Д-р Милен Христов

Хомеопатия, лазерна терапия, лазерпунктура,
електропунктура и ароматерапия

Шуслерови соли

Д-р Милен Христов - 17 февруари 2012, 20:51
Хомеопатия

Етикети: ,

Използвайки метода на хомеопатията, преди повече от 130 години, д-р Вилхелм Шуслер създава 12 минерални соли в хомеопатични потенции (разреждания). Според неговите изследвания и практическо приложение, т.нар. „Шуслерови соли” подпомагат боледуващият организъм чрез стимулиране и реактивиране протичането на важни телесни процеси, както и нормализират разстроените функции на организма. Тези соли, нормално, се срещат в човешкото тяло, но по различни причини в определени етапи от живота, човек изпитва дифицит на някои от тях. Тъй като те участват в биохимията в организма, този дефицит най-често се проявява като дискомфорт, болка, заболявания, блокажи на клетки или органи и т.н.

Солите на д-р Шуслер са:

Механизъм на действие

Солите на Шуслер помагат, когато в тялото ИМА минерални вещества, които са неправилно разпределени. Те компенсират тези нарушения. Съвременните хора са добре информирани и често се хранят балансирано. Те смятат, че нямат нужда от нищо друго, защото получават жизнено необходимите вещества чрез своя балансиран хранителен режим. Практиката, обаче, дава примери за пациенти, които в своя ежедневен рацион получават всички полезни витамини и минерали, но в същото време имат болестни симптоми на дефицит. Такъв един парадоксален пример дава и д-р Шуслер:
Пациент с балансиран режим на хранене, който имал необходимото количество магнезий в тялото, страдал от болезнени спазми (признак на магнезиев дефицит). Това той обяснява с нарушение на молекулярното разпределение на магнезия в организма, което означава, че магнезиевите йони не се намират на подходящото място (т.е. в мускулите). В този случай помага Шуслерова сол №7 Magnesium Phosphoricum D6 (Магнезиев фосфат).

Важно!

Чрез солите на Шуслер не се задоволява конкретен минерален дефицит, а компенсират нарушенията в разпределението на минералните вещества.

Предимството на тези 12 соли е, че нямат странични ефекти.

Прилагането на биохимичното лечение с Шуслерови соли не се влияе и не оказва въздействие върху паралелни други методи на лечение.

Как възниква недостиг на дадена сол в клетката?

 • поради болестни дразнения
 • еднообразно хранене
 • недостиг на движение
 • недостиг на вода
 • замърсяване на околната среда
 • стрес
 • бактерии и вируси

Това са болестни импулси, които блокират регулационните процеси в клетката, а солите коригират и активират оздравителния процес.

Лицева диагностика

Д-р Шуслер е открил връзка между недостиг на дадена сол и признаци по цвета и блясъка на кожата на лицето. Например, при недостиг на магнезиев фосфат в организма, по бузите се появяват червенини; а при недостиг на железен фосфат, ъглите на очите се оцветяват в синкаво-черно. Признаци на дефицит могат да се появят не само по лицето, но и по косата, ръцете, краката и ноктите.

Забележка:

Въпреки естественият произход на тези соли, НЕ БИВА да се самолекувате, а да потърсите лекар-специалист, който да предпише правилния препарат или комбинация, както и съответната дозировка и продължителност на лечението. Освен това, добрият лекар би насочил пациента към определена хранителна диета, съобразена с анамнезата.


споделяне на връзка

110 коментара по темата: Шуслерови соли

 1. Утре на 12.11.12 иматели свободни часове да доида. благодаря предварително.

 2. Благодаря за бързия о адекватен отговор но,пропуснах да Ви питам колко време мога да приемам Шуслерова сол 2N и 11 N по две таблетки 2 на ден.

 3. ана първанова

  Здравейте, страдам от ревматоиден артрит в момента в ремисия. моля кажете ми според вас кои от солите трябва да вземам и в какви дози?

 4. Здравейте,дъщеря ми страда от вазомоторен ринит може ли да се приложи лечение със шуслерови соли и от кои соли да взема.

 5. Dobar den, tezi soli stavat li za deca(4 g.) i za zapushvane na efstahievite trabi. Mersi.

 6. Здравейте,Mirqna,
  Шуслеровите соли са подходящи за всички възрасти.
  При запушване на евстахиевата тръба се прилагат №4 и №6.

 7. Здравейте,Димитричка,не пишете какви симптоми има дъщеря Ви в момента.
  Добре е да посетите лекар хомеопат, а не да се самолекувате.
  Шуслеровите соли се изписват в комбинация, заедно с теренен хомеопатичен медикамент, който ще промени болестната реактивност на пациента към оздрявяване и намаляване на рецидивите.Лечението може да продължи 3-6 месеца.

 8. С хипотиоритизъм на Хашимото съм-тsh- е 4 пъти над нормата а антителата 3 пъти над нормата , с Елтерокс -tsh ми стигат до 2 пъти над нормата и не мърда повече.Отделно съм и с Остеохондроза от 4 до 7 шиен прешлен и нарушено Периферно оросяване на мозъка и взимам Винпоцетин или Бетасерк които сменям спрямо главоболето . Какви соли бихте ми препоръчали. Благодаря Ви, предварително.

 9. Здравейте!
  Д-р Христов,моля отговорете ми колко време може да се приема ШС -7/магнезиев фосфат/.В нашия малък град няма хомеопат и аз сама реших да започна да приемам 7,тъй като имах здравословен проблем и от болници ми писна.През 2011 направих криза-високо кръвно,висок пулс,въздух не ми достигаше,а преди това не съм боледувала и подобни неща не са ми се случвали.Предписаха ми Конкор и Микардис и отново ми се случваше същото.От два месеца приемам магнезиев фосфат,подобрих се,Микардис го спрях,а Конкор взимам половинка.Кръвно,пулс,спане ,крампи-всичко е наред.Сега не можах да намеря 7 и нямам,дали ще бъде решаващо или все пак организмът ми се е наситил и няма да има проблем?
  Искам да ме посъветвате какви други ШСоли да вземам за успокоение,защото в момента съм под голям стрес и всичко при мен явно е от напрежение.Мислех да взема 5,но пък тя е основна сол за хипотония/ами ако пак вдигна кръвно/?!
  Предварително благодаря.

 10. Здравейте!Дъщеря ми е на 9 години и не е спирала да се напикава по време на сън.От рентгеновата снимка се установи,че има Спина Бифида наL 1 и L2.Какво лечение бихте ми препоръчали?

 11. Здравейте! Сина ми е 13 годишен и от няколко години пролетно време му се появява един обрив по краката със силен сърбеж. моля Ви да ми кажете, сол № 6 ли само да приема или в комбинация с друга? Още, по колко на ден да взима? Благодаря предварително д-р Христов!

 12. Здравейте,Нина,
  Без преглед и диагноза не мога да назнача лечение.

 13. Здравейте,Miroslava!
  Лечението на спина бифида е само оперативно.

 14. Здравейте,Петрова!
  Шуслеровите соли могат да се приемат 2-3 месеца, след което се прави почивка.
  Нямат странични ефекти.

 15. здравейте!боледувам от хроничен гастро- дуоденит /вероятно с повишена киселинност / в следствие на хеликобактер/диагнозата е от 2011/, който съм изчистил;отделно имам диагноза раздразнени черва;освен това имам диагноза депресивен синдром/бар диагноза от 2006/като в момента не вземам антидепресанти от 3 месеца защото от последния имах и излекувах медикаментозен хепатит.вземам само креон и ензимил .кои номера соли трябва да вземам и за колко време ?благодаря !

 16. Здравейте,Д-р Христов.
  Дъщеря ми е на 3 г. и от 1 месец е с новооткрит диабет тип 1.
  Искам да попитам дали можете да подпомогнете лечението чрез хомеопатия.
  Тя в момента е в начална ремисия и стойностите на кръвната и захар са нормални,постепенно намаляваме дозата на инсулина.

 17. GERGANA SIMEONIVA

  ZDRAVEITE ,NA 35 GODINI SAM I PREMINAX PREZ ANURKSIA I BULIMIA ZA TEZI GODINI SEGA VECHE OTKAZAX MESOTO I SE OGRANICHAVAM .XODIA NA PSIXOLOG NO NE MI E DOSTATACHNO .IZKAM DA ZNAM KOI SOLI SA ZA MEN I SXEMA ZA PIENE .BLAGODARIA PREDVARITELNO

 18. Здравейте ,GERGANA SIMEONIVA!
  Можете да използвате шуслерова сол№2,№5 и №7-по 5 таб. от всяка сол за 3 месеца.

 19. Здравейте ,Илияна!
  При диабет се използват шуслерова сол -№4,№2, и №9-по 5таб. от всяка сол за 3 месеца поне.

 20. Здравейте,пламен!
  Можете да вземате Шуслерова сол №5, №7, и №9 -по 5 таб. от всяка сол за 3 месеца.

 21. Здравейте д-р Христов!Дъщеря ми има кисти на щитовидната жлеза ,какви соли да приема ,за тяхната резорбция и регенериране на жлезата?хормоналните и изследвания са в норма.

 22. Здравейте, Диляна!
  За кисти на щитовидната жлеза се взема шуслерова сол №8 2 по 5 таб. за 2-3 месеца.

 23. Зравейте д-р Христов, бих искала и аз да се консултирам- за нарушено храносмилане и подуване на стомаха разбрах, че е подходяща сол № 10, но в каква дозировка и колко трябва да продължи приемането на таблетките?
  Благодаря предварително!

 24. Златина Иванова

  Здравейте д-р Христов!Синът ми е на 9г.и още се напишква.Правили сме изследвания на стерилна и обикновена урина, ехография на отделителна система.При което се установи,че от медицинска гледна точка детето е здраво.Опитвали сме и хомеопатично лечение с гранулките на Боарон, но и това не даде резултат.Интересувам се от Шуслеровите соли и по точно коя сол мога да давам,колко време и в каква дозировка.Благодаря ви предварително.

 25. Невена Манолова

  Здравейте,
  Бихте ли ми препоръчали Шуслерова сол при инкотенция на урина.В менопаузя съм.
  Предваринелно благодаря!

 26. Здравейте,
  дъщерями е студент по медицина, страда от безсъние, има случаи в които дири със зопиклон неможе да заспи, а дори и да заспи спи по 4-5 часа, но вече и е много трудно и се притеснявам да не изпадне в депресия.
  Какво бихте ми препоръчали

 27. Благодаря, че помагате!
  Имамам „хашимото“ и непрекъснато ми вдигат л-тироксина. От една седмица вземам шуслерови соли №8/самолечение-подувам се в лице и крака и ми казват, че е от щит. жлеза/ С какви други соли е добре да ги комбинирам?
  Моля, за отговор!

 28. Здравейте ,д-р Христов .На баща ми откриха подагра какви соли да приема

 29. Zdraveite,d-r Hristov Imam rozaceq i perioralen dermatit,predi menstruazia papkite po bradi4kata mi sa mnogobroini i mi se poqvqvat i herpesi.Koi soli moga da polzvam i kak?Blagodarq!

 30. Здравейте Valentina!
  Вземайте шуслерова сол №7,№11 и №12 по 5 таб. дневно от всяка сол.

 31. Здравейте ,георги!
  За подагра може да приема солите №8,№9 и №10 по 5 таб. за 3 месеца.

 32. Здравейте, reni styanova!
  Можете да добавите сол №2 и №10 по 5 таб. от всяка сол.

 33. Милослава Стоянова

  Здравейте, Д-р Христов,

  Качих 10 кг след обездвижване, поради това, че си ударих главата на едни стълби преди 1 година. Нямам сериозни странични ефекти и усложнения, само леко възпаление на дясното вътрешно ухо върху което паднах, но то отшумя наскоро.

  В същото време обаче ми се случиха доста неприятности и нервната ми система е леко разклатена. Освен 5-те хранения за деня започнах да се храня в 10 вечерта. Типичното нервно хранене, т.е. поглъщам всичко което видя в огромни количества, без нещо конкретно да ми се яде. Сладко, солено, лютиво, кисело, и най вече хляб, много хляб.

  Моля Ви да ми помогнете и да ми изпишете каква комбинация трябва да взимам и по колко за нервната система и за отслабване. Ако ми дадете номер на който да се обадя, мога да си запиша час при Вас за консултация.

  Благодаря предварително за отделеното време.
  Милослава

 34. zdraveyte slucayno popadnah na vasa stranıtsa ı ıska da popıtam za ottocı na krakata koya sol oga da polzvamm

 35. Karolina Kostadinova

  Zdraveite D-r Hristov!
  Az ne jiveia v BG,za tova shte Vi buda mnogo blagodarna,ako mi otgovorite tuk.Interesuva me koia e nai dobrata kombinacia za revmatoiden artrit.Blagodaria Vi predvaritelno!

 36. Здравейте Д-р. ристов!
  Сина ми е на 1 год. и 4 месеца и ходи с лявото стъпало на крачето на вътре. Ортопед ни препоръча високи твърди сандали, докато педиатърката ни посъветва да започна да му давам солите D 12. Въпросът ми към вас подходящи ли са те, възможно ли е наистина да окажат влияние? Колко време трябва да му давам и по колко?
  Благодаря Ви!

 37. Здравейте, Ани!
  Ако има слабост на съединителната тъкан се дават шуслерова сол №1 и №11- по 4 таб. дневно за 3 месеца поне.

 38. БОГИНЯ КОЛЕВА

  Здравейте Д-р Христов ,
  За палмоплантарна пустолоза шуслерови соли 11 и 12 с какво друго хомеопатично лекарство се комбинира.
  На 52г. съм и съм в менопауза

 39. Здравейте,Karolina Kostadinova!
  Без да ви разпитам, няма как да назнача лечение.

 40. Здравейте,leyla!
  Вземайте шуслерова сол №8- 3 по 3 таб. дневно.

 41. Здравейте Д-р Христов! Искам да ви попитам кой номер шуслерова сол бихте ми препоръчали за нерви,страхова невроза,безпокойство,притеснения и раздразнителност.Предварително Благодаря!

 42. Здравейте, преди 2 седмици започнах да пия магнезиум фосфорикум Д6 (номер 7) и започна коремът да ме наболява и да се издува, много неприятно. Има ли вероятност човек да няма поносимост към точно определена такава сол?Благодаря предварително :)

 43. Privet d-r Xristov,az sum v chyjbina i slychaino vchera razbrax za shyslerovata sol,navlqzox v klimaktiriym i ne mi se iska da izpolzvam lekarstva na xormonalna osnova,ima li shyslerova sol za tova i koi nomer trqbva da vzemam.blagodarq vi predvaritelno.

 44. Здравейте Д-р Христов,
  След двугодишно кърмене на първото дете получих видими дупки в емайла на зъбите -на 4 места. Сега започвам кърмене на второто си дете и се притеснявам, че проблема ще се задълбочи. Предполагам, че в случая са удачни N1 или N2, но ще съм благодарна, ако кажете мнението си по въпроса.

 45. Здравейте,Алекс!
  Шуслерова сол №1 и №2 се вземат профилактично по време на бременността и кърменето, за да се избегнат пролеми с зъбите.

 46. Здравейте Д-р Христов, дъщеря ми е на 5 год., но върви доста слаба и ниска за възрастта си, освен това и косата й не расте- около 10 см. е и не мърда. Иначе е здраво дете. След доста ровене в нета видях, че може би има недостиг на силиций. Мислите ли, че сол N:11 ще й помогне или в комбинация с други и евентуално как да ги приема и за какъв период. Благодаря много!

 47. ДР.ХРИСТОВ,тати има подагра кажете кои номер соли да взема и по колко на ден от всеки вид и колко продалжително време.БЛАГОДАРИМ ВИ.ние сме от малак град и ни е трудно да доидем при ВАС.

 48. Евелина Цанкова

  Здравейте, д-р Христов,
  моята дъщеря на 15 г. е с диагноза ювенилен ревматоиден артрит, в момента се лекува с 1 табл. дневно резохин. Моля да ми кажете какви шуслерови соли могат да и подобрят състоянието и каква е схемата на приемане! Надявам се на помощ и Ви благодаря предварително!

 49. Здравейте д-р Христов,
  с интерес прочетох информацията за приложението на солите и бих искала да получа информация дали бих могла да ги приложа за моето заболяване – имам коксартроза на дясна тазобедрена става с постоянни болки, стигащи до коляното. От приеманите лекарства започнах да вдигам кръвно и да получавам сърцебиене.
  Предварително Ви благодаря.

 50. Здравейте, Д-р Христов!
  Много се надявам да ми отговорите, докато намеря начин да си запиша час при вас. След много години лутане ми поставиха диагноза „псориатичен артрит“. Традиционната медицина не ми помага. Сама си търся алтернативи. Сега съм решила да пробвам и Шуслерови соли. Бихте ли ми казали дали е подходяща комбинация: 1,2,4,6,11 , 3×2 т. дневно или 2×3 т. дневно.
  Пила съм Резохин преди много години, последно бях 2 години на Метотрексат. От почти година не пия медикаменти, освен аспирин понякога.

 51. Здравейте, Магдалена!
  От всяка сол се вземат по 5 таб. дневно.

 52. Йорданка Димитрова

  Д-р Христов страдам от псориазис от доста години в момента приемам метротексат може ли да прием шуслерови соли?Ако може бих искала да зная как се приемат и колко.Ако е възможно бих желала да ми изпишете и диета.Благодаря ви предварително.

 53. Здравейте, доктор Христов, имам назначено хомеопатично лечение с два продукта.
  Ще навреди ли ако пия сол номер 11 .Имам проблеми с ноктите и косата. Може ли да ги пия ?

 54. Здравейте,д-р Христов!Аз съм оперирана от папиларен карцином на щитовидната жлеза,но доколкото знам мога да приемам шуслерови соли ,не са противопоказани ,нали?Каква комбинация бихте ми препоръчали за нервите,т.к. съм със световъртеж на нервна почва и болки в тилната и раменната област(поради наличие на шипове).Отделно имам и миома,има ли комбинация и за нея?Благодаря Ви предварително за отговора!

 55. Моля да ми кажете и комбинация,ако има такава, която да помага при онко заболявания?Има ли сол ,която да е противопоказана?

 56. Таня Иванова

  Здравейте д-р Христов,
  коя е подходящата комбинация от шуслерови соли е подходяща при СПЯ?

 57. Здравейте д-р Христов!
  Сина ми е на почти 16 г и през последната година страда от упорита уртикария. Докато сме на медикаменти/ ериус и др/ минава, но после отново.В безизходица съм!Помогнете ми!?

 58. Здравейте,д-р Христов!
  Моля да ми кажете комбинация при депресия съпроводена с плачливост,повръщане понякога,130,140 на 90 кръвно при нервност и силна подтиснаст.Благодаря Ви!

 59. Здравейте Др. Христов купих сисоли N6 имам проблем с косопад хиперпигментация и меки като лист нокти . имам отстрнена жлъчка и заболяване на черен дроб . Мога ли да приемам солите и с другите си лекарства и витамини които приемам . Благодаря Ви .

 60. Здравейте,Ваня Миленова!
  Можете да приемате солите с други лекарства.Няма противопоказания.

 61. Ирена Николова

  Здравейте ,др.Христов.Страдам от невродермит , който вече се превърна в хроничен.Какви соли бихте ми препоръчали да вземам?Благодаря Ви предварително.

 62. Мариета

  Здравейте, имам болеста на хашимото , започнах често да боледувам започвам с болки в гърлото и барзо става на бронхит , и бронхита стана хроничен, декември и януари бях болна , сега отново сам болна парво гарлото сега вече и с кашлица , какво ще ми препорачате като лечение

 63. В. Николов

  Здравейте,
  Аз съм със 10 годишна шийна травма на ниво С-3,4 и 5. Бях 16 дена с компресия на гр.мозък. Претърпях 4 операции- укрепване на прешлени с метал; почистване канала на гръбн.мозък; смяна междупрешл. пространства с биопластмаса; присаждане на стволови клетки. От три години се уча да вървя с помощни средства.
  Интересува ме – могат ли шуслеровите соли да покажат положителен ефект в/у мускулатурата и жилите ми?

  Благодаря Ви

 64. Здравейте,
  Дъщеря ми е с хипотериодизъм и пие тироксин.Пиейки Шуслеровите соли ,могат ли те да доведат до намаляване на дозата Тироксин?Или даже да се спре.Дозата е 0,75?Препоръчаха ни Шуслерови соли 4 и 7.Първите 5 дни по 5 от двете и след това по 2 за три месеца.Ще съм Ви благодарна ако изкажете вашето мнение…Благодаря предварително.

 65. Здравейте д-р Христов,
  аз съм с парализа на дясна ръка, получена от травма. Има ли шанс със солите?

 66. Здравейте д-р Христов,
  аз съм с парализа на дясна ръка, получена при травма. Има ли шанс със солите

 67. Ваня Иванова

  Здравейте,
  Искам да Ви попитам какви соли да си взема при безсъние,стрес и киста на яйчника,която е 30мм/ проследявам се през 6 месеца и гинеколожката ми каза,че за сега не се налага операция,лекарства не мога да взимам,защото имам разширени вени/.Благодаря Ви предварително!!!

 68. Zdr, sina mi e na 2 godinki, nqma zabolqvaniq no mi se iska da mu davam ot solite za da raste zdrav I silen. Dali e vazmojno da priema nqkoi ot solite, ako da koi sa te I po kolko na den.mn blagodarq

 69. Александра

  Здравейте,имам проблем с едното ухо,намален слух и шум постояннен,не се знае от какво е всичото това,имам ямр,кръвни иследвания,скенер на глава,снимки на зъби и т.н-и няма изменения никъде,не съм боледувала от грип и подобни,има запушване на евстахиевата тръба и намаление във високите честоти ,какво ще ме посъветвате,не спя даже с приспивателни като зопиклон,благодаря ви.

 70. Марияна

  Здравейте,
  от 1 месец имим силни болки в едното коляно,което беше и доста подуто.Личната ми лекарка ми предписа нестероидни противовъзпалителни, които изпих поради силната болка.Много добре зная, че това не е лечение и ви моля да ми препоръчате какви соли да пия.

 71. Петрова

  Д-Р Христов с наднормено тегло съм и доста оредяла коса,Може ли да комбинирам ШС 5 9 10 11 и по каква схема

 72. Виолина

  Здравейте !Моят син /на 8 години е / има забавяне в говорното развитие/ на 1ги 2м направи температурен гърч и спря да говори ,чак на 5години започна , но има още много какво да се желае за да настигне връстниците си / , може ли давам шуслерови соли и кои?

 73. ЗдравейтеВиолина!
  Можете да му давате шуслерова сол №2, №5 и №7 по 5 таб. от всяка сол дневно за 3 месеца.

 74. Здравейте Петрова!
  Можете да комбинирате тези соли по 5 таб. от всяка сол дневно за 3 месеца.

 75. Здравейте Марияна,
  препоръчвам ви сол №3 по 2 таб. през 30 мин да се смучат,сол №10 -2 по 5таб. дневно.

 76. Здравейте, имам болеста на Хашимото. TSH е високо и холестерола също, а съм слаба. какви соли ще ми препоръчате. Благодаря Ви, предварително.

 77. красимира петрова

  Здравейте! След операция на менискус търся начин да намаля отоците в коляното – може ли да препоръчате схема със соли /на същото коляно има неоперирана Бекерова киста/? Благодаря Ви предварително!

 78. Здравейте Др. Христов!
  Дете с муковисцидоза приема шуслерова сол № 8 по 3 таблетки на ден вече 2 години.
  Знае се ,че солта в организма на тези болни излиза на повърхността на кожата и организма им има дефицит на натрием хлорид .
  Може ли да се приема САМО тази сол дълго време ,или е наложително да бъде комбинирана с други соли,за да не се получи дисбаланс?
  Благодаря предварително за отговора!

 79. Здравейте д-р Христов имам хипер функция на щитовидната жлеза и възли. Кои номера шуслерови соли трябва да приемам. fT4 41.3 TSH 0=05

 80. Виолета Антонова

  Здравейте д-р Христов, установиха ми диагноза „подагра“ при пристъп, с пикочна киселина 570. Не пия, не пуша, не пия кафе и кола, на диета съм след операция от жлъчка, не прекалявам с червени меса и др. противопоказни неща. Баща ми имаше подагра с чести пристъпи, придружена със заболяване на бъбреците.
  Моля препоръчайте ми комбинация от шуслерови соли.
  С уважение-Виолета Антонова

 81. ЗдравейтеВиолета Антонова,подходящи са солите №8,№9 и №10.
  Могат да се приемат продължително време.

 82. Здравейте! Дъщеря ми е на 3 год .Има тенденциякъм увеличаване на 3- та сливица, със съответните задна хрема и кашлица.приема лимфомиозот.Моли Ви кажете ми какви шуслеровисоли може да приема.Благодаря Ви!

 83. Здравейте,кой номер от солите се приема при често боледуване,проблеми с гърлото и стомаха?

 84. Красимира Георгиева

  Здравейте, д-р Христов.
  Изписаха ми Остеоактив,пред вид паказаният от изследване на костната платност.Реших да взимам шуслерови соли № 1,2,11, вместо Остеоактив.
  Моля за уточнение на дозата.Взимам по 3 табл.от трите № 1-сутрин – 3 табл.
  № 11 обяд – 3 т. и № 2 вечер – 3 табл.
  Фармацевт ми препоръча по 2 табл.
  Моля за вашият отговор.
  Благодаря Ви предварително.

 85. Здравейте д-р Христов,искам да попитам за комбинация от шуслерови соли за лечение на Ешерихия коли.Купих номера 3,4,8 и10.В каква последователност и по колко хапченца да се приемат и за какъв период?

 86. Zdraveite Dr. Hristov, imam diskova hernia koi soli bihte mi preporachali za bolkata? Blagodarq vi

 87. Здравейте.Аз съм с ошипяване във врата което ми създава големи проблеми.Може и мигрена да имам.10 лекаря-10 диагнози.Главоболието е и хронично,което преминава в пристъпи 2-3 пъти в месеца.По време на овулация и цикъл-задължително.От там се провокираха страхове и ПА при пристъпите.Удачни ли са солите 1,2,5,7,11 и вобще тези всички могат ли да се взимат наведнъж.Вие какво бихте препоръчали?На 37 год съм.

 88. София Данина

  Привет от Смолян на всички участници! Здравейте Д-р Христов! Ще се опитам по накратко да разкажа. Април месец в очакване на двете си внучета да се родят, явно под стрес ме удари на езика. Усещането беше за постоянно присъствие на косъм, после се превърна в троха, изсъхваше ми устата. направени всички прегледи при УНГ, ЕХО на коремни органи и щитовидна жлеза. Така попаднах на хомеопат, при прегледа крайно заключение нервен срив. Приемам алуминия, натриум муратикум, игнатия и нукс вомика. Повлия се единствено от тях…реших да прекъсна, незнайно защо и то се завърна. Попадайки на Шуслеровите соли, дори разбирам, че трябва да се пият с хомеопатични. И понеже съм направо изненадана, че давате и тук напъствия за комбинация, и смятайки моя случай вече на прав път, да дадете Вашите напътствия кои соли да включа. Благодаря Ви за голямото сърце да помагате тук.

 89. Ани Атанасова

  Старадам от панически страх вследствие на претърпяна катастрофа и шипове на врата.Какви соли да приемам.

 90. Елена Веселинова

  Добър ден д-р Христов.Синът ми е на 10 години има нощно напикаване,много е нервен,неспокоен,плачлив,много голям страх от тъмно,от хора,през деня се изпуска по малко в гащите по голяма нужда.Когато е сам в къщи не смее да отиде до тоалетната,понеже се намира до входната врата и го е страх.Биха ли помогнали солите,кой номер ми препоръчвате и колко време да ги приема?Благодаря

 91. Венета Димова

  Здравейте д-р Христов,
  Имам високо кръвно налягане 140/100 , стеснени кръвоносни съдове и остеопороза.Ориентирах се към соли 1,2,4,7,8.Бихте ли ми казал как да ги комбинирам и по колко?Да добавя ли и други соли?В какъв период от време да ги пия?Благодаря предварително!

 92. Искам да попитам при инфекция при гърлото по колко таблетки трябва да приемам щуслерова сол номер 3 за по силен ефект ???

 93. Здравейте, има ли комбинация за тироидно хашимото, понеже не съм сигурна пояснявам, че жлезата се свива такава е диагнозата.
  Кои соли са подходящо какво количество и какъв период ?
  Благодаря.

 94. Д-р Христов, имам намалена функция на щитовидната жлеза и Хашимото, антителата варират между 200 и 450, пия по схема еутирокс -50,75 и поддържам TSH в норма.За антителата приемам селен, но резултатите не са удовлетворяващи.Напълнях и опитите за отслабване са безрезултатни.Какви соли мога да пия и възможно ли е да се намали след време дозата еутирокс и евентуално да се спре приема на медикамента.
  Благодаря Ви предварително!

 95. мина атанасова

  д-р Христов искам да ви попитам детето ми е на 2год и 8 месеца 4есто се разболява и лекарката и предписа шуслерова сол номер 11 по 1 таблетка ве4ер в продалжение на колко месеца мога да и ги давам..благодаря предварително

 96. детето ми е на 3 години с астма , кой соли са подходящи за него и как да ги давам. благодаря ви

 97. Здравейте , при киста на щитовидната жлеза и нормално ниво на хормоните кои соли бихте ми препоръчали? благодаря

 98. Здравейте,
  дъщеря ми е на 9 години.След 4 година се напикава през нощта.Напикаването продължава всяка вечер.Какви шуслерови соли мога да и давам за нощно напикаване и по колко на ден ,за какъв период?

  Благодаря!
  Поздрави!

 99. Здравейте ,имам оперирана щитовидна жлеза и пия елтироксин и микардис.кой шуслерови соли да използвам за намаляване на теглото?

 100. Д-р Христов,
  Шуслерови соли 1,2 и 11 помагат ли при остеопороза? Могат ли да се приемат едновременно с Osteoactiv forte?
  Предварително благодаря.

 101. Здравейте, каква комбинация от Шуслерови соли препоръчвате при възли на щитовидната жлеза и нормална функция. Благодаря

 102. желка филипова

  Здравейте д-р Христов,
  Моля да ми отговорите какви шуслерови соли и как трябва да се приемат при заболяване на щитоведната жлеза-Хашимото -търся алтернатива ,за да не прилагам хормонално лечение, тъй като не мога да гълтам лекарства, а съм чувала, че солите се разтварят във вода.Благодаря Ви предварително.Ако считате че трябва да дойда при Вас за преглед, пишете ми кога и в колко часа, тъй като съм от Бургас.Хубави празници!

 103. здравейте.искам да попитам могат ли да се приемат шуслерови соли при кисти на яйчника?и дали ще помогнат при хлоазма на лицето?благодаря ви. :)

 104. D-r Hristov, katastrofirah i vposledstvie poluchuh hematom v mozuka i kruvoizliv. Veche 5 mesec se lekuvam i pia lekarstva za urosqvune na mozuka i protiv epilepsia. Imam i shum v lqvoto uho. Na skoro se okaza che imam i dermatit na liceto, no travmata na glavata mi e mnogo po-tejka, taka che po skoro iskam da me posuvetvate kakvi soli moga da vzimam. Predvaritelno blagodarq!

 105. Zdr. Imam hiperpigmentaciq v zonata na bradchkata ,s qsno ochertani granici.25 godini sam I q imam ot dete ,nemislq che se dalji na slance to .vaprosa mi e misliteli che solite biha mi pomognali I koi tochno . predvaritelno vi blagodarq

 106. Здравейте Доктор Христов. Детето ми е на 3 год. и 6 месеца и от както е на детска градина е постоянно болен. В един кръговрат сме. Започваме с зелени сополи гърлото постоянно зачервено, огромни сливици. Докато спи хърка и е с отворена уста. Постоянно сме на антибиотици. И винаги при прегледи ни се казва, че са много големи сливиците и за това се получавало така. Коя от Шуслеровите соли би ни помогнала? Благодаря!

 107. Здравейте Д-р Христов,

  Моля кажете ми какво да приемам при фиброкистозна мастопатия , болезненост преди меструация и като превенция за рак на гърдата поради фамилна обремененост – баба, майка.
  Благодаря.

 108. Здравейте ! Ще мога ли да смеся номер 5 с номер 11 ? Благодаря предварително !

 109. вяра лилова

  Здравейте,
  Имам диабет и хашимото и съм на лекарства.Въпроса ми е дали мога да приемам соли №11, тъй като съдържат лактоза монохидрат и пшенично нишесте.Опасявам се че, може да се качи нивото на кръвната захар и не зная как ще повлияе на щитовидната жлеза.
  Благодаря предварително.

 110. Д-Р ХРИСТОВ, синът ми(на 15г) страда от алопеция ареята вече около 5години.Преди 1година се беше възстановил напълно,но наскоро пак всико започна с пълна сила.МОЛЯ,помогнете ни, коя комбинация от шуслерови соли да вземем.БЛАГОДАРЯ ВИ.

Моля, пишете коментарите си на кирилица.