Д-р Милен Христов

Хомеопатия, лазерна терапия,
биорезонансна диагностика и лечение

Шуслерови соли

Д-р Милен Христов - 17 февруари 2012, 20:51
Хомеопатия

Етикети: ,

Използвайки метода на хомеопатията, преди повече от 130 години, д-р Вилхелм Шуслер създава 12 минерални соли в хомеопатични потенции (разреждания). Според неговите изследвания и практическо приложение, т.нар. „Шуслерови соли” подпомагат боледуващият организъм чрез стимулиране и реактивиране протичането на важни телесни процеси, както и нормализират разстроените функции на организма. Тези соли, нормално, се срещат в човешкото тяло, но по различни причини в определени етапи от живота, човек изпитва дифицит на някои от тях. Тъй като те участват в биохимията в организма, този дефицит най-често се проявява като дискомфорт, болка, заболявания, блокажи на клетки или органи и т.н.

Солите на д-р Шуслер са:

Механизъм на действие

Солите на Шуслер помагат, когато в тялото ИМА минерални вещества, които са неправилно разпределени. Те компенсират тези нарушения. Съвременните хора са добре информирани и често се хранят балансирано. Те смятат, че нямат нужда от нищо друго, защото получават жизнено необходимите вещества чрез своя балансиран хранителен режим. Практиката, обаче, дава примери за пациенти, които в своя ежедневен рацион получават всички полезни витамини и минерали, но в същото време имат болестни симптоми на дефицит. Такъв един парадоксален пример дава и д-р Шуслер:
Пациент с балансиран режим на хранене, който имал необходимото количество магнезий в тялото, страдал от болезнени спазми (признак на магнезиев дефицит). Това той обяснява с нарушение на молекулярното разпределение на магнезия в организма, което означава, че магнезиевите йони не се намират на подходящото място (т.е. в мускулите). В този случай помага Шуслерова сол №7 Magnesium Phosphoricum D6 (Магнезиев фосфат).

Важно!

Чрез солите на Шуслер не се задоволява конкретен минерален дефицит, а компенсират нарушенията в разпределението на минералните вещества.

Предимството на тези 12 соли е, че нямат странични ефекти.

Прилагането на биохимичното лечение с Шуслерови соли не се влияе и не оказва въздействие върху паралелни други методи на лечение.

Как възниква недостиг на дадена сол в клетката?

 • поради болестни дразнения
 • еднообразно хранене
 • недостиг на движение
 • недостиг на вода
 • замърсяване на околната среда
 • стрес
 • бактерии и вируси

Това са болестни импулси, които блокират регулационните процеси в клетката, а солите коригират и активират оздравителния процес.

Лицева диагностика

Д-р Шуслер е открил връзка между недостиг на дадена сол и признаци по цвета и блясъка на кожата на лицето. Например, при недостиг на магнезиев фосфат в организма, по бузите се появяват червенини; а при недостиг на железен фосфат, ъглите на очите се оцветяват в синкаво-черно. Признаци на дефицит могат да се появят не само по лицето, но и по косата, ръцете, краката и ноктите.

Забележка:

Въпреки естественият произход на тези соли, НЕ БИВА да се самолекувате, а да потърсите лекар-специалист, който да предпише правилния препарат или комбинация, както и съответната дозировка и продължителност на лечението. Освен това, добрият лекар би насочил пациента към определена хранителна диета, съобразена с анамнезата.


споделяне на връзка

253 коментара по темата: Шуслерови соли

 1. Цветелина

  Здравейте, д-р Христов, котаракът ми е с бъбречна недостатъчност, дали съществуват подходящи Шуслерови соли?
  Благодаря за вниманието.

 2. Здравейте Д-р Христов!При посещението си при ендокринолог ми откриха малки възелчета на щитовидната жлеза с големина от 3-4 милиметра.Засега не ми предписаха лечение ,а само наблюдение на всеки 6 месеца.Мога ли да приемам някаква комбинация от шуслерови соли за премахване или стопиране на разтежа на тези възелчета и ако мога в колко време да ги приемам?

 3. Нели Иванова

  Здравейте д-р Христов
  Преди около две години синът ми който сега е на 12г. ми каза „Мамо знаеш ли че аз вече немога да подушвам миризмите“. Ходихме при личният лекар изписа му капки от които нямаше никакъв ефект, след това го водихме на УНГ , където му бяха изписани други лекарства, и ни каза че проблемът ще отмине, но за съжаление непознати. Можете ли да ми помогнете с някой от вашите соли? Само да кажа, че синът ми не боледува често и няма запушен нос.

 4. Здравеите д-р Христов получих схващане на челюсттаи ограничено отваряне на устата,диагнозата на доцент е повишен мускулен тонус на шиини и дъвкателни мускули,хапчетата не помогнаха,в форум срещнах същия случаи помогнали са соли 1 11 и рибено масло,как и колко време да ги пия,Благодаря ви предварително

 5. Цеца Билюкова

  За ускорен пулс около 90 какви соли са подходящи

 6. Надя Тодорова

  Здравейте, Д-р Христов!
  Със съпругът ми правихме 2 ин-витро опита, които бяха неуспешни. По време на втория опит се оказа, че TSH хормонът ми е 2.5, а месец след това 2.94. За да бъде успешна процедурата ни обаче, трябва нивото на TSH да е около 1.5-2.0. Бихте ли ме посъветвали кои соли да приемам, за да занижа нивото на хормона?

 7. Цеца Билюкава

  Здравейте,От една Седмица съм с ускорен пулс около 90удара в минута. Личната ми лекарка ми пусна изследване за щитовидната жлеза те са добри.Изписа ми Седатив но няма промяна , кdй шуслерови соли са подходящи.? Благодаря предварително!

 8. Здравейте, д-р Христов,
  на 47 год съм, досега не съм боледувала и не съм имала никакви оплаквания, освен, че имам високи антитела, които никога не са се проявили по друг начин, освен, че не успях да забременея, дори и с потискащи имунитета лекарства.
  Сега започнаха да се проявяват признаците на критическата, и попаднах в ада- ставите ме болят, кожата ми помръкна и се сбръчка, вдигам кръвно, задушавам се и кашлям всяка вечер, ноктите ми се чупят, косата ми капе, наддадох кг- 10 за около месец и не мога да ги сваля, чувствам се непрекъснато подтисната, реве ми се, някакъв страх и тревожност ме гонят, поне веднъж в месеца получавам жлъчна криза, за секс просто въобще не ми се и помисля.. Направих ПКК, като и кортизол и на щитовидната жлеза, много леко забавена функция, но ендокринологът каза, че няма нужда от л тироксин, и имам много лек железен дефицит. Всичко друго е в норма, общопрактикуващия лекар ми казва, че нищо ми няма..Купих всички шуслерови соли. Мога ли да ги пия всички наведнъж или трябва да ги комбинирам по някакъв начин?
  Благодаря предварително за отговора Ви, който чакам с нетърпение!

 9. Гергана

  Здравейте, д-р Христов. Дъщеря ми е на 8г и от един месец и се появи атопичен дерматит. Има зачервяване първо по ръчичките от вътрешната страна, после по свивката на крачетата и накрая се появиха и по гръбчето. С кои шуслерови соли може да се повияе добре?Благодаря предварително

 10. Здравейте д-р Христов,
  Синът ми е на почти 3 години.От известно време непрекъснато се почесва ……най-често по сгъвките на колената, кръста отстрани, по гърба до вратлето..На някои места кожата му е доста груба.Бяха ми казали, че е с атопичен дерматит, но след първото овладяване на проблема /беше на 3-4 месеца/ не е имал сериозни проблеми.Просто му е по суха кожата и с внимание насочено към хранене, овлажняване на тялото се справях. Даже не бях сигурна дали е атопичен дерматит.В момента го мажа с Ла рош липикар след къпане.Каква комбинация от солите да му давам.
  Благодаря

 11. Здравейте !
  На 53 г. съм.Страдам от тежък рефлукс езофагит. Пия вече една година Нексиум и Зирид , но положението все повече де усложнява. Вследствие тези лекарства или самата болест имам слабо оросяване и намалено кръвообращение, залитане , световъртеж ,отпадналост, анемия и какво ли още не. Наскоро ми откриха и възли на щитовидната жлеза и Хашимото. Страшно съм объркана и не зная какво да правя и пия. Ще Ви бъда благодарна ако ми препоръчате кои соли за мен или вече е късно.
  Благодаря предварително!

 12. Здравейте,д-р Христов!
  Страдам от ревматоиден артрит.Вследсние на метатрексата получих желязодефицитна анемия и нисък хемоглобин.Мога ли да приемам шуслерови соли?

 13. Здравейте доктор Христов,
  Моля за Вашето мнение , какви шуслерови соли да приемам. Моето заболяване е стичане на секрет/белезникъв/, който се събира в носоглътката и от там в гърлото. Имам периодично стичане на такъв секрет и от едната ноздра/дясната/. Диагнозата,която са ми давали е възпаление на лигавицата.
  Какви други хомеопатични хапчета мога да приемам?
  Предварително Ви благодаря и се надявам да ми пишете!

 14. Бойка Маринова

  здравейте.на 46г.предписаха ми оргаметрил като хормонална терапия.не искам да започвам с химията.какво ще ми препоръчате да пия?имам си топлите вълни,безсъние,косопад и болки в ставите.Благодаря 🙂

 15. Здравейте,
  На 46 години съм.При преглед ми откриха много малък полип на шийката на матката.Какви соли мога да пия и за какъв период.
  Благодаря предварително!

 16. Здравейте, д-р Христов

  За мигрена какво бихте ми препоръчали? Кризите ми са на 2-3 седмици и понякога продължават по 2-2,5 дни. Понякога Имигран ми помага, но не винаги.
  Благодаря за отделеното време !

 17. христо николов

  Здравейте,има ли такива соли,които могат да се пият заизчистване на камъни в жлъчката.

 18. Ташка Андонова Няголова

  Здравейте!
  На 10.02.2016 г. ми оперираха тумор на пикучния мехур. Сега правя вътремехурна химиотерапия, но от известно време от тези терапии получих голяма инфекция в урината, с масови бактерии, опалисценция на белтъка, повишени левкоцити и близо два месеца ме лекуват и нищо не ми помага. Мога ли да ползвам тези соли и кои по-точно – ако мога! Благодаря предварително за отговора!

 19. Ташка Андонова Няголова

  Д-р Христов, благодаря Ви, че ми отговорихте на електронната поща! Ще се възползвам от съветите Ви!

 20. С тиреоидит на Хашимото съм, хипофунккция. TSH е висок и холестерола също – само LDL е висок. Освен това имам и остеохондроза 5-6 шиен прешлен. Какви соли бихте ми препоръчали. Благодаря Ви, предварително.

Моля, пишете коментарите си на кирилица.