Полип на шийката на матката – клиничен случай

Полип

Пациент: В.Н., жена на 47 г.
От около година е с полип на шийката на матката, причиняващ кървене след дефекация. Менструалният цикъл е в норма. Предписан й е от специалист гинеколог хормонален препарат Примолут-Нор за 3 дни с препоръки да се оперира полипа възможно най-скоро. Менструацията се удължила от хормоналния препарат, но кървенето след дефекация продължило. Появил се и предменструален синдром с болки и напрежение в гърдите. Предлагат й абразио и премахване на полипа, но хемоглобинът й е нисък/110/, кръвосъсирването е на границата на нормата. Пациентката предпочела да опита с хомеопатично лечение.

Хомеопатично лечение:

 • Шуслерова сол №2;
 • Folliculinum по схема;
 • Thuya – за терена;
 • Lapis;
 • Phosphorus;
 • Sabina – за кървенето.

Паралелно с хомеопатичната схема препоръчах хранителна диета, която изключва продукти, богати на фитоестрогени, стимулиращи нарастването на полипа (без соя, пшеница, боб, леща, зеле, тиква, зелен фасул и някои други).

На третия ден от приема на хомеопатичните препарати кървенето спира. След 3 месеца – цикълът се нормализира, като количество и дни, болката и неразположението се свеждат до минумум. Подобрил се и съня от Lapis-а. Нормализирала теглото. По време на насрочен гинекологичен преглед към 4-я месец полипът не е открит. Невярвайки в находката си (по-точно НЕнаходката), лекарят два пъти гледал и проверявал, но не открил нищо.
Пациентката е благодарна, че съм й спестил абразио, болница, антибиотици, болки, сраствания.

Изводи за клиничната практика:

Полипът на шийката на матката е доброкачествено туморно образувание, чието нарастване и поява се стимулира от естрогеновото ниво в организма. Хомеопатичният препарат Folliculinum намалява естрогеновия фон и полипът след време изчезва. Организмът се самоизлекува, подтикнат от хомеопатичната фина регулация на естрогеновото ниво, без странични ефекти. Точно обратното, приложението на Примолут-Нор води до обратния ефект, като стимулира нарастването на полипа и засилване на предменструалния синдром.

Всичко това дава своите убедителни факти в защита на холистичното лечение. Често, в конвенционалната медицина, лекувайки един проблем (в нашият случай „кървенето“ посредством препарата Примолут-Нор), се усложнява (или появява) друг проблем (в нашият случай стимулиране нарастването на полипа, вдигайки естрогеновото ниво). А това не е никак в полза на пациентите.

3 Коментари

 1. Здравейте!
  Касае се за следното:При гинекологичен преглед се намира един малък полип на шийката на матката без други находки бих искала да ВИ запитам дали може да се избегне кюртажа да се приложи само електрокоагулацио?
  Благодаря за отговора ВИ

 2. Здравейте ,Д-р.Христов!С жлезиста хиперплазия съм!За трети път ми правят абраио/24.01.2017 ,като се оплоквам само от обилна менструация!!!Изписаха ми Примолут-Нор от 12 до 25 ден за 6 месеца!И преди съм пила този препарат/след второто абразио/,но ефект нямашеОт него се чувствам зле-уморена,раздразнителна ,качих много клорами,окапа ми косата,напрежение в гърдите,болки в прасците-голям дискомфорт!Има ли място моят проблем в хомеопатията?Ще ви бъда много признателна !!!

 3. Здравейте Д-р Христов! Прочетох горе в картичката Ви, че се занимавате с биорезонансно лечение. Бихте ли дали Вашето мнение за лечение чрез слушане на това видео? Има ли ефект или не? Става въпрос за полип на цервикалния канал. Нямам намерение да правя кюртаж. Благодаря ви.
  https://www.youtube.com/watch?v=iu3igg5cHFk

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.