Често боледуващо дете – клиничен случай

М. М., дете на 4 години.

Повод за консултацията – често боледува, започва с кашлица и стига до задух. Прави псевдокруп почти при всяка инфекция. Детето не е ходило на детска ясла. Не е прекарвало рахит. Преболедувало е скарлатина.

Фамилна анамнеза – алергии към моркови, ябълки, бреза, полени, към котка, кон и куче.  Поставена му е диагноза – алергичен ринит и астма бронхиале. Храни се нормално. Изпитва силно желание за сладко. Поти се много.

Обща чувствителност – обича хладно.

Нервна система – сън – спи добре; много палав, нервен.

Лечение:

Схема за един месец:

Spongia Tosta 30CH

Drosera 30CH

Двете се редуват през 15 минути по 5 гранули при начални белези на псевдокруп.

Mercurius Sol. 30CH – по 10 гранули седмично.

Медикаменти за алергията:

Pollens 30CH – по 10 гранули седмично;

Apis Mel. 30CH – по 10 гранули, 3 пъти седмично;

Poumon Histamin 30CH – по 10 гранули, 2 пъти седмично.

Теренно лечение:

Aviaire 30CH – по 10 гранули седмично;

Sulfur 30CH – по 10 гранули седмично.

Контролен преглед след един месец:

Само веднъж е направил псевдокруп при вирусна инфекция, който бил преодолян много бързо. Майката е доволна от резултата.

Направена е профилактична схема за още три месеца.

6 Коментари

 1. Здравейте д-р Христов,
  За съжаление живеем доста далече, за да дойдем лично на преглед, затова ще ви помоля само за насоки в хомеопатичното лечение за следния случай.
  Дете момиче на 4 години. Не е ходило на ясла, ходи много рядко на градина поради болести. Извадена 3та сливица след прекаран остър двустранен отит.

  След интервенцията за сливицата чести ринити (почти всеки месец) придружени с кашлица. Други симптоми няма.
  Детето обича топлото и сладкото. Палава е и енергична. Няма установени алергии (не е тестувана).

  Ще Ви бъда благодарна ако препоръчате някакво лечение.

  Поздрави

 2. здравейте д-р Христов,
  моля да ми дадете съвет за нашия случай. Дъщеря ми е на 2 години и 10 месеца и на 2 тръгна на ясла. в началото беше постоянно със сополи и кашлица от задна хрема и изкарахме цялата зима вкъщи. после се закрепи за 1-2 месеца и март изкара бронхопневмония, която се разви за часове. от тогава и 2 дни на ясла и на третия започва или повръщяне и разстойство или висока температура над 38.5. до тръгнаване на яслата не е боледувала сериозно, лекувам я с хомеопатия от раждането й, но след тези чести боледувания я оставих на заден план, защото имам и новородено бебе. цяла зима и давам шуслерови соли, инфлуцид, имунокинд, прополис, сребърна вода, витамини. сега ни предстои тръгване на градина и се опасявам, 4е там положението ще е още по-тежко, защото тя е много злояда и не пие много вода, я в градината никой не се грижи за това.
  моля за съвет какво друго мога да давам и как да я закрепя да не се разболява след 2 дни. вече съм отчаяна, защото сме пробвали почти всичко, а няма ефект. само да добавя, че сме пили антибиотик единствено, когато се разболя от пневмонията.

  благодаря предварително

 3. Здравейте,веселина здравкова!
  Децата до 7 години имат недоразвита имунна система.На градините и яслите винаги има болни деца, защото родителите ходят на работа и няма кой да ги гледа.Няма универсален препарат, който да предпазва от вирусни заболявания.Така че ще продължи да боледува.Хомеопатичните препарати действат и на имунната система да се справя по-бързо с вирусните причинители.Заповядайте да направим индивидуална схема от хомеопатични препарати за зимния период.. Понижаването на имунитета се изразява в:
  • често боледуване от респиранторни заболявания – повече от 4 пъти в годината,
  • продължително боледуване – повече от две седмици,
  • хронични инфекции,
  • постоянно поддържане на повишена температура
  . Лекарствата също влияят на имунитета. Тези, които имат най-сериозен негативен ефект са антибиотиците и хормоналните препарати.Впоследствие подтискат имунитета.. Средствата за коригиране на имунитета трябва да се назначават от лекар, тъй като подходящите се определят след поредица изследвания за изясняване причините на заболяването, дали е вирусно или бактериално.

 4. Здравейте д-р Христов,
  1. Имам възпаление на щитовидната жлеза и цяло лято съм на кортикостероиди- вече 4 месеца. Свършвам скоро с тези отрови и пораженията вече са на лице. Дано е постигнато подобрение. Моля за съвет как да се възстановя най-бързо било чрез цветолечение или шуслерови соли.

  2. Имам 7 годишен син, който е хипеактивен. Започна училище и шече след една седмица започват проблемите в училище. Моля помогнете със съвети!!!!

  Ние сме в София!

 5. Д-р Христов,
  Моля за Вашето мнение.Синът ми е на 3,5г.често боледува от бронхити и отити.Преди 1г.направи перфорация и на двете тъпанчета.Често се налагаше да пие антибиотици. Преди половин година отново направи серозен отит приемахме кортикостероиди около 2 месеца без никакво подобрение. Лекарите заговориха за операция на трета сливица и перфорация на тъпанчетата. Това беше капакът на всичко.
  Обърнахме се към хомеопатията. Той започна да чува по-добре, но ефекта беше за около месец. Сега от 2 дни е с перфорирано тъпанче, вечерта ми вдигна 39,5 и каза че го боли главата.направихме изследвания левкоцитите бяха 14000(личната каза че има левкоцитоза и е умесно да пие антибиотик) доверихме се на хомеопатът който ни даде ферум фосворикум 30сн като го пи 2 пъти по 5гранули и на следващия ден още веднъж 5гр. Няма температура но гърлото му е много зачервено с налепи и зелени гъсти сополи. По препоръка на хомеопата взех Меркуриус сулубилис 30сн и дадох 2х 5гр. Утре още веднъж .Дъхът му мирише лошо на гной.От ухото му 2 сутрини изтича течност премесена с кръв.Моля за вашето мнение на прав път ли сме? Притеснявам се от евентуална инфекция. Благодаря Ви предварително!

 6. Здравейте!
  Моля за вашето внимание имам момиченце на 4г.от януари месец насам само боледуваме от гнойна ангина какви ли не антибиотици бяхме и до инжекции стигнахме няколко пъти. Два дена на градина и пак болна. Имунитета и е сринат, ако може да ме напътствате какви хомеопатични лекарства да и взема ще съм Ви много благодарна. Благодаря предварително

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*