Същност на ароматерапията

Ароматерапията е метод на лечение с етерични масла, въвеждани в организма чрез дихателната система, кожата или лигавиците. Когато се прилагат правилно, етеричните масла действат на две нива – психологично и физиологично. Важно е да се отбележи, че неправилната им употреба може да доведе до тежки последици. Но пък прилагана правилно, ароматерапията е не само полезна, но и изключително приятна. Едва ли има човек, който да не се е чувствал разкошно сред природата – в борова гора, цъфтяща градина, липовия полъх през пролетта и т.н. Това несравнимо усещане лекува емоцонално и физически.
Етеричните масла, инхалирани в белите дробове не само че стимулират мозъка, но и имат терапевтично действие. Локално те действат върху носа, носоглътката, трахеята, бронхите и алвеолите, но влияят и общо (т.нар. нервно-рефлекторен, хуморален път). Вдишани, летливите вещества на етеричните масла активират анализаторите на централната нервна система, влияят на дихателната и сърдечно-съдовата система. Приети чрез обонянието, ароматите въздействат 20 пъти по-бързо и по-ефективно, отколкото приети вътрешно, под формата на чайове и настойки.
Прилагани върху кожата, веществата от етеричните масла постъпват в кръвопотока и по този начин се постига терапевтичен, козметичен и/или хигиеничен ефект. Не случайно се казва, че човек диша и през кожата.
Освен горепосоченото приложение, етеричните масла може да се прилагат и в домакинството за почистване и дезинфекция, като репелент през лятото и т.н.
Комбинирането на две или повече масла води до т.нар. „синергизъм”, т.е. постига се целенасочен и подсилен лечебен ефект.
Ароматерапията се прилага срещу болката, извеждане на токсините от тялото, регулиране на хронични страдания като високо или ниско кръвно налягане, депресии, мигрени, синузит, артрити, радикулити и много други.

1 Kоментар

  1. Прилага ли се ароматерапията при тежък мозъчен инсулт, застойна кардиомипатия и диабет тип 2

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.