Хомеопатична стимулация на яйчниците в помощ на оплождането ИН ВИТРО

In vitro
Ин Витро

При метода ин витро се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки, извън тялото на жената, след което оплодените яйцеклетки се връщат обратно в матката й. Методът се прилага в случаите, когато има непроходимост на маточните тръби или при намален яйчников резерв при по-възрастни жени.

Този медод включва поредица от изследвания и процедури, преди същинския етап. Една от тях е стимулацията на яйчниците. Тя се извършва с хормонални медикаменти с цел развитието на множество фоликули в яйчниците. Обикновено към мен се обръщат за помощ жени с изчерпан яйчников резерв или с ранна менопауза /под 40 години/. При изчерпан яйчников резерв /нисък антимюлеров хормон/ се образуват кухи фоликули и процедурата често е неуспешна. Обикновено се прилагат инжекционни разтвори на гонадотропини, които са аналози на фоликулостимулиращия хормон. Хормоналната стимулация на яйчника води до потискане на хипофизата, атрофия на яйчника /образуват се кухи фоликули без яйцеклетки/ и изтънена маточна лигавица под 4 мм.

С хомеопатичните препарати може да се стимулира възстановяването и нормалното функциониране на яйчника, ако има добра реактивност организма. Затова е за предпочитане оплождането да стане по-естествен път, ако има яйчников резерв и няма запушени тръби. Има хомеопатични препарати, като FSH, FOLLICULINUM, LUTEINUM, PROGESTERONUM, които стимулират собствената продукция на женските полови хормони /естрадиол, прогестерон, фоликулостимулиращ хормон/. Ако до 6 месеца няма резултат от приемането им се преминава към ин витро оплождане.

Тук може да прочетете за такъв клиничен случай.

1 Kоментар

  1. Здравейте, интересува ме може ли лечение за стимулиране на яйчникови фоликули да се провежда едновременно и със стимулация за ин витро процедура. Необходимо ли е преди това да се проведе хомеопатично лечение. стойностите ми на AMH -1,5 е в норма , но все пак занижено, останалите репродуктивни хормони в норма. Пункция на яйцеклетки след стимулация и имаше добри яйцеклетки но имаше и такива които не уцеляха . При ин витрото сложиха две ембриончета, които бяха добри, но процедурата беше неуспешна. Дали не би могло да подпомогне за развитието на по качествени яйцеклетки ?

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.