Д-р Милен Христов

Хомеопатия, лазерна терапия,
биорезонансна диагностика и лечение

Хомеопатично лечение на генитални гъбичкови инфекции

Д-р Милен Христов - 7 декември 2009, 23:18
Хомеопатия

Етикети: , , , , , , , , , , , , ,

Гениталните гъбичкови инфекции са често срещан проблем при жените. Въпреки ефикасността на алопатичните медикаменти, заболяването често рецидивира. 75% от жените страдат от вагинална микоза, поне веднъж в живота си. 25% страдат от рецидивираща вагинална кандидоза (4 или повече обостряния годишно). При тежките форми се наблюдават 5 до 6 рецидива годишно. Много често кризите се влияят от месецния цикъл. Основен причинител на гъбичковите инфекции е Candida albicans. Лечението на рецидивиращите вулвовагинални микози е комплексно.

Клиничната хомеопатия като холистичен и терапевтичен метод има място в превенцията и лечението на този рецидивиращ проблем. При прилагане на хомеопатично лечение при тази патология се избягва:

 1. Необосновано предписване на антибиотици, особено в детската възраст.
 2. Безразборно приемане на хормонални медикаменти по повод дисменорея и предменструален синдром.
 3. Повишаване на имунната защита и в частност на лигавичния имунитет.

Най-честите симптоми на рецидивиращите генитални микози са:

 • Еритемен оток на лигавицата на вулвата;
 • Белезникава гъста левкорея (бяло течение) с вид на „пресечено мляко”;
 • При комбинирани инфекции левкореята е с жълто-зеленикав цвят;
 • Усещане за парене и сърбеж;
 • Диспареуния (болезнен полов акт);
 • Улцерации (язви) и фисури (цепнатини).

Симптоматична хомеопатична терапия:

Helonias – съответства на обилна дразнеща левкорея (бяла като „пресечено мляко”). Често е съпроводена с вулвовагинален сърбеж.

Borax се предписва при дразнеща левкорея, с усещане за топлина. Налице са улцерации наподобяващи афти.

Antimonium crudum е показан при по-гъст, силно сърбящ генитален флуор при жени със затлъстяване или съпътстващ диабет.

Graphites е подходящ при рядък, бял, раздразващ генитален флуор. Налице е и съпътстваща патология, като затлъстяване, торпидно протичане на болестите (бавно, продължително).

Silicea се предписва при млечна, гъста, дразнеща, с гнилостна миризма левкорея. Има усещане за сърбеж и парене.

Комбинирани инфекции

При комбинирани инфекции с жълто-зеленикава левкорея са много подходящи: Mercurius solubilis, Kalium bichromicum, Hydrastis, Kreosotum и други.

Apis Mellifica 15CH е показан при оток на вулвата, съпроводен с парещи болки, подобряващи се от студени апликиции.

Теренната терапия се базира на хроничния начин на реакция и на чувствителния тип на пациента.

Като катализатори на схемата за терапия могат да се добавят и биомедикаментите:

 • Psorinum
 • Tuberculinum
 • Medorrhinum

При изолиран причинител Candida albicans към лечението се добавя и етиологичния медикамент Monilia albicans 15CH. Практиката показва, че ежедневният прием на медикамента дава по-добри резултати.

Хомеопатичната терапия трябва да се прилага дълго време – минимум шест месеца.

Хомеопатичните медикаменти подпомагат класическата терапия и намаляват интензитета и честотата на рецидивите.

Източник: В-к „Клинична хомеопатия”

Тук може да прочетете клиничен случай на Candida Albicans от моята практика.


споделяне на връзка

109 коментара по темата: Хомеопатично лечение на генитални гъбичкови инфекции

 1. Здравейте Nasa,
  без преглед и диагноза не мога да назнача лечение.

 2. Здравейте д-р Христов. При гинекологичен преглед ми изолираха бактерията gardnerella, нямам почти никакви симптоми, освен лека неприятна миризма.Въпроса ми е може ли с хомеопатия да се изчисти,без да се приемат антибиотици.Гинеколожката ми каза, че е в следствие на намаляването на лактобацилите.На своя глава започнах вечер да поставям вагинални капсули gynophilus

 3. Здравейте д-р Христов,
  Вследствие на бронхит в продължение на 3 седмици пих Зинат и Аугментин и от няколко дни усещам сърбеж и имам бяло течение. Каква хомеопатия ми препоръчват е? Благодаря

 4. Здравейте
  Бременна съм в 11 сед и 4 дни изписан ми е клион д без да са излезнали резултати от вагиналния секрет по едно вечер.Четох че такива препарати не се приемат в 1 триместър ако започна да ги слагам ще навреди ли на бебето?

 5. Анжелика Велкова

  Здравейте, д р Христов. Искам да ви попитам как се лекува белодробна и генекологична хламидия. Лятото ми откриха белодробната сега генекологичната. Пих много ангибиотици – Клицид Фромилид уно Докси циклин и др. Но нещо май няма особен резултат. С настъпването на лошото време пак започна да ме задушава. Имам и болки в корема. Благодаря ви предварително.

 6. Здравейте д-р Христов!С моя приятел работим за дете и имам закъснение вече 2 ден,но преди 5 дена почувствах леки вагинални сърбежи без парене на моменти и имам болки ниско долу в корема пак на моменти и незнам какво да мисля дали е бременност или някакво вагинално възпаление,дайте ми съвет и дали да отида спешно при гинеколог.Благодаря и ще чакам вашия отговор!Лек ден!

 7. Д-р Христов ще Ви бъда благодарна ако ми кажете Вашето мнение. След диагностична лапароскопия за неизяснен стерилитет се появиха кандида и стафилококи. Приемам антибиотик и дигитални глобили. Може ли да ги е имало и преди и това да е пречка за забременяване?

 8. Катя Кирилова

  Вече 2 месец ми се е появило зелениково течение, и на входа на влагалището лек сърбеж.Преди тези 2 месеца, ходех на гинеколог, но този проблем не съм имала, взе ми секрет за цитонамазка, резултата излезе без никакви проблеми.Препоръки за този вид течение….

 9. Ася Якимова

  Здравейте,д-р Христов имам проблем и често страдам от гъбички Candida albicans и няма лечение.Какви ли не лечения съм приложила и ефекта е нулев.Ходих при хомеопат и ми каза да пия монилия албиканс и пак нищо.Ще ви бъда благодарна,ако ми помогнете.Благодаря предварително!

Моля, пишете коментарите си на кирилица.