Хомеопатично лечение през менопаузата

Терминът „менопауза” означава спиране на менструацията. Менопаузата не е заболяване и под термина „лечение на менопаузата” разбираме лечението и профилактиката на основните смущения, които се появяват през този период:

 • Смущения в менструацията;
 • Циркулаторни смущения (предимно топли вълни);
 • Костно-ставни смущения;
 • Остеопороза;
 • Нервни смущения.

Хомеопатичната терапия дава ефикасно решение при повечето от тези смущения. Тя предписва лекарства за всяко едно от тях. Менопаузата покрива период на хормонална нестабилност преди, по време и след спирането на мензиса, т.е. това са периодите – предменопауза, менопауза и постменопауза. Най-често пациентката търси лекарска помощ заради менометрорагията (кръвоизливи) и топлите вълни. Необходимо е пълно клинично (преглед) и параклинично (лабораторно) изследване, за да се изключи злокачествено образование на матката или миома. Ако не се открие такова, се предписват определени хомеопатични лекарства, описани по-долу.

Лекарства за топли вълни:

Lachesis – Подходящо е при възпълни жени с червендалесто лице. Те имат нетърпимост към стегнати дрехи, особено в кръста и по врата. Ревниви са до полудяване. При тях се редуват неизчерпаема логорея (бъбривост) с тотална мълчаливост. Основни циркулаторни симптоми са:

 • Топли вълни със зачервяване на лицето;
 • Чести мигрени;
 • Изпотяване;
 • Непоносимост към топлина.

Всички тези явления се засилват при:

»  закъсняване, оскъдност или спиране на мензиса;

»  топлина.

Състоянието се подобрява при започване на менструацията и на свеж въздух, при умерена температура.

В зависимост от подобието на симптомите, лекарят-хомеопат избира съответното разреждане на препарата и дозировката.

Sepia – Особено подходящо лекарство при жени, които са зиморничави, без зачервяване по лицето. Те са слаби с кафеникави кръгове под очите. Те страдат от: чернодробни смущения, разширени вени, хемороиди, птози (спадане на органи), хронични инфекции на пикочно-половата система, обичайно тъжни, раздразнителни, нетърпящи възражения; те отбягват другите хора и търсят усамотение; през менопаузата се отвращават от секса; оплакват се от тежест в малкия таз, с усещането, че матката ще изпадне; наблюдава се и жълто-зеленикаво, дразнещо вагинално течение с неприятна миризма. Менструацията е нередовна като ритъм и количество, с възчерна кръв. При окончателното й спиране се появяват субективни усещания за топли вълни, но без зачервяване на  лицето.

Sulfur – Това лекарство е показано при жени с хипертония; с топли вълни; с хемороиден или варикозен венозен застой; кожни смущения (розацея, екзема, уртикария, засягане на лигавиците, ринит, астма, ставни смущения, подагра, артроза, артрит). Всички тези смущения могат да се редуват помежду си. Те се влошават от топлина, подобряват се от хлад и от появата на мензиса.

По преценка на лекаря-хомеопат са възможни и други предписания за този симптом.

Лекарства за менорагия:

Във възрастта между 40-50 години (климактериум) най-честата причина за дисфункционални маточни кръвотечения е промяната на съотношението между яйчниковите хормони. Почти винаги се наблюдава релативен хиперестренизъм (по-голям относителен дял на естрогени) в резултат на намален прогестерон. След менопаузата всички кръвотечения се дължат и на намалена продукция на естрогени.

Препарати, които повлияват хормоналния дисбаланс:

Folliculinum – Във високи разреждания потиска продукцията на естрогените. Дава се на 8-я или 10-я ден от цикъла. Този препарат намалява и предменструалния синдром (ако има такъв).

Progesteronum – В ниски разреждания стимулира собствената продукция на прогестерон. Дава се по схема.

Според силата на кръвотечението и вида на кръвта (тъмна или ярко червена) се предписват редица симптоматични хомеопатични лекарства, заедно с изброените по-горе, като: Arnica Montana, Sabina, Phosphorus, Bovista, Secale cornutum, Carbo Vegetabilis, Lachesis.

Прави се индивидуално подбрана схема, в зависимост от симптомите при всяка жена и така се избягват страничните ефекти на синтетичните хормонални препарати, като: хипертония, напълняване, главоболие (мигрена), тромбози (които могат да бъдат и животозастрашаващи), хормонално акне, ПМС (предменструален синдром), отоци от задръжка на вода, други.

Лекарства за остеопороза:

Calcarea Phosphorica Участва в метаболизма на калция и фосфора, като предпазва и от образуване на шипове по прешлените. Предписва се и при болки в гърба (дископатия). Взема се всекидневно, във високи разреждания.

Silicea – Вкарва калция в костите. Предписва се също във високи разреждания, като има и имуностимулиращи свойства.

Calcarea Carbonica – Помага при деминерализация, но за разлика от Silicea се предписва при по-пълни жени с много развити гърди. Стимулира метаболизма на калция и има количествено значение за натрупването му в костите, докато Silicea има качествен ефект (разпределя калция в костите).

Тук може да прочетете за клиничен случай от моята практика.

11 Коментари

 1. Но 53го дини съм в менопауза съм.имам горещи вълни сърцебиене и много силно изразена нервност слаба съм .какви хомеопатични лекарства са подходящи

 2. Здравейте,Надя.Бъркате хомеопатичните лекарства с билкови продукти. Прочетете информация за хомеопатичните препарати как се прозивеждат и как действат.

 3. Др. Христов, може ли да се се свържа с вас? Имам тежка менопоуза и живея в чужбина.
  с уважение,
  Ирина

 4. на 50 години съм и вече няколко години ми прескача цикала / на2-3 месеца/ мускулите ме болят и колената какви лекарства да взимам

 5. Здравейте д-р Христов преди 20 дни се обърнах към вас за помощ при изчерпан яйчников резерв какво да пия освен FSH малко завишено а др ми хормони са в граница,мисля че ми написахте за fsh 5 ch по 5 гранули на ден,но изтрих пощата и не помня от кой ден на МЦ да го вземам.Много мечтая да забременея отново имам едни дете на 10 и от 2 год се боря за 2-ро нямам почти никакви проблеми с хормоните,но не се получава.Моля пак да ми отговорите какво би ми помогнало.Много благодаря и желая лек и приятен ден.

  Даниела

 6. Много болезнен цикъл през втория ден без възмижност за пиене на оки.Помогнете с хомеопатия.

 7. Лекува ли хомеопатията остеопороза т.skore -2,9 ,на 60 год, 63 кг, 170 см. височина, операция на щитовидна жлеза преди 25 години приема, 75 еутирокс.Моля препоръчайте добър хомеопат в София

 8. Здравейте,
  на 48 год. съм, от 3-4 месеца имам топли вълни, обилни нощни изпотявания, които ме будят, след което си заспивам. Менструяцията ми в последните 2 године беше с прекъсвания, а сега февруари беше за последно, а вече минава април.
  Напоследък напълнях с 3-4 килограма, с повишен апетит за сладко, като сега съм 65 кг на 161 см височина.
  Миналия месец в края на март имах силни болки в гърба и тазобедрените кости, които отминаха и ми се струва че бяха от нервно напрежение, несъпроводено с конкретна причина…
  Какъв хомеопатичен продукт бихте ми препоръчали за костите и горещиете вълни и нощно изпотяване?

  Зорка

 9. Здравейте.Вече 4 години имам много силни горещи вълни и през деня и цяла нощ.През ноща са през половин час. Немога да се наспивам.Изнервена съм.Цилъл нямам от 5 години,а аз съм на 51 г.Моля за помощ.
  Милена

 10. Здравейте.Вече 4 години имам много силни горещи вълни и през деня и цяла нощ.През ноща са през половин час. Немога да се наспивам.Изнервена съм.Цилъл нямам от 5 години,а аз съм на 51 г.Моля за помощ.
  Милена
  пс Пробвала съм всички продукти които се рекламират и резултата беше около 20 дни без вълни,след което всичко започва отново.

 11. Здравеите.На 41г. съм.От 6месеца имам много оскаден цикъл.Само един ден.При преглед ми казаха прогестеронов дефицит.Изследванията ми са в норма FSH 9.27 при норма2.50 /10.20 във фоликулярна фаза.ТSH 1.05 ПРИ норма 0.55/4.78 и ft4 16.73 при норма 11.50/22.70.Изследванията са правени на третия ден от цикъла.Гърдите ми се оголемяват и са много напрегнати особено около 15 ден от цикъла и преди цикъл.но поцхти през целия месец са оголемени.Изпитвам и някаква смазвашта умора.МОЛЯ ВИ ПОСЪВЕТВАИТЕ МИ КАКВО ДА ПРАВЯ.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.