Научни публикации в областта на хомеопатията

Хомеопатията, като лечебен метод, основан на феномена на подобието, безкрайно малката доза и строго индивидуализирания подход, заема определено място в терапията на много заболявания. Непрекъснато нараства броят на научните публикации, потвърждаващи ефективността на това лечение. Изследванията се провеждат чрез съвременните методи на клиничното изпитване, включващи рандомизирани, плацебо-контролирани, двойно слепи, сравнителни с референтни препарати проучвания. Ferley et al. (1989) публикуват в Br J Clin Pharmacol клинично изпитване за доказване ефикасността на Oscillococcinum върху 237 болни с грипоподобен синдром, получавали препарата и 244 болни, получавали плацебо и установяват сигнификантно по-добър ефект на Oscillococcinum (p=0.032) още след 24 часа по отношение на проследените симптоми.

Jenear и сътр. (2000), в болници в Париж, са изследвали ефекта на хомеопатични препарати върху 53 болни с рецидивиращ генитален херпес. От лекуваните 82% са получили подобрение, при 41% не е настъпил нов рецидив след лечението в продължение на 50 месеца; при 32% – един или два рецидива, при 9% – нови рецидиви, но с намалена честота и интензивност.

Известно е, че Bromocriptine се прилага за потискане на лактацията при жени. В някои страни (САЩ) вече не се прилага, защото понякога предизвиква сериозни нежелани реакции. Доказана е ефективността при прилагане на комбинацията от Apis mellifica 9CH и Bryonia 9CH с цел потискане на болезнена лактация при 71 жени, които не кърмят след раждането.

Аспиринът в хомеопатични дози, съотвенто 9, 15, 30 CH увеличава скоростта на тромбоцитната агрегация, а в доза от 100 мг (конвенционална) е тромбоцитен антиагрегант.

Arsenicum album 30CH редуцира хромозомната аберация (мутация) и аномалии в сперматозоидите. Това му действие може да намери приложение при лечението на безплодие у мъжете, които имат нарушена сперматогенеза.

В монографията на Филип Белон се описва потискащият ефект на Phytolacca върху спонтанната и провокирана секреция на цитокините – туморнекротизиращия фактор алфа, интерлевкин 10 и интерлевкин 12. Тези цитокини участват във възпалителните реакции при вирусни заболявания, а също и при множество алергични заболявания.

По данни на: Трета национална конференция по хомеопатия, проф. д-р Иван Крушков

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.