Същност на хомеопатията

ХОМЕОПАТИЯТА е система за лечение, основаваща се на законите на природата. Тя е известна от около 200 години. Английското кралско семейство я използва от поколения, тъй като хомеопатията не само отстранява симптомите, но и се справя с причините на болестта.

ХОЛИСТИЧНИЯТ ПОДХОД разглежда болестта по-широко, що се отнася до причините и до индивидуалните й прояви.

ХОМЕОПАТИТЕ не лекуват поотделно физическите, емоционални, умствени или духовни болести, а ги разглеждат като интимно свързани аспекти на болестта на пациента като цяло.  Но всички симптоми са изява на естествените и автоматични усилия на организма да се излекува и тези симптоми са улики или ключове, които водят до необходимото хомеопатично лекарство.

Хомеопатията използва много повече такива улики, отколкото ортодоксалната медицина,  затова пациентът може да бъде питан за всевъзможни на пръв поглед дребни отклонения в здравето, както и за черти на характера, за да се разбере цялостно здравното му състояние.  Преди да предпише лекарството, хомеопатът разглежда пациента от всички страни, затова прървата консултация може да отнеме дори два часа. След това се предписва индивидуално лекарство точно за този пациент – не просто за настоящата му болест, но за състоянието му като цяло. Този основен принцип на индивидуализираното предписване обяснява защо хора, с на пръв поглед едни и същи заболявания, могат да се лекуват с различни лекарства.

ХОМЕОПАТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ  се базира на ПРИНЦИПА НА ПОДОБИЕТО. Това означава, че симптомите, причинени от голяма доза от дадена субстанция могат да се излекуват с малка доза от същата субстанция. Хомеопатите казват, че лекуват „подобното с подобно”. Името „хомеопатия” произлиза от гръцки и означава „ подобно” „страдание”.

Хомеопатията в днешния си вид е била формулирана преди 200 години от Самуел Ханеман – немски лекар, химик и лингвист.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.