Хомеопатия за бременност и раждане

Хомеопатията предлага много препарати за бременност, „родилни мъки” и раждане, като същевременно целта може да бъде майката или новороденото. Известно е, че в това си състояние бременната жена и плодът са уязвими към повечето конвенционални медикаменти и изборът им е твърде ограничен. За щастие, обаче, съществуват хомеопатични препарати, които са безвредни и предлагат успешно лечение. Ето някои възможности, които предлага този метод:

Arnica е страхотен препарат при травми. Ако раждането причинява травми, Arnica e първия медикамент, който препоръчва хомеопатията. Той успешно помага, както на майката, така и на новороденото, непосредствено след раждането. При майката, той помага за възстановяване на травмите в тазовите органи, без да излъчва в телесните й течности (включително кърмата) вредни субстанции.

Hypericum е решение при увреждане (засягане) на нерв. Ако има засегнати връзки в спиналната област по време на раждането, това е основният медикамент за целта. Това може да бъде причинено от употребата на форцепс или дори при майките с изместена опашна кост.

Aconite лекува запека, често срещан по време на бременност. Той е страхотно лекарство за хеморагия (кръвотечение) по време на раждането, а също така и при сутрешното гадене. Аконитовия тип пациенти са жадни, с безпокойство и страхливи. Подходящ е и при страх от смърт по време на бременност и раждане.

Belladonna е подходящ препарат при остри възпалителни състояния, които се появяват внезапно със зачервяване и горещина. Подходящ е при хеморагия след раждането и най-вече, ако кръвта е гореща и ярко червена.

Carbo vegetabilis е много подходящ при посинели бебета (поради хипоксия по време на раждането) и въобще при всякакви новородени с нарушено дишане след раждането.

Argentum nitricum е удачен за диария по време на бременност.

Causticum е страхотен препарат за проблеми с уринирането след раждане (инконтиненция и ретенция).

Opium е добър след травматично раждане, както и при силен страх по време на бременност. Прилага се и при задръжка на урина след раждане или паралитичен запек.

Natrum sulfuricum е препарат за оток на мозъка при новородени и при всякакви травми в главата или мозъка по време на раждане.

Lachesis – дава се при новородени с увита пъпна връв. Тези бебета могат да имат също пъпна херния.

Arsenicum се дава след раждане при ретенция на урината (задръжка) или при парализа на пикочния мехур. По време на бременност помага при диария и повръщане. Невероятен медикамент при изтощително раждане – за възстановяване. Прилага се и при преживяване на страх и безпокойство по време на бременност.

Bellis perennis е удачен при маточни травми от „родилните мъки” и при всякакви травматични състояния.

Calcarea phosphorica е много добър препарат за улесняване на раждането.

China се дава при кървене по време на раждането.

Caulophylum thalictroides се препоръчва, когато раждането е в застой и контракциите са със слаби сили. Не се дава по време на бременност, тъй като предизвиква или усилва контракциите и може да доведе до аборт. Но по време на раждане, което не напредва – дава страхотни резултати.

Sepia – при констипация (запек) през бременността.

Aluminum – при кървене след раждане.

Collinsonia – при хемороиди през бременността.

Nux vomica е удачен при диария или запек по време на бременността. Дава се и при сутрешно гадене, дори при жълтеница. По време на раждането Nux vomica помага, когато родилните болки спрат.

Petroleum е много полезен при гадене и повръщане по време на бременността. Дава добри резултати и при всякакви проблеми през този период в стомашно-чревния тракт.

Pulsatilla е подходящ препарат, ако след раждането кърмата не тръгва. Той може да задържа урината след раждането.

Съществуват още много препарати за облекчаване и контролиране на бременността, раждането, лактацията и за самото новородено, но при всички случаи препоръчвам консултация с лекар-хомеопат.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.