Хомеопатично лечение през менопаузата

Терминът „менопауза” означава спиране на менструацията. Менопаузата не е заболяване и под термина „лечение на менопаузата” разбираме лечението и профилактиката на основните смущения, които се появяват през този период:

 • Смущения в менструацията;
 • Циркулаторни смущения (предимно топли вълни);
 • Костно-ставни смущения;
 • Остеопороза;
 • Нервни смущения.

Хомеопатичната терапия дава ефикасно решение при повечето от тези смущения. Тя предписва лекарства за всяко едно от тях. Менопаузата покрива период на хормонална нестабилност преди, по време и след спирането на мензиса, т.е. това са периодите – предменопауза, менопауза и постменопауза. Най-често пациентката търси лекарска помощ заради менометрорагията (кръвоизливи) и топлите вълни. Необходимо е пълно клинично (преглед) и параклинично (лабораторно) изследване, за да се изключи злокачествено образование на матката или миома. Ако не се открие такова, се предписват определени хомеопатични лекарства, описани по-долу.

Лекарства за топли вълни:

Lachesis – Подходящо е при възпълни жени с червендалесто лице. Те имат нетърпимост към стегнати дрехи, особено в кръста и по врата. Ревниви са до полудяване. При тях се редуват неизчерпаема логорея (бъбривост) с тотална мълчаливост. Основни циркулаторни симптоми са:

 • Топли вълни със зачервяване на лицето;
 • Чести мигрени;
 • Изпотяване;
 • Непоносимост към топлина.

Всички тези явления се засилват при:

»  закъсняване, оскъдност или спиране на мензиса;

»  топлина.

Състоянието се подобрява при започване на менструацията и на свеж въздух, при умерена температура.

В зависимост от подобието на симптомите, лекарят-хомеопат избира съответното разреждане на препарата и дозировката.

Sepia – Особено подходящо лекарство при жени, които са зиморничави, без зачервяване по лицето. Те са слаби с кафеникави кръгове под очите. Те страдат от: чернодробни смущения, разширени вени, хемороиди, птози (спадане на органи), хронични инфекции на пикочно-половата система, обичайно тъжни, раздразнителни, нетърпящи възражения; те отбягват другите хора и търсят усамотение; през менопаузата се отвращават от секса; оплакват се от тежест в малкия таз, с усещането, че матката ще изпадне; наблюдава се и жълто-зеленикаво, дразнещо вагинално течение с неприятна миризма. Менструацията е нередовна като ритъм и количество, с възчерна кръв. При окончателното й спиране се появяват субективни усещания за топли вълни, но без зачервяване на  лицето.

Sulfur – Това лекарство е показано при жени с хипертония; с топли вълни; с хемороиден или варикозен венозен застой; кожни смущения (розацея, екзема, уртикария, засягане на лигавиците, ринит, астма, ставни смущения, подагра, артроза, артрит). Всички тези смущения могат да се редуват помежду си. Те се влошават от топлина, подобряват се от хлад и от появата на мензиса.

По преценка на лекаря-хомеопат са възможни и други предписания за този симптом.

Лекарства за менорагия:

Във възрастта между 40-50 години (климактериум) най-честата причина за дисфункционални маточни кръвотечения е промяната на съотношението между яйчниковите хормони. Почти винаги се наблюдава релативен хиперестренизъм (по-голям относителен дял на естрогени) в резултат на намален прогестерон. След менопаузата всички кръвотечения се дължат и на намалена продукция на естрогени.

Препарати, които повлияват хормоналния дисбаланс:

Folliculinum – Във високи разреждания потиска продукцията на естрогените. Дава се на 8-я или 10-я ден от цикъла. Този препарат намалява и предменструалния синдром (ако има такъв).

Progesteronum – В ниски разреждания стимулира собствената продукция на прогестерон. Дава се по схема.

Според силата на кръвотечението и вида на кръвта (тъмна или ярко червена) се предписват редица симптоматични хомеопатични лекарства, заедно с изброените по-горе, като: Arnica Montana, Sabina, Phosphorus, Bovista, Secale cornutum, Carbo Vegetabilis, Lachesis.

Прави се индивидуално подбрана схема, в зависимост от симптомите при всяка жена и така се избягват страничните ефекти на синтетичните хормонални препарати, като: хипертония, напълняване, главоболие (мигрена), тромбози (които могат да бъдат и животозастрашаващи), хормонално акне, ПМС (предменструален синдром), отоци от задръжка на вода, други.

Лекарства за остеопороза:

Calcarea Phosphorica Участва в метаболизма на калция и фосфора, като предпазва и от образуване на шипове по прешлените. Предписва се и при болки в гърба (дископатия). Взема се всекидневно, във високи разреждания.

Silicea – Вкарва калция в костите. Предписва се също във високи разреждания, като има и имуностимулиращи свойства.

Calcarea Carbonica – Помага при деминерализация, но за разлика от Silicea се предписва при по-пълни жени с много развити гърди. Стимулира метаболизма на калция и има количествено значение за натрупването му в костите, докато Silicea има качествен ефект (разпределя калция в костите).

Тук може да прочетете за клиничен случай от моята практика.

20 Коментари

 1. Здравейте докторе,
  При рутинен преглед установиха удебеляване на матката от 8мм, като препоръчаха абразио за установяване на евентуални ракови образувания. Това ли е единственото решение при липса на кървене или подобни проблеми и има ли възможност да се помогне с хомеопатия. Привърженик съм и на вербалната хомеопатия също така. Предварително благодаря за отговора Ви по въпроса.

 2. Здравейте д-р Христов,
  Дъщеря ми е на 12 г. и от година и половина е с менструален цикъл. През първите 6 месеца беше съвсем оскъден, но после стана обилен, до степен, че 2-3 дни не е в състояние да ходи на училище. Течението е ясночервено, без съсиреци. Цикълът е през 23 до 28 дни, трае по 6-7 дни. Болка има рядко, ниско в корема, не много силна. Очаквах да се нормализира за период от 1 година, но промяна няма. Освен това има всички „екстри“ на пубертета като променливо настроение, склонност към депресия, плачливост, акне. От 10 месеца има и хронична уртикария, която се повлиява от приема на антихистаминови препарати. Иначе е сравнително здраво дете, с нормални за възрастта ръст и тегло. Не сме посещавали акушер-гинеколог. Моля да ми дадете съвет или да ме насочите към добър хомеопат в Стара Загора. Предварително Ви благодаря!

 3. Здравейте!
  Правите ли консултации и в гр. София?
  Благодаря,
  Катерина

 4. Здравейте д-р Христов,

  На 38 години съм и досега бях на хормоно заместителна терапия от 1 година тъй като цикъла ми спря изведнъж и само с хапчета идва ,спра ли ги и цикъла ми спира. FSH LH са високи стойности и лекаря остави на мен избора дали да продължа да пия климонорм или да спра всичко, има ли начин с хомеопатични лекарства да възстановя цикъла си?
  Благодаря Ви предварително!

 5. Д-р Христов,сестрами е изчистена след операция от миома преди около година и два месеца.Вчера имаше няколко капки кръв еднократно,а тази сутрин кафяво много малко петно.Това някакъв вид изчистване ли е или трябва да се види от лекар?Благодаря Ви предварително.

 6. Здравейте д-р Христов! На 49 г. съм. Все още имам менстурация, /редовно, често през две седмици – не обилна/, но вече се изостриха симптомите за критическата. Имам обилно изпотяване, топли и студени вълни. През зимата някак си е по-добре, но през лятото е някакъв ад. Лицето ми почервенява, изпотявам се навсякъде. Ходих на лекар, който ми каза, че това са естествени състояния. Даде ми Феминорм, но състоянието не се подобри.
  Страдам от адско главоболие, което изследвах и се посъветвах с невролог. Започна и кръвното да се вдига, което показа и ЯМР, който направих, но без някакви особеноси. Моля Ви, бихте ли ме посъветвали за някакви хомеопатични средства, за да мога да намаля това изпотяване. Работя в социалната сфера и понякога ми е неудобно от клиентите. Благодаря Ви!

 7. Здравейте , д▪р Христов.На 46 години съм и имах за първи път случай в който менструацията ми дойде на 19-ти ден!А следващия месец на 15-ти ден само леко кървене!Не знам всъщност дали ще имам менструация отново същия месец,или някакво закъснение!?На прегледа и цитонамазката всичко ми е нормално!Каква хомеопатия бихте ми препоръчали?

 8. Здравейте Докторе, на 51г – моля за съвет- хомеопатия или пълна химия да предпочета за облекчаване симптомите на климакса. Усложненията са: хашимото – възли и симптоми, хипертония и екстрасистули 150/100 при лекарства, апнея… – диагностицирани преди почти 10г и потвърдени от изследвания – без прогресия /за щастие/, тази година. Дълго време бърках симптомите на лудия стрес и апнеята с климакс, но от 1г съм на свободна практика и преоткрих свободата и щастието. Гинеколога ми каза „време ти е “ и ми препоръча спорт, но вече имам всички симпотоми /без депресията/, които описват пациентките ви ,а това блокира нормалното ежедневие. в 2015г прескочих 2 месеца, после редовен цикъл, 2016г отново я започнах с 2месеца и все още липсва. Ще ви бъда благодарна за отношението. Хубава седмица Милен Христов !

 9. Здравейте доктор Христов.Аз съм на 47 години.През последните четири години ми е правено 3 пъти абразио, тъй като получавам кръвоизливи.След абразиото всичко е наред до един момент ,след което всичко се повтаря.Цитологията казват ,че е добра.Какво да правя?Предваритело Ви благодаря.

 10. Здравейте др.Христов.На 33 години съм по принцип цикълат ми е не редовен през месец.След като родих на 27 г.се нормализира но сега от около година пак почна да прескача и като цяло е много оскъден 2 дни не повече.Преди да забременея имах проблеми с хормоните по точно прогестерона ми беше нисък мисля ,че сега отново не е норма.Можете ли да ми кажете какво да пия и по колко.Искам да имам още едно дете но в това положение едва ли ще стане.

 11. Здравейте, изписаха ми Дуфастон (поради нуждата от прием на прогестерон) от 15ти ден на цикъла 2 х 1 таблетка заради много удебелена лигавица на матката. Прочетох за хомеопатичния препарат Прогестеронум 5 СН (Progesteronum 5 CH). Можете ли да ми кажете в кое разреждане мога да го пия, по колко гранули и от кой ден на цикъла ако има значение.

 12. здравейте,търся лек за менопаузата,имам високо кръвно,сърцебиене,вълни горещи,изпотявам се,ходих на лекар,казаха ми,че нямам проблем,здрава съм,нещо да ми предложите за леко преминаване на менопаузата

 13. Здравейте д-р Христов,
  Преди 8 години на 50 г. претърпях пълна хистеректомия. Веднага след операцията започнаха горещи вълни редуващи се със студени. Вълните ми започват от бедрата и обхващат торса и лицето, но лицето ми не се зачервява. Преживях и доста депресивни периоди. Не съм вземала никакви лекарства по повод на вълните. Бихте ли ме посъветвали в моя случай дали бих се повлияла добре от хомеопатия.
  Благодаря предварително!

 14. Здравейте д-р Христов,
  На 46г. съм, цикъл почти нямам. След два месеца нощно изпотяване ,започнах да пия belladonna 9ch по 5 бр. Мисля,че се усеща резултат.
  Моля отговорете дали това е достатъчно като дозировка и колко дълъг период може да се пие.А също дали действа и за нервите или би трябвало да се комбинира с друг препарат.
  Благодаря!

 15. Здравейте,Росица,
  Не се самолекувайте.
  Хората обикалят по специалисти, а при хомеопати не смеят да отидат.
  Явно смятат, че не е сериозна терапия.Получавам стотици писма от хора като вас, които сами си купуват и назначават хомеопатично лечение ,без да знаят анатомията и физиологията на организма.В Германия и Франция не можеш да си купиш хомеопатични без рецепта, защото това са лекарства и не са безобидни.Може да се получи влошаване от неподходяща потенция и няма да знаете какво да направите.

 16. Здравейте петя.
  Заповядайте на консултация да уточним терапията.Тази информация не е достатъчна, за да се определи подходящия хомеопатичен препарат за теренно лечение.
  Ако не сте от гр.Русе може да проведем консултацията и чрез скайп връзка.

 17. Здравейте, на 48 съм. Нямам раждания. Имам 5 см./4 см. киста на десен яйчник.
  Ифамилна обремененост от рак на сестра и баба на гърди. За лечение на кистата ми назначиха Оргаметрил, но ме е страх да не развия и аз рак. Дайте ми съвет да пия ли шуслеровите соли или да дойда на преглед при вас. Къде ви е приема?
  Поздрави

 18. Здравейте докторе, на 42г. Съм и от 4-5месеца цикъла ми закъснява с 10-15дни или идва по рано или много закъснява. Прогестерон е нисък..3.52..започнах муунбаланс таблетки но има малко подобрение…каквА хомеопатия предлагате? Благодаря ви!

 19. Здравейте Диана маноилова,може да влизате вече в менопауза.Физиологично с напредване на възрастта и редуциране на броя на антралните фоликули, яйчниците намаляват постепенно размерите си. Понижаването на яйчниковия обем може да се използва съвместно с други тестове (като брой антрални фоликули, анти-мюлеров хормон, ФСХ 2-4 ден) за оценка на овариалния резерв. Изследването само на прогестерона не е достатъчно да се назначи лечение.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*