Д-р Милен Христов

Хомеопатия, лазерна терапия,
биорезонансна диагностика и лечение

Шуслерови соли

Д-р Милен Христов - 17 февруари 2012, 20:51
Хомеопатия

Етикети: ,

Използвайки метода на хомеопатията, преди повече от 130 години, д-р Вилхелм Шуслер създава 12 минерални соли в хомеопатични потенции (разреждания). Според неговите изследвания и практическо приложение, т.нар. „Шуслерови соли” подпомагат боледуващият организъм чрез стимулиране и реактивиране протичането на важни телесни процеси, както и нормализират разстроените функции на организма. Тези соли, нормално, се срещат в човешкото тяло, но по различни причини в определени етапи от живота, човек изпитва дифицит на някои от тях. Тъй като те участват в биохимията в организма, този дефицит най-често се проявява като дискомфорт, болка, заболявания, блокажи на клетки или органи и т.н.

Солите на д-р Шуслер са:

Механизъм на действие

Солите на Шуслер помагат, когато в тялото ИМА минерални вещества, които са неправилно разпределени. Те компенсират тези нарушения. Съвременните хора са добре информирани и често се хранят балансирано. Те смятат, че нямат нужда от нищо друго, защото получават жизнено необходимите вещества чрез своя балансиран хранителен режим. Практиката, обаче, дава примери за пациенти, които в своя ежедневен рацион получават всички полезни витамини и минерали, но в същото време имат болестни симптоми на дефицит. Такъв един парадоксален пример дава и д-р Шуслер:
Пациент с балансиран режим на хранене, който имал необходимото количество магнезий в тялото, страдал от болезнени спазми (признак на магнезиев дефицит). Това той обяснява с нарушение на молекулярното разпределение на магнезия в организма, което означава, че магнезиевите йони не се намират на подходящото място (т.е. в мускулите). В този случай помага Шуслерова сол №7 Magnesium Phosphoricum D6 (Магнезиев фосфат).

Важно!

Чрез солите на Шуслер не се задоволява конкретен минерален дефицит, а компенсират нарушенията в разпределението на минералните вещества.

Предимството на тези 12 соли е, че нямат странични ефекти.

Прилагането на биохимичното лечение с Шуслерови соли не се влияе и не оказва въздействие върху паралелни други методи на лечение.

Как възниква недостиг на дадена сол в клетката?

 • поради болестни дразнения
 • еднообразно хранене
 • недостиг на движение
 • недостиг на вода
 • замърсяване на околната среда
 • стрес
 • бактерии и вируси

Това са болестни импулси, които блокират регулационните процеси в клетката, а солите коригират и активират оздравителния процес.

Лицева диагностика

Д-р Шуслер е открил връзка между недостиг на дадена сол и признаци по цвета и блясъка на кожата на лицето. Например, при недостиг на магнезиев фосфат в организма, по бузите се появяват червенини; а при недостиг на железен фосфат, ъглите на очите се оцветяват в синкаво-черно. Признаци на дефицит могат да се появят не само по лицето, но и по косата, ръцете, краката и ноктите.

Забележка:

Въпреки естественият произход на тези соли, НЕ БИВА да се самолекувате, а да потърсите лекар-специалист, който да предпише правилния препарат или комбинация, както и съответната дозировка и продължителност на лечението. Освен това, добрият лекар би насочил пациента към определена хранителна диета, съобразена с анамнезата.


споделяне на връзка

238 коментара по темата: Шуслерови соли

 1. Здравейте ,Д-р Христов .Моето дете е на 9 години често боледува.В повечето случай с хрема и зачервено гърло .Има и синузит.Лекувам е с хомеопатия.Сега ни изписаха соли 4 и 7 добра ли е комбинацията ,пием ги 3 пъти по 1 и от двете соли .Мога ли да давам едновременно хомеопатия и соли. Благодаря Ви предварително за отговора!

 2. Здравейте ,Д-р Христов. Моята дъщеря е на 9 години.Често боледува .В повечето случай с хрема и зачервено гърло.Лекувам е с хомеопатия .Сега и давам соли номер 4 и 7 давам и 3 пъти по 1 и от двете ,комбинацията добра ли е.Може ли да давам едновременно соли и хомеопатия. Благодаря Ви предварително за отговора!

 3. Здравейте.Синът ми е на почти на 13 години.От извесно време се оплакваше от болки в петите и след консултация с ортопед сменихме обувките с по висока подметка и горе долу болките намаляха.Но тук от около 2 седмици се оплаква от болка в лявото коляно под капачката.Боли го при допир.През деня като го раздвижи е добре иначе като го свива и кляка усеща болка.Да отбележа.че е активен спортист-но не го е удрял и няма травма.Може ли да ползва солите?Благодаря предварително

 4. Здравейте,страдам от сух дерматит по лицето,носа и веждите.Моля да ме посъветвате къква терапия мога да приложа.Благодаря Ви предварително.

 5. Румяна Пенева

  Здравейте доктор Христов. Бременна съм в 3ти месец имам и синузит преди 7 8 месеца съм пила солите 4 8 и 12 и бях доволна. Въпроса ми е мога ли да ги пия по време на бременността?

 6. Надежда Иванова Йочева

  Д-р Христов,Диагнозата е : УЗ Черен дроб.Нормални размери с повишена ехоганност стеатоза.Приемам шуслерови соли № 6,8,9,10 по 5 таблетки от всяка сол.Правилна ли е комбинацията и колко време трябва да ги приемам.

 7. Здравейте !
  На 23.02.2016г.ме оперираха рак на лява гърда. Премахнаха я ,минах курс химиотерапия и лъчетерапия. В момента съм на Золадекс. Всичко в момента ме боли. Мога ли да позвам солите.

 8. Ташка Андонова Няголова

  Д-р Христов, отново Ви безпокоя… При направена цистоскопия се оказа, че от химиотерапията /поради неправилни инструкции в началото – държах лекарството в мехура доста повече отколкото е трябвало, но те не ми казаха тогава…/ ми се получават тези инфекции, защото целият ми мехур бил в бели налепи – сигурно изгорен… Моят доктор, който ми е лекуващ, който ме оперира ми каза, че на това се дължи болката, препоръча да откажа последните две терапии. Искам да попитам има ли някакъв начин това да се лекува. Вие ми бяхте препоръчали номер 3 и 11 от солите и прополис. Искам още да попитам трябва ли почивки за прополиса, защото някъде прочетох, че трябва да се почива по 10 дни. И ако трябва нещо друго да ми препоръчате за този изгорен мехур.

 9. Здравейте , доктор Христов, имам тригеминална невралгия в ляво. Приемам неуротоп R . За сега болката е поносима. При направените изследвания скенер и др, патология не е открита. Чета в интернет, че хомеопатията е надежден вариант. Моля, за вашето съдействие

 10. Дарина Тодорова

  Здравейте, доктор Христов. Дъщеря ми има атопичен дерматит от малка, вече е на 17 години. Попадна ми статия, че шуслеровите соли могат да подобрят състоянието й. Бихте ли ми посочили комбинация и начин на употреба , както и продължителност. Благодаря Ви предварително.

 11. Зравейте,д-р Христов
  Кожата на ръцете ми е много суха,нацепва се до кръв и сърби много.Кои от солите мога да използвам за облекчение?

 12. Йрданка Иванова

  Д-р Христов, четох материал, препоръчваше се прием на шуслерови соли №1,2 и7 при кариес Терапевт съм.Бихте ли препоръчал доза за начален кариес? Суважение.

 13. Zdravejte,
  Poqvi se syrbeg v intimnata oblast I parene.Zapochvam podmqna na vsqkakvi stranichni drazniteli,no bih iskala da popitam za kombinaciq sys shuslerovi soli ili drug homeopatichen preparat,kojto moge da oblekchi systoqnieto.Blagodarq

 14. Даниела Тодорова

  Здравейте др,Христов,
  аз съм с високо кръвно налягане и наднормено тегло – започвам комбинацията за отслабване ШС 5,9 и 11.Какво може да се прибави за високото кръвно.
  Синът ми /21г/ има предподагра,високо кръвно и много завишена пикочна киселина и наднормено тегло – за него взех ШС 9 и 11.Какво друго можем да включим?Забравих да кажа ,че и двамата пием хапчета за хипертонията.
  Дъщеря ми /17г./ страда от главоболие/често/ и доказан гастрит и 3мм.язвена раничка.За нея какво е подходящо?Благодаря

 15. Здравейте д-р Христов когато съм разстроена получавам алергия като организмът ми задържа вода, започнах да вдигам кръвно ,имам тромбов лебит .Може ли да ми препоръчате от шуслеровите соли на 54 години съм ,ще съм ви благодарна ако ми отговорите благодаря предварително.

 16. София Данина

  Всичко започна накратко с усещане за косъм на езика, в продължение сега на 11 май станаха 3 години, усещанията се сменят. Има моменти в деня не усещам, но няма ден в който да съм била чиста от усещания. Прояви се в момент на очакване на радостна вест за раждане на първото ми внуче, след още един очаквах още едно, но втората бременност беше съпроводена от изненади. Притеснена явно от очакването, и от радост.. както казват и хубавите и не дотам хубави емоции, аз се сдобих с това усещане. Иска ми да вярвам, че е плод на емоциите и психиката ми, но продължава много дълго време. Интересувам се живо от алтернативи във здравето, както и от здравословно хранене. Храня се разделно от 8 години. Не боледувам, в детството си някога може би съм приемала антибиотици. Смятам себе си за здрава баба ако изключим, че всичко ми се случва и в периода на критическа, имам нова симптоматика от скоро на топли вълни, изпотяване…. Прегледи: УНГ. трима специалисти диагноза неврогенна. Хомеопатия, приемала 4 месеца алуминия, натриум нитратикум, нукс вомика, игнатия и Шуслерови соли номер 3, 4, 5, 7….имаше ефект разбира се, реших да спра обаче, и проблема се завърна отново. Хомеопата в нашия град идва събота и така приключих за сега. Гаргара само с масло от чаено дърво, прополис, сода. Сама реших да си направя микробиология на гърлен секрет. Не изолира никаква патогенна среда, в което се съмнявам дори само заради затова, че имам куче от 12 години, и се занимавам с обработка на архивни документи. От почти две години съм в критическа. Бях дълго време увеличено слюноотделяне с различна консистенция, бръждене ту от ляво, ту от дясно изсъхване понякога на езика което ме накара да си пусна изследване за диабет 4.8 Информирам се все още и смятам, че може да имам липса на витамини, най вече В12, и минерали в организма си, и не зная вече, подготвям прочистване на организма, което лично смятам е в основата….Спирам до тук, чакам 4 внуче хаха…. Но ще се радвам, да чуя мнението Ви, и имали ли сте успешно лечение с хомеопатия и шуслерови соли на този тъй досаден проблем. Или ще ми препоръчате прегледи, нв търсене на проблема. Прегръщам Ви! Желая Ви здраве! Поздрави от Смолян!

 17. Др Христов искам да си запиша час при вас за доста здравословни проблеми. Моля на личния имейл да ми кажете и приблизителна цена на прегледа

 18. Николай Георгиев

  Здравейте! Имам себореен дерматит по главата и лицето с който се мъча вече 10 години в момента съм на 35, ще съм ви много благодарен ако ми препоръчате да пия хомеопатия и соли. Благодаря

Моля, пишете коментарите си на кирилица.