя може да се препоръчва при сезонни заболявания, при епидемии като спомага главно за повишаване на имунитета. Няма значение дали заболяването е причинено от вирус или бактерия и няма привикване към самото лекарство, както е например при антибиотиците. Например при тежки заболявания като скарлатината и холерата, когато е нямало антибиотици, тези заболявания са били контролирани с хомеопатични лекарства и превантивното им даване на деца, които не са се разболявали, така, че още в миналото е доказала ефекта си. При децата е подходяща за всякакви остри и хронични заболявания, служи също за стимулиране на нездравата детска имунна система, която съзрява след 7 години, когато се формира имунитета характерен за възрастен човек. Няма странични ефекти. Много добро лечение при вирусните инфекции, най-често ако се разболее детето и ако е било на някаква профилактична схема, протича много леко като изтрита или фрустна форма на самото заболяване, без да се стига до антибиотици, предпазва от рецидиви на хронични заболявания. Децата, които са на хомеопатично лечение много по-рядко използват антибиотично лечение, по-рядко боледуват, по-малко правят усложнения, благодарение на стимулацията на имунната система. Също може да се използва за профилактика и лечение на страничните ефекти при ваксинациите. Могат да бъдат използвани да се комбинират с всякакъв друг вид лекарства и е изключително евтино лечението. Например при мен са идвали деца, които са вземали по три-четири антибиотика за един месец и нямат ефект от тях, дори някои развиват алергии от тях. Родителите ги водят целите обринати. Антибиотика подтиска имунната система, правят дисбактериози, често идват с гъбички от антибиотиците, а след антибиотично лечение децата се разболяват още по-често, поради подтиснатия имунитет. Така развиват порочен кръг. Единствено хомеопатията ги е спасявала като алтернатива на антибиотиците и те са се оправяли.

Фокус: При лечението на някой симптом или болест всички хора използват едни и същи препарати – например аналгин за глава, парацетамол за температура. Така ли е при хомеопатичните лекарства или там има специфика?

Д-р Милен Христов: При хомеопатичното лечение основното изискване е да има индивидиуалност. Например ако има висока температура, се отчита дали има изпотяване или няма. Ако няма изпотяване се дава Аконит, ако има изпотяване са дава Беладона. Гледа се каква е характеристиката на температурата. Ако тя се качва бавно се дава Ферум фосфорикум, ако се качва много бързо се дава Аконит. Препаратите са много различни в зависимост от тези симптоми. Друг пример е различните видове главоболие. Хората вземат едни и същи препарати като Аналгин, Беналгин, Парацетамол. При хомеопатията трябва да се отчита характера на болката – дали е в лявата или дясната половина на главата, има ли гадене от болката. Отчитат се също усещанията на пациента, дали се влошават от студено, от топло, от вятър, в коя част на денонощието е главоболието. Това са така наречените модалности, с които трябва да се съобразяваме при предписанието. За това хората не трябва да се самолекуват и да вземат безразборно хомеопатични препарати по препоръки на близки или по нещо прочетено в интернет. Така се компрометира действието на самите хомеопатични препарати и казват, аз вземах, но не ми помогна. За това хомеопатите разпитват дълго време при интервюто. Аз съм спрял да качвам схеми на лечение на моя сайт за хомеопатично лечение, защото много често пациенти звънят и питат мога ли да пробвам същата схема. Много често също се бърка хомеопатията с билколечението, което не е правилно.

Автор:

Ваня НИКОЛОВА

Радио ФОКУС

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.