Д-р Милен Христов

Хомеопатия, лазерна терапия, лазерпунктура,
електропунктура и ароматерапия

Хомеопатично лечение на генитални гъбичкови инфекции

Д-р Милен Христов - 7 декември 2009, 23:18
Хомеопатия

Етикети: , , , , , , , , , , , , ,

Гениталните гъбичкови инфекции са често срещан проблем при жените. Въпреки ефикасността на алопатичните медикаменти, заболяването често рецидивира. 75% от жените страдат от вагинална микоза, поне веднъж в живота си. 25% страдат от рецидивираща вагинална кандидоза (4 или повече обостряния годишно). При тежките форми се наблюдават 5 до 6 рецидива годишно. Много често кризите се влияят от месецния цикъл. Основен причинител на гъбичковите инфекции е Candida albicans. Лечението на рецидивиращите вулвовагинални микози е комплексно.

Клиничната хомеопатия като холистичен и терапевтичен метод има място в превенцията и лечението на този рецидивиращ проблем. При прилагане на хомеопатично лечение при тази патология се избягва:

 1. Необосновано предписване на антибиотици, особено в детската възраст.
 2. Безразборно приемане на хормонални медикаменти по повод дисменорея и предменструален синдром.
 3. Повишаване на имунната защита и в частност на лигавичния имунитет.

Най-честите симптоми на рецидивиращите генитални микози са:

 • Еритемен оток на лигавицата на вулвата;
 • Белезникава гъста левкорея (бяло течение) с вид на „пресечено мляко”;
 • При комбинирани инфекции левкореята е с жълто-зеленикав цвят;
 • Усещане за парене и сърбеж;
 • Диспареуния (болезнен полов акт);
 • Улцерации (язви) и фисури (цепнатини).

Симптоматична хомеопатична терапия:

Helonias – съответства на обилна дразнеща левкорея (бяла като „пресечено мляко”). Често е съпроводена с вулвовагинален сърбеж.

Borax се предписва при дразнеща левкорея, с усещане за топлина. Налице са улцерации наподобяващи афти.

Antimonium crudum е показан при по-гъст, силно сърбящ генитален флуор при жени със затлъстяване или съпътстващ диабет.

Graphites е подходящ при рядък, бял, раздразващ генитален флуор. Налице е и съпътстваща патология, като затлъстяване, торпидно протичане на болестите (бавно, продължително).

Silicea се предписва при млечна, гъста, дразнеща, с гнилостна миризма левкорея. Има усещане за сърбеж и парене.

Комбинирани инфекции

При комбинирани инфекции с жълто-зеленикава левкорея са много подходящи: Mercurius solubilis, Kalium bichromicum, Hydrastis, Kreosotum и други.

Apis Mellifica 15CH е показан при оток на вулвата, съпроводен с парещи болки, подобряващи се от студени апликиции.

Теренната терапия се базира на хроничния начин на реакция и на чувствителния тип на пациента.

Като катализатори на схемата за терапия могат да се добавят и биомедикаментите:

 • Psorinum
 • Tuberculinum
 • Medorrhinum

При изолиран причинител Candida albicans към лечението се добавя и етиологичния медикамент Monilia albicans 15CH. Практиката показва, че ежедневният прием на медикамента дава по-добри резултати.

Хомеопатичната терапия трябва да се прилага дълго време – минимум шест месеца.

Хомеопатичните медикаменти подпомагат класическата терапия и намаляват интензитета и честотата на рецидивите.

Източник: В-к „Клинична хомеопатия”

Тук може да прочетете клиничен случай на Candida Albicans от моята практика.


споделяне на връзка

105 коментара по темата: Хомеопатично лечение на генитални гъбичкови инфекции

 1. Имам вагинални гъбички.Как да преценя какво да пиа.До сега нишщо не ми е помогнало.

 2. Здравейте джесика,
  определено хомеопатията, приложена правилно от съответен специалист, помага при вагинални гъбички. От Вашия коментар не става ясно какъв е произхода им и какви терапии са Ви били прилагани преди, поради което не бих могъл да дам мнение. Що се отнася до това как Вие да прецените кой медикамент да използвате – това няма как да стане, защото за това се учи няколко години и се практикува още толкова. Както и преди съм обяснявал, в хомеопатията има индивидуален подход към пациента, което означава дълъг разпит и преглед за установяване на особеностите на пациента в тялото и психиката му. Всеки лекар-хомеопат ще го потвърди. Моят съвет е да се свържете с най-близкият до Вас лекар-хомеопат и ако не сте изследвали гъбичките – да се направи и това. Ако нямате към кого да се обърнете, можете да се свържете с мен по скайп или на посочения телефон. Но не подценявайте това състояние. Не знам на колко години сте, но нелекуването на гъбичките може да доведе до необратими последици. Ако имате още въпроси, питайте. Но не бих се ангажрал да Ви лекувам само по данните от коментара Ви.

 3. Моля Доктор Христов за помощ!!Бременна съм в 6г.с.и имам обилно бяло течение,придружено с гъбички,ужасен сърбеж и парене.Днес лекарката ми каза че до 3-ти месец нищо не се слага,защото вредяло на плода…само че до тогава не знам как ще издържа,моля ви Докторе помагайте!Благодаря предварително!

 4. Здравейте, Тони. С удоволствие бих помогнал, но трябва да знам резултата от посявката на Вашия секрет. За целта отидете при Вашия гинеколог, който много внимателно да направи натривка и да се изпрати в лаборатория за изследване. Резултатът е готов за няколко дни. След като го получите може да ми пишете или да се свържете с мен по телефона.

 5. Д-р Христов,преди няколко месеца откриха на приятелката ми кандида(10^5 степен), оказа че аз съм и я предал по полов път.Гениколожкота и предписа лечение и на мен,Микомакс 150,по 1 таблетка през 3 дни(общо 3 таблетки) и крем Канастен с 1% Клотримазол.След като изпих лекарствта,започнах да усещам тежест в бъбреците си и след седмица,парене при уриниране а се появи и течение с зелено-жът цвят.По лекарска препоръка си направих пълно изслевне на еякулант.Кандида спп не се изолираше,имах само повишени левкоцити. Предписаха ми Ципрофлоксацин 2 пъти по 1 таблетка и Низорал 2 по една таблетка за 5 дни .Течението спря но тежестта в бъбреците ми остана,в последствие започнах да чувствам бождежи в черния дроб които не бяха постоянни а кратковременни,след това същите симптоми се преместиха по нагоре към белите ми дробове,след това схаванатост във врата и някакво леко изтръпване по темето ми.Никога не бях изпитвал такова общо неразположение и притеснение.Разчетох се за тази гъба в Интернет и разбрах че често се свързват със СПИН(ХИВ),прочетох още,че трабва да са минали 6 месеца от рисковия контакт за да бъде достоверен теста за СПИН и ХИВ,при мен бяха минали,направих си теста който слава богу е отрицателен,но след това установих че екскрементите ми се промениха на цвят(по светли станаха и в тях се виждат малки бели топченца с диаметър 1-1,5 мм.Много съм притеснен какво става с мен.Моля посъвевайте ме какво да правя и към какъв точно специалист да се обърна.Предварително ви БЛАГОДАРЯ!!!

 6. Здравейте, lbo!
  Наистина сте рядък случай, но никога не се отчайвайте. В моята практика съм срещал хора, които са изключително чувствителни на лекарства и проявяват изключително редки реакции при лечение (дори парализа на долни крайници вследствие на антибиотик). Трудно е да съм категоричен кое резултат на какво е, но смятам че някои от последвалите симптоми са в резултат на лекарства. Наистина – за да се направят правдоподобни изследвания (лабораторни) е нужно организма да се изчисти от химическото въздействие на лекарствата. Относно изтръпванията – съветвам да се консултирате с невролог, който да направи тестове със специализирана за това апаратура. Не е зле, ако от теста се предполага някое заболяване, да се изчака известен период (например няколко месеца) и да се повторят. Относно промяната на изпражненията е трудно да се каже така дистанционно, но също е възможно от лекарствата да настъпят изменения. Но за тези оплаквания може да е обърнете към гастроентеролог и там ще ви направят нужните изследвания. Можете да поискате медицински направления, както за невролога, така и за гастроентеролога, при което здравната каса поема прегледа.
  Пожелавам Ви успех и тъпрение!
  Ще се радвам да споделите отново по-нататъшната си история, за да помогнем и на други наши читатели с подобни проблеми.
  И… Не забравяйте: Пийте конвенционални лекарства с особено внимание. Това е била и причината много хора да предпочетат хомеопатията и други безвредни методи на лечение.

 7. zdraveite,
  lekuvam Gardnerela ve4e blizo godina i pak se poiavi – ima li le4enie s homeopatia?

  blagodari Vi

 8. Здравейте!
  От 1 год. се лекувам от вагинални гъбички, като ми бяха необходими 4-5 изследвания за да се установи произходът им. Оказа се, че имам Gardnerela. Аз и съпругът ми изпих ме много силни антибиотици, докато се установи заболяването. Увредих ме си бъбреците и черният дроб. А все още, немога да я отстраня. Няма антибиотик, който вече да не сме употребили. Моля Ви помогнете ни с Ваши съвети! Предварително Ви благодарим.

 9. Здравейте Теодора,
  хомеопатията помага при вагинални проблеми, но както съм казвал и преди, за да бъде успешно хомеопатичното лечение, е необходимо освен симптомите да се вземат под внимание и особеностите на индивида. В хомеопатичната схема, винаги включвам и препарати, които съотвестват на типа на човека. Той се определя както визуално, така и след т.нар. „хомеопатичен разпит“, за да се изолират именно тези особености. Заповядайте в кабинета ми със съпруга Ви, а ако сте далеч от Русе, потърсете по-близък до Вас хомеопат. Пожелавам Ви успех!

 10. Здравейте!
  Имам вагинални гъбички вече от почти 3 4 месеца. От 2 месеца се опитвам да ги лекувам .Сега пия ФЛУЦОНАЗОЛ 100 за 10 14 дена и ГИНО ПЕВАРИЛ (вагинално),но заедно с това лекарката ми каза да пия и Monilia albicans 15СН -5 гранули на ден. Вапроса ми е дали може да се комбинира а и чета че хомеопатичното лечение е още противоречиво и се практикува само от лекари заваршили за това. Благодаря ви !

 11. Здравейте!
  Може да се комбинират двата вида лечение, защото действат на различни нива в организма.

 12. Здравейте!
  Правих си изследване и се установи ,че имам candida alb,без възпаление.Опасно ли е това,трябва ли да се лекувам?Със сърпруга ми правим опити за бебе,може ли това ми окаже някакво влияние???Благодаря предварително !!!

 13. Здравейте!
  Не се притеснявяйте, щом няма симптоми на възпаление.
  Можете да имате бебе.

 14. Здравейте,имам бяло течение от известно време и ходих на изследвание и ми казаха,че са се получили в следствие на множеството антибиотици,които съм изпила :) след това пих някакви хапчета,които в момента не мога да се сетя как се казват ии след това ходих отново на изследвания и ми казаха,че всичко е ок,макар че течение си продължава :) след това ми изписаха Pulsatilla i Moniliaalbicans(Candida albicans) редуват се през вечер,а Tuberculinum през неделя :) смуча ги от около 3 седмици,но не мисля,че ще има някакъв резултат :| и да попитам още нещо колко време мога да ги смуча :)

 15. Здравейте!
  Преди два дни ходих на гинеколог, причината беше следната:
  Прекъсване на бременност (заради контакт с болен от варицела), след прекъсването, обилна менструация(първия мезис), грип и включване на антибиотици, последва втори обилен мензис. Гинекола ми каза,че освен всичко преживяно тръгва и гъбична инфекция(вероятно от антибиотика), но аз нямах никакви симптоми до днес. Вече имам белезникаво течение и сърбеж. Моля посъветвайте ме какво да приемам.
  Предварително благодаря.
  Лек и успешен ден!

 16. Здравейте докторе,правих си изследване и се установи,че имам Candida Albicans до 10,така пише в изследването.Гинеколожката ми изписа ФЛУКОРИЧ 2таблети и КЛИОН Д.Но аз предпочитам да се лекувам с хомеопатия и за това се обръщам към вас,ако има лечение за мен,ще се радвам да ми отговорите.Благодаря ви предварително

 17. Здравейте д-р Христов.правиха ми изследвания и ми откриха Trihomonas i Candida albicans.Бихте ли ми препоръчали какви хомеопатични лекарства да пия за мене и за Съпругът ми..и дали мога да ги приемам защото кърмя.

 18. Здравейте!
  Можете да приемете хомеопатични лекарства при кърмене-безвредни са.

 19. Здравейте! от няколко години насам периодично (на всеки 6 месеца) съм с гъбички и гарднерела и това много ме дразни-вече не знам какво не съм пила и през 6 месеца съм на гинеколог, което също е дразнещо. Освен това съм инсулинорезистентна и съм на противозачатъчни от няколко години заради ПКЯ. Така че ако може да ми кажете за някакво имуноукрепващо или с какво да махна кандите, тъй като те стават все по-упорити. Просто искам това да приключи веднъж завинаги.

 20. Здравейте :) от няколко години през около 6 месеца ми откриват гарднерела и канди- пила съм какво ли не като със всеки път ме тъпчат с все повече неща. Инсулинорезистентна съм и съм с ПКЯ, заради което съм и на противозачатъчни-достатъчни причини, поради които май не мога да се отърва от тези 2 досадни инфекции (като на всичкото отгоре съм само на 18) така че ако може да ми кажете някое хомеопатично лекарство, което да ми помогне.

 21. Zdraveite d-r Xristov .Iskam da vi popitam ,moje li 4rez xomeapatia da se lekuvat i majete kato men ,naprimer …enterokoli i streptokoli i gabi4ni infekcii.Zahtoto pri men e slednia problem .Usehtam dolu v slabinite v liavo i levia testis tapa bolka ,sahto taka predi vreme pix antibiotici no bez nikakav efekt .Sahto taka mi se poiaviavat dolu na pinisa nehto kato pap4ici pridrujeni ot sarbeji,i na-skoro po gardite mi okolo zarnoto mi se poiavixa gabi4ki sas sarbeh estestveno i ve4e imam usehtaneto 4e navsiakade me sarbi dori i po vejdite .Isledvania ne sam pravil i vazmojno li e 4rez xomeapati4ni medikamenti da se opravia .Zahtoto ne iskam da se trovia s tezi antibiotici . BLAGODARIA VI PREDVARITELNO

 22. Здравейте!
  Както всички дами,които са писали тук аз също имам „бяло течение“.Моят случай е подобен на този,в който подробно е описано лечението на момичето.
  Проблема ми е от може би 4-5години,но не е постоянно.Когато за пръв път се появи тази неприятна инфекция бях на 15-16 години.Отидох на лекар,но не на гинеколог,а при личната ми лекарка.Тя ми изписа свещички,но не им помня името и мехлем за външните положи органи(Низорал Крем 2%).След като използвах тези медикаменти за период от около 5години „бялото течение“изчезна.Но преди година отново се появи.От известно време прекратих сексуалните си отношения с приятеля ми,защото ме е страх да не заразя и него.
  Симптомите са:леко парене,сърбеж,но самата течност един път е по-гъста,друг път е почти прозрачна,има слаба неприятна миризма.Подобно на момичето от вашият случай аз също от време на време имам студени крайници и се изнервям от най-малкото.
  Като чета до какви последици може да доведе една такава неправилно лекувана или изобщо не лекувана инфекция се плаша,но много се притеснявам да отида на лекар.
  Не знам какво да правя можете ли да ми дадете някакви напътствия.

 23. Здравейте!
  Без преглед няма как да Ви назнача хомеопатично лечение.

 24. Валя Андреева

  Уважаеми Д-р Христов,
  искам да попитам, може ли да се пие Аpis Melifica при кърмене? До какви дози? Имам слънчева алергия , а кърмя бебче на 50 дни

 25. Здравейте д-р Христов,
  имам чувството,че съм на път да стана безнадежден случай хахахах ;)
  Всяка година прихващам от гадните гъби Кандида ): сигурно по 3 пъти,през 3 месеца ужааас…на 24 г. съм,не страдам от някакви хормонални проблеми,50кг съм..просто нямам идея какво се случва!!!Много е неприятно): лекувах се при двама лекари,изписваха ми флажил,вагизан,клотримазол(глобули и кремче),микомакс,Божее вече не помня какви лекарства опитах всякакви!!!Последното,което ми каза гинеколожката е,че тези инфекции с Кандидата да се получават от моментен дисбаланс в хормоните!?Имам приятел от около 20 дни,бяхме заедно на морето и правихме през цялото време секс без презерватив,но нямаше никакви проблеми и не усетих нещо подобно,което би ме притеснило…забелязах,че от някои презервативи също гъбясвам ): използвам тампони сигурно един път в годината,защото знам,че и те са един от факторите,които допринасят за това!!Тази година на морето ми дойде цикъла и беше неизбежна употребата на тампони,за което съжалявам!Този следобед получих признаците,че гъбите се „обаждат“ ): Иксам да Ви попитам и относно това,колко време е нужно,за да получиш симптомите за гъбички след полов акт!!?МНого,много благодаря предварително :)

 26. zdarveite, imam dalgogodi6en problem s kandida , postoqnno mi predpisvat kotrimazol hapcheta i krem opravqm se za mesec i pak sa6toto, samo kogato nevodq polov jivot nqkolko meseca se poopravqm

 27. Здравейте!
  Имате слаба имунна система.
  Трябва да вземате хомеопатични, за да се укрепи имунитета.

 28. Здравейте д-р Христов,
  бременна съм в 9 г.с. и съм много притеснена от силния сърбеж и гъбички ,които ми се появиха от 3 седмици.Вчера си направих изследване МБ и резултатите са:
  Микроскопски препарат по Грам Над 20 левкоцита на зрително поле.Цилиндричен епител.Суперфициални епителни клетки.

  Trihomonas vaginalis ( – ) Отрицателен

  Candida Дрожди и хифи

  Lactobacillus spp. Редуцирани

  Нормални изолати Посявката не даде бактериален растеж

  Kултурелно изследване и заключение Candida albicans > 10/

  Моля ви да ми препоръчате хомеопатично лечение,тъй като моят гинеколог не е хомеопат и ще няма да ми изпише такова:(Някъде четох,че до 3 месец не е добре да се пият никакви лекарства? Това важи ли и за хомеопатичните?Мога ли да приемам хомеопатичен продукт против постоянното гадене и повръщане ,което имам? Моля ви също за информация дали резултатите са опасни за бебето .
  Благодаря ви предварително.

 29. Здравейте!
  Хомеопатичните препарати са напълно безвредни и могат да се приемат от бременни жени.
  За гаденето можете да си вземете ipeca 5ch 4 по 5 гранули под езика.
  Резултатите не са опасни за бебето.

 30. Мариела Савова

  Здравеите Д-рХристов.На 36години сьм.След раждането на пьрвото ми дете получих гьбички. С лекарства и кремове ги овладявахме по някакьв начин,но след раждането на второто ми дете нещата не стоят така.Всеки месец преди да ми доиде започва сьрбеж,парене,вьзпаление и болки и така вече 3години.Иследванията показват кандида албиканис.Как мога да се справя болеста с помоща на хомеопатия.Забравих да спомена,че имам слаба имунна система.Благодаря предварително.

 31. Здравейте,Мариела,
  Трябва да спазвате подходяща диета срещу гъбичките.За укрепване на имунитета,трябва да посетите лекар хомеопат, който да Ви направи подходяща индивидуална схема.

 32. Здравейте Д-р Христов!Проблемът ми е следният:през октомври 2011 получих течение и сърбеж,отидох на гинеколог и той ме прати да си направя микробиологично изслдване-оказа се кандида албиканс.От тогава всеки месец ми предписма най-различни лекарства-гиназол,микомаск,клион-д,клотримазол,макмирор,кандизол,но уви нищо и до днес,мъжът ми и той се лекува успоредно с мен.Моля Ви кажете ми какво да правя?Забравих да кажа,че през март 2011 съм раждала,ако има някакво значение.Благодаря Ви предварително!

 33. Здравейте, д-р Христов. Преди около месец ходих на гинеколог по повод на бяло течение, което се появи при секс. Без изследвания ми изписаха терапия:1. НИЗОРАЛ- КРЕМЧЕ И ТАБЛЕТКИ, ГИНАЗОЛ, ГИНОДАКТАРИН И ДИФЛУКАН. Течението спря за 2 дни и след това пак се появи, но беше леко по-тъмно(жълтеникаво) и с неприятна миризма. Ходих отново на лекар, вземаха ми изследвания и утре ще излязат терзултатите, но гинеколожката каза че това отново прилича на гъбички. Как да се отърва от тях? Наскоро не съм пила антибиотици, но съм със слаба имунна система. Как да се преборя? Благодаря за съвета предварително :)

 34. Здравейте,snejinka86,
  Бременността предразполага към поява на вагинални гъбички, поради промени в хормоналния баланс.
  Ако нямате някакви оплаквания ,то Вие нямате нужда от лечение.Кандидата е част от нормалната вагинална флора и при изследване може да се изолира.
  Важно е нейното количество да не е сигнификантно, над 10 на 4 степен.Тогава се появяват симптоми на гъбично заболяване.
  Безпредметно е и мъжът Ви да се лекува, щом няма оплаквания.

 35. Здравейте, д-р Христов.На 21 години съм и имам проблем с бяло течение.Не съм ходила на лекар досега,но вече се налага.Имала съм течение като пресечено мляко след цикъл.Цикълът ми е бил нередовен до преди 2 години,но с малко дни до 5.2010 отслабнах много ряязко на нервна основа и отогава станаха големи интервали 40 и повече дни…Най ме притеснява това,че този месец от 1.02-07.02 ми дойде и от 15.02 се появи кръв в течението ми..Дали може да е раничка?Обръщам се към Вас,защото съм чела мн добри отзиви.Благодаря за отделеното време!Лек ден! :)

 36. Здравейте, Елица, ,
  Причините за кървене може да са от хормонално естество.Задължително трябва да Ви прегледа гинеколог.

 37. Здравейте др.Христов!
  Моля, за вашият съвет какъв хомеопатичен препарат би бил подходящ за следният проблем: От 2 години имам гъст (микозен) бял влагалищен налеп с незначително течение, което може да има или не излив навън през деня. От направените ми изследвания при АГ се установи,че проблема идва от червата и се получава вторично инфектиране на влагалището, като съм правила лечение с Низорал- табл и глобули. Налепа все още го има, понякога чувствам лек вагин.сърбеж. Какъв хомеопатичен продукт може да ми помогне? Благодаря!

 38. Здравейте, д-р Христов
  пиша Ви по повод това, че имам Candida Glabrata от 4 месеца и гинеколога ми не може да я излекува с какво ли не. Тъй, като имам хроничен цистит и за период от 8 месеца ми се наложи да пия антибиотици( изолира се иширихия коли), предполагам, че тези гъбички са от това, но незнам вече какво да правя. Нямам никакви оплаквания отностно гъбичките, освен че много, много рядко получавам сърбеж. Бих се радвала да ми дадете съвет.
  Благодаря за отделеното време!

 39. Здравейте! Аз съм на 27 години и имам същия проблем с гъбичките! Всеки месец преди да ми дойде започват симптомите! най – гадното е че искаме да имаме дете с моя партньор! Това възможно ли е в такива ситуации! Притеснявам се да не мога да имам! Пишете ми моля Ви!

 40. светлана

  здравей те д-р Христов.Пише Ви една отчаена дама-вече незнам какво да правя.Преди 4 месеца ходих на гиниколог най-добрия в населеното место където живея и се оказа че имам гъбички с всичките им симтоми.Имам слаба имунна система и за това реших да я подсиля.За целта си купих цитросепт пия вече трета опаковка от 20ml.Преди 10 дни бях леко хремава и това ми се отрази с появата на течение лек сърбеж който не спира.Пропуснах да кажа че изпих 2 опаковки ентеросан в комбинация с вагинални таблетки ентеросан плюс цитросепта.Сега правя почивка от 10 дни и трябва да подновя цялата тази схема,но аз отново имам течение и не мисля че има някакво спасение.А и планираме бременност,но аз съм супер притеснена заради тези гъбички,а и знам,че е много опасно.Мисля да си пусна изследвания за диабет за да се отхвърли тази ситуация и после незнам наистина съм много зле емоционално,опитвам се да се държа но ……..Какво бихте ме посъветвали предварително Ви благодаря.

 41. Здравейте,Женя
  Гъбичките не водят до безплодие.

 42. Здравейте, доктор Христов.

  След прием на 2 антибиотика в рамките на три месеца (заради наличие на ентерококи във вагиналния ми секрет) явно имунната ми система се предаде, защото освен лек стомашен дискомфорт, започнах да получавам обриви по лицето всеки път, когато хапна нещо, което съдържа захар. Ообено тежко е положението с храни, които съдържат шоколад. Ограничавам се разбира се, избягвам и пържени храни, но тъй като никога преди това не съм имала подобни проблеми, ми е трудно и непривично.
  Можете ли да ме посъветвате какъв хомеопатичен препарат бих могла да взема, за да неутрализирам негативните последици от антибиотиците и да подпомогна имунната система?
  Предварително благодаря за отделеното време.

 43. василка соколова

  Здравеите, др.христов,имам микробиологи4но доказана вагинална кандида, която се активира преди ислед цикъл.Традиционната медицина не помогна ,моля за съвет и какво бихте ми препоръ4али. Благодаря

 44. Здравейте, василка ,
  Трябва да се спазва противогъбична диета поне за 2-3 месеца.Педписват се и хомеопатични препарати, които са строго индивидуални.
  Спират се противозачатъчните, ако ползвате такива.

 45. Даниела Неделчева

  Здравейте Доктор Христов,

  Бих искала да попитам, възможно ли е да ми направите преглед по скайпа, чрез интернет, тъй като не съм в Русе и нямам възможност да дойда до Русе, за преглед при вас.
  Страдам от гинетален херпес и миомни възли, сигурна съм, че има хомоеопатични лекарства, които могат да ми помогнат. Вземах енгистол и мастодинон, имаха ефект, но трябва да продължа мисля и не искам да е без консултация от хомеопат.
  Парите за прегледа ще ви изпратя по запис

  скайпът ми е:danydel3, dani deleva, e-mail: danydel2001@yahoo.com

  Бъдете здрав и благодаря предварително!

  Даниела

 46. това са ми резултатите от изследванията трябва ли да се притеснявам ,бременна съм в 18та седмица
  Микроскопски препарат по Грам 3 – 4 левкоцита на зрително поле.Суперфициални епителни клетки.
  Trihomonas vaginalis ( – ) Отрицателен
  Candida ( – ) Отрицателен
  Lactobacillus spp. Силно редуцирани
  Нормални изолати Не се изолира патогенна бактериална флора.
  ще съм благодарнана отговор

 47. Здравейте д-р.Христов!
  Бременна съм в 19 седмица с направен серклаж в 16 седмица и 4-5 дни.
  Днес ми излезе резултата от направено микробиологично изследване което май не е много добре.
  Микроскопски препарат по Грам
  3 – 4 левкоцита на зрително поле.Суперфициални епителни клетки.

  Trihomonas vaginalis
  ( – ) Отрицателен

  Candida
  ( – ) Отрицателен

  Lactobacillus spp.
  Редуцирани

  Нормални изолати
  *

  Kултурелно изследване и заключение
  Enterococcus faecalis – вероятна колонизация

  Антибиограма
  *

  Профил Виж по-долу
  Penicillin G ( Benzylpenicillin )
  *

  Ampicillin(Standacillin)
  S ( Чувствителни )

  Amoxicillin/Clavulanic acid (Augmentin;Democlav)
  S ( Чувствителни )

  Cephalotin
  R ( Резистентни )

  Cefuzoxime axetil p.o.(Zinat ; Aksef)
  R ( Резистентни )

  Cefixim ( Pancef )
  R ( Резистентни )

  Clindamycin ( Dalacin C ; Klimicin )
  *

  Gentamycin
  R ( Резистентни )

  Amikacin(Amicin)
  *

  Doxycycline(Dotur;Vibramycine)
  S ( Чувствителни )

  Erytromycin
  R ( Резистентни )

  Nallidix acid (Nelidix;Negram)
  *

  Sulphamethoxazol ( Biseptol;Trimezol;Septrin )
  R ( Резистентни )

  Ciprofloxacin(Ciprinol;Ciprobay)
  S ( Чувствителни )

  Cefprozil ( Cefzil )
  *

  Levofloxacin ( Tavanic )
  S ( Чувствителни )

  Azithromycin ( Azatril; Azitrox; Sumamed;Azax)
  R ( Резистентни )

  Moxifloxacin ( Avelox )
  *

  Nitroxolin – MIP forte
  *

  Ampicillin/Sulbactam ( Unasyn )
  S ( Чувствителни
  Можете ли да ми дадете някакъв съвет докато отида при моя доктор?
  Блгодаря ви!

 48. Здравейте , д-р Христов.
  Много се радвам ,че така прилежно и навреме отговаряте на въпроси на потърпевшите. Благодаря , за което.

  Имам следния случай.
  На 26 години съм. 50 кг. съм. От около 7 години пия хранителни добавки от еко ферми – мултивитамин, омега 3, калций и магнезий, витамин C и концентрат от чесън. В зависимост от състоянието ми добавям по някоя и друга съставка.
  До преди 4 години правех гнойни ангини с абцеси и от около 9-10 години имам бяло течение. Многократно съм се лекувала от гъбични инфекции. Прилагала съм класически медикаменти, бабини отвари и хомеопатия ( 1 година). Нищо не даде траен резултат.
  Тази седмица получих следното микробиологично изследване при гинеколог: candida glabrata – масов растеж. Предписаното от лекаря са две неща: „Гино-Певарил“ 3 еагинални капсули и „Итраназол 100 mg. “ капсули за през устата.
  1-ви въпрос:Смятате ли ,че това са тежки медикаменти и ще създадат странични ефекти?
  2-ри въпрос: От 2 седмици се храня предимно с алкална храна, тъй като разбрах ,че киселинността ми е висока и това хранене определено подобри нещата. Можете ли да ми препоръчате конкретна диета?
  3-ти въпрос: Смятате ли ,че мерки като памучно бельо, гладене на бельото и чести външни промивки с антисептични води ще помогнат?

  И като цяло какво ми препоръчвате?

  Предварително благодаря за отговора и професионализма ви !

 49. Здравейте, Д-р Христов!
  Значи имам candida albicans в сигнигификантно количество > 10 на 6-та степен. Това е от аналния секрет. Същата гъба имам и в гърления секрет. Към 24.07 получих проблеми с гърлото. Имах стрептококи, но за гъби тогава не ми провериха гърления секрет. Около 18-ти септември шефът на ушното отделение в Русе (не съм лежал, ходих на преглед) ми изписа Клинтамицин, въпреки че му казах, че имам гастроентероколит. След тоя антибиотик ми се скапаха червата, а покрай тях ми се обадиха и хемороидите. На 24.09 и на 13.10 ми правиха ми взеха отново гърлен секрет – тогава го провериха и за гъбички и откриха candida albicans и в двете проби.
  Към момента нямам проблем с гърлото. 1 месец пих изопринозин. Тук е мястото да отбележа, че имам IGA фефицит (недостих на имуноглуболин А) и 25 дни бях с температура – падна около 25.09.2012.
  Към момента обаче червата ми още не са се възстановили. Понякога ходя нормално по голяма нужда, но понякога се редуват диарии и запеци. candida albicans в сигнигификантно количество > 10 на 6-та степен – това е от 26.10.2012. Имам и сърбеж в областта на ануса. Заради хемороидите ходих и на хирург – 1-ва фаза са. Според хирурга сърбежът идва от гъбата, тъй като освен баш там, където са хемороидите, имам сърбеж и в края на ануса (към опашката).

  Какво съм вземал за candida albicans: Ексомакс – 5 дни добавен в банка (венозно, бях за друго в болница тия 5 дни), фунгокап – пак в банката – (това беше последните 5 дни на септември), Кандизол – 1 капсула на 13.10 и после още 1 на 26.10.

  В една билкова аптека в Русе ми изписаха Ацидофилус и биогая – но да съм ги пиел 6 месеца. Пих ги 1 седмица – - това бе преди 2 седмици. За 6 месеца -това са маса пари…

  В момента приемам: Монилиа албиканс 15 СН- пон- сряда- петък по 5 зрънца; Thuya 15 CH – вт, четв и събота по 5 зр; сребърна вода (пия сутрин, обед и вечер) и слагам и на памук на дупето локално; пих лактофлор (свърши преди 3 дни). Вие какво ще ме посъветвате?

 50. Здравейте докторе пиша ви и се надявам да ми помогнете преди близо 2 години ме оперираха от киста на яйчника от тогава всеки месец аз имам сърбежи всеки месец ми се прават изследваня и ми се предписват какви ли не глобули и хапчета имам силни сърбежи придрожени с постоянно бяло течение иамам интимен партиниор кодато правиме секс почти винаги след това ми се появяват сърбежи.Оперирана съм в софия там са ми правени и всизки изследваня както и на него 1 път при което резолтатите бяха че е стерилен.Очаквам от вас да ми помогнете с хомеопатията да предложите някакво лечение.Гъбичките ми са кандида дрожди и ми казаха че са резистентни.Благодаря

 51. Здравейте д-р Христов
  имам изследване-микробиология-всичко отрицателно,но
  за съжаление си имам бяло течение,което е по-гъсто и обилно.(без миризма),което си ми остана след обгаряне на шийката.
  Моят личен социопат ми изписа само
  pyrogenium 30 CH
  moniliab albicans 15 CH
  Ще ми помогнат ли тези само два на брой медикамента.
  Благодаря ви предварително.

 52. Здравейте,penka,
  Тези 2 медикамента не са достатъчни да излекуват бялото течение.Няма изписан препарат за терена на болния.

 53. Доктор Христов бих искала да попитам тъй като в момента пия биозин( откриха ми папиломен вирус) мога ли едновременно с него да приложа и хомеопатично лечение за гъбичките?

 54. imam gabi4ki kakvo li ne pix ni6to ne pomaga pisnami postoiano imam te4enie

 55. Здравейте,антония!
  Можете да приложите хомеопатично лечение за гъбичките заедно с биозина.Даже е желателно.
  Трябва да се спазва и противогъбична диета.

 56. здравейте д-р Христов, и като останалите страдам от вагинални гъбички, След хроничен бронхит и прием на два антибиотика последователно нещата се влошиха. моята гиниколожка ми изписа микомакс, а се оказа, че имам алергия към флуконазола. а всички противогъбични препарати съдържат ……назол. посъветвайте ме как да си ликувам гъбичната инфекция и с какви хомеопатични лекарства.

 57. Здравейте д-р Христов. Аз имам проблем с моята дъщеря, която е на 3 г. 4 м. Преди 2-3 месеца видях, че зацапва гащичките. Правих и промивки със смрадлика, сода, калиев перманганат, но нищо. Заведох я на детски гинеколог, взе и секрет и изолираха „Ешерихия коли“. Първо прегледът беше кошмарен за детето. Докторът изписа ампецилинови /ако не се лъжа/влагалищни свещички, но тя се травмира много от прегледа и беше невъзможно да и ги слагам. Реве, моли ме да не я пипам, стискаше си крачетата и аз се изплаших да не и докарам някакъв психически проблем. Взех решение сама да ги разтопявам, тъй като позволяваха и да и ги мажа като крем. Паралелно с това и бях купила да пие Алое вера. Не знам кое помогна от двете,но това нещо спря. Два месеца не е имало проблем, до вчера, когато отново това течение се появи. На гинеколог вече не искам да я водя, защото знам какъв кошмар беше първия път, пък и лечението не можах да и го приложа. Моля, ви посъветвайте ме какво мога да и давам, за да реша окончателно този проблем.

 58. Здравейте,Светла!
  Наличието на ешерихия коли във влагалищия секрет говори за лоша интимна хигиена.Затова проблема рецидивира.

 59. Здравейте бих била доста благодарна ако ми отговорите на въпроса. Имам гъбична инфекция и докторката ми предписа миномакс и гино-дактрин вагинални капсули. Понеже изпих едното хапче микомакс и след това вечерта поставих от въпросните вагинални капсули се притеснявам ,че ефекта е обратния на положителен,а лекарствата не бива да се смесват. След като я поставих се появи парене и дискомфорт. Има ли причина поради,която да се притеснявам? Благодаря предварително.

 60. Zdraveite Dr. Hristov, kazvam se Sabina i imam problem s gubichkite ot nqkolko godini. Postoqnno mi izpisvat Clotrimazol ( globuli) i Fluconazol (tabletki) ot koito sam dobre , no vsichko e vremenno. V Anglia ne tretirat gubichkite kato polovo predavana bolest , a kato neshto normalno ,koeto mnogo jeni imat. Moje li da mi se izpishe nqkakvo homeopatichno lechenie? Nqmam drugi zabolqvania.

 61. Анна Бодурова

  Здравейте, д-р Христов. Малко предистория, дъщеря ми е на 3г., преди 15 дни по съвет на нашата педиатърка взех вагинален секрет (аз, сама), след изследване излезе Кандида албиканс, която лекувахме 10 дни с външно мазане с нистатин, пробиотик и измиване с лайка. На контролното изследване днес показа липса на Кандида, но се изолира бактерия Enteroccocus faecalis, което малко ме озадачи. На изследване преди 15 дни я нямаше тази бактерия и сега се появи. Моля посъветвайте дали мога да я лекувам с хомеопатия, дали е възможно да са компрометирани изследванията и трябва ли да дам стерилна урина? Благодаря предварително.

 62. Здравейте, Анна Бодурова.
  Това е чревна бактерия и се предава по съседство от ануса към влагалището.
  Трябва да се спазва по стриктна интимна хигиена.

 63. Здравейте,Sabina.
  Гъбичките наистина не са полово предавана болест.Те са част от нормалната вагинална флора.При по-голямо количество предизвикват симптоми.
  Явно имате намалена имунна реактивност или сте ползвали антибиотици,противозачатъчни.Мога да Ви консултирам, чрез скайп връзка, щом сте в Англия.

 64. Миряна Давидова

  Здравейте д-р Христов, имам следния проблем. Направих си изследване на секрет и се установе, че имам Streptococcus Group B. Моята гинеколожка ме посъветва да се обърна към хомеопатията, защото било упорито лечението, а антибиотиците не решавали проблема. Моля да ме посъветвате какво хомеопатично средство да си взема от аптеката. Благодаря ви!

 65. Здравйте, д-р Христов! Моето проблем е следният: последното ми изследване е от преди около година и мисля да ида отново на преглед. Имам раничка на шийката на матката и след колпоскопия резултата е Е1 – Типична ектопия без данни за разкъсване. Още тогава ми предложиха да ме горят и да забравя за проблема, но тъй като не съм раждала и имам известни притеснения за това горене не предприех нищо. Въпросът ми е има ли някакво хомеопатично лечение на раничката? А ако се реша на горене дали е толкова безобидно колкото ми го описват ?
  Благодаря!

 66. Мирослава Христова

  Здравейте Д-р Христов ,искам да ви попитам за следния ми проблем .
  Аз и съпругът ми искаме да имаме бебенце направихме спермограма и се указа че подвижността на сперматозоидите са 30% и доктора ни изписа да пием и двамата
  хапчета след като ми свърши цикъла,първо пих хапчета за да ми дойде Оргаметрил …..Цикъла ми дойде и ми свърши на 6 ден …И започнахме да пием хапчетата които ни изписа доктора… Далацин С, Флавил , Геритамин и Фажил 500 свещички да ги пием 10 дена и след това да направим пак спермограма …..Но на мен на 5 ден ми дойде отново цикала……и много се притесних .Моля да ми кажете защо така се получава и имали нещо за което да се притеснявам ………Благодаря предварително.

 67. Здравейте д-р Христов,
  Аз също имам гъбички, които лекувам постоянно, но без особен резултат. Появяват се непрекъснато.
  При последната микробиология, нямаше изолирана кандида, но имам бяло течение – като пресечено мляко.
  Може ли да препоръчате хомеопатично лекарство, за подсилване на имунната система?
  Благодаря ви!

 68. Здравейте Д-р Христов! Имам Кандида Глабрата 10 на 5 от микробиологично изследване. Лекувам се с Фунголон 100мг. седмично вече 3 месеца без резултат. Преди това са ми изписани всевъзможни вагинални глобули пак без резултат. Моля помогнете. Имам обилно бяло течение, сърбеж нямам, но някак си по-висока чувствителност на вагината. Благодаря предварително.

 69. Здравейте дактор Христов! Окриха ми кандида глабрата в урината, вероятно имам и във влагалището! Бях често на антибиотици, защото имам слаб имунитет. Възможно ли е да се подобри състоянието ми само с хомеопатия? Трябва ли наред с хомеопатията да взимам и противогъбичен препарат?
  Предварително благодаря.

 70. Анжелика Левтерова

  Здравейте д-р Христов. През юни месец миналата година при профилактичен преглед ми откриха ентерокок в урината. Оттогава пия антивиотици -левокса, мону

  рал, оспен,ципрофлоксацин, но резултат няма. От там се появиха и гъбички. Тях лекувах с мукомакс и мазила, но и от тях спасение няма. Генеколожката ми изписа Орунгал, глобули и мазила, но аз вече незнам кое по напред да лекувам.При последното посещение при нефролога ми каза, че било нормално да имам бактерии, щом нямам др.оплаквания. Но онзи ден бях пред бабречна криза, оттогава имам и температура 37 и не се чувствам добре. Между другото имам и камък в десния бабрек. Моля посъветвайте ме какво да правя оттук нататък. Предварително благодаря.

 71. Анжелика Левтерова

  Здравейте д-р Христов. Направих изследванията, които ми препорачахте и резултатите са: седимент- левкоцити 4-6 ,еритроцити 7-8,епителни клетки 6-7, много бактерии.

 72. Здравейте Анжелика Левтерова,
  Можете да вземате ентерококцинум 15 сн 2 по 5 гранули дневно, шуслерова сол №3 -3 по 10 таб., туя 30 сн за терена.
  Най-добре е да не се самолекувате, а да посетите добър хомеопат, който да проследи лечението.

 73. Виктория

  Добър ден, исках да попитам от хапчето Микомакс може ли да ми закъснее цикъла?

 74. ZDRAVEITE,DOKTOR HRISTOV-BREMENNA SAM V 11 SEDM.OT V4ERA IMAM JALTO-ZELENIKAVO TE4ENIE-OTKRIHA MI CANDIDA TROPICALIS I MI IZPISAHA POLIJINAKS.NE SAM GO SLAGALA STRAH ME E DA NE NAVREDI NA BEBETO.MOLIA I ZA VA6ETO MNENIE.

 75. Здравейте, д-р Христов
  От 5 месеца се лекувам от вагинални гъбички с хомеопатия… но почти няма никакъв ефект. След втората седмица от лечението ми имах подобрение 10дни. След това отново типичните губи (пресечено мляко леко жълтеникаво). На петият месец отново имах 10 чисти дни и след менструация пак гъбички. Незнам как да преценя дали лечението ми е правилно… т.е. дали да си сменя хомеопата. Моля кажете вашето мнение. А ето каква ми е и рецептата:
  ПЪРВИТЕ 3 МЕСЕЦА
  Monilia 15CN-Сутрин четна дата
  Silicea 15CH -Сутрин НЕ четна дата
  Helonias olionce 9CH Вечер
  Туя 30СН 10гр. неделя
  Medorrhinum 30 10гр.-Вторник
  Penicilliunium 15CH 10гр. Четвъртък
  Tuberculinum 30CH – 1во и 10то число по 10гр.
  СЛЕДВАЩИТЕ 3 МЕСЕЦА:

  Sepia 15CH-5гр.сутрин НЕчетна дата
  Helonias olionce 9CH- 5гр. Вечер и ОБЕД
  Kreosotum9 CH-Вечер и ОБЕД 5гр.
  Silicea 15CH 10гр. събота
  Останалите си остават същите

  Поздрави,
  Благодаря редварително!

 76. Здравейте Д-р Христов,
  Откриха ми e.faecalis в умерено количество във влаг.секрет. Точно преди това бях пила ципрофлоксацин, но не са се повлияли явно бактериите. Притесненията ми са относно това, че постоянно правя опити за забременяване, а септември ми предстои и ин-витро. Съпътстващи симптоми са парене при уриниране и силно бяло течение. Въпросът ми е – ако съм бременна хомеопатия може ли да се ползва? тя може ли да помогне при тази бактерия?

 77. Катрин Яернева

  Здравейте
  Преди два дни ходих на преглед при гинеколог и ми остановиха раничка на шийката на мактката.Цитонамаката ми още не е готова.Преди 4 години съм раждала,но не мисля,че причината е това.Докторът ми каза,че трябва да се изследва с колпоскоп и евентуално да се изгори.Четох много форуми и има жени с горене на тази раничка и след това нова поява.Може би трябва да се отстрани причината на появата.Бих искала да не се подлагам на такива процедури,а да се отстрани по естествен път тази раничка.Доверявам се на билки и на хомеопатия,както и алтернативни методи на лечение,но за съжаление не познавам много специалисти.Ако имате някакво алтернативно лечение,без особени медицински препарати,моля споделете!

 78. Дани Лазарова

  Здравейте д-р Христов. От 6 години ме лекуват безуспешно от кандида (вагинална), както се оказа съвсем наскоро е албиканс . По свое усмотрение си пуснах изследвания , за да разбера каква е гъбичката , едновременно ми откриха и ешерихия коли.Както се изрази лаборантката -пренаселена съм и с двете.Сърбежът и паренето са непоносими.Обривът е страшен ,преди цикъл е най-зле . Изпила съм и съм измазала всичко което вече 7 гинеколога са ми предписали без никакъв резултат.Моля за помощ.Предварително ви благодаря.

 79. Здравейте! Какво трябва да направя: при РАР – 2″в “ група, СС- колоцитни клетки- 3 група. Цитомаска с изменения.
  Откриха ми човешки папилома вирус – 33 и 56 тип- високо рискови
  LSIL- задоволителна. Желанието ми е да забременея, на 36 години съм.
  ПО КАКЪВ ПЪТ ДА ТРЪГНА:
  1. ИЗЛЕКУВАНЕ – ПОСОЧЕТЕ С КАКВИ МЕДИКАМЕНТИ И КАК СТАВА /МЕТОДИ/
  2. ЗАБРЕМИНЯВАНЕ, РАЖДАНЕ И ПОСЛЕ ЛЕКУВАНЕ
  От 4 месеца вземам Саменто 3 по 1, 30 минути преди храна и си впръскам вагинално глизиген- сутрин
  Как да продължа и какво ще препоръчате?

  Изследвах се за уреоплазма- отрицателен резултат, а уреоплазма първиум- положителен. Какво да правя пречи ли за забреминяване и как да я излекувам?
  Благодаря Ви предварително за отговора.

 80. Здравейте! Направих изследване на уреоплазма- отрицателен резултат, а уреоплазма първиум – положителен резултат. Пречи ли за забременяване и как се лекува? Опасна ли е?
  Благодаря за отговора!

 81. Желая да получа и прочета повече информация за човешки папилома вирус – високо рискове 33 и 56 тип

 82. ЗдравейтеQДани Лазарова!
  Ако не сте от Русе мога да Ви консултирам, чрез скайп връзка.Тази информация, която давате не е достатъчна за да се предпише лечение.

 83. Дани Лазарова

  Здравейте д-р Христов , не съм от Русе , живея във Варна .От години ме използват за опитно зайче нашите гинеколози , без да ми пуснат изследвания.Сега си ги пуснах сама. Пила съм , мазала и слагала глобули -гиназол , микомакс, макмирор , нистатин , клотримазол , гиналгин , бетадин ,полижинакс и т. н.-курсове на лечение по 2-3 месеца.Без ефект . Моля определете ориентировъчно час във skype , който да ви е удобен . Скайпът ми е danielagenova82.

 84. Здравейте д-р Христов,аз съм от Варна,преди една година ми правиха операция на ануса и в епикризата пише -възпалителен полип.Преди месец пак се появи и имам и някакви зелени секрети.Моля за помощ.Предварително Ви благодаря!

 85. Здравейте
  При мен се появиха болки в ставите, костите. След изследвания се оказа че имам хламидии,което е стар. Има ли вариант с хомеопатия да се лекува

 86. Цветелина

  Здравейте ,
  имам постоянно бяло течение , изписвали са ми различни препарати , но никой е нямал траен ефект. Миналата седмица ходих на лекар , микробиологията ми излезе добра , каза само , че имам киста на единия яйчник , което било задържана овулация и само ще я наблюдава. Бихте ли ми препоръчали нещо за бялото течение . Благодаря предварително.

 87. Здравейте,
  в 6 г.с съм и имам ужасен сърбеж и силно течение.Наблюдаващия ме лекар ми взе секрет,но сега е извън страната и не мога да се свържа с нея за евентуално лечение.
  Това са резултатите от изследванията :
  Микроскопско изследване : $
  * Левкoцити : 10/5

  Моля Ви,помогнете ми!

 88. Здравейте д-р Христов. Пия Biozin възможно ли е от тях да ми закъснява цикъла?

 89. Здравейте валя, биозина не влияе на менструалния цикъл.

 90. Здравейте, д-р Христов. Бременна съм в 6-ти месец, откриха ми кандида ноналбиканс при изследване. Предписаха ми вагинални глобули за 12 дни. От тогава минаха 3 месеца, но отново съм със същите оплаквания. Ще съм ви много благодарна,ако ми помогнете.

 91. здравейте! Имам бебе на 5месеца с вагинит, изолиран причинител Ешерихия коли. Лекувана е с Гентамицин крем и сле 10 дни отново вагинит и бактерия в урината.На Панцеф е в момента. След консултация с детки гинеколог причината е по пропусклива детствена ципа змърсияване от наакването, спореь ОПЛ памерса. Полваме дезифектАнт поради нападки за недобра хигиенс. моля кажете какдаспремпорочния кръг с антибиотично лечение и е евентуално превенция.

 92. Здравейте д-р Христов,
  от доста време имам бяло течение без други симптоми като парене, сърбеж или болка, по-скоро има лек неприятен миризс. Мисля, че има повече от 2 месеца от както го имам пробвах с билки и отвари, правих промивки с тях, пиех ги, също така пиех и клеева тинктура, но за жалост няма ефект. Имам сериозен партньр и при полов контакт не използваме презервативи.. Отначало така разбрах, че имам бяло течение, защото не зацапваше бельото ми, но след сношения оставаше по него и след това вече започна да зацапва и бельто от време на време и естествено на приятелят ми му се появяваха няколко пъти червени точици по главичката на члена, които му придават неприятно усещане, които той премахваше с калиев перманганат. Преди Седмица си купих по препоръка на моя приятелка която работи в аптека Multi-gyn Actigel-гел за профилактика след цикал, а също така и за провеждане на лечение срещу повтарчщи се инфекции. Използвам го, но не виждам особен ефект. Моля ви за съвет какво да направя за да се отърва от този проблем съпътстващ всяка втора жена в света.. Както за мен така и за партньра ми нещо, което да помогне и на двама ни сега до колкото знам той няма оплаквания, но трябва да се лекуваме и двамата. Благодаря ви предварително и се извинявам за романа, който написах, просто вече се отчайвам, тъй като по генекологичните кабинети изписват глобули и натибиотици, които нямат траен ефект и създават допълнителни проблеми. Още веднъж благодаря и хубав ден! :)

 93. Zdraveite molq vi pomognete iskam da razbera kakvo oznachavat Ne se izolira Trichomonas vaginalis

 94. Здравейте Докторе, моля Ви за съвет! Бременна съм в 14 г.с., при изследване се установи наличие на кандида албиканс и еколи. Лекарят ми ми предписа Полижинакс ваг. таблетки 2опаковки по 1 табл. вечер. Навсякуде пише че този препарат не се използва при бременни и кърмещи жени. Незнам какво да правя, да го използвам ли или не!??! Опасявам се да не навреди на бебето ми……. Оплаквания по скоро нямам – липсва сърбеж, не всеки ден имам леко зацапване на бельото, парене и болка също няма. Има ли хомеопатични лекарства, които могат да ми помогнат и в същото време да са безопасни за бебето? Могат ли тези инфекции да навредят на нормалното развитие на детето ми? Изключително съм Ви благодарна за мнението и съветите Ви!

 95. Здравейте, д-р Христов.
  Какво хомеопатично лечение предлагате за прочистване на целия организъм от кандида?

  Благодаря предварително.

 96. Здравейте, д-р Христов.Предстои ми раждане след около месец.На последната консултация ми взеха вагинален секрет.Резултатът е кандида ноналбиканс и ентерококи (слабо).Изписаха ми антибиотик сумамед 500 мг. за 3 дни, както и макмирор 500(вагинални глобули).Проблемът е,че цялата ми бременност е много трудно(почти през цялото време съм на легло) и имам силни болки,ниско в корема,които се засилват при използване на глобулите.Проблем ли е ,ако не ги използвам (т.е ако започна след раждането, пропуснах да спомена,че съм планувана за секцио)?Може ли да използвам хомеопатични препарати и какви?Благодаря предварително!

 97. @Таня, сумамед се използва за лечение на бактериална инфекция основно от рода на хламидите. Моля за точна диагноза?

 98. Здравейте Д-р Христов.
  ИМам този проблем от дългоо време.Смених цял куп генеколози..използвах милярд хапчета и вагинално и орално ..безз никакъв успех.Жестоко разочарована и отчаяна съм.Не намирам сили и възмажност да продължавам да се бори.Много ви Моля ..да помогнете ..заа да премина към последният си опит!Candida albicans са гадинките ..който ме съсипват .Приятелят ми също заразих..а добър уролог не намирам.Не знам към кого да се обърнем вече.Два пъти отиде на различни места ,но там беше излъган.

 99. Zdraveite D-R Xristov. Molq da mi pimognete, imam dete na deset meseca. Deteto mi ima sarbesh ot tri mesechen, i ne moje da spi. Sarbigo cqloto tqlo i glavata, no nai mnogo ochite ushite i na slabinite. Ne znam kakvo da pravq ako moje da mi pomognete?

 100. Здравейте д–р Христов!Случайно попадам тук,но точно в този момент имам нужда да знам някои неща във връзка с гъбична вагинална инфекция,която ми откриха при контролен преглед след химиотерапии.Диагнозата ме изненада,тъй като нямам симптомите.Въпросите са ми може ли причина да е химиотерапията, може ли да се зарази партньорът ми,може ли лечение с билки или промивки,а не с капсулите,които са ми предписани.Скоро не мога да се консултирам с моите лекари ,защото живея в друг град ,а диагнозата и рецептата получих по пощата.Благодаря Ви предварително!

 101. Здравейте Nasa,
  без преглед и диагноза не мога да назнача лечение.

 102. Здравейте д-р Христов. При гинекологичен преглед ми изолираха бактерията gardnerella, нямам почти никакви симптоми, освен лека неприятна миризма.Въпроса ми е може ли с хомеопатия да се изчисти,без да се приемат антибиотици.Гинеколожката ми каза, че е в следствие на намаляването на лактобацилите.На своя глава започнах вечер да поставям вагинални капсули gynophilus

 103. Здравейте д-р Христов,
  Вследствие на бронхит в продължение на 3 седмици пих Зинат и Аугментин и от няколко дни усещам сърбеж и имам бяло течение. Каква хомеопатия ми препоръчват е? Благодаря

 104. Здравейте
  Бременна съм в 11 сед и 4 дни изписан ми е клион д без да са излезнали резултати от вагиналния секрет по едно вечер.Четох че такива препарати не се приемат в 1 триместър ако започна да ги слагам ще навреди ли на бебето?

 105. Анжелика Велкова

  Здравейте, д р Христов. Искам да ви попитам как се лекува белодробна и генекологична хламидия. Лятото ми откриха белодробната сега генекологичната. Пих много ангибиотици – Клицид Фромилид уно Докси циклин и др. Но нещо май няма особен резултат. С настъпването на лошото време пак започна да ме задушава. Имам и болки в корема. Благодаря ви предварително.

Моля, пишете коментарите си на кирилица.