Параноидна шизофрения – клиничен случай

С.К. – жена на 20 г. с доказана от психиатър диагноза „Параноидна шизофрения” идва със свои роднини със следната история на заболяването:

Заболяването датира от преди 5 години. Започва бързо да говори в монолог. „Ако нещо й влезе в главата, трябва да стане веднага” – споделят роднините. Две години е била без лечение. Имала е мимики, резки движения на главата и ръцете, държала се е неадекватно.

Започнала да се лекува с Rispolept и Zyprexa. Осем месеца е била добре, но въпреки терапията пак влошила състоянието. В момента на посещението се лекува с Depakine. Пациентката не съдейства на лечението, тъй като има страх от психотропни лекарства. Няма фамилна обремененост. Приета е в университет.

Апетитът е нормален; отслабнала е на тегло; няма предпочитания към определени храни; изкарала тонзилит; имала е период с висок пролактин, но към момента е нормален; краката се запарват и затова ходи боса; бързо говори и бързо върви; кротка и добра по характер е, но понякога се инати; имала е кошмарни сънища.

Желанието на родителите беше да се предпише лечение за мимиките и кошмарните сънища.

Лечение:

Agaricus 30CH – по 10 гранули вечер – за тиковете;

Hyoscyamus 15CH – по 10 гранули вечер – за кошмарните сънища и мимиките;

Stramonium 15CH – по 10 гранули вечер – за кошмарните сънища и мимиките;

Argentum Nitricum 30CH – по 10 гранули вечер – за забързаното поведение и говор.

Консултация след 2 седмици:

Изчезнали са мимиките и тиковете, както и кошмарните сънища. С по-спокойно поведение е.

Остава на същата терапия за още 3 месеца.

Предложено е на пациентката към хомеопатичната терапия да се добави и лазерна акупунктура, но тя е доволна от хомеопатията и решава да остане само на нея.

1 Kоментар

  1. Здравейте, страдам от параноидна шизофрения или шизофрения, искам да попитам какво биха били лекарствата за лек на духа, симптоми: натрапливи мисли, вяра в нещо, което не съществува реално а само в главата ми, нямам визуални пречки вървя си нормално външно не ми личи че съм шизофреник даже и при разговор, но при продължителен разговор се натоварвам.
    Какво бихте предложили/препоръчали на човек като мен с шизофрения в стабилно състояние, понякога се чувствам безпомощен пред болестта сякаш тя е по-силна и ме умаловажава не е точната дума, но е близка по значение, директно се стоварва по никое време и аз се чувствам безпомощен това стана един път като другия беше по скоро симптом, но силен, който те прави сякаш си с все сили и можеш всичко, но аз се преборих и това не продължи макар да беше станало вечер. Обичайно съм като нормалните мисля и върша неща като нормален 29-30 годишно момче. Уведомете ме, ако имате някакви лекове за моята болест и сега ще напиша нещо, което прочетох може да не го четете, но на семинар преди 2010 г. д-р Махеш Ганди е известен също с това, че е излекувал момиче на 28 г. страдаща от шизофрения с роза калифорника 1М каквото и да значи това, ако има пояснение ще изслушам. Благодаря!

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.