Д-р Милен Христов

Хомеопатия, лазерна терапия, лазерпунктура,
електропунктура и ароматерапия

Състояние след инсулт, с парализа – клиничен случай

Д-р Милен Христов - 25 август 2009, 14:05
Клинични случаи

Етикети: , , ,

М. Н., жена на 75 г. с парализа на дясна ръка и десен крак след прекаран инсулт преди 6 месеца, лекувана в неврологично отделение без ефект със следните медикаменти: Сермион, Ноотропил, Пентоксифилин, Аспирин, Антистенокардин.

Жената е с тежка парализа на дясната ръка и пареза на десния крак. Потърсила е хомеопатично лечение по повод силен трофичен оток на парализираната ръка до китката, който я болеше много.

Лечение:

Apis Mellifica 30CH – 3х5 гранули дневно.

Назначен контролен преглед след месец, но синът й дойде в кабинета още след като е изпила първия флакон за около седмица, за да съобщи че отокът видимо намалял. Дори е започнала да помръдва пръстите си. Синът не смогваше да изрази с думи резултата и го приемаше като чудо.

Лечението продължи още месец, докато отокът не изчезна напълно.

Коментар:

Медикаментът Apis Mellifica e подбран поради показанията му при всякакви оточни състояния (асцит, плеврит, мозъчен оток, ставен оток, възпалителен оток, кистозни яйчници, перикардит и др.).


споделяне на връзка

68 коментара по темата: Състояние след инсулт, с парализа – клиничен случай

 1. Нели Осиковска

  Изкарах мозъчен исхемичен инсулт на 19.08.2010 г. и съм с частична пареза на лява ръка и крак. Кракът се раздвижи, но ръката оттича, което я блокира като движения. Левичарка съм и това ми е активната ръка. Не зная какво да правя, а и никой не ми обръща внимание.

 2. Здравейте!
  Това е трофичен оток в резултат на инсулта.
  Трябва да вземате apis 15 ch поне 30 дена за отока!

 3. Здравейте!
  Изкарах мозъчен исхимичен инсулт в края на 2009 г. Изписаха ми лекарствата:Предуктал, Бизогамма, Бетасерк, Луцетам, Дехидратин нео,Диронорм,Кавинтон форте, Атаракс, Аспирин. Не се чувствам добре. Имам силен световъртеж, получих отток на левия крак и лявата ръка. Постепенно се затруднява и движението ми. Не знам към кого да се обърна, консултирах се с няколко невролога, но състоянието ми се влошава. Помогнете ми!!!!!!

 4. Гинка Рахнева

  Здравейте д-р Хпистов!
  Казвам се Рахнева и съм от Силистра, майка ми е на 73 години. На 05,04,2011г майка ми получи исхемичен инсулт на мозъка/инфаркт/ това са изказванията на нашите невролози от Силистра.На 16,04,2011 я изписаха в тозва състояние в което я заведохме-с две думи на носилка ни я върнаха.Състоянието и е критично все спи,не иска да се храни имаше дни в които се хранеше и говореше, а сега нещо се влоши.Искам да ви попитам има ли вероятност да излезе от това състояние сънливост или ще си остане така?
  пишете моля ви на мейла който съм посочила?

 5. Apis Mellifica
  Това лекарство от къде може да се купи?
  Как се дозира?
  Интересувам се поради факта, че леля ми е с исхимичен инсулт от месец време и е с оток повече на лявата ръка и по-малко на левия крак.

 6. Надежда Башова - една възмутена българка

  Здравейте, д-р Христов
  Моят дядо, който е на 76 години получи втори инсулт преди 2 дена и сега лекарите казват че е в будна кома, казват че не чува, не вижда…..и за съжаление вече са го отписали….представете си, това се случва в България и то в 21 век. Аз и близките ми обаче, сме сигурни че той ни чува, защото реагира, вдига лявата си ръка (която в момента е изгорена доста зле, поради битова причина, още след първият инсулт), издава звуци, опитва се да кашля, и отваря леко очи. Според лекаря и резултатите от скенера мозъкът е напълно засегнат и няма никакъв шанс. Това обаче дава ли право на лекарите да се държат по този безобразен и нагъл начин и да не го лекуват, а да чакат той да умре???!!! Два дена съм в болницата и виждам че не се предприема нищо!!!???

 7. Баща ми получи мозъчен инсулт преди 13 дни. Той е с пареза на десния крак и ръка. Почна леко да си движи крака и ръката, но все още не може да стане. От два дена му дават Церебролизин. Интересува ме с какво лекарство можем да му раздвижим парализираните крайници. Благодаря предварително! Инсулта е хеморалгичен без дефекти в говора му.

 8. Зравейте!
  Използват се препаратите-gelsemium, conium, apis, nux vomica и др.

 9. Зсдавеите! Аз съм Петя. Баща ми получи преди два дена изкривяване на едната страна на лицето, увисване. За инсулт ли става въпрос или за парализа на лицевия нерв? Той е прекарал инсулт преди 3 години.

 10. Здравейте!
  Най-вероятно се касае парализа на лицевия нерв.

 11. искам да се консултирам с вас и да ми дадете съвет какво да правя.маика ми получи исхемичен мозъчен инсулт на 31 август тази година,който засегна дясната ръка,десният крак и говора,моля ви кажете ми какво да правиме защото само с раздвижването не се подобрява няма ли някакво лекарство за подпомагане на по бързо раздвижване,а също така е с оток на ръката и крака.

 12. Диана Трифонова

  Здравейте,майка ми е с инсулт от една година.След лечение в болница тя започна да се движи макар и трудно и с помощ.Сега лечението е ноотропил сутрин и обяд и кавинтон сутрин и вечер.Имам чувството че това не и помага.Оттоците на краката бяха изчезнали,говора малко се подобри,но от 2 месеца съвсем не може да се движи и паметта и е нарушена сериозно.Иначе движи макар и трудно краката и ръцете си.Прочетох за медикамента Apis Mellifica как може да се закупи,колко време трябва да се взема и взема ли се успоредно с кавинтон и ноотропил.Моля ви помогнете ми със съвет!

 13. Белуна Стефанова

  Здравейте, д-р Христов! Синът ми на 32г. получи тежък, исхемичен инсулт на 07.06.2011г. с тромб в главен кръвоносен съд. След операция 1 месец беше в медикаментозна кома заради отока на мозъка. На 05.07.11г. беше преместен в неврохирургия. Там след рехабилитация си повдигаше ръката, а сега е неподвижна и много го боли.След изписването бяхме в санаториум в Банкя-11дни, след това в Котел-2месеца и след кратко прекъсване още 20дни.В момента му включваме стимулатор на ръката и така си движи пръстите и ръката от лакътя надолу. Пие ноотропил 2х1 от1200мг,сермион 1х30мг и агапурин 2х1 от400мг.Освен парализа на дясна ръка има и моторна афазия, не може да изговаря звучните съгласни и не може да построи изречение.
  Доктор Христов, ако можете помогнете ни.

 14. Здравейте,Белуна,
  Искрено Ви съчувствам за състоянието на сина Ви.Изкарал е тежък инсулт, а възстановяването след него е бавно.
  Често остават трайни последици за цял живот.Тази терапия ,която получава е достатъчна за неговото възстановяване.

 15. Здравейте,Диана,
  Хомеопатичните препарати може да закупите от всяка аптека, след поръчка.Могат да се приемат заедно с други препарати.

 16. Здравейте,Силвия,
  За отока се приема апис 30 сн 3-4 пъти на ден по 5 гранули под езика.

 17. Здравейте Д-р Христов,
  Баба ми преди 4 дни прекара инсулт,имаше проблем малко с говора,и движене на левия крак и лявата ръка но сега емалко по добре,искам да попитам каква хомеопатия ми препоръчвате за възтановяване.нямам представа в момента какво лекарства пие защото днес е я изпишат от болница..Благодаря предварително

 18. Нели Попова

  Здравейте д-р Христов,
  Аз съм с множествена склероза. Скоро имах пристъп и ми остана пареза на ходилото на десния крак, а с това и нарушена походка. Имам ли шанс при хомеопатията, може ли да ми се отпусне ходилото.

 19. Соня Стойчева

  Здравейте д-р Христов,
  Моят съпруг преди 6 месеца, на 65 години получи инсулт, беше засегната лявата ръка и по-точно само пръстите. Не можеше да ги свива и нямаше сетивност. Въпреки направените рехабилитации и масажи, не успя да съ възвърне нито чуствитеулността, нито успя да ги раздвижи. Сага наблюдам подуване на дланта, а той казва че има болка в костите. Какво да пие. В момента лечението му е с Ноотропил, кавинтон форте, микардис и кадует за кръвното. Благодаря Ви.

 20. МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

  ЗДРАВЕЙТЕ Д-Р ХРИСТОВ,
  Съпругът ми получи мозъчен инсулт преди шест месеца с хемиплегия на
  лав крак и лява ръка. След рехабилитация три месеца започна да се движи с помощ.Кракът се раздвижи, но ръката не може. Няма оток.
  В същото време е със застойна сърдечна недостатъчност и диабет втори тип. Пие мидокалм., кавинтон форте, пентоксифилин,/сомазина,сермион/
  за сърце васкотазин, беталок,трифас и за диабет нормодиаб. Кръвното му е ниско от всички лекарства, главата му е омотана. Може ли нещо да се направи с хомеопатия за да се подобри състоянието му и ръката му да започне да се движи. Има леко изкривяване на устата, но с говора е добре. Благодаря, чакам отговор, а може и на преглед да дойдем, ако кажете.

 21. Здравейте д-р Христов,
  искам да ви помоля за съвет. Мъжът ми направи инсулт на 09 март 2012 год. В момента не може да движи дясната ръка, десния крак е раздвижен в някаква степен. Не може да ходи. Може да изговаря няколко думи, но нарушенията в говора са сериозни. Лекуващия лекар и ска да го изпише в петък 16 март 2012 г. На 04 септември 2006 г. баба ми почина след прекаран тежък инсулт с 80% поражения на мозъка. Тъй като клиничната пътека за инсулт е 7 дни я изписаха, но в епикризата й пишеше „болнате е адекватна, обслужва се сама, движи се самостоятелно. В това обаче нямаше нищо вярно. Тя дори не можеше да стои седнала сама, а това, че не ни познаваше е ясно.
  Мъжа ми според мен днес вече е по-добре във видомо по-добро общо физиеско състояние. Ръката също започва да се раздвижва от рамото. Иска да говори, но …
  Според вас трябва ли да търсим начин да го преместин за още 7 дни в друга болница или трябва направо да започнем рехабилитация за крака, ръката и фразеология?
  Препоръчаха ни рехабилитация в къщи?
  Искам да попитам и каво мислите за изписването на церебразилин?
  Предварително много благодаря?

 22. Мария Михайлова

  Здравейте, д-р Христов.
  Майка е оперирана през 2010 г. поради аортна стеноза, а преди 14 г. от злока4ествен тумор на дясна гьрда. Страда от микседем, камьни в гль4ка и бьбреци, хемораги4на киста в десен бьбрек,застойна сьрде4на недостать4ност, предсьрдно мьгдене. След аортното протесиране полу4и плеврален излив, който лекуват с диуретици- постьпва и в болница за застоя. На 29.04.2012 г. полу4и инсулт, казаха 4е е вследствие тромб в церебралните артерии. През но6та полу4и изтрьпване на лява рька и постьпи в болница. Бе6е на синтром, бизогама, 0,5 мг дигогсин, елтикоксин, сега вкль4иха и ноотропил и кавинтон. Слабост в лява рька, двиги я, както и прьстите. главоболие.Може ли аписа да подобри сьстоянието й
  Благодаря ви предварително!

 23. Катя Бешева

  Здравейте, д-р Христов!
  Майка ми получи исхемичен инсулт преди 3 месеца с пареза на лява ръка и ляв крак. Лечението е с кавинтон форте 3 пъти на ден, нотропил 2400 мг сутрин, ренаприл по 20 мг сутрин и вечер, флурантрил сутрин. Много трудно подвижна, не може да движи все още ръката, ходи като се олюлява с бастун и с присвити крака. Провеждаме рехабилитация – от деня на изписване първоначално 6 дни в седмицата, а след първия месец по 5 дни до миналата седмица когато вече са по 4 пъти седмично. Имам чувство, че не напредва много, а знам, че времето е решаващо. Има болки в болната ръка и тикове без болка и на двата крака вечер. Има ли нещо хомеопатично, което да подпомага раздвижването и да подобрява състоянието? Благодаря Ви!

 24. Здравейте, Катя !
  За инсулта можете да давате шуслерова сол №5 и №2 поне 3 месеца.

 25. Пепа Еленкова

  Баща ми получи инсулт преди 3 год’Възстанови се задоволително но през декември 2011 г.се влоши и от тогава не може да става без чужда помощ,Няма сила в мускулите на краката.Какво бихте ми предложили да му давам за подсилване и тонизиране на организма и наи вече на краката.Благодаря и Ви желая здраве за да ни помагате със съветите си!

 26. Мария Армова

  Здравейте! Днес сутринта дядо ми получи исхемичен мозъчен инсулт. За сега няма парализа на крайниците, говори, но неща, които съвсем не са свързани помежду си.. и разбира се, не ни познава.. Диабетик е от 30 години, но лекарите казаха, че инсултът бил лек, което ни обнадеждава.. Каква е вероятността да дойде на себе си, или това е строго индивидуално? И има ли вероятност парализата да се появи по-късно? Много благодаря предварително!

 27. Здравейте, баща ми претърпя инсулт миналата година. За щастие се възстанови с леки травми. Най-големия проблем е че говори много трудно и му е доста трудно да се изкаже. Могат ли някои от хомеопатичните лекарства да му помогнат? Благодаря!

 28. Здравейте,свекър ми е с инсулт от 12 години с частична пареза на десен крак и дясна ръка.Движи се из стаята,,но му е трудво .Много упражнения е правил но не може да се отпусне парезата.Отслабна доста и с акъла е добре.каакво може да подобри състоянието ме.

 29. Мария Стоянова

  Здравейте, д-р Христов!
  Много ще съм ви благодарна,ако ми отговорите.Баба ми е с хеморогичен инсулт от една седмица.Претърпя операция за отстраняване на кръвоизлива до 12 тия час и е с парализирана дясна ръка и пареза на десен крак.Засегнат е говора.Лекарите не дават надежда за движение на дясната ръка и не са сигурни за говора.Опитва се да каже нешо като да и някоя дума.Може ли да ми кажете за хомеопатично лекарство,което да се съчетава с назначената медикаментозна терапия и да подпомогне възстановяване на говор,ръка.Има ли опасност хомеопатичното лекарство да навреди по някакъв начин?
  Благодаря ви предварително.

 30. лидия петрова

  Здравейте, д-р.Христов,моля ви за помощ!Бащам„ ми е от 4 месеца на легло следствие прекаран масивен исхемичен исулт след операция на каротидна артерия.Той е на 71г. засегнати са десна ръка ,десен крак и говор.Беше много зле.ВИДИМО ИМА ПОДОБРЕНИЯ.Започна да се храни по-добре,с разсъдака е по-добре,но неможем да го раздвижим!Има много придружаващи заболявания-3 степен сърдечна недостатъчност,3ен байпас на сърцето,хипертомия преди операцията,100%тромбоза на 2те вътрешни каротидни артерий след операцията.Започна много често да изпада в състояния на лудост.НЕМОЖЕ да говори-не издава даже звук! и мисля че това го тормози много!Може ли да помогне хомеопатията в нашият случаи?Моля пишете!

 31. Здравейте, д-р.Христов майка ми е на 36 години и е с исхемичен мозъчен инсулт с пареза на ляв крак и лява ръка с вървенето е добре обслужва се сама ,но ръката я движи много трудно въпросът ми е след 2 години прекаран инсулт има ли шанс за раздвижване?

 32. Здравейте, rosi,
  Най добър резултат има до 6 месец от инсулта.След това резултатите от раздвижването са незначителни.

 33. Здравейте, д-р.Христов дядо ми е на 80 години и в понеделник преди седем дни получи исхемичен мозъчен инсулт.Пареза на лявата страна мисля,на лицевия нерв и ръката,когато го намерихме беше объркан и тик на лявата ръка ,казаха че няма бели петна,и след три дни го изписаха…първоначално говореше и се движеше много,след тези три дни когато се прибра вкъщи обаче не иска да става все спи,отнесен е не може да се обслъжва сам става но бавно и трудно… появиха се хрипове,а има и аритмия която не е от сега…искам да попитам какво да правим и как да помогнем…?? Благодаря предварителноо…

 34. Соня Тачева

  Здравейте Д-р Христов, преди една година съпруга ми получи хеморогичен инсулт, дори не разбрахме.Нямаше никакви оплаквания, по принцип е здрав човек, на който също случайно преди 5 години му откриха диабет2.Разбира се не взимаше никакви лекарства, освен промяна на хранене и диета,но явно не е било достатъчно.Предполагам това е една от причините за инсулта.Просто една сутрин започна да има малък проблем при взимането на чашата пред себе си,а предният ден си загуби любимите слънчеви очила и си вдигна кръвното.След направен скенер и ЯМР се установи кръвоизлив горе в дясно/над челото/.Започнахме веднага Дебакин 500,Диротон и лекарства за захарта.След два месеца направихме ЕЕГ,резултатите бяха отлични.Вече една година се чувства добре като пълноценен човек с нормално кръвно и контрол на захарта.Безпокойствието ми е ,че при разговор с наблюдаващият невролог и желанието да му намали приема на Дебакина 500 с Дебакин хроно 300. При повторен ЕЕГ има малки смущения при някои от линиите,т.е.според него се е получило малко възпаление на кората вероятно от неправилно взимане на Дебакина през последният месец, когато личният лекар ни посъветва да го намалиме, можело да го разчупим на две.Това според невролога е причина за по-лошият резултат ЕЕГ.Какво да правиме,трябва ли да сменяваме лекарството – от Дебакин 500/х 1 на ден/ с Дебакин-хроно 300/х 1 на ден/.Следващото ЕЕГ ще е след 3 месеца.Съпруга ми се чувства добре, от една година кръвното е 120-130/75-80, захарта е намалена, спазва диета, понякога ми прави впечатление ,че спи по-вече но го отдавам на лекарствата.По често започна да боледува от грип, вируси и др.,вероятно организма му е малко отслабнал.Взимаме и допълнително един път в сезона витамини подходящи за него.Моля помогнете как да постъпиме с лекарствата или се налага да се консултираме и друг лекар.Благодаря Ви!

 35. ZDR-DR HRISTOV!IZVINQVAM SE,4E NE MOGA DA VI PI6A NA KIRILICA! NA 23.01 2013 MAIKA POLU4I ISHEMI4EN INSULT,MNOGO TEJAK,DQSEN KRAK DQSNA RAKA I GOVOR.LEKUVAHA Q V GR-PERNIK I NI Q IZPISAHA V MNOGO LO6O SASTOQNIE SA6TO ZA 5 DNI NAPRAVI KUBITALNI RANI,ZATOVA MNOGO ODGOVORNO ZAQVQVAM,4E NIKAKVO LE4ENIE NE BE6E NAPRAVENO.SLED KATO SI Q VZEHME V KA6TI POLOJIHME,MNOGO GRIJI.SLED EDIN MESEC POSTAPI V PROFELEKTORLUMA PAK V GR-PERNIK ZA RAZDVIJVANE,TAM BQHME 2MESECA KUPIHME I TUTUR ZA KRAKA ZA DA MOJE DA HODI.SEGA PIE-NOOTROPIL-1200 KORDERON,KONKOR,TROMBEKS I SOMAZINA 5-6I6ETA X 30mg.IMA PODOBRENIE NO MNOGO MALKO.SEGA OT EDNA SEDMICA ZAPO4NA DA KAZVA SAMO,KOLKO KOLKO.SAMO EDNO ZNAM AKO BE6E LEKUVANA V PERNI6KATA BOLNICA SEGA NE6TATA 6TQHA DA SA MNOGO PO DOBRE I POLOJITELNI-NO LEKARITE 4AKAHA DA UMRE.MNOGO VI MOLQ DA MI PREPORA4ITE LEKARSTVO ZA GOVORA VQRVAM,4E IMA TAKOVA.BLAGODARQ VI !!!

 36. мария методиева

  Уважаеми Д-р Христов,съпруга ми от 2-3 месеца има отоци на двата крака,но в последно време не можем да смъкнем отоците,силата и подвижността на краката и ръцете с всеки ден се влошава,невроложката каза,че сигурно е прекарал лек инсулт,който не сме усетили.Взима Трифас 20 мг 2 пъти,но не помага.Вече не знаем какво и на кого да вярваме.Моля от все сърце,дате ни съвет как да се справим с тези отоци,за да му стане по-леко на краката и да може да се държи ,за да става.Какво да пие,и към кого да се обърнем.Благодаря Ви , бъдете жив и здрав , да помагате на хората още дълго време. С уважение МАРИЯ

 37. Здравейте ,мария методиева!
  При отоци се дават шуслерова сол №8 и №10- по 5 таб. от всяка сол дневно.

 38. Здравейте,Snejana,
  Майка Ви трябва да взема за говора шуслерова сол №2, №5, и №11 -по 5 таб. от всяка сол за 3 месеца

 39. гергана димитрова

  Здравейте Д-р Христов,
  Бременна съм в 5 месец. Наскоро ми откриха тромбофилия с Хомозиготен ген 4G за съсирването на кръвта, както и Хомозиготен ген за усвояването на фолиевата киселина от 70%.
  Вече пия стршно много лекарства и не ми се иска да продължавам така.
  Има ли хомеопатичен препарат, който би могъл да замести аспирина и фраксопарина?
  Предварително Ви благодаря!

 40. Здравейте д-р Христов ,баща ми е на 53г. Прекара ихемичен инсулт 2 пъти преди 2 месеца.Сега е стабилен, но с силни оплаквания от чуство на студ на десен крак.Взехме час за съдов хирург но чак за след 2 седмици.Как мога да му помогна вкъщи?

 41. Здравейте, д-р Христов!
  Дядо ми е на 66 г. и преди 2 седмици прекара исхимичен инсулт, който му засегна дясната ръка и десния крак. Използва следните лекарства: Nergulin 10mg, Somazin 1mg, Milgamma en,kaldera 75mg, Ciprofloksicin и аспирин. Състоянието му след изписване от болницата беше по- добро, отколкото сегашното (тогава разпознаваше близките си, даваше знаци с ръце). Напоследък не иска да пие вода, нито да яде. Ще съм благодарен ако ми помогнете с някакъв съвет на моя e-mail! Благодаря!

 42. Baba mi poluchi 3ti insult predi 7 dena. Obshiren v mozaka. Dqsnata strana e paralizirana. Sega e v nas. Na 77 godini e. Izdava zvuci,koito sa kato stenkane. Gleda na lqvo i ot vreme na vreme marda ochite. :(

 43. В. Димитрова

  Здравейте, Д-р Христов!
  Преди 1 месец баща ми получи исхемичен инсулт. Засегнати за дясната половина на тялото и говора. Крака си го мърдаше още в болницата, но ръката не. Изписаха го след 10 дневен престой и сега е в къщи на легло, раздвижваме го, спазваме лекарствата, които му бяха изписали, започна да казва думи, повтаря, брои, изпълнява упражненията на рехабилитатора. До този момент обаче все още е на легло,не може да става и да оформи изречението, които иска да каже. Какво мислите като специалист до колко време би се възстановил или поне да стъпва дори и с помощ.
  Благодаря! Ако може на мейла ми отговорете, за което още веднъж Ви благодаря от сърце!

 44. Доктор Христов, майка ми получи исхемичен инсулт преди 2 години, засегнати лява ръка, ляв крак, има подобрение след рехабилитация, много активно се занимава с гимнастика и сама. Подобрението не е достатъчно, според мен. Все й се спи, липсва й смелост да се пусне да ходи сама.
  Може ли на този етап да взима от тази шуслерова сол № 5 и № 2, както сте ми писали по-горе, и по колко?
  Ако ми отговорите, може ли да е по-скоро?
  Много Ви благодаря!

 45. Здравейте.
  Баща ми прекара инсулт преди 2 седмици.Движи леко десния си крак ,с болки при стъпване.Дясната ръка е парализирана,неподвижна и с оток под раменната става.Отокът се опипва като подутина или топче.Бихте ли ме посъветвали какво да взема?

 46. Велизар

  Здравейте ,
  Ето и моята история ,майка ми получи хермогичен инсулт в Гърция и вече 32 дни е в състояние на кома. Лекарите казват ,че може да се събуди след ден -седмица -месец или година.Аз четох доста из нета и не намерих случай на кома продължила година при хермогичен инсулт. Някъде четох че като мине 1-месец е добре ,другаде четох , че всеки ден в кома е лошо. Диша сама,сърце,дробове бъбреци функционират добре казвар лекарите и другото което е добре е това ,че е млада жена и може да се бори. Дайте някаква информация или пример за пациенти по колко време са стоели в кома от хеморгичен инсулт или нещо кажете .

  ПОЗДРАВИ 1

 47. Станева

  Здравейте Д-р Христов, майка ми получи инсулт преди 2г. бяха засегнати двигателните и възможности. Чувства тежест в краката и бързо се изморява.
  Моля за съвет.
  Пие диротон, ноотропил, кадует, нивалин
  Предварително благодаря!

 48. Здравейте може ли някой да ми помогне. Преди една седмица имах постоянна аритмия и проблеми със сърцето и постоянно главоболие и то силно само, че е от лявата страна. Отидох на преглед и ми казаха, че било на нервна почва. Но вече от два дни се чувствам много зле. Боли ме главата от лявата страна. Лицето от лявата страна и ръката започнаха да ми изтръпват. Сега започна и краката и дясната ръка да ми изтръпват. Снощи лявата страна на тялото започна да изтръпва с болка и бодежи. Усещам как езика ми е изтръпнал. Зрението на лятото око не ми е добро. Гледам размазано. Вчера започнах да се задушавам и да ми се замайва главата. Притеснявам се, че може да получа инсулт. Сутрин когато стана уж съм добре с изключение на изтръпване на тялото а когато стане след обед всичко се повтаря и това главоболие все едно ми чупят главата с чук. И от лявата страна лицето ми е много топло. Не смея да отида или да се обадя на спешното защото са несериозни. Когато се изправя краката не ме държат защото започват да изтръпват. Моля за помощ. Повръщам и не мога да ям нищо. И когато започне да ми изтръпва тялото ми става акци студено и кожата ми посинява. Не знам какво да правя. Сама съм вкъщи защото всички са на работа. Аз съм едва на19 г. И съм студентка. Преди две години катастрофирах и си. Ударих главата. От тогава страдам от високо кръвно.

 49. Здравейте г-н д-р Христов, баща ми получи исхемичен тромб мозъчен инсулт преди 1 г. и 3 месеца. Пие Серимон 10 мг, Тромбекс 75 мг, Неосорбид 20 мг, Атенолол 25 мг, Тритейс 5 мг, Аторгамма 20мг. Преди пиеше Нотропил го пии 10 месеца и му го спряха, също пиеше Кавинтон 10 мг, но му го редува със Серимон през 6 месеца. Сега той се оплаква от световъртеж, че има малко където му се вие свят. Говора му малко се разбира какво говори, някой път му е ясен говора, някой път трудно му се разбира какво говори. За ходене може да се движи но бавно и трудно с бастун се самообслужва. Има парализа на лявата ръка трудно я движи и не я усеща от време на време се опитва да раздвижва пръстите но трудно слабо малко и не може да се самообслужва. Също имаше парализ и на левия крак но слава богу все пак се движи но не може да си вдига крака има отоци на краката отдолу и на двата крака но повечето е малко на левия крак има оток малко повече. Също не може да се самообслужва в обличането на дрехи. Сега отоците му се появиха от 1 месец на краката и леко на ръката също лявата и му посинява и студена. Понякога лявата му ръка е топла а понякога му е студена. Иначе излиза на разходки малко движение но ходи бавно с бастун се самообслужва. Проблема където сега се появиха тези отоци на краката му и трудно ги повдига и където лявата ръка още не може да си движи пръстите си иначе прави упражнения всеки ден и се изнервил, че не може да се възстанови. Няколко пъти ходи на балнолечение рехаблитация на раздвижване, но проблема е с лявата ръка където има парализ и където сега карката му се подуват нещо отоци. Какво да се предприеме за отоците на краката и за лявата ръка д-р Христов и за възстановяването му също от исхемичен мозъчен тромб инсулт. Напълно се изнервил, че не може да се възстанови.

 50. здравейте, Д-р Христов.Баща ми преди месец получи-исхимичен инсулт от дясната страна и е засегнал говора.в момента се чувства добре,сам ходи и дясната ръка я движи съвсем леко.Първия ни въпрос е – че не се усеща по голяма нужда и е на памперс.Втория -неможе да говори.Моля ,да ни кажите ще се оправи ли и какво да правим?

 51. Радослава

  Здравейте Д-р Христов,
  Моля за съвет от Вас. Баща ми, на 83г. е приет с хеморагичен масивен инсулт на лявото полукълбо преди 4 дни в интензивно отделение. Засегнати са крайниците и говора но е в съзнание, опитва се да отговаря на команди и приема храна. Скенера е показал и 2 стари микроинсулта.В понеделник го изписват, зщото така било по регламент. Предстои ни домашно обгрижване с викане на физиотерапевт. Той е с поставен пейсмейкър на сърцето от м. април. Лекарите казват, че възстановяване след подобен инсулт трае около 2 години. Той беше сравнително активен без признаци на атеросклероза. Има тежка гингвинална херния, от която получаваше често силни болезнени кризи. Пие синтрон, фурантрил и др. лекарства за високо кръвно налягане. Смятате ли, че мога да подпомогна състоянието му с хомеопатични препарати? Много благодаря за отзивчивостта.

 52. Здравейте Д-р Христов, и аз както всички останали хора във форума търся Вашата помощ и съвет.
  Майка получи исхемичен инсулт на 18.01.2015г. , след два дни и оток на мозъка. Парализа на лявата страна, като за ръката рехабилитатора и постави диагноза пелагия. Изписаха я на 29.01.15( като жив труп), с лекарства: пирацетам;вазонит; калдера.Сега ще се борим с тази пареза. И търся Вашия съвет и мнение.Предварително благодаря!

 53. Здравейте мойта майка е получила инсулт в главата има затруднения с говора и вопщте неможе да стане от леглото иначе си усещта и марда рацете и краката

 54. Димитрова

  Здравейте д-р Христов,
  Моята майка получи общо 4 инсулта в периода януари – август 2015 като след първите три след навременна реакция в болница нямаше парези, появиха се само епилептични кризи, които с времето успяхме да овладеем с Конвулекс. Но последният инсулт вече нанесе поражение – левостранна плегия. Като левият крак се движи до коляното т.е.с бастун и помощ се придвижва но ръката остана обездвижена. И в крака и в ръката има чувствителност при допир но не и движение.Пие доста лекарства като Сомазина, Кавинтон, Тромбекс, Престариум и др. Интересува ме приложима ли е Apis Mellifica 30CH при нея? И какъв прием бихте препоръчали.

 55. Здравейте Д-р Христов ,майка ми получи исхимичен инсулт с засегната дясна ръка и десен крак и говора е засегнат ,все още е в неврология 4 ден и искам да ви попитам на кои ден е хубаво рехабилитация да се почне за раздвижване, Благодаря ви предварително

 56. Здравейте Д-р Христов!
  Преди няколко дни изписаха дъщеря ми от болница с диагноза мозъчен инсулт – тромб, който е запушил синус, а е на 24 год. Изписани са и инжекции Фраксипарин на 12 часа(10 дена), а след тях трябва да започне прием на Синтром.
  Бих искала да попитам няма ли по – добро лекарство, което заменя въпросният Синтром? Много негативни коментари с много нежелани реакции от приема на това лекарство изчетох, да добавим и неудобството за доста честите изследвания, които трябва да се правят и съм сериозно обезпокоена.

 57. Теменужка Метева

  Здравейте Д-р Христов ,майка ми получи исхимичен мозачен инсулт (БДСМА КП1).
  Придружаващи заболявания;АХ.МСБ. Захарен диабет.Засегнат е левият крак и рака.От седем дни левият крак има оток.Пие доста лекарства Кавинтон ,Нотропил,Аспирин протект,Сиофор ,Манинил ,Бизохексал Еналаприл Интересува ме приложима ли е Apis Mellifica 30CH при нея? И какъв прием бихте препоръчали.Благодаря ви предварително

 58. Николай Петров

  Здравейте ,Д-р Христов ,татко полу4и инсулт от близо два месеца давам му apis mellfica ,мога ли да му давам шуслерова сол

 59. моля кажете какви медикаменти да дам на маика ми на68г след хеморогален инсулт има болки в лява част с пареза е от ляво може да ходи но казва все че я боли как да я спася от болките почти я раздвижих кара велгометър всеки ден

 60. Sugaljvam,che pisha na latinica
  Zdraveite g-d Hristov
  Maika mi poluchi insult,moge da se dvigi samostojtelno,edinstvenno ima uslognenij v govora,mnogo malko dumi i se rabirat.tj e diabetichka i onkobolna i e na himioterapij za sugalenie,vzima sumati lekarstva za tova mi se iska ako mogete da ni predlogite neshto homeopatichno. blagodarj vi predvaritelno

 61. Здравейте,дядо ми изкара исхемичен мозъчен инсулт преди година и два месеца с пареза на лявата ръка и крак.Дайте съвет за лечение на парезата.

 62. роза тодорова

  здравейте д-р христов,
  От 24 март 2016 г в продължение на 2 седмици на баща ми имаше следните симптоми – лошо му е на главата, получава позиви за повръщане и невъзможност да стои изправен и да ходи самостоятелно. Има нормална чувствителност и на двете ръце, и на двата крака,говори, помни, а в седнало и легнало положение има нормални движения на двете ръце и на двата крака- при направените 2 прегледа от двама различни невролози казаха, че не се касае за инсулт. Но тъй като това състояние продължи 2 седмици, накрая го приеха в нервно отделение в Г. Оряховица и там след изследване със скенер се е установило, че причината е мозъчен инсулт в лявото полукълбо. Какви хомеопатични медикаменти да пие, за да се оправи и да започне да стои изправен и да се движи сам? Ако има такива, моля пишете ми, за да ги закупя и да започнем лечение още сега заедно с лекарствата, които са конвенционални!

 63. ГАЛИНА СТЕФАНОВА

  Здравейте ,Д-р Христов Баща ми, получи исхимичен инсулт с засегната дясна ръка и десен крак и затруднения с говора .Дайте съвет за лечение на парезата. и говора

 64. Здравеите д-р Христов.Моят съпруг получи преди четири дни исхемичен мозачен инсулт с лек кравоизлив в него така ми го обясниха в Враца в дясното полу калбо е и казват че е засегнало голяма част от него. Има изтрапване на лява рака и крак и погледа ми не е центриран правилно.Понеже виждам че тук няма да му убарнат достатачно внимание искам да го преместя в София.Може ли да се въстанови и до каква ствпен.Знам само че тук му слагат неотропил понеже аз си го закупих и друго не ми казват.Моля за вашето мнение отговор!

 65. Здравейте, моля за съвет. Майка ми е на 66г., преди месец получи исхемична инсулт , това е трети поред . Назначено е лечение с Пирацетам 800 2х 1т., Сермион 3х 1т. ,Клопидогрел х 1т., Като я изписаха от болницата движенията и бяха трудни, но можеше да говори и да се храни. С всеки изминат ден нещата стават по трудни към момента не може вече да произнася нито една дума, появи се проблем с преглъщането. Неможе да преглътне дори вода . Ще се радвам , ако може да ми помогнете.

 66. Здравейте, докторе, дядо ми е на 95 години, изпадна в сънливост и получи исхемичен инсулт в дясно преди седмица. Още е в интензивното отделение, неконтактен, а не ни обясняват прогнозите.
  Моля Ви, кажете какво да очакваме, преживяемост, обгрижване вкъщи след изписването му.
  Предварително благодарим!

 67. Здравейте д/р Христов.Виждам,че тук повечето питат за тежки състояния,но аз бих искала да задам въпрос относно хипотиреоидизъм.Аз имам атип.щитовидна жлеза,намира се на корена на езика,на 38г.съм, имам 2 дечица,и съм на 150 Лтироксин. Има ли хомеопатия за моя случай?Качвам стабилно килограми и чувствам напрежение в гърлото,Благодаря ви.

 68. Петрана Добрева

  Здравейте, моля за съвет. Прекарах мозъчна операция, имам коронография, засегнат е говора.

Моля, пишете коментарите си на кирилица.