Гонартроза – клиничен случай

С. Н., мъж на 66 години.

Повод за консултацията – От време на време отпред, в колянната става получава тъпа болка, непостоянна, двустранно. Лекуван е с болкоуспокояващи – нестероидни противовъзпалителни медикаменти, но получил гастрит. Затова ги спрял.

Има десностранен лумбо-сакрален радикулит, чувства напрежение в краката и изтръпване. Доказана е сетивна полиневропатия от демиелинизиращ тип. Оплаква се и от запек и хемороиди. Има добър апетит. Има шум в ушите, старческа катаракта. Оплаква се от астматичен бронхит.

Има варици на ляв крак с тромбофлебит.

Зиморничав – на топло се чувства по-добре.

Сън – нормален.

Лечение:

Схема за един месец:

Ruta Graveolens 5 CH – по 5 гранули дневно;

Rhus Toxicodendron 5CH – по 5 гранули дневно;

Kalium Carbonicum 15CH – по 10 гранули, 2 пъти седмично;

Sulfur 5CH – по 5 гранули през ден.

Контролен преглед след един месец:

Болките в колената изчезнали.

Пациентът е доволен от лечението и поиска профилактична схема за хемороиди.

7 Коментари

 1. Здравейте Д-р Христов!Гонартрозата ме мъчи от години,при изтеглянето на вода предимно болката отшумяваше -временно ,разбира се ,но сега ме боли и мускулът под коляното и се притеснявам да не е нещо съдово.Много ви моля ,бихте ли ми препоръчали какво все още да пия-било обезболяващи или нещо за ставите от рода на всички рекламации.Ще ви бъда много благодарна!

 2. Майка ми е на 80 год. няма правилно оросяване на крайниците. Започнаха да се образуват големи и трудно зарастващи рани, падат ноктите на краката. Съдов хирург и изписа съдоразширяващ лекарствен препарат. В момента изпитва силно парене и болка на ходилото. Приема миг 400 /не е предложен от лекар/ , но започна да дразни стомаха. Какво можем да и даваме за болки , докато дойде време за вторичен преглед?

 3. Здравейте, д-р Христов,
  Възможно ли е с хомеопатия да се повлияе на гонартроза в напреднал стадий при възрастен пациент – 90 години? Налице са и деформации, и износване на хрущяла, но подмяна на ставите в тази възраст, предвид рисковете, едва ли е удачна. Стремежът ни е да се да се облекчат болките. (Наясно съм с индивидуалния начин на лечение).

 4. Здравейте,
  Молбата ми е ми напишете какви хомеопатични са нужни за гонартроза ,
  става въпрос,че са за свекъра ми,който мн го боли и е трудно подвижен

 5. Здравейте д-р Христов
  Свекъра ми е с гонартроза има силни болки и е трудно подвижен,сковават му се мускулите бихте ли ми казали какви хомеопатични са необходими за неговото за боляване.

 6. Здравейте,д-р Христов,с установена гонартроза съм и на двете колена,като на дясното ми е направена артроскопия.Премахнати са парчета от хрущял и е пилен голям шип.Сега отново имам болки и скованост,особено при изкачване и слизане по стъпала.Моля ви за съвет,благодаря!

 7. Здравейте,Йорданка препоръчвам да се направят поне 15 процедури с инфрачервен лазер, защото има противовъзпалителен и регенеративен ефект. Профилактичното му приложение 2 пъти годишно може да предотврати оперативните интервенции върху колянната става.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*