Нощно напикаване (Enuresis nocturna)

Напикаване при нормални пикочни пътища се нарича еnuresis. То е дневно и нощно. Физиологично е до 3 годишна възраст. Това се дължи на все още незрялата корова регулацаия на функцията на вегетативните органи. При 20-30% от децата с напикаване се намира и непълно затваряне на прешлените в лумбосакралния отдел на гръбначния мозък (spina bifida). Децата се напикават през нощта обикновено по време на втората фаза на съня (парадоксален сън). С израстването им, прогресивно намалява честотата на нощното напикаване. До края на пубертета спират да се напикават над 90% от тях. Те спят дълбоко и дори събудени да уринират, на сутринта нямат спомен за това.

С течение на времето могат да се развият психогенни нарушения (напр. избягват комуникация с хората).

При някои деца определени стресови моменти могат да изиграят роля за появата на енуреза.

Това налага ограничаване на течностите вечер и събуждане на детето за малка нужда.

В конвенционалната медицинска практика често се добавят антидепресанти и ноотропни средства, които имат редица странични ефекти, като: сънливост, нарушена концентрация, токсични ефекти за черния дроб и бъбреците; и вместо да се потисне дълбочината на съня, тя се задълбочава.

За щастие алтернативната медицина предлага други по-ефективни и същевременно по-безвредни методи за справяне с това заболяване, като хомеопатията и лазерното лечение.

За един клиничен случай от моята практика може да прочетете тук:

Клиничен случай на нощно напикаване.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.