Д-р Милен Христов

Хомеопатия, лазерна терапия, лазерпунктура,
електропунктура и ароматерапия

Шуслерови соли

Д-р Милен Христов - 17 февруари 2012, 20:51
Хомеопатия

Етикети: ,

Използвайки метода на хомеопатията, преди повече от 130 години, д-р Вилхелм Шуслер създава 12 минерални соли в хомеопатични потенции (разреждания). Според неговите изследвания и практическо приложение, т.нар. „Шуслерови соли” подпомагат боледуващият организъм чрез стимулиране и реактивиране протичането на важни телесни процеси, както и нормализират разстроените функции на организма. Тези соли, нормално, се срещат в човешкото тяло, но по различни причини в определени етапи от живота, човек изпитва дифицит на някои от тях. Тъй като те участват в биохимията в организма, този дефицит най-често се проявява като дискомфорт, болка, заболявания, блокажи на клетки или органи и т.н.

Солите на д-р Шуслер са:

Механизъм на действие

Солите на Шуслер помагат, когато в тялото ИМА минерални вещества, които са неправилно разпределени. Те компенсират тези нарушения. Съвременните хора са добре информирани и често се хранят балансирано. Те смятат, че нямат нужда от нищо друго, защото получават жизнено необходимите вещества чрез своя балансиран хранителен режим. Практиката, обаче, дава примери за пациенти, които в своя ежедневен рацион получават всички полезни витамини и минерали, но в същото време имат болестни симптоми на дефицит. Такъв един парадоксален пример дава и д-р Шуслер:
Пациент с балансиран режим на хранене, който имал необходимото количество магнезий в тялото, страдал от болезнени спазми (признак на магнезиев дефицит). Това той обяснява с нарушение на молекулярното разпределение на магнезия в организма, което означава, че магнезиевите йони не се намират на подходящото място (т.е. в мускулите). В този случай помага Шуслерова сол №7 Magnesium Phosphoricum D6 (Магнезиев фосфат).

Важно!

Чрез солите на Шуслер не се задоволява конкретен минерален дефицит, а компенсират нарушенията в разпределението на минералните вещества.

Предимството на тези 12 соли е, че нямат странични ефекти.

Прилагането на биохимичното лечение с Шуслерови соли не се влияе и не оказва въздействие върху паралелни други методи на лечение.

Как възниква недостиг на дадена сол в клетката?

 • поради болестни дразнения
 • еднообразно хранене
 • недостиг на движение
 • недостиг на вода
 • замърсяване на околната среда
 • стрес
 • бактерии и вируси

Това са болестни импулси, които блокират регулационните процеси в клетката, а солите коригират и активират оздравителния процес.

Лицева диагностика

Д-р Шуслер е открил връзка между недостиг на дадена сол и признаци по цвета и блясъка на кожата на лицето. Например, при недостиг на магнезиев фосфат в организма, по бузите се появяват червенини; а при недостиг на железен фосфат, ъглите на очите се оцветяват в синкаво-черно. Признаци на дефицит могат да се появят не само по лицето, но и по косата, ръцете, краката и ноктите.

Забележка:

Въпреки естественият произход на тези соли, НЕ БИВА да се самолекувате, а да потърсите лекар-специалист, който да предпише правилния препарат или комбинация, както и съответната дозировка и продължителност на лечението. Освен това, добрият лекар би насочил пациента към определена хранителна диета, съобразена с анамнезата.


споделяне на връзка

238 коментара по темата: Шуслерови соли

 1. Утре на 12.11.12 иматели свободни часове да доида. благодаря предварително.

 2. Благодаря за бързия о адекватен отговор но,пропуснах да Ви питам колко време мога да приемам Шуслерова сол 2N и 11 N по две таблетки 2 на ден.

 3. ана първанова

  Здравейте, страдам от ревматоиден артрит в момента в ремисия. моля кажете ми според вас кои от солите трябва да вземам и в какви дози?

 4. Здравейте,дъщеря ми страда от вазомоторен ринит може ли да се приложи лечение със шуслерови соли и от кои соли да взема.

 5. Dobar den, tezi soli stavat li za deca(4 g.) i za zapushvane na efstahievite trabi. Mersi.

 6. Здравейте,Mirqna,
  Шуслеровите соли са подходящи за всички възрасти.
  При запушване на евстахиевата тръба се прилагат №4 и №6.

 7. Здравейте,Димитричка,не пишете какви симптоми има дъщеря Ви в момента.
  Добре е да посетите лекар хомеопат, а не да се самолекувате.
  Шуслеровите соли се изписват в комбинация, заедно с теренен хомеопатичен медикамент, който ще промени болестната реактивност на пациента към оздрявяване и намаляване на рецидивите.Лечението може да продължи 3-6 месеца.

 8. С хипотиоритизъм на Хашимото съм-тsh- е 4 пъти над нормата а антителата 3 пъти над нормата , с Елтерокс -tsh ми стигат до 2 пъти над нормата и не мърда повече.Отделно съм и с Остеохондроза от 4 до 7 шиен прешлен и нарушено Периферно оросяване на мозъка и взимам Винпоцетин или Бетасерк които сменям спрямо главоболето . Какви соли бихте ми препоръчали. Благодаря Ви, предварително.

 9. Здравейте!
  Д-р Христов,моля отговорете ми колко време може да се приема ШС -7/магнезиев фосфат/.В нашия малък град няма хомеопат и аз сама реших да започна да приемам 7,тъй като имах здравословен проблем и от болници ми писна.През 2011 направих криза-високо кръвно,висок пулс,въздух не ми достигаше,а преди това не съм боледувала и подобни неща не са ми се случвали.Предписаха ми Конкор и Микардис и отново ми се случваше същото.От два месеца приемам магнезиев фосфат,подобрих се,Микардис го спрях,а Конкор взимам половинка.Кръвно,пулс,спане ,крампи-всичко е наред.Сега не можах да намеря 7 и нямам,дали ще бъде решаващо или все пак организмът ми се е наситил и няма да има проблем?
  Искам да ме посъветвате какви други ШСоли да вземам за успокоение,защото в момента съм под голям стрес и всичко при мен явно е от напрежение.Мислех да взема 5,но пък тя е основна сол за хипотония/ами ако пак вдигна кръвно/?!
  Предварително благодаря.

 10. Здравейте!Дъщеря ми е на 9 години и не е спирала да се напикава по време на сън.От рентгеновата снимка се установи,че има Спина Бифида наL 1 и L2.Какво лечение бихте ми препоръчали?

 11. Здравейте! Сина ми е 13 годишен и от няколко години пролетно време му се появява един обрив по краката със силен сърбеж. моля Ви да ми кажете, сол № 6 ли само да приема или в комбинация с друга? Още, по колко на ден да взима? Благодаря предварително д-р Христов!

 12. Здравейте,Нина,
  Без преглед и диагноза не мога да назнача лечение.

 13. Здравейте,Miroslava!
  Лечението на спина бифида е само оперативно.

 14. Здравейте,Петрова!
  Шуслеровите соли могат да се приемат 2-3 месеца, след което се прави почивка.
  Нямат странични ефекти.

 15. здравейте!боледувам от хроничен гастро- дуоденит /вероятно с повишена киселинност / в следствие на хеликобактер/диагнозата е от 2011/, който съм изчистил;отделно имам диагноза раздразнени черва;освен това имам диагноза депресивен синдром/бар диагноза от 2006/като в момента не вземам антидепресанти от 3 месеца защото от последния имах и излекувах медикаментозен хепатит.вземам само креон и ензимил .кои номера соли трябва да вземам и за колко време ?благодаря !

 16. Здравейте,Д-р Христов.
  Дъщеря ми е на 3 г. и от 1 месец е с новооткрит диабет тип 1.
  Искам да попитам дали можете да подпомогнете лечението чрез хомеопатия.
  Тя в момента е в начална ремисия и стойностите на кръвната и захар са нормални,постепенно намаляваме дозата на инсулина.

 17. GERGANA SIMEONIVA

  ZDRAVEITE ,NA 35 GODINI SAM I PREMINAX PREZ ANURKSIA I BULIMIA ZA TEZI GODINI SEGA VECHE OTKAZAX MESOTO I SE OGRANICHAVAM .XODIA NA PSIXOLOG NO NE MI E DOSTATACHNO .IZKAM DA ZNAM KOI SOLI SA ZA MEN I SXEMA ZA PIENE .BLAGODARIA PREDVARITELNO

 18. Здравейте ,GERGANA SIMEONIVA!
  Можете да използвате шуслерова сол№2,№5 и №7-по 5 таб. от всяка сол за 3 месеца.

 19. Здравейте ,Илияна!
  При диабет се използват шуслерова сол -№4,№2, и №9-по 5таб. от всяка сол за 3 месеца поне.

 20. Здравейте,пламен!
  Можете да вземате Шуслерова сол №5, №7, и №9 -по 5 таб. от всяка сол за 3 месеца.

 21. Здравейте д-р Христов!Дъщеря ми има кисти на щитовидната жлеза ,какви соли да приема ,за тяхната резорбция и регенериране на жлезата?хормоналните и изследвания са в норма.

 22. Здравейте, Диляна!
  За кисти на щитовидната жлеза се взема шуслерова сол №8 2 по 5 таб. за 2-3 месеца.

 23. Зравейте д-р Христов, бих искала и аз да се консултирам- за нарушено храносмилане и подуване на стомаха разбрах, че е подходяща сол № 10, но в каква дозировка и колко трябва да продължи приемането на таблетките?
  Благодаря предварително!

 24. Златина Иванова

  Здравейте д-р Христов!Синът ми е на 9г.и още се напишква.Правили сме изследвания на стерилна и обикновена урина, ехография на отделителна система.При което се установи,че от медицинска гледна точка детето е здраво.Опитвали сме и хомеопатично лечение с гранулките на Боарон, но и това не даде резултат.Интересувам се от Шуслеровите соли и по точно коя сол мога да давам,колко време и в каква дозировка.Благодаря ви предварително.

 25. Невена Манолова

  Здравейте,
  Бихте ли ми препоръчали Шуслерова сол при инкотенция на урина.В менопаузя съм.
  Предваринелно благодаря!

 26. Здравейте,
  дъщерями е студент по медицина, страда от безсъние, има случаи в които дири със зопиклон неможе да заспи, а дори и да заспи спи по 4-5 часа, но вече и е много трудно и се притеснявам да не изпадне в депресия.
  Какво бихте ми препоръчали

 27. Благодаря, че помагате!
  Имамам „хашимото“ и непрекъснато ми вдигат л-тироксина. От една седмица вземам шуслерови соли №8/самолечение-подувам се в лице и крака и ми казват, че е от щит. жлеза/ С какви други соли е добре да ги комбинирам?
  Моля, за отговор!

 28. Здравейте ,д-р Христов .На баща ми откриха подагра какви соли да приема

 29. Zdraveite,d-r Hristov Imam rozaceq i perioralen dermatit,predi menstruazia papkite po bradi4kata mi sa mnogobroini i mi se poqvqvat i herpesi.Koi soli moga da polzvam i kak?Blagodarq!

 30. Здравейте Valentina!
  Вземайте шуслерова сол №7,№11 и №12 по 5 таб. дневно от всяка сол.

 31. Здравейте ,георги!
  За подагра може да приема солите №8,№9 и №10 по 5 таб. за 3 месеца.

 32. Здравейте, reni styanova!
  Можете да добавите сол №2 и №10 по 5 таб. от всяка сол.

 33. Милослава Стоянова

  Здравейте, Д-р Христов,

  Качих 10 кг след обездвижване, поради това, че си ударих главата на едни стълби преди 1 година. Нямам сериозни странични ефекти и усложнения, само леко възпаление на дясното вътрешно ухо върху което паднах, но то отшумя наскоро.

  В същото време обаче ми се случиха доста неприятности и нервната ми система е леко разклатена. Освен 5-те хранения за деня започнах да се храня в 10 вечерта. Типичното нервно хранене, т.е. поглъщам всичко което видя в огромни количества, без нещо конкретно да ми се яде. Сладко, солено, лютиво, кисело, и най вече хляб, много хляб.

  Моля Ви да ми помогнете и да ми изпишете каква комбинация трябва да взимам и по колко за нервната система и за отслабване. Ако ми дадете номер на който да се обадя, мога да си запиша час при Вас за консултация.

  Благодаря предварително за отделеното време.
  Милослава

 34. zdraveyte slucayno popadnah na vasa stranıtsa ı ıska da popıtam za ottocı na krakata koya sol oga da polzvamm

 35. Karolina Kostadinova

  Zdraveite D-r Hristov!
  Az ne jiveia v BG,za tova shte Vi buda mnogo blagodarna,ako mi otgovorite tuk.Interesuva me koia e nai dobrata kombinacia za revmatoiden artrit.Blagodaria Vi predvaritelno!

 36. Здравейте Д-р. ристов!
  Сина ми е на 1 год. и 4 месеца и ходи с лявото стъпало на крачето на вътре. Ортопед ни препоръча високи твърди сандали, докато педиатърката ни посъветва да започна да му давам солите D 12. Въпросът ми към вас подходящи ли са те, възможно ли е наистина да окажат влияние? Колко време трябва да му давам и по колко?
  Благодаря Ви!

 37. Здравейте, Ани!
  Ако има слабост на съединителната тъкан се дават шуслерова сол №1 и №11- по 4 таб. дневно за 3 месеца поне.

 38. БОГИНЯ КОЛЕВА

  Здравейте Д-р Христов ,
  За палмоплантарна пустолоза шуслерови соли 11 и 12 с какво друго хомеопатично лекарство се комбинира.
  На 52г. съм и съм в менопауза

 39. Здравейте,Karolina Kostadinova!
  Без да ви разпитам, няма как да назнача лечение.

 40. Здравейте,leyla!
  Вземайте шуслерова сол №8- 3 по 3 таб. дневно.

 41. Здравейте Д-р Христов! Искам да ви попитам кой номер шуслерова сол бихте ми препоръчали за нерви,страхова невроза,безпокойство,притеснения и раздразнителност.Предварително Благодаря!

 42. Здравейте, преди 2 седмици започнах да пия магнезиум фосфорикум Д6 (номер 7) и започна коремът да ме наболява и да се издува, много неприятно. Има ли вероятност човек да няма поносимост към точно определена такава сол?Благодаря предварително :)

 43. Privet d-r Xristov,az sum v chyjbina i slychaino vchera razbrax za shyslerovata sol,navlqzox v klimaktiriym i ne mi se iska da izpolzvam lekarstva na xormonalna osnova,ima li shyslerova sol za tova i koi nomer trqbva da vzemam.blagodarq vi predvaritelno.

 44. Здравейте Д-р Христов,
  След двугодишно кърмене на първото дете получих видими дупки в емайла на зъбите -на 4 места. Сега започвам кърмене на второто си дете и се притеснявам, че проблема ще се задълбочи. Предполагам, че в случая са удачни N1 или N2, но ще съм благодарна, ако кажете мнението си по въпроса.

 45. Здравейте,Алекс!
  Шуслерова сол №1 и №2 се вземат профилактично по време на бременността и кърменето, за да се избегнат пролеми с зъбите.

 46. Здравейте Д-р Христов, дъщеря ми е на 5 год., но върви доста слаба и ниска за възрастта си, освен това и косата й не расте- около 10 см. е и не мърда. Иначе е здраво дете. След доста ровене в нета видях, че може би има недостиг на силиций. Мислите ли, че сол N:11 ще й помогне или в комбинация с други и евентуално как да ги приема и за какъв период. Благодаря много!

 47. ДР.ХРИСТОВ,тати има подагра кажете кои номер соли да взема и по колко на ден от всеки вид и колко продалжително време.БЛАГОДАРИМ ВИ.ние сме от малак град и ни е трудно да доидем при ВАС.

 48. Евелина Цанкова

  Здравейте, д-р Христов,
  моята дъщеря на 15 г. е с диагноза ювенилен ревматоиден артрит, в момента се лекува с 1 табл. дневно резохин. Моля да ми кажете какви шуслерови соли могат да и подобрят състоянието и каква е схемата на приемане! Надявам се на помощ и Ви благодаря предварително!

 49. Здравейте д-р Христов,
  с интерес прочетох информацията за приложението на солите и бих искала да получа информация дали бих могла да ги приложа за моето заболяване – имам коксартроза на дясна тазобедрена става с постоянни болки, стигащи до коляното. От приеманите лекарства започнах да вдигам кръвно и да получавам сърцебиене.
  Предварително Ви благодаря.

 50. Здравейте, Д-р Христов!
  Много се надявам да ми отговорите, докато намеря начин да си запиша час при вас. След много години лутане ми поставиха диагноза „псориатичен артрит“. Традиционната медицина не ми помага. Сама си търся алтернативи. Сега съм решила да пробвам и Шуслерови соли. Бихте ли ми казали дали е подходяща комбинация: 1,2,4,6,11 , 3×2 т. дневно или 2×3 т. дневно.
  Пила съм Резохин преди много години, последно бях 2 години на Метотрексат. От почти година не пия медикаменти, освен аспирин понякога.

 51. Здравейте, Магдалена!
  От всяка сол се вземат по 5 таб. дневно.

 52. Йорданка Димитрова

  Д-р Христов страдам от псориазис от доста години в момента приемам метротексат може ли да прием шуслерови соли?Ако може бих искала да зная как се приемат и колко.Ако е възможно бих желала да ми изпишете и диета.Благодаря ви предварително.

 53. Здравейте, доктор Христов, имам назначено хомеопатично лечение с два продукта.
  Ще навреди ли ако пия сол номер 11 .Имам проблеми с ноктите и косата. Може ли да ги пия ?

 54. Здравейте,д-р Христов!Аз съм оперирана от папиларен карцином на щитовидната жлеза,но доколкото знам мога да приемам шуслерови соли ,не са противопоказани ,нали?Каква комбинация бихте ми препоръчали за нервите,т.к. съм със световъртеж на нервна почва и болки в тилната и раменната област(поради наличие на шипове).Отделно имам и миома,има ли комбинация и за нея?Благодаря Ви предварително за отговора!

 55. Моля да ми кажете и комбинация,ако има такава, която да помага при онко заболявания?Има ли сол ,която да е противопоказана?

 56. Таня Иванова

  Здравейте д-р Христов,
  коя е подходящата комбинация от шуслерови соли е подходяща при СПЯ?

 57. Здравейте д-р Христов!
  Сина ми е на почти 16 г и през последната година страда от упорита уртикария. Докато сме на медикаменти/ ериус и др/ минава, но после отново.В безизходица съм!Помогнете ми!?

 58. Здравейте,д-р Христов!
  Моля да ми кажете комбинация при депресия съпроводена с плачливост,повръщане понякога,130,140 на 90 кръвно при нервност и силна подтиснаст.Благодаря Ви!

 59. Здравейте Др. Христов купих сисоли N6 имам проблем с косопад хиперпигментация и меки като лист нокти . имам отстрнена жлъчка и заболяване на черен дроб . Мога ли да приемам солите и с другите си лекарства и витамини които приемам . Благодаря Ви .

 60. Здравейте,Ваня Миленова!
  Можете да приемате солите с други лекарства.Няма противопоказания.

 61. Ирена Николова

  Здравейте ,др.Христов.Страдам от невродермит , който вече се превърна в хроничен.Какви соли бихте ми препоръчали да вземам?Благодаря Ви предварително.

 62. Мариета

  Здравейте, имам болеста на хашимото , започнах често да боледувам започвам с болки в гърлото и барзо става на бронхит , и бронхита стана хроничен, декември и януари бях болна , сега отново сам болна парво гарлото сега вече и с кашлица , какво ще ми препорачате като лечение

 63. В. Николов

  Здравейте,
  Аз съм със 10 годишна шийна травма на ниво С-3,4 и 5. Бях 16 дена с компресия на гр.мозък. Претърпях 4 операции- укрепване на прешлени с метал; почистване канала на гръбн.мозък; смяна междупрешл. пространства с биопластмаса; присаждане на стволови клетки. От три години се уча да вървя с помощни средства.
  Интересува ме – могат ли шуслеровите соли да покажат положителен ефект в/у мускулатурата и жилите ми?

  Благодаря Ви

 64. Здравейте,
  Дъщеря ми е с хипотериодизъм и пие тироксин.Пиейки Шуслеровите соли ,могат ли те да доведат до намаляване на дозата Тироксин?Или даже да се спре.Дозата е 0,75?Препоръчаха ни Шуслерови соли 4 и 7.Първите 5 дни по 5 от двете и след това по 2 за три месеца.Ще съм Ви благодарна ако изкажете вашето мнение…Благодаря предварително.

 65. Здравейте д-р Христов,
  аз съм с парализа на дясна ръка, получена от травма. Има ли шанс със солите?

 66. Здравейте д-р Христов,
  аз съм с парализа на дясна ръка, получена при травма. Има ли шанс със солите

 67. Ваня Иванова

  Здравейте,
  Искам да Ви попитам какви соли да си взема при безсъние,стрес и киста на яйчника,която е 30мм/ проследявам се през 6 месеца и гинеколожката ми каза,че за сега не се налага операция,лекарства не мога да взимам,защото имам разширени вени/.Благодаря Ви предварително!!!

 68. Zdr, sina mi e na 2 godinki, nqma zabolqvaniq no mi se iska da mu davam ot solite za da raste zdrav I silen. Dali e vazmojno da priema nqkoi ot solite, ako da koi sa te I po kolko na den.mn blagodarq

 69. Александра

  Здравейте,имам проблем с едното ухо,намален слух и шум постояннен,не се знае от какво е всичото това,имам ямр,кръвни иследвания,скенер на глава,снимки на зъби и т.н-и няма изменения никъде,не съм боледувала от грип и подобни,има запушване на евстахиевата тръба и намаление във високите честоти ,какво ще ме посъветвате,не спя даже с приспивателни като зопиклон,благодаря ви.

 70. Марияна

  Здравейте,
  от 1 месец имим силни болки в едното коляно,което беше и доста подуто.Личната ми лекарка ми предписа нестероидни противовъзпалителни, които изпих поради силната болка.Много добре зная, че това не е лечение и ви моля да ми препоръчате какви соли да пия.

 71. Петрова

  Д-Р Христов с наднормено тегло съм и доста оредяла коса,Може ли да комбинирам ШС 5 9 10 11 и по каква схема

 72. Виолина

  Здравейте !Моят син /на 8 години е / има забавяне в говорното развитие/ на 1ги 2м направи температурен гърч и спря да говори ,чак на 5години започна , но има още много какво да се желае за да настигне връстниците си / , може ли давам шуслерови соли и кои?

 73. ЗдравейтеВиолина!
  Можете да му давате шуслерова сол №2, №5 и №7 по 5 таб. от всяка сол дневно за 3 месеца.

 74. Здравейте Петрова!
  Можете да комбинирате тези соли по 5 таб. от всяка сол дневно за 3 месеца.

 75. Здравейте Марияна,
  препоръчвам ви сол №3 по 2 таб. през 30 мин да се смучат,сол №10 -2 по 5таб. дневно.

 76. Здравейте, имам болеста на Хашимото. TSH е високо и холестерола също, а съм слаба. какви соли ще ми препоръчате. Благодаря Ви, предварително.

 77. красимира петрова

  Здравейте! След операция на менискус търся начин да намаля отоците в коляното – може ли да препоръчате схема със соли /на същото коляно има неоперирана Бекерова киста/? Благодаря Ви предварително!

 78. Здравейте Др. Христов!
  Дете с муковисцидоза приема шуслерова сол № 8 по 3 таблетки на ден вече 2 години.
  Знае се ,че солта в организма на тези болни излиза на повърхността на кожата и организма им има дефицит на натрием хлорид .
  Може ли да се приема САМО тази сол дълго време ,или е наложително да бъде комбинирана с други соли,за да не се получи дисбаланс?
  Благодаря предварително за отговора!

 79. Здравейте д-р Христов имам хипер функция на щитовидната жлеза и възли. Кои номера шуслерови соли трябва да приемам. fT4 41.3 TSH 0=05

 80. Виолета Антонова

  Здравейте д-р Христов, установиха ми диагноза „подагра“ при пристъп, с пикочна киселина 570. Не пия, не пуша, не пия кафе и кола, на диета съм след операция от жлъчка, не прекалявам с червени меса и др. противопоказни неща. Баща ми имаше подагра с чести пристъпи, придружена със заболяване на бъбреците.
  Моля препоръчайте ми комбинация от шуслерови соли.
  С уважение-Виолета Антонова

 81. ЗдравейтеВиолета Антонова,подходящи са солите №8,№9 и №10.
  Могат да се приемат продължително време.

 82. Здравейте! Дъщеря ми е на 3 год .Има тенденциякъм увеличаване на 3- та сливица, със съответните задна хрема и кашлица.приема лимфомиозот.Моли Ви кажете ми какви шуслеровисоли може да приема.Благодаря Ви!

 83. Здравейте,кой номер от солите се приема при често боледуване,проблеми с гърлото и стомаха?

 84. Красимира Георгиева

  Здравейте, д-р Христов.
  Изписаха ми Остеоактив,пред вид паказаният от изследване на костната платност.Реших да взимам шуслерови соли № 1,2,11, вместо Остеоактив.
  Моля за уточнение на дозата.Взимам по 3 табл.от трите № 1-сутрин – 3 табл.
  № 11 обяд – 3 т. и № 2 вечер – 3 табл.
  Фармацевт ми препоръча по 2 табл.
  Моля за вашият отговор.
  Благодаря Ви предварително.

 85. Здравейте д-р Христов,искам да попитам за комбинация от шуслерови соли за лечение на Ешерихия коли.Купих номера 3,4,8 и10.В каква последователност и по колко хапченца да се приемат и за какъв период?

 86. Zdraveite Dr. Hristov, imam diskova hernia koi soli bihte mi preporachali za bolkata? Blagodarq vi

 87. Здравейте.Аз съм с ошипяване във врата което ми създава големи проблеми.Може и мигрена да имам.10 лекаря-10 диагнози.Главоболието е и хронично,което преминава в пристъпи 2-3 пъти в месеца.По време на овулация и цикъл-задължително.От там се провокираха страхове и ПА при пристъпите.Удачни ли са солите 1,2,5,7,11 и вобще тези всички могат ли да се взимат наведнъж.Вие какво бихте препоръчали?На 37 год съм.

 88. София Данина

  Привет от Смолян на всички участници! Здравейте Д-р Христов! Ще се опитам по накратко да разкажа. Април месец в очакване на двете си внучета да се родят, явно под стрес ме удари на езика. Усещането беше за постоянно присъствие на косъм, после се превърна в троха, изсъхваше ми устата. направени всички прегледи при УНГ, ЕХО на коремни органи и щитовидна жлеза. Така попаднах на хомеопат, при прегледа крайно заключение нервен срив. Приемам алуминия, натриум муратикум, игнатия и нукс вомика. Повлия се единствено от тях…реших да прекъсна, незнайно защо и то се завърна. Попадайки на Шуслеровите соли, дори разбирам, че трябва да се пият с хомеопатични. И понеже съм направо изненадана, че давате и тук напъствия за комбинация, и смятайки моя случай вече на прав път, да дадете Вашите напътствия кои соли да включа. Благодаря Ви за голямото сърце да помагате тук.

 89. Ани Атанасова

  Старадам от панически страх вследствие на претърпяна катастрофа и шипове на врата.Какви соли да приемам.

 90. Елена Веселинова

  Добър ден д-р Христов.Синът ми е на 10 години има нощно напикаване,много е нервен,неспокоен,плачлив,много голям страх от тъмно,от хора,през деня се изпуска по малко в гащите по голяма нужда.Когато е сам в къщи не смее да отиде до тоалетната,понеже се намира до входната врата и го е страх.Биха ли помогнали солите,кой номер ми препоръчвате и колко време да ги приема?Благодаря

 91. Венета Димова

  Здравейте д-р Христов,
  Имам високо кръвно налягане 140/100 , стеснени кръвоносни съдове и остеопороза.Ориентирах се към соли 1,2,4,7,8.Бихте ли ми казал как да ги комбинирам и по колко?Да добавя ли и други соли?В какъв период от време да ги пия?Благодаря предварително!

 92. Искам да попитам при инфекция при гърлото по колко таблетки трябва да приемам щуслерова сол номер 3 за по силен ефект ???

 93. Здравейте, има ли комбинация за тироидно хашимото, понеже не съм сигурна пояснявам, че жлезата се свива такава е диагнозата.
  Кои соли са подходящо какво количество и какъв период ?
  Благодаря.

 94. Д-р Христов, имам намалена функция на щитовидната жлеза и Хашимото, антителата варират между 200 и 450, пия по схема еутирокс -50,75 и поддържам TSH в норма.За антителата приемам селен, но резултатите не са удовлетворяващи.Напълнях и опитите за отслабване са безрезултатни.Какви соли мога да пия и възможно ли е да се намали след време дозата еутирокс и евентуално да се спре приема на медикамента.
  Благодаря Ви предварително!

 95. мина атанасова

  д-р Христов искам да ви попитам детето ми е на 2год и 8 месеца 4есто се разболява и лекарката и предписа шуслерова сол номер 11 по 1 таблетка ве4ер в продалжение на колко месеца мога да и ги давам..благодаря предварително

 96. детето ми е на 3 години с астма , кой соли са подходящи за него и как да ги давам. благодаря ви

 97. Здравейте , при киста на щитовидната жлеза и нормално ниво на хормоните кои соли бихте ми препоръчали? благодаря

 98. Здравейте,
  дъщеря ми е на 9 години.След 4 година се напикава през нощта.Напикаването продължава всяка вечер.Какви шуслерови соли мога да и давам за нощно напикаване и по колко на ден ,за какъв период?

  Благодаря!
  Поздрави!

 99. Здравейте ,имам оперирана щитовидна жлеза и пия елтироксин и микардис.кой шуслерови соли да използвам за намаляване на теглото?

 100. Д-р Христов,
  Шуслерови соли 1,2 и 11 помагат ли при остеопороза? Могат ли да се приемат едновременно с Osteoactiv forte?
  Предварително благодаря.

 101. Здравейте, каква комбинация от Шуслерови соли препоръчвате при възли на щитовидната жлеза и нормална функция. Благодаря

 102. желка филипова

  Здравейте д-р Христов,
  Моля да ми отговорите какви шуслерови соли и как трябва да се приемат при заболяване на щитоведната жлеза-Хашимото -търся алтернатива ,за да не прилагам хормонално лечение, тъй като не мога да гълтам лекарства, а съм чувала, че солите се разтварят във вода.Благодаря Ви предварително.Ако считате че трябва да дойда при Вас за преглед, пишете ми кога и в колко часа, тъй като съм от Бургас.Хубави празници!

 103. здравейте.искам да попитам могат ли да се приемат шуслерови соли при кисти на яйчника?и дали ще помогнат при хлоазма на лицето?благодаря ви. :)

 104. D-r Hristov, katastrofirah i vposledstvie poluchuh hematom v mozuka i kruvoizliv. Veche 5 mesec se lekuvam i pia lekarstva za urosqvune na mozuka i protiv epilepsia. Imam i shum v lqvoto uho. Na skoro se okaza che imam i dermatit na liceto, no travmata na glavata mi e mnogo po-tejka, taka che po skoro iskam da me posuvetvate kakvi soli moga da vzimam. Predvaritelno blagodarq!

 105. Zdr. Imam hiperpigmentaciq v zonata na bradchkata ,s qsno ochertani granici.25 godini sam I q imam ot dete ,nemislq che se dalji na slance to .vaprosa mi e misliteli che solite biha mi pomognali I koi tochno . predvaritelno vi blagodarq

 106. Здравейте Доктор Христов. Детето ми е на 3 год. и 6 месеца и от както е на детска градина е постоянно болен. В един кръговрат сме. Започваме с зелени сополи гърлото постоянно зачервено, огромни сливици. Докато спи хърка и е с отворена уста. Постоянно сме на антибиотици. И винаги при прегледи ни се казва, че са много големи сливиците и за това се получавало така. Коя от Шуслеровите соли би ни помогнала? Благодаря!

 107. Здравейте Д-р Христов,

  Моля кажете ми какво да приемам при фиброкистозна мастопатия , болезненост преди меструация и като превенция за рак на гърдата поради фамилна обремененост – баба, майка.
  Благодаря.

 108. Здравейте ! Ще мога ли да смеся номер 5 с номер 11 ? Благодаря предварително !

 109. вяра лилова

  Здравейте,
  Имам диабет и хашимото и съм на лекарства.Въпроса ми е дали мога да приемам соли №11, тъй като съдържат лактоза монохидрат и пшенично нишесте.Опасявам се че, може да се качи нивото на кръвната захар и не зная как ще повлияе на щитовидната жлеза.
  Благодаря предварително.

 110. Д-Р ХРИСТОВ, синът ми(на 15г) страда от алопеция ареята вече около 5години.Преди 1година се беше възстановил напълно,но наскоро пак всико започна с пълна сила.МОЛЯ,помогнете ни, коя комбинация от шуслерови соли да вземем.БЛАГОДАРЯ ВИ.

 111. Здравейте Д-р Христов,

  Моля кажете ми какво да приема майка ми при полиневропатия .Ще помогнат ли солите .
  Благодаря

 112. Здравейте ,моят въпрос е дали може да се лекува хлоазма ,петна по лицето и хиперпигментации със шуслерови соли и с кои от тях .Благодаря Ви .

 113. Даниела Сиракова

  Здравейте,
  Прекарах червен вятър на левия крак преди шест месеца. Не се излекувах, въпреки, че четири месеца почти непрекъснато пих антибиотици, кракът не се оправи – твърд и болезнен е! От 10 години имам проблеми с краката свързани с варикозни язви и пия синтром за разреждане на кръвта. Моля, помогнете ми, коя комбинация от шуслерови соли да взема. БЛАГОДАРЯ!

 114. христинa петковa

  Др Христов, имaм гaстроптозa и колоптозa които ми причинявaт големи мъчения ,a също и мaксилaрен синузит.Кои соли бихте ми препоръчaли?Блaгодaря предвaрително и дa сте ЖИВ И ЗДРAВ!

 115. Димитрия Илиева

  Здравейте Д-р Христов,
  Според Вас може ли да се въздейства на миоматозен възел чрез шуслерови соли?

 116. Лиляна Христова

  Здравеите, д-р Христов,страдам от псориазис от 8 години,имам запек от много години и използвам сена ,имам още и гастро-рефлукс ,полу4авам много силни киселини,което е много неприятно.Бихте ли ми препора4али някакво ле4ение с шуслерови соли. Благодаря Ви предварително.

 117. Лиляна Христова

  Здравеите, д-р Христов,,имам запек от много години и използвам сена ,имам още и гастро-рефлукс ,полу4авам много силни киселини,което е много неприятно.Страдам и от псориазис.Бихте ли ми препора4али някакво ле4ение с шуслерови соли. Благодаря Ви предварително.

 118. Лиляна Христова

  Страдам от псориазис от 8 години, имам запек от много години и използвам сена. Имам и гастро-рефлукс с много силни киселини. Бихте ли ми препоръчали някакво лечение с шуслерови соли. Благодаря предварително!

 119. Лиляна Христова

  Здравейте, д-р Христов, благодаря ви за бързия отговор. Ако не ви безпокоя искам да ви задам още 1 въпрос. Внукът ми, който е на 1 г. и 4 месеца страда от АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ. Възможно ли е да се проведе лечение със шуслерови соли. Какви и как да му ги даваме ? А за усилване на имунната система за него и внучката ми, която е на 4 годинки какви соли могат да се дават и как да ги даваме ? Благодаря ви предварително!

 120. Тинка Кирилова

  Здравейте д-р Христов!
  Моля,за съвет тъй като от два-тти месеца усещам иглички по ходилата и слаба болка в колената , като че нямат сила както преди.Дали е удачно да взимам ШСоли ?На Елтероксин 50 съм след операция на възли на щитовидната жлеза и отделям повече калцйи с урината ,което е причина за образуване на песачинки,камъчета в легенче на ляв бъбрек.
  Много трудно заспивам ,но имам напрежение в ежедневието.За неврозста и безсънието си помагам с мента-глог и валерян или атаракс.
  Мога ли да ползвам соли на д-р Шуслер и кои от тях?

 121. Zdraveite,bih iskala da vi popitam za bolki v garba(mejdu ple6kite),naprejenie,stres,bezpokoistvo i natrap4ivi misli kakva kombinaciq moga da piq ot 6uslerovite soli i kolko vreme.i posle postepenno li trqbva da gi spra ili ot vednaj i sled kolko vreme moga da povtorq pak le4enieto za da ima postoqnen efekt.

 122. Нина Григорова

  Здравейте, д-р Христов! Внучката ми е на 6 години. Ходи на детска градина, но много често боледува от гърло.През месец декември изкара и скарлатина. Кои шуслерови соли бихте препоръчали за засилване на имунната система и предотвратяване на заболяванията? Благодаря ВИ!

 123. Др Христо,
  Имам възли на щетовидната жлеза. хормоните са в норма ими предлагат ореращия.Какви соли мога да пия, защото се страхувам от операцията.

 124. Анжелика Левтерова

  Здравейте, д-р Христов.Аз съм на 47 год. в момента карам критическа,имам проблеми и с нервите. Днес си направих пълно изследване на кръвта и урината. Оказа се, че ТСХ ми е 5.010 и имам бактерии в урината. Въпросът ми е мога ли да приемам шуслерови соли и кои?Благодаря предварително!

 125. Здравейте д-рХристов аз съм на 37 години.Винаги съм била с ниско кръвно,сега от януари 2015го.взех да го дигама 100/130 трупане в гърлото болки в раменете пулса го чувствам ускорен , а личната ми го измерва нормален,очите ми пазят и се зачервяване всяко нещо ме изнервя.според вас какви соли трябва да вземам.Благодаря за това че ме ислушахте

 126. Р.Иванова

  Здравейте д-р Христов,съпругът ми е на 61г. и в последно време има следния проблем ;главоболие усещащо се в тилната област вдясно с пулсиране и преминаване към челото.До сега винаги е имал кръвно налягане120/80.Сега при тези неразположения,мерим кръвното-резултат;118/90 120/90 а също и 110/90.Можем ли да приложим хомеопатично лечение или със шуслерови соли? .

 127. Мария Славова

  Здравейте, д-р Христов! Синът ми е на 24 години и последните няколко години страда от силен синузит. последно беше през м.02.2015 в Момин проход за процедура-иригация и имаше спокоен период от 2 седмици. След това започна според неговите думи “ Адска болка челото над лявата вежда“и до сега вече два месеца. Не помагаха нурофен експрес, аналгини, парацетамоли … Нищо. И до сега носът е запушен,болка и никакво обоняние -вкус, мирис. Отказва ми да ходи на лекар защото не вижда полза от никакви лекарства.. Той е висок 182 см, а теглото му е 56 кг.Моля за съвет и препоръка за прием на шуслерови соли! Благодаря предварително

 128. Мария Славова

  Благодаря за бързия отговорна въпросите ми от 18.04.2015
  това са резултатите от микробиологията: изолира се “ Н. influenzae“

  епителни клетки, левкоцити по голямо от 10
  лимфоцити 18
  коки + 2+
  коки – 3+

  чувствителни “ S “ на ампицилин, аугументин,цефроксим,цефтриаксон, тетрациклин, гентамицин, ципрофлоксацин,левофлокс., кларитромицин=

  В този случай какви шуслерови соли трябва да се приемат?

 129. Здравейте д-р Христов имам псориатичен артит какви соли да комбинирам?Благодаря ви предварително!

 130. Деси Добрева

  Здравейте д-р Христов, бременна съм в 7-ми месец и бих искала да попитам каква комбинация и в каква доза шуслерови соли мога да приемам до края на бременността ми. Благодаря Ви предварително.

 131. Марияна

  д-р.Христов,при болен от бъбречна недостатъчност който е на диализа можели да пие Шуслерови соли и ако може как и по колко.Благодаря.

 132. Гергана

  Здравейте д-р Христов искам да попитам ,аз сам ходила на хомеопат и ми изписаха солите номер 4,5 и 7 за стомашни киселини понякога и тъпа болка в стомаха и хр.колит,хр.цистит често уринирам,прескачане на сърцето и накрая ми откриха псориатичен артрит болки в ставите и сухожилията какви соли да комбинирам?Благодаря ви много предварително!

 133. Евелина

  Здравейте д-р Христов,
  с интерес прочетох информацията за приложението на солите и бих искала да получа информация дали бих могла да ги приложа за заболяване на майка ми– коксартроза на дясна тазобедрена става с постоянни болки. От приеманите лекарства си увреди стомаха. Предварително Ви благодаря.

 134. В,Петкова

  Приятелят ми страда от силни пристъпи на подагра.Може ли с шуслеровите соли да му се помогне.

 135. Д-р Христов, здравейте!

  На 52 години съм и страдам от ревматоиден артрит. След 1 годишно лечение с Резохин и 7 месеца ремисия, без никакви лекарства, артрита отново се завърна. В нашия град няма хомеопат, а ревматолога ми предписа НСПВС и сулфасалазин. Успоредно с тази терапия, бихте ли ми препоръчали комбинация от Шуслерови соли?

  Поздрави и благодарности за отзивчивостта и готовността да помагате!!!

 136. Цонка Симеонова

  съпругът ми е под постоянен стрес,от най малките неща се изнервя и не може да спи.опитахме с хапчета билкова основа,но няма ефект.какви соли може да приема за сън и нерви.благодаря ви

 137. мария полат

  здравейте д-р христов, искам да попитам има ли соли подходящи по време на бременност, кой са и по колко се приемат, за проблеми със забите и венците, благодаря ви

 138. Здравейте д-р Христов,скоро ми откриха на ДМЖ-Фиброкистозна мастопатия–кисти до 5мм,ЛМЖ-фиброкистозна мастопатия-кисти до 4мм.Не се скенират увеличени л.възли двустранно в аксилите.-Това мие диагнозата.Моля да ми кажете кои от солите мога да приемам спрямо моята диагноза.Благодаря предварително.

 139. Здравейте Кремена, можете да приемате сол №2 и Сол №8- по 5 таб. от всяка сол за 3 месеца поне.

 140. Здравейте мария полат,приемайте сол №2 и Сол №11 по време на бременност.

 141. ЗдравейтеЦонка Симеонова, за сън се приема сол №7 и №11- по 5 таб. преди лягане.

 142. Здравейте Валя, за ревматоидния артрит са подходящи солите №1, №2, №6 и №10.

 143. Здравейте В,Петкова, при подагра се приемат сол №9 и №10.

 144. Славка Кънева

  Здравейте д-р Христов,съпруга ми има подагра ,открита преди 4 години,приема Милиорит ,но той има много странични действие, кои ШС да използва и в каква доза за да постигнем резултат.Благодаря за вниманието.

 145. Цветака Илиева

  Здравейте,бременна съм в 3 месец бих искала да ми кажете кои соли са подходящи за мен и бебето.БЛАГОДАРЯ :)

 146. Здравейте др.Христов,искам да попитам имали соли подходящи при депресия.Благодаря ви предварително

 147. Наталия Мицова

  Здравейте.Синът ми е на 18 год.Има себорея по скалпа и лицето и забелязвам оредяване на косата по темето.Не знам дали оредяването е от себореята.Има ли подходяща комбинация от шуслерови соли? Благодаря ви

 148. Здравейте, имам диабет тип 2, какви соли, по колко, в каква комбинация и колко продължително да ги пия? Благодаря

 149. иванка захариева

  Здравейте д-р Христов!Дъщерями е на 25г от две седмици почнаха да падат кичори коса и миглите на едното око.Вече има четири голи петна.Направи кръвни изследвания и хормони на щитовидна -всичко е добре.Дерматолог предписа лечение и регаин 5%за мазане.Можели и някаква комбинация от соли и съвместно лечение с хомеопатия!Притесняваме да не получи лечебна криза и да опада косата.Моля ви за съвет и предварително Благодаря!

 150. Нели Жекова

  Здравейте!Боледувам от хашимото.Взимам еутирокс 50 мг.ЖОт една година имам ставни болки и радикулопатия и кървящи хемороиди вследствие на нарушения метаболизъм от Хашимотото.Моля ви помогнете-какви шуслерови соли да пия?Ще ми помогнат ли?В последно време ме мъчи много радикулита.Имами спондилоза.

 151. Валентина

  Здавейте,Д-р Христов
  Моля за помощ.Имам 2 автоимунни заболявания.Хашимото и Витилиго.Боря се от 2 години със заболяванията но без никакъв резултат.за толкова време нито веднъж не успяха лекарите да ми определят правилната доза L-tiroksin.Чувствам се зле.Бих искала да пробвам и със солите.Моля посъветвайте ме какво би било добре да приемам в моето състояние.Сърдечно благодаря

 152. Здравейте д-р Христов, при дете на 10г. с атопичен дерматит каква трябва да бъде комбинацията на шуслеровите соли?

 153. Петя Гочева

  Здравейте!Днес ми откриха полип в маточната кухина-14мм.От кои соли да приемам и по колко

 154. Йорданка

  Здравейте,д-р Христов!Дъщеря ми е на 14 год. И от 6 месеца страда от алопеция ареата.преди два месеца започна да се възстановява място и излизаше коса. Но сега отново мястото е оголено и може би по-голямо.Има ли соли , които може да приема и в какъв прием?Благодаря предварително за отговора!

 155. Здравейте доктор Христов.
  Питането ми е за дъщеря ми, която в момента е на 3 годинки.
  Проблема възникна когато беше на 2 – месец юни 2014г.. Малко след поникване на първи кътник направи абсцес, причината за който и към момента не е ясна. Според някои лекари има гранулом под зъба, който е здрав, според други няма и не е ясно от къде точно е възпалението. От тогава мястото често се подува /обикновенно при простуди или други вирусни заболявания/ след което спада. През топлите месеци се появяват и фистули по венците. Преди няколко седмици след като започнаха същинските горещини отново се появиха фистулите на същото място, а от вчера забелязах още една и на горната челюст.
  Четох много за Шуслеровите соли но Ви моля за препоръка какви точно да давам и как да ги комбивирам.
  Благодаря предварително.

 156. Валентина

  Казахте за номер 2,4,11а има ли значение как да ги пия дали сутрин вечер или всички наведнъж.Бих искала да знам мнението ви за номер 15

 157. Здравейте,

  бих искала да ви помоля за съвет. Дъщеря ми ена 20 години и й предстои много важен изпит. Страшно много се е притеснила. Започнаха да я болят зъбите преди няколко дни. Зъболекарят й каза, че е на нерна почва. Има ли комбинация от солите, които да действат успокояващо при стрес, както и болкоуспокояващо.

  Моля ви, ако има да ми кажете какви номера и в каква комбинация да ги взима.

  благодаря!

 158. Д-р Милен Христов много Ви моля да определите кои соли да приемам при тиреоидит на хашимото като антителата мат са ми 1000 при стойности от 0/5,61 tsh-19.63 – 0.35/4.94 FT4 7.63 – 9.01/19.05 FT3-4.02 -2.62/5.7

 159. Здравейте!
  Бихте ли ми препоръчали соли за нерви, кръвно и сърце, става въпрос за родителите ми които са на 58 год. Тъй като пият хапчета за кръвно, могат ли да се употребяват едновременно?

 160. Здравейте, искам да попитам за бебе 3 седмици голямо мога ли да давам соли за хрема и колко. а има ли подходяща сол за колики. Благодаря ви

 161. Росица Андонова

  Здр. д-р Христов,
  Мога ли да приемам соли при условието че съм бременна в 21 седмица?Имам възли на щитовидната жлеза в момента TSH-1.44 а FT4-10.03.Казаха ми,че FT4 започва да става ниско.Благодаря предварително

 162. Здравейте д-р христов имам бебе на 28 дена с пъпки по лицето които се разпространиха по гардите главата . казаха ни
  че е акне. има ли подходящи соли за лечение. Благодаря ви

 163. Здравейте!
  Свекърва ми е с диагноза гонартроза, оплаква се от постоянни болки в двете колена, не само при движение, но и в легнало състояние. Опитахме много видове лекарства от традиционната медицина, но за съжаление няма полза. Тя е от гр. Враца и е много трудно да я доведем за преглед при Вас. Можете ли да ни помогнете с хомеопатични средства да облекчим положението й.
  Благодаря Ви предварително за отделеното време! Ако имате възможност, моля помогнете!

 164. Анета Василева

  Здравейте Д-р Христов,
  Каква е най-добрата комбинация за мазна, проблемна кожа, силен косопад и накъсване на косата? На 29 години съм. Благодаря ви

 165. Здравейте,при възпаление на коляното ,което продължава да се разпространява,червен,горещ и подут участък от кожата на дете на 7 години.За момента ми казаха да учертая с фолмастер зачервената част и да следя дали се разпространява в околната част от коляното.Детето го боли силно,при пипане и разви температура снощи.Даваме антибиотик ,защото ни е страх от разпространение.Дали солите ще противодействат на антибиотичният процес и коя от тях би била в полза? антибиотикът се казва cefdinir 125mg/5ml давам 7.5 мл всеки 12 часа.

 166. Здравейте Д-р Христов,

  имам малък миомен възел – 1,5см. Според лекарите нямам основание за притеснение – просто трябва да се наблюдава. Моля ви за съвет за комбинация?
  Имам и Хашимото – приемам по 0,75 ел-тироксин и го поддържам в норма.
  Благодаря ви предварително!

 167. здравейте, имам бебе на 2 месеца със суха коя предразполагаща екземи, които се появяват на различни места.на челото, на гушата, по ръцете, а сега по интимните части. има ли комбинация соли за контролиране на екземите и овлажняване на кожата, благодаря ви

 168. Мария Костадинова

  Имам нервен стомах!Моля ви препоеъчайте ми подходяща комбинация!Благодаря ви!

 169. Костадинка Стоилова

  здравейте д-р Христов,

  получавам главозамайване при навеждане надолу от една седмица.Много се страхувам , защото понякога падам.Зная, че имам шипове във врата. Просто изпитвам страх и понякога ми се гади и ми е тежко на стомаха. Моля да да ми кажете кой номер сол да ползвам.В момента се лекувам с вертигохел и calcarea
  fluorica 9ch.В начална пенсионна възраст съм.Чакам с надежда Вашия отговор.

 170. Златина Петкова

  Здравейте д-р Христов. Съпруга ми е в дипресия. Има ли подходящи соли и каква е комбинацията за приемане. Благодаря

 171. Здравейте,синът ми е на 15 години и страда от нощно напикаване.Правили сме лечение с билки с хомеопатия на Боарон ,но няма полза.Има леко наднормено тегло.Бих искала да пробвам и с Шуслеровите соли .Каква комбинация бихте препоръчали?

 172. Диана Илиева

  Здравейте д-р Христов,имам киста и миома,искам за знам какви соли мога да приемам?…Благодаря Ви.

 173. Здравейте Диана Илиева,можете да приемате сол №2 и №8.

 174. Мариана Тодорова

  Здравейте д-р Христов, искам да ви попитам имам наднормено тегло и проблеми с кожатаот рода на гъбички и мазна коса. Купих си сол 10,5и 9
  и приемам по 5 таблетки. Колко време трябва да ги приемам за да имам резултати.Благодаря Ви!

 175. Здравейте Д-р Христов,
  има ли възможност за профилактика през есенно-зимния период срещу грипове с Шуслеровите соли?

 176. Здравейте! При запушване на маточните търби какви соли могат да се взимат, по каква схема и за какъв период?

 177. Здравейте.Имам алергия на горните дихателни пътища, придружена с полипи в носа, диишам само с уста и екзема почти по цялото тяло, докторите не са ми помогнали досега, какво ще ме посъветвате.Благгодаря ви предвариттелно

 178. Любка Йорданова

  Здравейте Д-р Христов,
  Аз съм на 47 години и съм с кисти в гърдите. Преди 3 години ми изтеглиха течността от 2 кисти на лявата гърда и изследванията бяха добри. Забелязвам, че кистите се пълнят с течността след като ми прескочи месечният цикъл. Започнах да трупам и килограми, въпреки , че не се храня по по-различен начин от преди. Може ли да ми препоръчате подходящи шуслерови соли за моят проблем и прочетох статия на д-р Папазова , в която тя казва, че пие коктейл от 12- те соли и без прекъсване. Това може ли да се прави и ако ДА по колко таблетки от всяка сол? Предварително благодаря!

 179. за червен вятър кой номер да пия.може ли без рецепта и от къде мога да си купя.

 180. Здравейте,в продължение на колко време може да се приема шуслерова сол номер 7

 181. Галя Динева

  Здравейте Д-р Христов,
  Интересува ме каква е точната комбинация от соли при ревматоиден артрит?

 182. Здравейте , имам следните 2 проблема.
  1. имам установен реактивен артрит следствие на бактерия – hlamidia trahomatis,която е излекувана. Коя от солите мога да приемам за реактивния артрит?
  2. Гастрит и киселини – коя от солите мога да приемам?

 183. Здравейте Д-р Христев искам да ви попитам относно хремата на дъщеря ми тя е на 3г. и носа ни е почти винаги запушен и зима и лято и много често сме на антибиотици .Този заден ринит често ни създава проблеми бронхити и пневмонии сега се опитваме да се подсилим пием и коластра а за нослето освен солена вода друго вече не слагам . Моля да ме посъветвате относно солите какви мога да и давам . Благодаря предварително Весели празници .

 184. З. Джункова

  Здравейте д-р Христов,
  синът ми на 12 години има атопичен дерматит – леко са засегнати клепачите и лактите и коленете. Аз съм на 40 години и имам невродермит – голямо сърбящо сухо лющещо се петно на свода на единия крак. Моля препоръчайте ни комбинации от соли. А за мен мисля че трябва и соли за нервите. Благодаря ви предварително

 185. Здравейте,
  Каква сол трябва да приемам при многогодишно бяло течение ??
  Благодаря предварително

 186. Здравейте Д-р Христов,
  Има артрит на долната челюст…болката в ставата под ми е почти постоянна,силна и това серизона влошава качеството ми на живот. какво бихте ми препоръчали като комбинация?

 187. Златина Атанасова

  Здравейте Д-р Христов,
  имам шийна остеохондроза ,протрузия и стеснение на вертибрален канал,вследсвие на което имам чести парещи болки в тила и главата.Всичко това е едностранно в дясно,където ми е и проблемът.Вечер страдам от безсъние или по-точно от много чести събуждания.Какви соли да приемам и може ли два здравословни проблема да се лекуват паралелно с ШС?
  Благодаря Ви!

 188. Антоанета Димитрова

  Здравейте, Д-р Христов,моята майка е на 70 години ,има изсипване на пикочния мехур,лекарите казват ,че матката била здрава и няма нужда от операция.Всички изследвания ,които е направила-кръв,урина,цитонамаска,ехография и т. н. са добри.Въпросът ми е ,може ли със шуслерови соли да и се подобри състоянието?Освен високо кръвно и ,че е малко пълничка,няма други заболявания.Благодаря ви

 189. Деница Димитрова

  Привет, д-р Христов! Баща ми страда от затруднено храносмилане, като след прекаран чревен вирус есента състоянието му е още по- зле. От години има колит и гастрит. Кои соли са подходящи и в какви дози? Благодаря!

 190. Zdraveite Dr Hristov, dysterichkata mi e na 8 i po lekarska diagnoza ima Molluscum contagiosum, syotvetno navsqkyde pishe che nqma lechenie a imunnata sistema trqbva da se prebori s virusa, kakvo bihte mi preporychali da i davam, blagoadrq vi

 191. здравейте,

  интересуваме каква кобинация от шуслерови соли мога да давам при варицела на дете на 6г?

 192. Здравейте Д-р Христов

  Дъщеря и е на 16г и страда от поленова алергия, може ли да се излекува сус солите и кои. За другата ми дъщеря която е на 4м какви соли да взима профилактично, знам че по това време има недостиг на желязо и за възрастни без определена болест профилактично могат ли да се пият всички соли по колко и за колко време. Благодаря.

 193. Здравейте Д-Христов живея в чужбина преди три години ми откриха миома 1с наблюдаваха ме на всеки 6 месеца но на последният преглед ми казаха че вече съм за операция. Имам ли шанс да избегна операцията като приема солите на Шумерски и ако е кои номера много Благодаря

 194. Йорданка

  Здравейте,
  Есента имах болки около дясното подребрие. Правиха ми изследвания-добри, ехограф – нищо особено за жлъчка и чер дроб и бъбреци. Заключение раздразнена жлъчка. От няколко дни болките се подновиха, като ме боли и гърба в дясно.
  Има ли комбинация от шуслерови соли, която да успокои тази разбунтувала се жлъчка? Не намерих адрес на ваш кабинет, ако се наложи.
  Предварително благодаря за отговора, който се надявам да получа скоро.

 195. Moje li da vzemam navednuj tezi soli nomer 1,4,5,11,12 I kolko vreme I po kolko ot tezi nomera

 196. Zdr d-r Xristov imam razdrazneno debelo chervo,no ot dve godini e po obostren.Nqmam deca preturpqh tova lqto spontanen abort s leki oslijneniq oshte se vuztanovqvam chetoh za solite I mi se iska da pochna da priemam tezi vidove:1,4,5,11 I 12,no neznam moje li vsichki navednuj I po kolko ot nomeraciqta.Shte se radvam da me posuvetvate blagodarq vi predvaritelno

 197. Здравейте Dilyana,можете да вземате от всичките изброени соли,без №12- по 5 таб. от всяка по-различно време.

 198. Г.ГЕОРГИЕВА

  d-r Hristov,imam hroni4en sinuzit ,v momenta obostren,koi soli da polzvam

 199. Николай Георгиев

  Здравейте д-р Христов, имам себореен дерматит от 13 години ,в момента съм на 34, какво ли не съм пил и мазал на лицето и главата, моля ви за съвет кой номера соли ще ми помогнат и по колко таблетки на ден .Благодаря!

 200. Здравейте д-р Христов .Бихте ли ми казали за пансинузит какви № -ра НА шуслеровите соли в комбинция могат да се вземат, по колко и каква продължителност ? Секрета се стича назад в гърлото.Благодаря!

 201. Цветелина

  Здравейте, д-р Христов, котаракът ми е с бъбречна недостатъчност, дали съществуват подходящи Шуслерови соли?
  Благодаря за вниманието.

 202. Здравейте Д-р Христов!При посещението си при ендокринолог ми откриха малки възелчета на щитовидната жлеза с големина от 3-4 милиметра.Засега не ми предписаха лечение ,а само наблюдение на всеки 6 месеца.Мога ли да приемам някаква комбинация от шуслерови соли за премахване или стопиране на разтежа на тези възелчета и ако мога в колко време да ги приемам?

 203. Нели Иванова

  Здравейте д-р Христов
  Преди около две години синът ми който сега е на 12г. ми каза „Мамо знаеш ли че аз вече немога да подушвам миризмите“. Ходихме при личният лекар изписа му капки от които нямаше никакъв ефект, след това го водихме на УНГ , където му бяха изписани други лекарства, и ни каза че проблемът ще отмине, но за съжаление непознати. Можете ли да ми помогнете с някой от вашите соли? Само да кажа, че синът ми не боледува често и няма запушен нос.

 204. Здравеите д-р Христов получих схващане на челюсттаи ограничено отваряне на устата,диагнозата на доцент е повишен мускулен тонус на шиини и дъвкателни мускули,хапчетата не помогнаха,в форум срещнах същия случаи помогнали са соли 1 11 и рибено масло,как и колко време да ги пия,Благодаря ви предварително

 205. Цеца Билюкова

  За ускорен пулс около 90 какви соли са подходящи

 206. Надя Тодорова

  Здравейте, Д-р Христов!
  Със съпругът ми правихме 2 ин-витро опита, които бяха неуспешни. По време на втория опит се оказа, че TSH хормонът ми е 2.5, а месец след това 2.94. За да бъде успешна процедурата ни обаче, трябва нивото на TSH да е около 1.5-2.0. Бихте ли ме посъветвали кои соли да приемам, за да занижа нивото на хормона?

 207. Цеца Билюкава

  Здравейте,От една Седмица съм с ускорен пулс около 90удара в минута. Личната ми лекарка ми пусна изследване за щитовидната жлеза те са добри.Изписа ми Седатив но няма промяна , кdй шуслерови соли са подходящи.? Благодаря предварително!

 208. Здравейте, д-р Христов,
  на 47 год съм, досега не съм боледувала и не съм имала никакви оплаквания, освен, че имам високи антитела, които никога не са се проявили по друг начин, освен, че не успях да забременея, дори и с потискащи имунитета лекарства.
  Сега започнаха да се проявяват признаците на критическата, и попаднах в ада- ставите ме болят, кожата ми помръкна и се сбръчка, вдигам кръвно, задушавам се и кашлям всяка вечер, ноктите ми се чупят, косата ми капе, наддадох кг- 10 за около месец и не мога да ги сваля, чувствам се непрекъснато подтисната, реве ми се, някакъв страх и тревожност ме гонят, поне веднъж в месеца получавам жлъчна криза, за секс просто въобще не ми се и помисля.. Направих ПКК, като и кортизол и на щитовидната жлеза, много леко забавена функция, но ендокринологът каза, че няма нужда от л тироксин, и имам много лек железен дефицит. Всичко друго е в норма, общопрактикуващия лекар ми казва, че нищо ми няма..Купих всички шуслерови соли. Мога ли да ги пия всички наведнъж или трябва да ги комбинирам по някакъв начин?
  Благодаря предварително за отговора Ви, който чакам с нетърпение!

 209. Гергана

  Здравейте, д-р Христов. Дъщеря ми е на 8г и от един месец и се появи атопичен дерматит. Има зачервяване първо по ръчичките от вътрешната страна, после по свивката на крачетата и накрая се появиха и по гръбчето. С кои шуслерови соли може да се повияе добре?Благодаря предварително

 210. Здравейте д-р Христов,
  Синът ми е на почти 3 години.От известно време непрекъснато се почесва ……най-често по сгъвките на колената, кръста отстрани, по гърба до вратлето..На някои места кожата му е доста груба.Бяха ми казали, че е с атопичен дерматит, но след първото овладяване на проблема /беше на 3-4 месеца/ не е имал сериозни проблеми.Просто му е по суха кожата и с внимание насочено към хранене, овлажняване на тялото се справях. Даже не бях сигурна дали е атопичен дерматит.В момента го мажа с Ла рош липикар след къпане.Каква комбинация от солите да му давам.
  Благодаря

 211. Здравейте !
  На 53 г. съм.Страдам от тежък рефлукс езофагит. Пия вече една година Нексиум и Зирид , но положението все повече де усложнява. Вследствие тези лекарства или самата болест имам слабо оросяване и намалено кръвообращение, залитане , световъртеж ,отпадналост, анемия и какво ли още не. Наскоро ми откриха и възли на щитовидната жлеза и Хашимото. Страшно съм объркана и не зная какво да правя и пия. Ще Ви бъда благодарна ако ми препоръчате кои соли за мен или вече е късно.
  Благодаря предварително!

 212. Здравейте,д-р Христов!
  Страдам от ревматоиден артрит.Вследсние на метатрексата получих желязодефицитна анемия и нисък хемоглобин.Мога ли да приемам шуслерови соли?

 213. Здравейте доктор Христов,
  Моля за Вашето мнение , какви шуслерови соли да приемам. Моето заболяване е стичане на секрет/белезникъв/, който се събира в носоглътката и от там в гърлото. Имам периодично стичане на такъв секрет и от едната ноздра/дясната/. Диагнозата,която са ми давали е възпаление на лигавицата.
  Какви други хомеопатични хапчета мога да приемам?
  Предварително Ви благодаря и се надявам да ми пишете!

 214. Бойка Маринова

  здравейте.на 46г.предписаха ми оргаметрил като хормонална терапия.не искам да започвам с химията.какво ще ми препоръчате да пия?имам си топлите вълни,безсъние,косопад и болки в ставите.Благодаря :)

 215. Здравейте,
  На 46 години съм.При преглед ми откриха много малък полип на шийката на матката.Какви соли мога да пия и за какъв период.
  Благодаря предварително!

 216. Здравейте, д-р Христов

  За мигрена какво бихте ми препоръчали? Кризите ми са на 2-3 седмици и понякога продължават по 2-2,5 дни. Понякога Имигран ми помага, но не винаги.
  Благодаря за отделеното време !

 217. христо николов

  Здравейте,има ли такива соли,които могат да се пият заизчистване на камъни в жлъчката.

 218. Ташка Андонова Няголова

  Здравейте!
  На 10.02.2016 г. ми оперираха тумор на пикучния мехур. Сега правя вътремехурна химиотерапия, но от известно време от тези терапии получих голяма инфекция в урината, с масови бактерии, опалисценция на белтъка, повишени левкоцити и близо два месеца ме лекуват и нищо не ми помага. Мога ли да ползвам тези соли и кои по-точно – ако мога! Благодаря предварително за отговора!

 219. Ташка Андонова Няголова

  Д-р Христов, благодаря Ви, че ми отговорихте на електронната поща! Ще се възползвам от съветите Ви!

 220. С тиреоидит на Хашимото съм, хипофунккция. TSH е висок и холестерола също – само LDL е висок. Освен това имам и остеохондроза 5-6 шиен прешлен. Какви соли бихте ми препоръчали. Благодаря Ви, предварително.

 221. Здравейте ,Д-р Христов .Моето дете е на 9 години често боледува.В повечето случай с хрема и зачервено гърло .Има и синузит.Лекувам е с хомеопатия.Сега ни изписаха соли 4 и 7 добра ли е комбинацията ,пием ги 3 пъти по 1 и от двете соли .Мога ли да давам едновременно хомеопатия и соли. Благодаря Ви предварително за отговора!

 222. Здравейте ,Д-р Христов. Моята дъщеря е на 9 години.Често боледува .В повечето случай с хрема и зачервено гърло.Лекувам е с хомеопатия .Сега и давам соли номер 4 и 7 давам и 3 пъти по 1 и от двете ,комбинацията добра ли е.Може ли да давам едновременно соли и хомеопатия. Благодаря Ви предварително за отговора!

 223. Здравейте.Синът ми е на почти на 13 години.От извесно време се оплакваше от болки в петите и след консултация с ортопед сменихме обувките с по висока подметка и горе долу болките намаляха.Но тук от около 2 седмици се оплаква от болка в лявото коляно под капачката.Боли го при допир.През деня като го раздвижи е добре иначе като го свива и кляка усеща болка.Да отбележа.че е активен спортист-но не го е удрял и няма травма.Може ли да ползва солите?Благодаря предварително

 224. Здравейте,страдам от сух дерматит по лицето,носа и веждите.Моля да ме посъветвате къква терапия мога да приложа.Благодаря Ви предварително.

 225. Румяна Пенева

  Здравейте доктор Христов. Бременна съм в 3ти месец имам и синузит преди 7 8 месеца съм пила солите 4 8 и 12 и бях доволна. Въпроса ми е мога ли да ги пия по време на бременността?

 226. Надежда Иванова Йочева

  Д-р Христов,Диагнозата е : УЗ Черен дроб.Нормални размери с повишена ехоганност стеатоза.Приемам шуслерови соли № 6,8,9,10 по 5 таблетки от всяка сол.Правилна ли е комбинацията и колко време трябва да ги приемам.

 227. Здравейте !
  На 23.02.2016г.ме оперираха рак на лява гърда. Премахнаха я ,минах курс химиотерапия и лъчетерапия. В момента съм на Золадекс. Всичко в момента ме боли. Мога ли да позвам солите.

 228. Ташка Андонова Няголова

  Д-р Христов, отново Ви безпокоя… При направена цистоскопия се оказа, че от химиотерапията /поради неправилни инструкции в началото – държах лекарството в мехура доста повече отколкото е трябвало, но те не ми казаха тогава…/ ми се получават тези инфекции, защото целият ми мехур бил в бели налепи – сигурно изгорен… Моят доктор, който ми е лекуващ, който ме оперира ми каза, че на това се дължи болката, препоръча да откажа последните две терапии. Искам да попитам има ли някакъв начин това да се лекува. Вие ми бяхте препоръчали номер 3 и 11 от солите и прополис. Искам още да попитам трябва ли почивки за прополиса, защото някъде прочетох, че трябва да се почива по 10 дни. И ако трябва нещо друго да ми препоръчате за този изгорен мехур.

 229. Здравейте , доктор Христов, имам тригеминална невралгия в ляво. Приемам неуротоп R . За сега болката е поносима. При направените изследвания скенер и др, патология не е открита. Чета в интернет, че хомеопатията е надежден вариант. Моля, за вашето съдействие

 230. Дарина Тодорова

  Здравейте, доктор Христов. Дъщеря ми има атопичен дерматит от малка, вече е на 17 години. Попадна ми статия, че шуслеровите соли могат да подобрят състоянието й. Бихте ли ми посочили комбинация и начин на употреба , както и продължителност. Благодаря Ви предварително.

 231. Зравейте,д-р Христов
  Кожата на ръцете ми е много суха,нацепва се до кръв и сърби много.Кои от солите мога да използвам за облекчение?

 232. Йрданка Иванова

  Д-р Христов, четох материал, препоръчваше се прием на шуслерови соли №1,2 и7 при кариес Терапевт съм.Бихте ли препоръчал доза за начален кариес? Суважение.

 233. Zdravejte,
  Poqvi se syrbeg v intimnata oblast I parene.Zapochvam podmqna na vsqkakvi stranichni drazniteli,no bih iskala da popitam za kombinaciq sys shuslerovi soli ili drug homeopatichen preparat,kojto moge da oblekchi systoqnieto.Blagodarq

 234. Даниела Тодорова

  Здравейте др,Христов,
  аз съм с високо кръвно налягане и наднормено тегло – започвам комбинацията за отслабване ШС 5,9 и 11.Какво може да се прибави за високото кръвно.
  Синът ми /21г/ има предподагра,високо кръвно и много завишена пикочна киселина и наднормено тегло – за него взех ШС 9 и 11.Какво друго можем да включим?Забравих да кажа ,че и двамата пием хапчета за хипертонията.
  Дъщеря ми /17г./ страда от главоболие/често/ и доказан гастрит и 3мм.язвена раничка.За нея какво е подходящо?Благодаря

 235. Здравейте д-р Христов когато съм разстроена получавам алергия като организмът ми задържа вода, започнах да вдигам кръвно ,имам тромбов лебит .Може ли да ми препоръчате от шуслеровите соли на 54 години съм ,ще съм ви благодарна ако ми отговорите благодаря предварително.

 236. София Данина

  Всичко започна накратко с усещане за косъм на езика, в продължение сега на 11 май станаха 3 години, усещанията се сменят. Има моменти в деня не усещам, но няма ден в който да съм била чиста от усещания. Прояви се в момент на очакване на радостна вест за раждане на първото ми внуче, след още един очаквах още едно, но втората бременност беше съпроводена от изненади. Притеснена явно от очакването, и от радост.. както казват и хубавите и не дотам хубави емоции, аз се сдобих с това усещане. Иска ми да вярвам, че е плод на емоциите и психиката ми, но продължава много дълго време. Интересувам се живо от алтернативи във здравето, както и от здравословно хранене. Храня се разделно от 8 години. Не боледувам, в детството си някога може би съм приемала антибиотици. Смятам себе си за здрава баба ако изключим, че всичко ми се случва и в периода на критическа, имам нова симптоматика от скоро на топли вълни, изпотяване…. Прегледи: УНГ. трима специалисти диагноза неврогенна. Хомеопатия, приемала 4 месеца алуминия, натриум нитратикум, нукс вомика, игнатия и Шуслерови соли номер 3, 4, 5, 7….имаше ефект разбира се, реших да спра обаче, и проблема се завърна отново. Хомеопата в нашия град идва събота и така приключих за сега. Гаргара само с масло от чаено дърво, прополис, сода. Сама реших да си направя микробиология на гърлен секрет. Не изолира никаква патогенна среда, в което се съмнявам дори само заради затова, че имам куче от 12 години, и се занимавам с обработка на архивни документи. От почти две години съм в критическа. Бях дълго време увеличено слюноотделяне с различна консистенция, бръждене ту от ляво, ту от дясно изсъхване понякога на езика което ме накара да си пусна изследване за диабет 4.8 Информирам се все още и смятам, че може да имам липса на витамини, най вече В12, и минерали в организма си, и не зная вече, подготвям прочистване на организма, което лично смятам е в основата….Спирам до тук, чакам 4 внуче хаха…. Но ще се радвам, да чуя мнението Ви, и имали ли сте успешно лечение с хомеопатия и шуслерови соли на този тъй досаден проблем. Или ще ми препоръчате прегледи, нв търсене на проблема. Прегръщам Ви! Желая Ви здраве! Поздрави от Смолян!

 237. Др Христов искам да си запиша час при вас за доста здравословни проблеми. Моля на личния имейл да ми кажете и приблизителна цена на прегледа

 238. Николай Георгиев

  Здравейте! Имам себореен дерматит по главата и лицето с който се мъча вече 10 години в момента съм на 35, ще съм ви много благодарен ако ми препоръчате да пия хомеопатия и соли. Благодаря

Моля, пишете коментарите си на кирилица.