Черешите помагат при артрит и подагра

Череши
Черешите помагат при артрит и подагра

Последни проучвания сочат черешата като „супер плод“. Резултатите са окуражителни, като показват, че този вкусен плод има силен противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект при артрит и подагра, както и след усилени физически упражнения. По-специално внимание се отделя на по-киселите сортове череши (tart cherries). Те съдържат уникален комплекс от антиоксиданти и фитонутриенти, включително антоцианин – това е пигмент, който придава на черешите специфичния яркочервен цвят.
Сладко-киселите череши заемат 14 място в световната Топ 50 листа на супер храните.

При изследване в Мичиганския университет се установило, че нивата на провивовъзпалителния и болкоуспокояващ ефект на този вид череши бил сравним с този на добре познати медикаменти. Тази разновидност на черешата съдържа големи концентрации от антоцианин 1 и 2, които блокират ензима, свързан с възпалителните процеси. Киселите череши съдържат 19 пъти повече витамин А, в сравнение с ягодите и боровинките.
При проучването в Мичиганския университет са установени забележителни резултати при животни, които са били на обогатена черешова диета. Животните изпивали по 8 oz. сок от кисели череши. След четири седмици, възпалителните маркери показали 50% намаление.

Този ефект се дължи на синергичното въздействие на компонентите в тази череша. Тези резултати дават много добра надежда за болните от артрит, подагра, както и за повишаване на кардиоваскуларното здраве. Не по-малко полезни са и за възстановяването на активно спортуващите хора, като намалява окислителните процеси в мускулатурата на атлетите.

Друго изследване сочи, че ако здрави жени изяждат на гладно 280 гр. череши, нивото на пикочна киселина спада с 15%, както и по-нисък азотен окис и С-реактивен протеин – всеки от които се асоциира с възпалителни заболявания, като подагра. Подобно проучване, при което пациенти в зряла възраст изпивали по 8 унции сок от череши в продължение на 4 седмици, дава също снижение на пикочната киселина.

Пилотно проучване на изследовали от Baylor Research Institute, продължило 12 седмици, при което пациентите консумирали ежедневно черешов екстракт, дало следния резултат – повече от 20% от пациентите имали облекчение на остеоартритните болки.

Други проучвания дават следните резултати след консумация на черши:

  • намаляване на холестерола (съответно намалява риска от атеросклероза);
  • понижаване на високото кръвно;
  • намаляване на затлъстяването;
  • слабо повишение на количеството на HDL – „добрият холестерол“;
  • подпомага възстановяването на мускулите след тежки усилия и травми.

Предварително проучване свързва този сорт череши с подобряването на съня.

В заключение на всичко казано до тук:

Природата ни предлага натурален, вкусен и изключително полезен плод, т.нар. „tart cherry“, който може да помогне на страдащите от артрит, подагра и други възпалителни заболявания. Крайно време е да се минимизира употребата на химически медикаменти и да се обърнем към природата, която ни предлага огромен асортимент от полезни и вкусни продукти. Фармацевтичните компании трябва да инвестират в проучването на тези природни ресурси, а не в изкуствено създадени лекарства, които помагайки на едно, вредят на друго.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.