Шуслерови соли

Шуслерови соли
Шуслерови соли

Използвайки метода на хомеопатията, преди повече от 130 години, д-р Вилхелм Шуслер създава 12 минерални соли в хомеопатични потенции (разреждания). Според неговите изследвания и практическо приложение, т.нар. „Шуслерови соли” подпомагат боледуващият организъм чрез стимулиране и реактивиране протичането на важни телесни процеси, както и нормализират разстроените функции на организма. Тези соли, нормално, се срещат в човешкото тяло, но по различни причини в определени етапи от живота, човек изпитва дифицит на някои от тях. Тъй като те участват в биохимията в организма, този дефицит най-често се проявява като дискомфорт, болка, заболявания, блокажи на клетки или органи и т.н.

Солите на д-р Шуслер са:

Механизъм на действие

Солите на Шуслер помагат, когато в тялото ИМА минерални вещества, които са неправилно разпределени. Те компенсират тези нарушения. Съвременните хора са добре информирани и често се хранят балансирано. Те смятат, че нямат нужда от нищо друго, защото получават жизнено необходимите вещества чрез своя балансиран хранителен режим. Практиката, обаче, дава примери за пациенти, които в своя ежедневен рацион получават всички полезни витамини и минерали, но в същото време имат болестни симптоми на дефицит. Такъв един парадоксален пример дава и д-р Шуслер:
Пациент с балансиран режим на хранене, който имал необходимото количество магнезий в тялото, страдал от болезнени спазми (признак на магнезиев дефицит). Това той обяснява с нарушение на молекулярното разпределение на магнезия в организма, което означава, че магнезиевите йони не се намират на подходящото място (т.е. в мускулите). В този случай помага Шуслерова сол №7 Magnesium Phosphoricum D6 (Магнезиев фосфат).

Важно!

Чрез солите на Шуслер не се задоволява конкретен минерален дефицит, а компенсират нарушенията в разпределението на минералните вещества.

Предимството на тези 12 соли е, че нямат странични ефекти.

Прилагането на биохимичното лечение с Шуслерови соли не се влияе и не оказва въздействие върху паралелни други методи на лечение.

Как възниква недостиг на дадена сол в клетката?

 • поради болестни дразнения
 • еднообразно хранене
 • недостиг на движение
 • недостиг на вода
 • замърсяване на околната среда
 • стрес
 • бактерии и вируси

Това са болестни импулси, които блокират регулационните процеси в клетката, а солите коригират и активират оздравителния процес.

Лицева диагностика

Д-р Шуслер е открил връзка между недостиг на дадена сол и признаци по цвета и блясъка на кожата на лицето. Например, при недостиг на магнезиев фосфат в организма, по бузите се появяват червенини; а при недостиг на железен фосфат, ъглите на очите се оцветяват в синкаво-черно. Признаци на дефицит могат да се появят не само по лицето, но и по косата, ръцете, краката и ноктите.

Забележка:

Въпреки естественият произход на тези соли, НЕ БИВА да се самолекувате, а да потърсите лекар-специалист, който да предпише правилния препарат или комбинация, както и съответната дозировка и продължителност на лечението. Освен това, добрият лекар би насочил пациента към определена хранителна диета, съобразена с анамнезата.

14 Коментари

 1. Др Христов искам да си запиша час при вас за доста здравословни проблеми. Моля на личния имейл да ми кажете и приблизителна цена на прегледа

 2. Здравейте д-р Христов.
  С автоимунен тиреоидит на Хашимото съм. Приемам л-тироксин 0,75мг.
  Слабата памет и концентрация ми създават много проблеми. Увеличето тегло също. Да не говоря за ежедневното главоболие и болките в ставите.
  Моля, за вашият отговор – кои шуслерови соли бих могла да приемам и по каква схема.
  Благодаря предварително

 3. Здравейте! Имам себореен дерматит по главата и лицето с който се мъча вече 10 години в момента съм на 35, ще съм ви много благодарен ако ми препоръчате да пия хомеопатия и соли. Благодаря

 4. Здравейте д- р Христов.От дълги години съм хипертоничка, а от 3 години имам и диабет както и болки в гърба с изтръпване на ръцете.Как бих могла да си помогна с шуслерови соли при няколко заболявания едновременно.На 59 години съм.

 5. Здравейте, д-р Христов
  имам два миомни възела на матката- 6 см и 3 см.На 52 години съм с две големи деца.Последна менструация през м.януари тази година.Миналата беше през шест месеца. Искам да попитам миомните възли подлежат ли на хомеопатично лечение.И ако да – какво да бъде? Благодаря Ви предварително.

 6. Здравейте, моля за съдействие. Бременна съм в 23 г.с. Приемах Шуслерова сол 3 по предписание на лекар. Но съм я приемала неправилно като съм поглъщала таблетките. Приемала съм по три хапчета в продължение на около седмица. Има ли странични ефекти при неправилен прием, възможно ли е да съм навредила на бебето? Два дни имах силна диария и гадене, възможно ли е да се дължи на този неправилен прием?

  Благодаря ви

 7. Д-р Христов моля ви бих желала да си запиша час при вас.

 8. Здравейте, д-р Христов

  Майка ми е с подагра. Стойност на пикочното киселина 456.
  Тя е на синтром. Взема по 1 фурантрил дневно.
  До сега се лекува с Подагрол и още едни билкови капки. Няма подобрение на стойностите.
  Моля да ме посъветвате, мога ли да включа и шуслеровите соли №9 и №11

 9. Здравейте Д-р Христов. Майка ми е с астма и Хашимото. Моля да ми препоръчате комбинация от соли за двете заболявания. Предварително Ви благодаря за отделеното време.

 10. Здравейте Д-р Христов. Майка ми е с астма и Хашимото. Моля да ми препоръчате комбинация от силите за двете заболявания. Предварително благодаря за отделеното време.

 11. Здравейте, д-р Христов. Съпругът ми е на 52г и събира вода в коляното. Преди 2 месеца му правиха пункция и му беше минало, но отново започна да събира. През 2016г. получи инфаркт и е с 2 стенда на сърцето, пие лекарства за разреждане на кръвта. Интересува ме какви шуслерови соли да взима за проблема в коляното. Много Ви благодаря.

 12. Здравейте, д-р Христов! Много Ви моля за съвет. Баща ми е с втори исхемичен мозъчен инсулт-тромботичен във вертебробазиларната система-малкомозъчен вдясно. Открит е и менингиом в дясно, париетално. Пареза латентна за десни крайници. Има диабет от 10 години, висок креатенин 480, което говори за бъбречна недостатъчност.В момента провежда рехабилитация има световъртежи и чест рефлукс. За бъбреците приема като редува фурантрил и трифас, от лекарствата за инсулта само кавинтон, за съжаление не може да пие всички предписани лекарства, поради рефлукса. Отслабна много. Може ли да ми препоръчате комбинация от шуслерови соли за бъбреци и за инсулта?Предварително Ви благодаря!

 13. Здравейте, хормоните ми са в норма, но имам три възела, единия е малко по голям 10мм,другия е кистозен 5мм, и третия е 8мм, бихте ли ми препоръчали хомеопатична терапия за намаляване или стопяване на възлите !Благодаря ви предварително!

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.