Д-р Милен Христов

Хомеопатия, лазерна терапия,
биорезонансна диагностика и лечение

Шуслерови соли

Д-р Милен Христов - 17 февруари 2012, 20:51
Хомеопатия

Етикети: ,

Използвайки метода на хомеопатията, преди повече от 130 години, д-р Вилхелм Шуслер създава 12 минерални соли в хомеопатични потенции (разреждания). Според неговите изследвания и практическо приложение, т.нар. „Шуслерови соли” подпомагат боледуващият организъм чрез стимулиране и реактивиране протичането на важни телесни процеси, както и нормализират разстроените функции на организма. Тези соли, нормално, се срещат в човешкото тяло, но по различни причини в определени етапи от живота, човек изпитва дифицит на някои от тях. Тъй като те участват в биохимията в организма, този дефицит най-често се проявява като дискомфорт, болка, заболявания, блокажи на клетки или органи и т.н.

Солите на д-р Шуслер са:

Механизъм на действие

Солите на Шуслер помагат, когато в тялото ИМА минерални вещества, които са неправилно разпределени. Те компенсират тези нарушения. Съвременните хора са добре информирани и често се хранят балансирано. Те смятат, че нямат нужда от нищо друго, защото получават жизнено необходимите вещества чрез своя балансиран хранителен режим. Практиката, обаче, дава примери за пациенти, които в своя ежедневен рацион получават всички полезни витамини и минерали, но в същото време имат болестни симптоми на дефицит. Такъв един парадоксален пример дава и д-р Шуслер:
Пациент с балансиран режим на хранене, който имал необходимото количество магнезий в тялото, страдал от болезнени спазми (признак на магнезиев дефицит). Това той обяснява с нарушение на молекулярното разпределение на магнезия в организма, което означава, че магнезиевите йони не се намират на подходящото място (т.е. в мускулите). В този случай помага Шуслерова сол №7 Magnesium Phosphoricum D6 (Магнезиев фосфат).

Важно!

Чрез солите на Шуслер не се задоволява конкретен минерален дефицит, а компенсират нарушенията в разпределението на минералните вещества.

Предимството на тези 12 соли е, че нямат странични ефекти.

Прилагането на биохимичното лечение с Шуслерови соли не се влияе и не оказва въздействие върху паралелни други методи на лечение.

Как възниква недостиг на дадена сол в клетката?

  • поради болестни дразнения
  • еднообразно хранене
  • недостиг на движение
  • недостиг на вода
  • замърсяване на околната среда
  • стрес
  • бактерии и вируси

Това са болестни импулси, които блокират регулационните процеси в клетката, а солите коригират и активират оздравителния процес.

Лицева диагностика

Д-р Шуслер е открил връзка между недостиг на дадена сол и признаци по цвета и блясъка на кожата на лицето. Например, при недостиг на магнезиев фосфат в организма, по бузите се появяват червенини; а при недостиг на железен фосфат, ъглите на очите се оцветяват в синкаво-черно. Признаци на дефицит могат да се появят не само по лицето, но и по косата, ръцете, краката и ноктите.

Забележка:

Въпреки естественият произход на тези соли, НЕ БИВА да се самолекувате, а да потърсите лекар-специалист, който да предпише правилния препарат или комбинация, както и съответната дозировка и продължителност на лечението. Освен това, добрият лекар би насочил пациента към определена хранителна диета, съобразена с анамнезата.


споделяне на връзка

253 коментара по темата: Шуслерови соли

  1. Др Христов искам да си запиша час при вас за доста здравословни проблеми. Моля на личния имейл да ми кажете и приблизителна цена на прегледа

  2. Здравейте д-р Христов.
    С автоимунен тиреоидит на Хашимото съм. Приемам л-тироксин 0,75мг.
    Слабата памет и концентрация ми създават много проблеми. Увеличето тегло също. Да не говоря за ежедневното главоболие и болките в ставите.
    Моля, за вашият отговор – кои шуслерови соли бих могла да приемам и по каква схема.
    Благодаря предварително

  3. Николай Георгиев

    Здравейте! Имам себореен дерматит по главата и лицето с който се мъча вече 10 години в момента съм на 35, ще съм ви много благодарен ако ми препоръчате да пия хомеопатия и соли. Благодаря

  4. Димка Растева

    Здравейте д- р Христов.От дълги години съм хипертоничка, а от 3 години имам и диабет както и болки в гърба с изтръпване на ръцете.Как бих могла да си помогна с шуслерови соли при няколко заболявания едновременно.На 59 години съм.

  5. Ели Владимирова

    Здравейте, д-р Христов
    имам два миомни възела на матката- 6 см и 3 см.На 52 години съм с две големи деца.Последна менструация през м.януари тази година.Миналата беше през шест месеца. Искам да попитам миомните възли подлежат ли на хомеопатично лечение.И ако да – какво да бъде? Благодаря Ви предварително.

  6. Здравейте, моля за съдействие. Бременна съм в 23 г.с. Приемах Шуслерова сол 3 по предписание на лекар. Но съм я приемала неправилно като съм поглъщала таблетките. Приемала съм по три хапчета в продължение на около седмица. Има ли странични ефекти при неправилен прием, възможно ли е да съм навредила на бебето? Два дни имах силна диария и гадене, възможно ли е да се дължи на този неправилен прием?

    Благодаря ви

  7. славка илива

    Д-р Христов моля ви бих желала да си запиша час при вас.

  8. Здравейте, д-р Христов

    Майка ми е с подагра. Стойност на пикочното киселина 456.
    Тя е на синтром. Взема по 1 фурантрил дневно.
    До сега се лекува с Подагрол и още едни билкови капки. Няма подобрение на стойностите.
    Моля да ме посъветвате, мога ли да включа и шуслеровите соли №9 и №11

  9. Здравейте Д-р Христов. Майка ми е с астма и Хашимото. Моля да ми препоръчате комбинация от соли за двете заболявания. Предварително Ви благодаря за отделеното време.

  10. Здравейте Д-р Христов. Майка ми е с астма и Хашимото. Моля да ми препоръчате комбинация от силите за двете заболявания. Предварително благодаря за отделеното време.

  11. Иваничка Пенева

    Здравейте, д-р Христов. Съпругът ми е на 52г и събира вода в коляното. Преди 2 месеца му правиха пункция и му беше минало, но отново започна да събира. През 2016г. получи инфаркт и е с 2 стенда на сърцето, пие лекарства за разреждане на кръвта. Интересува ме какви шуслерови соли да взима за проблема в коляното. Много Ви благодаря.

  12. Здравейте,Иваничка. Може да взема шуслерова сол №8 и №10 2 по 5 таб.

  13. Илияна Павлова

    Здравейте, д-р Христов! Много Ви моля за съвет. Баща ми е с втори исхемичен мозъчен инсулт-тромботичен във вертебробазиларната система-малкомозъчен вдясно. Открит е и менингиом в дясно, париетално. Пареза латентна за десни крайници. Има диабет от 10 години, висок креатенин 480, което говори за бъбречна недостатъчност.В момента провежда рехабилитация има световъртежи и чест рефлукс. За бъбреците приема като редува фурантрил и трифас, от лекарствата за инсулта само кавинтон, за съжаление не може да пие всички предписани лекарства, поради рефлукса. Отслабна много. Може ли да ми препоръчате комбинация от шуслерови соли за бъбреци и за инсулта?Предварително Ви благодаря!

Моля, пишете коментарите си на кирилица.