Как да повишим имунитета си против грип и други вирусни заболявания

През есенно-зимния сезон се увеличава рискът от простудни и вирусни заболявания и е време да помислим как да засилим имунната си система. В нито един медицински справочник няма да намерите диагноза „ПРОСТУДА”. Във всекидневието хората наричат така много вирусни заболявания, на първо място – грипа и настинките.

Имуностимулаторите и имуномодулаторите са сериозни лечебни средства, които се използват и за лечение на хепатит, херпес, злокачествени заболявания. Затова те не бива да се използат за засилване на имунната система, а да се назначават от лекар-специалист след внимателен преглед.

Една от функциите на имунната система е да регулира растежа на клетките, които предпазват от вирусни и бактериални заболявания. Поради това всяко не добре преценено използване на имуномодулиращи препарати може да доведе до „имунна грешка” и да предизвика сериозни здравословни проблеми (например отключване на автоимунна болест).

Най-лесните начини за профилактика на вирусни заболявания са чрез подсилване на имунната система на човека. Моят съвет като лекар е комплексен и ще го разделя в две групи:

А. Немедикаментозен метод.

1.  Правилно хранене. Това включва редовната употреба на:

* продукти от растителен произход, съдържащи витамин С (лимони, портокали, нар, киви, черна боровинка, касис, чушки, шипка).

* продукти, съдържащи витамин D (мляко, яйца, риба). Ако не можете да си осигурите с храна този витамин може да се консултирате с лекар за дозировка на препарата Вигантол.

* кисело мляко –  То възстановява така наречените CD4 Т-клетки, като стимулира имунния отговор, което е и първата защита срещу заболявания.

* храни, съдържащи фитонциди (чесън, лук, евкалипт) – това са натурални антисептици, които убиват вредните микроорганизми.

*  пчелни продукти (мед, прополис, пчелно млечице).

2. Закаляване –  взимането на студен душ е форма на стрес, на който организмът реагира с изработването на голям брой антитела. Те действат до 48 часа. По тази причина закаляване трябва да бъде умерено. Препоръчително е всяка сутрин да вземате душ с постепенно понижаване на температурата на водата от 30 до 15 градуса.

3.  Хигиена.

* Миенето на ръцете често със сапун значително възпрепятства разпространението на вируси и бактерии между хора и повърхности.

*   Редовно проветряване на помещенията, в които живеете и работите.

*   Ако имате възможност използвайте устройства за насищане на въздуха в помещенията с отрицателни йони.

4.  Положителни емоции, здрав сън, смях, секс с любим човек водят до отделяне на ендорфини, които имат имуностимулиращо действие.

Б. Медикаментозен метод.

1. Хомеопатични препарати за профилактика и лечение на вирусни инфекции (включително така наречения „свински грип”):

* Осцилококцинум – Лекарство за грип и грипоподобни състояния. За  профилактика се приема една доза веднъж седмично в период на опастност от зараза. При първи симптоми на грип трябва да се вземе една доза, колкото се може по-бързо. При необходимост се правят повторни приеми през 6 часа (2-3 последователни приема). При изявена клинична картина е добре да се взема по една доза сутрин и вечер в продължение на три дни.

Осцилококцинум подобрява имунитета, като увеличава интерферона, туморнекротизиращият фактор и интерлевкините. Увеличават се абортивните форми на грипа (леко протичане на грипа във форма, при която не се стига до разгръщане на цялата клинична картина, характерна за него). Предпазва от вторичните усложнения, вследствие на грипа – бронхити, пневмонии и отити.

Най-общо казано този препарат стимулира имунната ни система за по-бързо изработване на антитела и интерферон, които са основната бариера за развитие на усложнения при вирусни инфекции.

* Енгистол – Подобно на осцилококцинума и този препарат се използва за профилактика и лечение на грип и други вирусни заболявания, като стимулира имунната система. Доказано е, че енгистол увеличава с 20% интерферон продуциращите Т-лимфоцити (клетки на имунната система).

2.  Хомеопатични медикаменти за симптоматично лечение:

* За хрема – Allium cepa, Hydrastis, Klalium bichromicum и др., които се подбират внимателно според вида на хремата.

* За висока температура – Aconitum, Belladonna, Arsenicum album, Ferrum phosphoricum, Apis и други (според вида на температурната крива).

* За мускулни и ставни болки – Eupatorium, Arnica Montana, Gelsemium, Baptisia tinctoria.

* За болки в гърлото и кашлица – Стодал сироп.

* За усложнения, вследствие на грипа (бронхит, пневмония, отит) се подбират индивидуално препарати от лекаря-хомеопат според клиничната картина.

3. Хомеопатично лечение при следгрипна астеноадинамия (отпадналост):

* Arsenicum album –  изключително добър ефект.

Хомеопатичните препарати са ефективни, мощни и безвредни, но при положение, че са предписани от лекар-хомеопат след задълбочен преглед. Не се самолекувайте, тъй като лекарството се подбира индивидуално според симптомите и особеностите на пациента.

Надявам се, че с тази статия успях да вдъхна кураж и спокойствие на онези пациенти, които изпадат в паника от последните стастистики за „свинския грип“. Паниката и стресът допълнително сриват защитните сили на организма и ни правят податливи към болести. Затова моят съвет е да спазвате добра лична хигиена, да се храните правилно и навреме да се обърнете към своя лекар за съвет.

2 Коментари

 1. Здравейте Докторе! Искам да ви попитам дали е удачно при обострена инфекция с перикардит да се подложа на биорезонанс диагностика и лечение?

 2. Здравейте,
  Д-р Христов. Имам следният въпрос:
  След Pap 3 а гр., и тест Hpv тип 16 положителен,
  Ми бе предписан Изопринозин 3×2 за 10 дни всеки месец, в продължение на 3 месеца.
  Тъй като приемам Шуслерови соли 3, 6,7, 10 за имунитет,
  Трябва ли да огранича приема на шусл. Соли докато пия Изопринозин, или е безопасно да се приемат едновременно?
  Благодаря ви

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.